© fra Nefastos 2020
I
Tämä on ensimmäinen artikkeli sarjassa, jossa esittelen uuden opiskelu- eli jäsenyysmuodon mahdollisuutta Azazelin Tähdessä, tarkemmin sanottuna sen Graal-looshissa.
Aloitan lyhyesti taustoituksella Graalin toiminnasta Azazelin Tähden sisällä.
Graal perustettiin poikkeuksellisen onnekkaiden tähtien alla 14.5.2018. Sen kaksi perustajaa, minä ja fra Fatuus, olimme molemmat tahoillamme saaneet saman idean kyseisen nimisen looshin perustamisesta jatkamaan uudistuneen seuran työtä uudenlaiseen suuntaan.
Graal on keskittynyt intensiiviseen ja intiimiin työskentelyyn, ja tällä mahdollistanut minulle luentojen pitämisen syvällisemmin okkulttisista aiheista, joita ei välttämättä olisi ollut helppoa pitää muissa yhteyksissä. Tämä sisäisyyden lisääntyminen liittyy Graalin painottumiseen ruusuristiläiseen lähestymistapaan, mikä on asettanut sen ikään kuin kahden lukon taakse:
(1) Jokainen Azazelin Tähteen pyrkinyt jäsen on jäsenhakemuksen lähettäessään joutunut voittamaan epäilyksensä Saatanan nimeä kohtaan. Saatana, tuo kaikkien jumaltarujen ja demonologioiden vaikein ja moitituin hahmo, on ollut ovella käännyttämässä pois kaikkia potentiaalisia jäseniä, jotka joko eivät voi ymmärtää näin vaikean kohtaamisen tarkoituksenmukaisuutta, tai eivät tuohon kohtaamiseen tullessaan ole halukkaita itse jättämään pois alaspäistä demonismia itsessään.
(2) Satanismi on vaikea, mutta ei kaikille luonteille mahdoton portinvartija. On ihmisiä jotka pystyvät samaistumaan langenneeseen enkeliin, haastajaan, vastustajaan, ulkopuoliseksi tuomittuun ja vaikeaan olentoon, tai näkemään hänen muodossaan pyhää merkitystä. Mutta mitä enemmän Saatana tuntuu mielekkäältä, sitä vähemmän mielekkäältä tuntuu yleensä Kristuksen arkkityyppi: etenkin nykymuodossaan kirkkoteologian jäljiltä mitä silotelluin ja jopa tekopyhyyteen helposti samaistettava hahmo. Siten Graal-työn asettaminen kristillislähtöisenkin okkultismin alaisuuteen on ollut omiaan kääntämään pois nekin harvat, jotka vielä kykenivät ohittamaan Saatanan portinvartijana.
Nämä kaksi lukkoa yhdessä sen kanssa, että Graalin työhön tuleminen on edellyttänyt aktiivista osallistuneisuutta jonkin muun looshin toimintaan ja suositukset kahdelta aiemmalta jäseneltä, on tehnyt looshista painotetusti esoteerisen.
II
Tässä esoteerisessa munassa olemme viime ajat hautoneet uudenlaista seuratyön muotoa, joka pyrkii olemaan vastaus Azazelin Tähden jäsenille usein lopulta kohtalokkaaksi haasteeksi nousseeseen ns. ilmakokeeseen.
Mikä on ”ilmakoe”? Ilmakokeeksi nimitetään sitä testiä, johon oppilas eli pyrkijä, toisin sanoen käytännöllistä työtään aloittava okkultisti joutuu vapauden kanssa. Azazelin Tähti, joka on laadittu yhdistämään hyvinkin erilaisia esoteerisia rakenteita, on lähtenyt liikkeelle mahdollisimman suuren jäsenille annettavan vapauden ihanteesta. Seura on pyrkinyt antamaan avoimen tilan kasvaa ja keskustella, opiskella ja harjoitella yksin tai yhdessä riippumatta siitä mikä on oppilaan oma temperamentillinen lähtökohta: filosofinen, uskonnollinen, luova, seremoniallinen, jne. Nämä erilaiset lähestymistavat ovat olleet läsnä tavalla, joka mahdollistaa hyvin monenlaisia tulokulmia, mukaan lukien sellaiset, jotka karsastavat rakenteellisuutta ja auktoriteettien ohjausta. Juuri tämä vapaus olla irrallaan ja päättää itse on ollut olennainen osa Azazelin Tähden toimintaa. Tästä johtamistavasta, jota kutsumme ”elävän puun” metodiksi, ovat seuranneet aspektit, siitä ovat seuranneet looshit, siitä muut työskentelytavat: aina milloin mukana on ollut jäseniä jotka haluavat tehdä jotakin eri tavoin kuin se yleensä on seurassa toteutettu, heille on tällä pyritty mahdollistamaan omanlaisensa työmuoto ilman mitään muita pidäkkeitä kuin seuran eettinen toimintamalli.
