Kuuletko kuoleman kellot?

Moni tavallinen tallaaja ei mieti elämänsä rajallisuutta todellisen tahtonsa kautta. Arkea ohjaavat mielihalut, jotka saattavat kiskaista viikko viikolta eri suuntiin trendien tai vaihtuvien päähänpistojen mukana. Ura saattaa viedä vuosikausiksi työnteon myllytykseen. Ehkä muutaman viikon kesälomalla ohimoita hipaisee ajatus siitä, miten hienoa olisi tehdä elämässään niitä asioita, joita todella tahtoisi tehdä. Mutta ehtiihän sitä eläkkeellä, vai ehtiikö?

Vasemman polun maagikko miettii elämäänsä usein kuoleman kautta. Kuoleman kalloluiden soidessa niiden herkkä viesti kuiskii tämän elämän rajallisuudesta. Maagikko ei pelkää kuolemaa tai lakaise sitä steriileiksi valkoisiksi ruumisliinoiksi sairaalan desinfioituihin saattohuoneisiin. Hän katsoo kuoleman mustia silmäaukkoja läheltä ja tarkkaavaisen ymmärtävästi.

Kuolema piirtää rajan. Kuolema osoittaa tikittävää seinäkelloa ja kysyy, toteutatko sinä elämääsi tavalla, jota todella haluat?

Ehkä voit pysähtyä hetkeksi ja miettiä kuolemaasi. Elämän henki vetäytyy kehostasi kuin mereen palaava aalto. Ruumiisi jää makaamaan tyhjänä kuorena ja viimeisetkin elintoiminnot sammuvat muutaman minuutin kuluessa. Maallinen kotelosi pestään, puetaan ja haudataan maahan tai tuleen. Osa muistaa sinua vain tämän hetken, läheinen ystävä tai sukulainen paljon pidempään. Voit kirjoittaa itsellesi muistokirjoituksen, jossa kuvittelet, millaisen elämän olet elänyt ja mistä sinut kuolemasi jälkeen muistetaan.

Kuolema vie kaiken. Sitä edeltävät minuutit, tunnit ja päivät ovat yksin sinun. Voit kirkastaa tahtosi mukaisia prioriteetteja tekemällä toisen kirjoitusharjoituksen: Kirjoita lista asioista, jotka haluat tehdä/kokea ennen kuolemaasi. Anna tekstin tulla vapaasti, älä tässä vaiheessa sensuroi tai mieti toteuttamisen resursseja. Käytä listan tekemiseen riittävästi aikaa. Hyviä ideoita saattaa nousta mieleesi seuraavina päivinä, sillä alitajunta työstää kysymystä puolestasi.

Voit kirjoittaa myös listan luopumiselle, sillä todella tärkeiden asioiden toteuttaminen vie aikaa ja elämän muuttaminen on parasta aloittaa heti eikä eläkkeellä. Kirjoita toiseen listaan asiat, tavat tai harrastukset, jotka ovat muodostuneet taakaksi ja joista voisit luopua. Käytä kirjoittamiseen taas tarpeeksi aikaa. Voit samalla miettiä, pelkäätkö luopua jostakin, vaikka olisi jo sen aika. Irti päästämisen ja tuhoamisen prosessi on puhdistava ja antaa tilaa uudelle ja merkitykselliselle.

Kirjoitin oman listani muutama vuosi sitten. Useimmat sen toiveet tuntuivat lähes mahdottomilta tai taloudellisesti turhan haasteellisilta. Vuosien maagisen työn aikana opin kuitenkin huomaamaan, että kun maagikko tulee yhdeksi tahtonsa kanssa eikä rönsyile hetkellisten mielihalujen perässä, riittää energia ihan uskomattomien asioiden toteuttamiseen.

Nyt listani on tyhjä. Maapalloa tuli kierrettyä ja monta muuta maagisempaa unelmaa toteutettua. Ehkä jonakin päivänä kirjoitan uuden listan ja painotan sen sisällön puhtaasti henkisiin tavoitteisiin. Kuolemaa kiitän ja arvostan entistä enemmän, sillä se on antanut minulle täyden ja merkityksellisen elämän.

Kuolema ei odota.

abstract drawing