© Fra Nefastos 2010
Azazelin Tähden toimintaan on otettu mukaan kaksi erilaista kokoonpanomallia, jotka osittain linkittyvät toisiinsa ja ovat osittain toisistaan riippumattomia. Ensimmäinen malli on ollut olemassa jo jonkin aikaa, toinen saa virallisen avauksensa veljeskunnan aloittaessa viidennen toimintavuotensa nyt kesällä 2010.
Ensimmäinen malli on jako kahteen ryhmään, eksoteeriseen ja esoteeriseen. Nämä sanat ovat tuttuja monista okkulttisista ja puoliokkulttisista liikkeistä. Eksoteerinen merkitsee avointa, esoteerinen suljettua ryhmää. Ensin mainittuun kuuluvat uudet jäsenet ja ne, jotka erilaisista syistä ovat enemmän kiinni arkisissa tai yhteiskunnallisissa lainalaisuuksissa, jollaiset aina asettavat rajoituksensa okkulttiseen kehitysprosessiin – tai jotka oman temperamenttinsa puolesta tai auttaakseen muita valitsevat energioilleen ulkoisemman väylän. Jälkimmäiseen eli sisäiseen ryhmään kuuluvat erityisesti ne jäsenet, jotka ovat valmiita luomaan ulkoisen elämänsä sisäisen ehdoilla ja painottumaan sisäisen, henkisen prosessin läpikäymiseen itsetarkoituksellisesti ja ensiarvoisesti sekä osoittamaan sen käytännössä.
Veljeskunnan pitäessä alun perin sisällään vain vähän jäseniä, kaikki hyväksytyt jäsenet oli mahdollista ottaa suoraan sisäiseen ryhmään – merkiten tällöin ohjaavien veljien suoran huomion kohteeksi tulemista. Jäsenmäärän hiljalleen laajentuessa tämän kaltainen sisäisen piirin laajentaminen on myöhemmin käynyt mahdottomaksi, ja nyttemmin kaikki uudet jäsenet aloittavat eksoteerisesta ryhmästä. Muutos ryhmien välillä on mahdollista kumpaan suuntaan tahansa, eikä ryhmiin liity arvopreferenssejä.
* * *
Toinen, vasta nyt toimintaan astuva malli on jako kolmeen aspektiin. Nämä aspektit edustavat kolmea perusominaisuutta joihin usein on viitattu eri yhteyksissä, ja joita symboloivat värit musta, punainen ja valkoinen. Nämä värivaiheet voidaan tulkita, eriyttää ja painottaa eri tavoin, mutta oman työnsä puitteissa ja ominaisuuksiensa mahdollistamana Azazelin Tähti toteuttaa näitä kolmea lähtökohtaisesti seuraavalla tavalla:
Veljeskunnan MUSTA aspekti pyrkii toteuttamaan yksilön riippumattomuutta ulkoisista auktoriteeteista. Se korostaa omaa vastuuta, omaa valintaa, ja myös omaa positiivista ylpeyttä. Tämän aspektin alaiset veljet toimivat kaikkein vapaimpina kaikista seuran puolelta tulevista rajoitteista, samoin kuin heitä kannustetaan toimimaan vapaimmin kaikista kiveen hakatuista ohjeista ylipäätään, poislukien ne pohjimmaiset eettiset mallit joiden filosofiamme katsoo olevan nykyisen ajan ihmisille absoluuttisia: velvollisuus pidättäytyä vahingoittamasta ja velvollisuus pyrkiä totuuteen. Mustan aspektin alaisuudessa veljiä kehotetaan etsimään se oman, aidon yksilöllisyyden peruskallio, jolle perustettu toiminta kestää kaikista ulkoisista tekijöistä riippumattomana.
Veljeskunnan PUNAINEN aspekti edustaa kontrolloidumpaa suhtautumista omaan elämään. Tämän aspektin, vaiheen tai temperamentin alaisilla veljillä riippumattomuuden ja vapauden painotuksen sijaan on vallalla ponnistuksen, positiivisen kamppailun, selkeän kehityksen ja voimien aktualisoimisen vaihe. Punainen aspekti erityisesti vaatii jatkuvaa uhrivalmiutta, herpaantumatonta pyrintöä, jatkuvaa oman ihanteen karkaisemista kaikkia häiriötekijöitä vastaan. Mutta samalla, okkulttisen filosofian mukaisesti, noiden häiriötekijöiden perimmäiset syyt tullaan kartoittamaan lopulta pyrkijään itseensä: viime kädessä sielun taistelu käy aina pyrkijän omia heikkouksia ja sokeita pisteitä vastaan. Punainen aspekti on tuli ja miekka ja risti, se on lohikäärmeen aspekti, joka kehittää ja voimistaa pyrkijän latentin energian.
Veljeskunnan VALKOINEN aspekti on kolmesta tietyssä mielessä kaikkein yksinkertaisin, toisaalta kaikkein salaperäisin, sillä mustan painottuessa tietyllä tapaa vapaampaan eksoteriaan ja punaisen esoteeriseen pyrintöön, valkoisen toimintakenttä on – eikä tätä asiaa voi toistaiseksi selkeämmin esittää – hengessä. Siinä missä musta ilmaisee yksilöllisyyden etsintää ja punainen yksilöllisyyden ja toiseuden välistä kitkaa, valkea on tavallaan ehdottoman toiseuden aspekti. Tämä ei kuitenkaan merkitse millään tapaa passiivisuutta, vaan luottamusta, herkkyyttä, kykyä hengen pohjalta toimivaan adaptaatioon ja kirkastumiseen.