Tämä periaate saavutti laajimman mahdollisen sovelluksensa vuoden 2018 rakenneuudistuksessa. Tuolloin sovittiin, että mitään Azazelin Tähden yhteistä johtoa ei enää ylläpidetä, vaan jokainen looshi voi toimia lyhyen perustuskirjamme hahmottelemalta pohjalta absoluuttisen vapaasti, ilman tilivelvollisuutta millekään taholle. Näin luotiin avoin rakenne, jossa jokainen looshi kykenee toimimaan ilman rakenteellisia kompromisseja, oman ihanteensa varassa, päättämään omista harjoituksistaan ja käytänteistään täysin omaehtoisesti.
Graalin työlle tämä on merkinnyt mahdollisuutta valmistaa työmuoto, joka mahdollistaa selkeämmin ohjatun harjoituspohjan. Tämä työmuoto on astemuotoinen okkultismi.
Astemuotoinen okkultismi on ulkopuoliselle ehkä jopa tutuin okkulttisten seurojen toimintamalli. Se perustuu enemmän tai vähemmän lineaarisesti omaksuttuihin harjoituksiin ja installaatioihin eli vihkimyksiin. 1 Nämä harjoitukset, niiden tarkkailu, ja eteneminen niissä tulee ylhäältäpäin ohjaavilta veljiltä, ja nimenomaan tämä hierarkkinen rakenne erilaisissa korruption mahdollisuuksissaan on aiemmin ollut omiaan aiheuttamaan huomattavaa ahdistusta monissa ihmisissä. Tämän vuoksi astejärjestelmää ei tuotu Azazelin Tähden rakenteeseen sen toimiessa yhteishallinnon alaisena. Jäseniä jotka haluavat pysyä erossa ohjauksellisesta harjoitustoiminnasta ei ole tahdottu sellaiseen pakottaa, vaan heillä on täysi vapaus järjestää oma esoteerinen opiskelunsa Azazelin Tähden perusperiaatteiden alla hyväksi katsomallaan tavalla.
Tänä kesänä Azazelin Tähden perustamisesta tulee kuluneeksi kaksi täyttä seitsenvuotiskautta. 14-vuotias seura on läpikäynyt lapsuusvuotensa riittävän ansiokkaasti, ja voi liittää jotakin nyt alkavan ensimmäisen nuoruusperiodinsa harjoituksiin. Kuten yllä esitetyn valossa on ilmiselvää, kyseessä on vain yksi mahdollisuus muiden joukossa – yksi uusi harjoitustapa aiempien lisäksi, eikä mitään pois aiemmista työmuodoista.
Vankka kokemus osoittaa, että ”ilmakoe” on liikaa useimmille jäsenille. Täydellinen vapaus on helposti paralysoiva, ja suuri joukko veljiä ja sisaria on jäänyt sen herpaisemiksi. Mitä tehdä, kun juuri mikään ei ole kiellettyä? Millaisia harjoituksia valita, mitä kohti kamppailla, ja kuinka? Tässä vapauden hämmennyksessä on uskoakseni jotakin nykyajalle hyvin ominaista. Monenlaisia työmuotoja on noussut vapaamuotoisissa loosheissa, mutta harva näistä on jäänyt pysyväksi.
Yhä uudelleen ja uudelleen palaan kuitenkin seuramme viidenteen perusperiaatteeseen: vain ihminen itse voi itsensä nostaa. Tämä on asia joka ei voi muuttua missään työmuodossa, oli se kuinka konstruoitu tahansa. Uuden työmuodon kautta Graal ainoastaan pyrkii antamaan jäsenilleen erään mahdollisuuden työnsä jaksottamiseksi, hallitsemiseksi, eteenpäin viemiseksi. Se ei voi tuottaa edistystä kenellekään, mutta se voi tehdä parhaansa luomaan halukkaille aiempien tienviittojen lisäksi kaidemman polun ja kapeamman portin, josta kulkea harjoitetummalla, fokusoidummalla mielellä.
III
Graalin esittämä ja ylläpitämä esoteerinen polku jakautuu kolmeen vaiheeseen eli asteeseen. Kukin aste toimii tiettyjen painotusten alaisuudessa, samaan tapaan kuin seuran rakenteesta tutuksi tulleet kolme aspektia: Musta, Punainen ja Valkea. Tietyssä mielessä aspektit myös vastaavat eri asteita, ja toimivat niiden inspiroivina ”kummeina”. Toisin kuin aspekteissa, asteissa kuljetaan kuitenkin eteenpäin lineaarisesti. Oppilas suorittaa asteessaan erilaisia okkulttisia harjoituksia, joiden edistymisestä hän raportoi asteen ohjaajalle. Ohjaaja, yhdessä Graalin muun ohjaajiston kanssa, auttaa harjoittavaa jäsentä ja samalla pitää silmällä tämän mahdollisuuksia edetä seuraavaan asteeseen.
