Entheogeenit ja magia

Rituaalit, loitsut, rukoukset, meditaatioharjoitukset ja maagiset teot.
Post Reply
User avatar
Benemal
Frater
Posts: 812
Joined: Thu Feb 23, 2012 8:24 pm
Location: South-Fin

Re: Entheogeenit ja magia

Post by Benemal »

Nykyisin hatsi on paljon vahvempaa, kuin vielä viisi vuotta sitten. Oli sitten alttiutta mielenhäiriöön, tai ei, niin tottakai liian suuri määrä thc:tä pistää sekaisin. Teinien pitäisi olla varovaisia. En tietenkään itsekään koskaan ollut, mutta voin sanoa kokemuksesta, että joskus kannattaisi. Itselläni käyttökertoja on melkoinen määrä ja kuumottavia kokemuksia on ollut muutama. Hyvin pieni osa. En ole todistanut "kovia lääketieteellisiä faktoja", mutta ehkä tämä on vain hyvää onnea.
On mielenkiintoista, että laajalle levinneellä voimakkaalla kannabiksella saattaa historiallisesti olla suuri vaikutus, kuten LSD:llä aikoinaan, koska polttelijoiden satakertainen määrä kompensoi. Myöskin hatsi on kymmenen kertaa vahvempaa, kuin hippiaikoina.
obnoxion
Sodalis
Posts: 2154
Joined: Tue May 25, 2010 7:59 pm

Re: Entheogeenit ja magia

Post by obnoxion »

Benemal wrote:Nykyisin hatsi on paljon vahvempaa, kuin vielä viisi vuotta sitten.
Se mitä vielä -60 ja -70 luvuilla polteltiin taitaa vastata jotain nykypäivän perusheinää.
One day of Brahma has 14 Indras; his life has 54 000 Indras. One day of Vishnu is the lifetime of Brahma. The lifetime of Vishnu is one day of Shiva.
User avatar
Kenazis
Frater
Posts: 990
Joined: Sun Sep 12, 2010 7:57 pm
Location: Satakunta - Limbo

Re: Entheogeenit ja magia

Post by Kenazis »

En ole itse mikääm suuri kannabiksen kannattaja tai käyttäjä, mutta kannabiksella haittavaikutus-hyödyt-vaaka on mielestäni (ja todisteiden mukaankin) erittäin paljon positiivisemmalla mallilla kuin vaikka alkoholilla on vastaava. Jos jotain parannusta tahdotaan tehdä kontrolloimalla (ja eritoten valistamalla rehellisesti) päihdyttäviä aineita niin kannabis voitaisiin jättää ihan oman onnensa nojaan ja keskittyä valistamaan ihmisiä esim. sokerin aiheuttamista ongelmista.

Kyllä se henkinen kehitys tuntuu helposti kannabiksen (ja muidenkin psykedeelien) kanssa menevän siihen tiettyyn pisteeseen ja sen jälkeen lähtevän alaspäin, jos käyttö jatkuu. Tämäkin "kehitys" pitää usein selvinpäin "vahvistaa".

"When you get the message, hang up the phone" - Alan Watts, psykedeelisien aineiden käytösä.
"We live for the woods and the moon and the night"
obnoxion
Sodalis
Posts: 2154
Joined: Tue May 25, 2010 7:59 pm

Re: Entheogeenit ja magia

Post by obnoxion »

Kyllähän kannabiks haitat ovat verrattain lieviä, mutta aivan haitaton ei sekään ole. Ja jotkin se haitoista ovat hyvin vakavia. Minusta olisi parasta mikäli aine laillistettaisiin järkevällä tavalla. Sitä ennen sen käyttöön liittyy Suomessa myös aaja eettinen probleema, eli mikä merkitys on lainkuuliaisuudella.
One day of Brahma has 14 Indras; his life has 54 000 Indras. One day of Vishnu is the lifetime of Brahma. The lifetime of Vishnu is one day of Shiva.
Xenos
Posts: 37
Joined: Wed Feb 20, 2013 8:46 pm
Location: Helsinki