Kuten jokainen ihminen elää monessa maailmassa vaikkakin erilaisin henkilökohtaisin painotuksin, niin myös jokainen seuran & veljeskunnan jäsen tarvitsee elämässään näiden kaikkien aspektien tutkimusta. Eri elämäntilanteissa ja jopa eri elämissä ne kuitenkin voivat painottua voimakkaasti, ja niinpä kullakin jäsenellä on mahdollisuus pyrkiä painotetusti tietyn aspektin alaisuuteen. Yhden aspektin alaisuuteen kuuluminen ei ole lopullisesti velvoittavaa, vaan kyseisestä painotuksesta voidaan tietyn ajan jälkeen luopua.
Kolmeen aspektiin on viitattu veljeskunnan kirjoituksissa joskus ”kolmena polkuna”, ja ne jakautuvat arkkityyppisille voimille seuraavasti:
Musta – Isä – Saatana
Punainen – Poika – Azazel
Valkea – Äiti (”Pyhä Henki”) – Lucifer
Yksiselitteisesti ei voida esittää, mitkä inhimilliset prinsiipit minkäkin aspektin alaisuuteen kuuluvat, sillä tämä riippuu kulloisestakin näkökulmasta. Sen sijaan on mahdollista esittää julkisesti osa näiden aspektien ohjauksessa painotetuista tähtivalloista, jotka vastaavat yllä mainittuja arkkityyppejä, nimittäin:
Musta – Saturnus
Punainen – Mars
Valkea – Venus
Aikakohtaisesti ja myös liittyen kutakin aspektia ohjaavien veljien henkilökohtaisiin erityisominaisuuksiin ja tehtäviin näiden perustähtivaltojen rinnalla voi vaikuttaa toissijainen prinsiippi, mutta näillä yksityiskohdilla on vähän merkitystä muille kuin ohjaaville veljille itselleen. Eksoteerisen puolen hoidossa painottuu näiden tähtivaltojen lisäksi Kuu.
Veljien liittymiset eri aspektien alaisuuteen yleisen jäsenyyden sijasta on käsiteltävä erikseen; uudet jäsenet eivät lähtökohtaisesti kuulu minkään erityisaspektin alaisuuteen. Johtuen mustan aspektin omaehtoisuudesta – vastuun jäämisestä oppilaalle itselleen – on liittyminen tähän aspektiin kaikkein helpointa. Punaiseen aspektiin liittyminen on vaikeampaa, ja vaatii henkilökohtaisen hyväksymisen aspektin ohjaavalta veljeltä. Valkean aspektin alaisuuteen voidaan nykyisellään hyväksyä vain harvoja tulijoita, jotka luonteeltaan ja lähestymistapansa puolesta täyttävät tietyt erityisehdot.
Kolmen aspektin alaisista harjoitusmalleista, käytännöistä, toivotuista ja kehitettävistä ominaisuuksista on suunnitteilla oma myöhempi julkaisunsa.
* * *
Azazelin Tähti on yksi kokonaisuus, sen esoteerinen ja eksoteerinen puoli muodostavat ensimmäisen kahtiajaon, aspektimalli kolminaisen järjestelmän, ja nelinäisyys ilmenee ryhmien ohjaustavoissa: kullakin aspektilla on oma ohjaava veljensä, minkä lisäksi eksoteerisella ryhmällä on oma vastaavansa. Tämä jako jäljittelee omalla vaatimattomalla tavallaan arkkityyppistä hierarkiaa, jollainen on käytännössä väistämätön kaikissa ryhmässä. Milloin jossain ihmisryhmässä hierarkiaa ei nimellisesti aseteta, se valmistaa itse itsensä käytännön tasolla. Niinpä veljeskunnan järjestelmää ei ole luotu arvottamaan, vaan mahdollistamaan kokonaisuuksien jouhevaa käsittelyä, joka suojaa kaikkia jäseniä hajanaisilta vaikutteilta ja pitää eri tavoin toimivat energiatyypit rinnakkaisina ja toinen toistaan rakentavina. Kaikilla veljillä on yhä yksilöinä oma absoluuttinen vapautensa toimia veljeskunnan töiden suhteen harkintansa mukaan, poislukien tapaukset joissa veli on itse tekojensa perusteella ottanut vastaan tietyn erityisaseman: velvollisuuden, painotuksen, tai erityisen työn.
Vaikka nämä jakoperusteet on tässä annettu yleiseen tietoon, niillä on vain vähän merkitystä veljeskunnan ulkopuolisille henkilöille. Edelleen, koska aspektin valitseminen ei ole jäsenille välttämätöntä, jäsenyyttä harkitsevien ei tarvitse ottaa näitä malleja erityisesti huomioon. Uusi veli aloittaa joka tapauksessa eksoteerisesta ryhmästä ilman painotuksia, ja hänellä on mahdollisuus pohtia mahdollisuuksia aspektin valitsemiseen tai pyrkimistä sisempään ryhmään missä tahansa vaiheessa myöhemmin.
FINIS