Kunkin asteen harjoitukset ovat samankeskisiä: toisen ja kolmannen asteen harjoitteet ovat pääsääntöisesti syventäviä, pitemmälle vietyjä versioita ensimmäisen asteen vastaavista. Nämä harjoitukset tähtäävät erilaisten okkultismissa olennaisten taipumusten kehittämiseen, herkistämiseen ja vakauttamiseen Azazelin Tähden perusperiaatteiden – ennen kaikkea Kolminaisen avaimen – inspiroimalla tavalla. Ne pyrkivät kehittämään okkultistin kokonaisvaltaista kyvykkyyttä, lähtien luovasta imaginaatiokyvystä ja kulkien balanssin kautta tiedollisiin ja eettisiin valmiuksiin. Työvaiheiden painotukset ovat erilaiset, ja niiden ohjaukselliset tavoitteet ensisijaisesti syvyyssuuntaiset. Toisin sanoen, ne eivät testaa tiedollista ulkoaoppimista, vaan kykyä soveltaa rakenteita henkilökohtaisesti mielekkäällä tavalla, mutta pyhä toiseus 2 huomioiden.
Graalin harjoituspolun valinneelta jäseneltä ei vaadita mihinkään tiettyyn aikamäärään sidottua työskentelyä, vaan hän kykenee etenemään henkilökohtaisten mahdollisuuksiensa mukaisella rytmillä, ottaen prosessiinsa tarvitsemansa määrän vuosia. Luonnollisesti hän voi myös tehdä päätöksen jäädä pysyvästi johonkin asteeseen. Läpikäytynä Graalin kolme astetta johtavat oppilaan Azazelin Tähden hermeettiseen ryhmään, mikäli hän on tuohon työmuotoon halukas.
Mikäli oppilas ei ole vuoden aikana suorittanut yhtäkään harjoitusta, hänen katsotaan jättäytyneen pois Graalin harjoitustoiminnasta. Edelleen, hermeettisten asteiden toimintamahdollisuus riippuu oppilaan kyvykkyydestä eettiseen, yhdistävään ja keskustelevaan työskentelyyn. Hermeettinen yhteys ei ole mahdollista oppilaalle, jonka avoimena tai kätkettynä pontimena on henkilökohtainen vallanhalu, tai jonka lähestymistapa muuten on Azazelin Tähden perustuskirjan esittämille tavoitteille ja metodeille vastakkainen. (Ohjaajien huomautus, 2023)
Graalin harjoitukset hyödyntävät erilaisia maagisen harjoittautumisen eli joogan muotoja: gnanajoogaa (kognitiivista), mantrajoogaa (rukousharjoituksellista), bhaktijoogaa (hartaudellista), karmajoogaa (tekevää eli palvelevaa), rituaalia painottavaa, ja niin edelleen. Oppilaan ei tarvitse suorittaa kaikkia harjoituksia. Sen sijaan kussakin vaiheessa, joita kuuluu yhteen asteeseen useampia, hänellä on mahdollisuus valita kahden harjoitustavan välillä, ja myös harjoitusten sisällä on omaleimaisen läpikäymisen mahdollisuuksia. Tällä tavoin Graalin harjoituspolku pyrkii koko ajan pitämään sisällään Azazelin Tähdelle olennaisen perusperiaatteen käsien yhdistämisestä ja valinnanvapaudesta erilaisten lähestymistapojen välillä.
Myöhemmissä artikkeleissa tänä kesänä tulen esittämään astepolun symbolismia, aikoihin liittyviä käytänteitä, sekä antamaan viitteitä harjoitusten muodosta. Otan mielelläni vastaan myös kysymyksiä, joihin vastata tai joita käsitellä artikkelisarjan myöhemmissä osissa. Graalin ensimmäinen aste avautuu Azazelin Tähden jäsenille kuluvan vuoden lopulla.
- Tämän sanan maallisemmassa merkityksessä. Vain Luonto voi vihkiä ihmisen korkeampiin vihkimyksiin, veljeskuntien vihkimykset voivat ainoastaan pyrkiä auttamaan tässä syvimmänlaatuisessa prosessissa. ↩
- Pyhällä toiseudella (tai Toiseudella) tarkoitan sitä syvää mysteeriä, mikä kuuluu maailmaan ei yksin itse kontrolloitavana, vaan kokonaisuuden monia merkityksekkäitä puolia esiintuovana. Jokainen ihmisen, luonnon, ja jopa pyrkijän oman ”alemman minän” kohtaaminen on pyhän toiseuden kohtaamista. Okkultismi ei saa muodostua kontrollia yli- tai alisuorittavaksi, vaan toiseuden kohtaavuus on sen merkityksekkäimpiä olemuspuolia. ↩