Re: Entheogeenit ja magia

Post by Xenos »

obnoxion wrote:Olen nähnyt kuinka kannabiksen käyttö on johtanut psykooseihin (harhaluuloisuushäiriö), kuolemanpelkokohtauksiin, psykomotorisiin häiriöihin (pakkoliikkeisiin), keskivaikeaan masennukseen, graaviin ylipainoon, työpaikan menettämiseen, seksuaalisen halun vähenemiseen, parisuhteen katkeamiseen, ja myös nuoruusiän skitsofreniaan ja krooniseen psykoosiin. Sikäli eletty elämä tukee lääketieteellistä näyttöä.
Sosiaalinen konteksti, jossa on törmännyt huumeisiin vaikuttaa tietenkin suuresti asenteeseen niitä kohtaan. Omassa ystäväpiirissäni psykedeeleistä ja kannabiksesta on lähes poikkeuksetta positiivisia kokemuksia, eivätkä kannabiksen muutamalle ystävälleni aiheuttamat lähimuistinmenetykset ole olleet kuin nopeasti ohimeneviä haittoja. Lähinnä olen nähnyt nimenomaan alkoholin olleen pahimmassa tapauksessa erittäinkin tuhovoimanen päihde. Jos taas olisin kohdannut yksinomaan huumeiden negatiivisia puolia, olisi asenteeni varmasti erilainen. Tämä seikka olisi tärkeä tiedostaa keskustelussa päihteistä ja niiden laillistamisesta. Loppupeleissä asia vaan on niin, että joillekin eivät yksinkertaisesti sovi mitkään päihteet; toisille taas niistä (lue:psykedeeleistä) koituu vain hyödyllisiä kokemuksia.
obnoxion wrote:Kyllähän kannabiks haitat ovat verrattain lieviä, mutta aivan haitaton ei sekään ole. Ja jotkin se haitoista ovat hyvin vakavia. Minusta olisi parasta mikäli aine laillistettaisiin järkevällä tavalla. Sitä ennen sen käyttöön liittyy Suomessa myös aaja eettinen probleema, eli mikä merkitys on lainkuuliaisuudella.
Toki niin psykedeeleistä kuin kannabiksesta voi seurata erilaisia haittavaikutuksia, mutta kuten täällä on jo ollut puhetta, niin virallinen huumevalistus on usein täysin naurettavaa, liioitellen vaikutuksia järjettömyyksiin asti. Jos on saanut kuulla koko peruskoulun ja lukion ajan jotakuinkin sellaista, kuinka yksi kannabissätkä lamaannuttaa hengityksen tai että jokainen LSD:n käyttäjä viiltelee itseään, niin totuuden paljastuessa monet tuntevat luonnollisesti suurta vetoa erilaisia substansseja kohtaan. Todenmukainen huumevalistus olisikin mielestäni ensimmäinen askel kohti vastuullisempaa käyttöä. Kannabiksen laillistamisesta olen samaa mieltä, vaikka pidän psykedeelejä ensisijalla tässä suhteessa.

Aiemmin jo mainitsinkin olevani valmis laillistamaan psykedeelit, mutta tietyllä varauksella olisin valmis hyväksymään jopa ns. kovien huumeiden, kuten amfetamiinin ja heroiinin osittaisen laillistuksen, sillä tosiasiassa juuri katukaupassa huumeisiin lisätyt jatkeaineet tekevät niistä niin vaarallisia. Esimerkiksi venäläisen Krokodill-huumeen kudoksia syövyttävä sivuvaikutus johtuu valmistuksessa syntyvistä epäpuhtauksista. Kysymys vahvempien huumeiden laillistamisesta on hankala, sillä en tietenkään toivo kenenkään niitä käyttävän tai halua laskea kynnystä niiden käyttöön, johon osittainen laillistaminen voi johtaa, mutta kuitenkin näkisin mielelläni tilanteen, jossa katukaupan aiheuttamat lisäongelmat minimoitaisiin.
Vajrasramana wrote: "When you get the message, hang up the phone" - Alan Watts, psykedeelisien aineiden käytösä.
Näihnän tämä asia on. Käytännössä jokainen enteogeenien puolestajapuhuja Castanedasta McKennaan onkin pitänyt niitä juurikin työkaluina.
obnoxion
Sodalis
Posts: 2154
Joined: Tue May 25, 2010 7:59 pm

Re: Entheogeenit ja magia

Post by obnoxion »

