Wyrmfang wrote: ↑Fri Mar 10, 2023 12:34 pm
Itse asiassa olen viime vuosina alkanut omaksua ykseyden sijaan perusperiaatteeksi rakkautta, siten kuin Schelling asian ymmärtää, siis kahden
erilaisen välisenä vapaana suhteena.
Jos lähestyn kysymystä ykseyden ja rakkauden suhteesta aika arkisella tasolla, niin on metkaa miten yksipuolinen rakkauden kokemus voi olla. Ainakin aikuisten ihmisten välillä siihen liittyy usein kokemus itsen ja toisen syvästä ykseydestä, vaikka samalla empatiakyky todellisuudessa alenee

Ihminen kokee siksi rakastuneena helposti tekevänsä juuri jotakin päinvastaista kuin mitä tekee.
Kuten psykiatrian professori Hasse sen toteaa, "Rakastuessa ero itsen ja toisen välillä hämärtyy ja muiden ihmisten mielentilojen ymmärtäminen heikkenee.". Oikea empatia ihmisten välillä voi vaatia toisen erillisyyden ymmärtämistä.
Yritys pakottaa kaikki samaan muottiin voi sen sijaan olla äärimmäisen itsekeskeinen, kuten jos loukkaantuu siitä että toinen ei vastaa omiin tunteisiin ykseydestä ja pyrkii pakottamaan hänet siihen sopivaksi. Oikeastaan ihminen toivoo toisesta silloin kloonia itselleen, jonka täytyisi hävittää yksilöllinen eroavuutensa.
Toisin sanoen joskus ihmisen rakkaus on vain sitä, että yritetään pakottaa oma mielikuva ykseydestä todellisuuden päälle, samoin kuin lapsi muovaa hiekasta kaakkusia. Toista kohdellaan silloin oman tahdon elottomana työkaluna.
Jos miettii miten erilaisia ihmiset ovat neurobiologisesti, niin sellainenkin on mahdollista, että yksi ihminen rakastuu syvästi toiseen, jolle rakkaus ei kuulu ylipäätään tunteiden valikoimaan johtuen aivojen poikkeavuudesta. Hieman kuin ihmiset jotka rakastuvat vaikka Eiffelin torniin. Siinä voikin olla sitten hyvä tilaisuus miettiä, mitä ykseyden kokemus sellaiselle suhteelle oikeastaan antaa?
On mielenkiintoisia tapauksia kuten jotkut psykopaatit, jotka ovat taitavia herättämään ihmisissä rakkauden tunnetta itseään kohtaan, koska he käyttäytyvät niin kuin rakastunut toivoo. Heittäytymällä toisen tahdon työkaluksi, eli mukautumalla hänen itsekkäisiin toivekuviinsa, voi olla luomassa hulluksi tekevää ykseyden kokemusta. Oikeasti empaattista ihmistä on sen sijaan hankala huijata.
Erityisesti rakastunutta voi pyörittää kuin sulaa vahaa käsissään. Sellaisen ihmisen tarve toisten hallinnalle, eli tarve muovata toiset omaksi palvovaksi kuvakseen, on niin suuri, että jo pieni määrä toiveen näennäistä toteutumista poistaa kaikki estot. Nautinnollinen harha ykseydestä muodostuu niin hallitsevaksi, että kaikki toisen tarkoitusperien kyseenalaistaminen katoaa. Yksinäistä raukkaa voi siksi psykopaatti halutessaan soitella kuin luuttua, koska sellaisen ihmisen rakkaus on mahdollisimman kaukana ykseydestä
