Approaching Esotericism and Mysticism

Tapahtumat, kohtaamiset, tapaamiset, uutisoinnit.
Post Reply
User avatar
Nefastos
Frater
Posts: 3721
Joined: Mon May 24, 2010 10:05 am
Location: Helsinki

Approaching Esotericism and Mysticism

Post by Nefastos »

Osallistuiko kukaan Turun akateemiseen Approaching Esotericism and Mysticism -konferenssiin? Olisi mielenkiintoista kuulla tunnelmista.

Magrinyàn näyttää muuten pitäneen esitelmää Don Quijoten ilmestysluolasta juuri samana päivänä kun itse luin kirjan kyseiset luvut 30 vuoden tauon jälkeen. Tällaisista minisynkronisiteeteista, joita on tullut taas aika lailla, on sympaattista nähdä jonkinlaista käsiteltävien energioiden yhdenkeskisyyttä.
Faust: "Lo contempla. / Ei muove in tortuosa spire / e s'avvicina lento alla nostra volta. / Oh! se non erro, / orme di foco imprime al suol!"
User avatar
Smaragd
Frater
Posts: 680
Joined: Thu Jan 09, 2014 5:27 am

Re: Approaching Esotericism and Mysticism

Post by Smaragd »

Luentojen spektri oli melko laaja. Oli katsauksia modernin maailman kulttuuri-ilmiöihin ja niiden kytköksiä okkulttisiin ideoihin ja perinteisiin (mm. urbaanin ympäristön katvealueilla seikkailu ja pyhä tila, kansan perinteistä ammentavan seikkailupuiston esittelyä, black metal ja sen esoteriset juonteet), useita teosofiaa sivuavia luentoja (Ruotsin teosofisen seuran taipaletta seurattaessa tuli ilmi muutakin kuin henkilöhistoriallisia seikkoja), spiritismi-luentoja, taidekatsauksia elokuvista elokuvamusiikkiin ja kirjallisuuteen. Huhujen mukaan LBRP demonstraatio kesken luennon oli myös tosiasia.

Osa luennoista tarttui esoterian tieteelliseen tutkimukseen ja sen ongelmiin. Tohtori Maarit Leskelä-Kärki luennoi etiikasta osana tieteellistä tutkimusta piirtäen sydämellisen kuvan tieteellisen tiedon ja esoterian leikkauspisteestä. Luento nosti pöydälle Aarni Koudan elämän tutkimuskohteena ja pohti mitä voisi olla syytä jättää pois tutkimuksesta, miksi valita tiettyjä tutkimuskohteita ja osoittaa valinnoilla tutkimuksen rajoittuneisuutta - se on vain kuva kohteesta, ei objektiivinen totuus (toivottavasti en vääristänyt ajatusta tällä kuvauksella). Tulkitsin luennon osoittavan tapoihin joilla tieteellinen tutkimus pystyy olemaan muutakin kuin "(puoli-)raakaa dataa".

Teemana kun oli esoterian vaikutus kulttuuriin oli luentojen painotus vahvasti henkilö- ja kulttuuri-ilmiökeskeinen, vaikka rivien välistä päästiin välillä pinnan allekkin.

Harmikseni en ehtinyt tuolle Don Quijote-luennolle vaikka tarkoitus oli. Illoille oli järjestetty huolella oheisohjelmaa, joihin en myöskään ehtinyt. Kaiken kaikkiaan tapahtumasta jäi mainio kuva. Vakavuutta ja huumoriakin oli riittämiin.
Post Reply