Xenos wrote:Aiemmin jo mainitsinkin olevani valmis laillistamaan psykedeelit, mutta tietyllä varauksella olisin valmis hyväksymään jopa ns. kovien huumeiden, kuten amfetamiinin ja heroiinin osittaisen laillistuksen, sillä tosiasiassa juuri katukaupassa huumeisiin lisätyt jatkeaineet tekevät niistä niin vaarallisia.
Kovien huumeiden laillistaminen voisi tulla kysymykseen osana valvottuja korvaus- ja ylläpitöhoitoja. Tai niinhän ainakin opioidit jo ovatkin.
Xenos wrote: Lähinnä olen nähnyt nimenomaan alkoholin olleen pahimmassa tapauksessa erittäinkin tuhovoimanen päihde.
Yksinään tämä huomio olisi peruste ennemminkin alkoholin kieltämiselle, kuin kannabiksen vapauttamiselle. Asiahan ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen, ja tiedättekin jo etten kannata kieltolakia.
Xenos wrote:Jos taas olisin kohdannut yksinomaan huumeiden negatiivisia puolia, olisi asenteeni varmasti erilainen.
Kun huumeita alkaa käyttää, ne yleensä yllättävät positiivisesti. Kuherruskuukausi voi olla elämän parasta aikaa. Ajan myötä niistä yleensä paljastuu tympeämpi puoli. Jopa toleranssin vesittämä kannabistapa voi alkaa kääntyä ahdistuksen aiheeksi nelikymppisenä. Ei tosin välttämättä, mutta sittenpä sen näkee. Ainakin jonkilaiset sosiaaliset haittavaiukutukset ovat todennäköisiä.
One day of Brahma has 14 Indras; his life has 54 000 Indras. One day of Vishnu is the lifetime of Brahma. The lifetime of Vishnu is one day of Shiva.
User avatar
Nefastos
Frater
Posts: 3802
Joined: Mon May 24, 2010 10:05 am
Location: Helsinki

Re: Entheogeenit ja magia

Post by Nefastos »

Keskustelun nimenä on ollut "Entheogeenit ja magia", mitä on käsitelty lopulta aika vähän.

Mielestäni huumausaineet muodostavat ongelman sille, minkä näen erääksi olennaisimmista okkultistin työtehtävistä: että sisäinen energia olisi a) itselähtöinen ja b) kykenevä vaikuttamaan toiseuteen hallitulla, myönteisellä tavalla. Siitähän maagikon prosessissa on kyse. Maagikko ei pyri reagoimaan, vaan luomaan sisäisen koneistonsa vähittäisellä työllä tahdonvaraisesti & suvereenisti. "Käsittä tehty", kuten sanotaan.

Tältä magia-kysymyksen pohjalta ei ole enää ensisijaisen mielekästä pohtia sitä mikä olisi yhteiskunnan kanta huumausaineisiin, koska okkulttisen & profaanin elämäntavan välillä on eronsa.
Faust: "Lo contempla. / Ei muove in tortuosa spire / e s'avvicina lento alla nostra volta. / Oh! se non erro, / orme di foco imprime al suol!"
User avatar
Kenazis
Frater
Posts: 990
Joined: Sun Sep 12, 2010 7:57 pm
Location: Satakunta - Limbo

Re: Entheogeenit ja magia

Post by Kenazis »

Nefastos wrote:Keskustelun nimenä on ollut "Entheogeenit ja magia", mitä on käsitelty lopulta aika vähän. ¨
Hyvä huomautus ja keskustelun takaisin raiteilleen ohjaaminen. Menin itsekin aallon mukana ajattelematta mikä oli keskustelun alkuperäinen idea.
Nefastos wrote:Mielestäni huumausaineet muodostavat ongelman sille, minkä näen erääksi olennaisimmista okkultistin työtehtävistä: että sisäinen energia olisi a) itselähtöinen ja b) kykenevä vaikuttamaan toiseuteen hallitulla, myönteisellä tavalla. Siitähän maagikon prosessissa on kyse. Maagikko ei pyri reagoimaan, vaan luomaan sisäisen koneistonsa vähittäisellä työllä tahdonvaraisesti & suvereenisti. "Käsittä tehty", kuten sanotaan.
Painottaisin tässä asiassa ehkä vielä enemmän tätä "Tutkia luonnon selvittämättömiä lakeja ja ihmisen piileviä voimia" näkökulmaa kuin itsekehitystä. Eli entheogeenejä tutkimusalueena, jonka kautta saadaan tietoa luonnon (ja ihmisen) toiminnasta. Olen ehdottamasti sitä mieltä, että erehtyessään luulemaan "välineitä päämääräksi", on paha harhautuminen sivupolulle ja olen tällaiseen törmännytkin. Tutkimuksellinen asenne tässä lähtee siitä, että mennään katsomaan mitä löytyy. Tämän jälkeen kartoitetaan älyllisesti. Ja siinä vaiheessa, kun ei enää ole tutkittavaa niin tulisi lopettaa. Voin sanoa, että yhdestäkin kokemuksesta voi löytyä vuosikausiksi pohdittavaa. En näe mielekkäänä toistaa "samaa" kerta toisen jälkeen vain saadakseni saman kokemuksen uudestaan. Tässä mielestäni mennäänkin hieman metsään, että haetaan tunnekokemuksia (passiivisesti) sen sijaan että pyrittäisiin saamaan tietoa aiheesta. Esim. Itse en saa euforisoivista kokemuksista oikeastaan mitään. Olo on lähinnä "Yes. I feel comfortable, but what's the point in this?"
"We live for the woods and the moon and the night"
User avatar
Nefastos
Frater
Posts: 3802
Joined: Mon May 24, 2010 10:05 am
Location: Helsinki

Re: Entheogeenit ja magia

Post by Nefastos »

Vajrasramana wrote:Tässä mielestäni mennäänkin hieman metsään, että haetaan tunnekokemuksia (passiivisesti) sen sijaan että pyrittäisiin saamaan tietoa aiheesta. Esim. Itse en saa euforisoivista kokemuksista oikeastaan mitään. Olo on lähinnä "Yes. I feel comfortable, but what's the point in this?"


Lucifer-looshin keskusteluryhmässä nousseissa tarinoissa tuli viime kerralla yllättävänkin yhtenäinen kokemuspohja siitä, että sitä mukaa kun elämä alkaa luistaa vaivattomammin, myös hengellinen ponnistelu alkaa helposti rapistua pois. Oli kyseessä sitten psyykelääkkeillä aikaansaatu suhteellinen mielentyyneys tai kasvusta seuraava yhteiskuntakelpoistuminen. Olisiko tässä jonkinlainen vertailukohta?

Jos huumeiden avulla saavutetaan erityinen kokemus, niin eikö ole vaara, että se pikemminkin passivoi kuin aktivoi vakavaa sisäistä ponnistusta tuohon suuntaan? "Tällaiset kokemukset ovat ihmiselle saavutettavissa" ei varmaan kovinkaan usein ole omiaan karkottamaan psykoaktiivien käytöstä alun varmennuksen jälkeen. Jos yhden kerran on halunnut valita helpon tien, eikö siihen ole sitäkin suurempi alttius seuraavalla kerralla? Poikkeukset erikseen, mutta näin ihmispsyyke tuntuisi mieluusti toimivan. "Nyt helppo askel, huomenna vaikea" on yleinen itsepetoksen tapa. Tahdonprinsiipin kemiallinen alistaminen tuskin on omiaan auttamaan asiaa.

Näkisin aivokemiaan nopeasti & radikaalisti vaikuttavat aineet magiankäytön kannalta vähän samassa valossa kuin antibiootit terveydenhoidossa: käyttö muissa kuin välttämättömissä tapauksissa tuhoaa helposti yksilön omaa vastustuskykyä tai/eli oma-aloitteisuutta, joten ainetta tarvitaan aina vain helpommin, jolloin tilanne etenee yhä helpommin noidankehänä. Että varmasti on tapauksia joissa ulkoista lääkitystä - joko ruumiiseen tai psyykeeseen - ei kukaan varmasti epäile, mutta aloituskynnys voi olla kulttuurisesti turhankin matala. Muinaiskulttuureissa entheogeenin pyhyys asetti sille aivan toisenlaiset maagiset (tabu-) käytännöt, nykyään rajat asettavaa maagista auktoriteettia ei taas juuri tunneta.
Faust: "Lo contempla. / Ei muove in tortuosa spire / e s'avvicina lento alla nostra volta. / Oh! se non erro, / orme di foco imprime al suol!"
User avatar
Kenazis
Frater
Posts: 990
Joined: Sun Sep 12, 2010 7:57 pm
Location: Satakunta - Limbo

Re: Entheogeenit ja magia

Post by Kenazis »

Nefastos wrote:Lucifer-looshin keskusteluryhmässä nousseissa tarinoissa tuli viime kerralla yllättävänkin yhtenäinen kokemuspohja siitä, että sitä mukaa kun elämä alkaa luistaa vaivattomammin, myös hengellinen ponnistelu alkaa helposti rapistua pois. Oli kyseessä sitten psyykelääkkeillä aikaansaatu suhteellinen mielentyyneys tai kasvusta seuraava yhteiskuntakelpoistuminen. Olisiko tässä jonkinlainen vertailukohta?
Tunnistan tuon ”arjen sujuminen vähentää syvissä vesissä oleskelun määrää” – efektin myös omalla kohdallani. Ainakin itsellä on mennyt niin, että tasapainoisemman ja henkisemmän elämän tullessa yhä vahvemmaksi tekijäksi on vastaavasti tarve vähentynyt kaikenlaiseen stimulointiin ja relaksointiin esim. erilaisten päihteiden avulla. Ehkä tämä johtuu siitä, että olen vihdoinkin oppinut suuntaamaan ja muuntamaan sen pohjattomalta tuntuvan sisäisen energian kehittäviin aktiviteetteihin. Osaan jo rentoutua (niin fyysisesti kuin psyykkisestikin) tarpeeksi hyvin ilman mitään kemiallisia apuvälineitä. Toisin sanoen tätä energiaa ei enää tarvitse säädellä ”nopeasti vaikuttavien” ulkoisten apuvälineiden kanssa. Toisaalta on oppinut näkemään sitä ”äärimmäisyyttä” ja syvyyttä arkisemmissakin asioissa, joita varmaan on aikoinaan hakenut kaikenlaisista äärikokemuksista.
Nefastos wrote:Jos huumeiden avulla saavutetaan erityinen kokemus, niin eikö ole vaara, että se pikemminkin passivoi kuin aktivoi vakavaa sisäistä ponnistusta tuohon suuntaan? "Tällaiset kokemukset ovat ihmiselle saavutettavissa" ei varmaan kovinkaan usein ole omiaan karkottamaan psykoaktiivien käytöstä alun varmennuksen jälkeen.
Tämä on varmaankin pitkälti kiinni henkilöstä, joka on kokemuksen kohteena. Omalla kohdalla uskon vakaasti, että olisin hyvällä todennäköisyydellä enemmän kallellaan CoF – tyyliseen ateistiseen satanismiin (enkä ehkä ilmaisisi sitä kaikkein parhaimmalla tavalla) ilman psykedeeli-kokemuksiani. Olen erittäin vahvasti ”jalat maassa ja tässä todellisuudessa” – henkinen ihminen, minulla ei siis ole taipumuksia mihinkään poikkeaviin kokemuksiin jne., ja ilman näitä psykeedelien avulla saatuja kokemuksia pitäisin todennäköisesti kaikkea transpersoonallista/henkistä-ulottuvuutta koskevaa aivojen luomina harhakuvina (”hullun heininä” toisin sanoen). Minulla tämä siis on ehdottomasti toiminut aktivoivana, ei passivoivana. Mutta olen ollut huomaavinani, että metodini ovat usein tyyliä ”perse edellä puuhun”. Ehkä tämä passivointi/aktivointi- kysymys riippuu pitkälti siitä, pitääkö näitä vaikutuksia täysin mielen vai täysin kemiallisen aineen tuottamina...vai jotain siltä väliltä.
Ensimmäisten psykedeelikokemusten jälkeen päättelin, että ehkä muissakin ”yliluonnollisissa” jutuissa on jotain perää. Samankaltainen vaikutus oli ”lucid dreaming” – kokeilulla (josta mainitsin muutama vuosi sitten foorumilla).
Nefastos wrote:Jos yhden kerran on halunnut valita helpon tien, eikö siihen ole sitäkin suurempi alttius seuraavalla kerralla? Poikkeukset erikseen, mutta näin ihmispsyyke tuntuisi mieluusti toimivan. "Nyt helppo askel, huomenna vaikea" on yleinen itsepetoksen tapa. Tahdonprinsiipin kemiallinen alistaminen tuskin on omiaan auttamaan asiaa.
Tässä on mielestäni hyvä erottaa ns. pienet annokset joita useimmiten käytetään viihteellisesti ja sitten suuremmat annokset, joilla on se ”entheogeenisempi ” vaikutus (huom. puhun nyt hallusinogeeneistä, joissa ei ole samanlaista yliannostusvaaraa kuin stimulanteilla, relaksanteilla ja muilla opiaattijohdannaisilla.) Yleensä suurempi annos vie ns. syvemmälle, korkeammalle, kauemmas. Nämä kokemukset ovat aina vahvuudessaan sellaisia, että helposta kokemuksesta ei voida puhua ja harva haluaa tällaista kokemusta pitkään aikaan toistaa. Syitä tähän on monia, mutta mielestäni se oleellisin on, että näiden kokemusten antama inspiraatio/työstettävä aines kestää erittäin kauan. Voisi ajatella, että kun on sen viestin kunnolla vastaanottanut, sitä ei tarvitse uudelleen vastaanottaa.

Viihteellisillä eli pienemmillä annoksilla tätä syvällistä ulottuvuutta ei ole juuri lainkaan havaittavissa vaan usein niiden vaikutukset ovat pitkälti kehon- ja mielen euforiaa. Ne, jotka etsivät pakoa, helpotusta, viihdettä tai jotain muuta vastaavaa eivät saa sitä näistä suurista annoksista, koska ne ovat niin intensiivisiä. Helppoa psykedeelien käytöstä tosin tekee se, että vaikutukset tulevat välittömästi, mutta niitä ei sitten välttämättä pystytä kohtaamaan kehittävällä tavalla. Tällaista vaaraa ei ole, kun mennään ”vaikean ja hitaan” kautta.
Mielestäni hallusinogeenien/psykedeelien kanssa pitää rehellisesti kysyä väliajoin kysymys ”Miksi oikeasti teen tätä?” Sillä, jos todella on kysymyksessä tutkimuksellinen lähestyminen, kokeilut ovat harvoja, harkittuja sekä vähenevät ennen pitkää. Ja, jos käyttö on viihteen tai todellisuuspakoilun vuoksi, rehellisyydellä on sama vähentävä tai lopettava vaikutus.
Itse tiedän jo (erittäin todennäköisesti) kohdanneeni vahvimman mahdollisen kokemuksen tällä saralla ja se onkin vienyt mielenkiintoani tältä tutkimuskentältä.

Nefastos wrote:Näkisin aivokemiaan nopeasti & radikaalisti vaikuttavat aineet magiankäytön kannalta vähän samassa valossa kuin antibiootit terveydenhoidossa: käyttö muissa kuin välttämättömissä tapauksissa tuhoaa helposti yksilön omaa vastustuskykyä tai/eli oma-aloitteisuutta, joten ainetta tarvitaan aina vain helpommin, jolloin tilanne etenee yhä helpommin noidankehänä. Että varmasti on tapauksia joissa ulkoista lääkitystä - joko ruumiiseen tai psyykeeseen - ei kukaan varmasti epäile, mutta aloituskynnys voi olla kulttuurisesti turhankin matala. Muinaiskulttuureissa entheogeenin pyhyys asetti sille aivan toisenlaiset maagiset (tabu-) käytännöt, nykyään rajat asettavaa maagista auktoriteettia ei taas juuri tunneta.
En ole koskaan ollut kiinnostunut näistä aineista sillä tavalla, että ”jos jossain on tarjolla, ei seuralla ja ympäristöllä ole väliä” vaan yhtä oleellista on oikeanlainen ympäristö, käyttötarkoitus ja seura. Mielestäni tuossa on sama ero kuin suorittaa itselle joku yksityinen ja pyhä rituaali paikallisen Prisman käytävillä maanantaipäivällä tai sitten tämän rituaalin suorittaminen yksin omassa temppelissä. Esimerkkini siis viittasi muinaiskulttuurien käyttöön ja tapaan joilla nykyään näitä käytetään. Passiivisuuteen ajautuminen on todellinen uhka tällaisella tiellä aivan kuin on myös itsepetos. Siinä vaiheessa kun viikottain örveltää eri substanssien vaikutuksissa lähibaareissa niin voin sanoa, että mistään tutkimuksellisesta käytöstä tai henkisyydestä on vaikea puhua.
"We live for the woods and the moon and the night"
Post Reply