Uskontopsykologia & uskontofilosofia

Keskustelu muusta kuin Azazelin Tähden omasta kirjallisuudesta.
Locked
obnoxion
Posts: 1806
Joined: Tue May 25, 2010 7:59 pm

Uskontopsykologia & uskontofilosofia

Post by obnoxion »

Kaksi itselleni uudempaa tulokulmaa rakkaaseen aiheeseen. William James teki suuren vaikutukse Uskonnollinen kokemus -teoksellaan. Lisäksi on työn alla Geels & Wikströmin Udkonnollinen ihminen, Eriksonin Gandhi sekä Luther, ja vielä Rudolf Otton klassikko pyhyyden ideasta. Uskontofilosofian osalta vasta aloittelen tällaisella Andrew Eshlemanin toimittamalla kokoelmalla kuin Readings in Philosophy of Religion - East meets West.

Ottaisin mielelläni suosituksia vastaan. Tarkoitus on sekä syventää omia käsityksiä uskonnosta, myös hiljalleen hankkia edellytyksiä käydä aiheesta keskusteluja filosofisesti ansioituneempien ihmisten kanssa.
One day of Brahma has 14 Indras; his life has 54 000 Indras. One day of Vishnu is the lifetime of Brahma. The lifetime of Vishnu is one day of Shiva.
Wyrmfang
Posts: 775
Joined: Tue May 25, 2010 10:22 pm
Location: Espoo

Re: Uskontopsykologia & uskontofilosofia

Post by Wyrmfang »

Yleisesti voisi sanoa, että Immanuel Kantin transsendentaalinen idealismi loi pohjan, johon käytännössä kaikki moderni filosofia joutuu edelleen suhteuttamaan itsensä (jos ei tietoisesti ja suoraan, niin välittäjien kautta), ja tämä pätee mitä suurimmissa määrin myös uskonnonfilosofiaan. Esim. mainittua Jamesin klassikkoa ei olisi ilman Kantia. Ongelma Kantissa on, että hänen ajattelu on kokonaisvaltaista ja hyvin pitkällistä ottaa kunnolla haltuun, eikä yleensä mitään miellyttävintä luettavaa. Erityisesti uskonnonfilosofian kohdalla on vaikea päästä alkuun koska relevantit pätkät ovat ripoteltu ympäri tuotantoa, eikä yksikään nimenomaisesti tähän tulokulmaan pureutuva kommentaarikaan ole kovin varauksetta suositeltava. Uskaltaisin melkein väittää kuitenkin, että vakavammin filosofiaan millä tahansa painotuksella suhtautuvalle ihmiselle maksaa vaivan perehtyä kunnolla Kantiin pari kolme vuotta.

Uskonnonfilosofia on itseäni suuresti kiinnostava alue, mutta en ole ehtinyt hankkia siitä kovin kattavaa tietämystä; suurin osa helposti vastaan tulevasta kirjallisuudesta on tavalla tai toisella liikaa kiinni kristinusko/sen piiristä kehittynyt ateismi - jaottelussa, kun taas itseäni kiinnostaisi uskonnollisuuden ydinkysymyksenä yleisemmin "onko elämällä tarkoitusta?". Olen hankkinut viime vuosien aikana parikymmentä erityyppistä lupaavan oloista teosta ja lähiviikkoina pääsen aloittamaan perehtymistä niihin, joten seuraavan vuoden jälkeen luulen, että osaan suositella jo mainitun Jamesin lisäksi jotain täsmällisempää.
obnoxion
Posts: 1806
Joined: Tue May 25, 2010 7:59 pm

Re: Uskontopsykologia & uskontofilosofia

Post by obnoxion »

Kiitos fra Wyrmfang. Toivoinkin että sinulta tulisi joku vinkki. Teen nyt päätöksen ottaa Kantin filosofian haltuun niin hyvin kuin se on mahdollista 3 - 5 vuodessa muiden opintojen ohessa. Toivottavasti jaksat Wyrmfang sen aikaa jatkaa foorumilla, että pääsisi ehkä vihdoinkin käymään keskustelua yhteisellä kielellä...

Mainitsemasi kristillinen painotus uskontofilosofiass on käynyt alustavan perehtymisen kautta selväksi. Siksi päätin aloittaa teoksella jossa on itä/länsi -asetelma.
One day of Brahma has 14 Indras; his life has 54 000 Indras. One day of Vishnu is the lifetime of Brahma. The lifetime of Vishnu is one day of Shiva.
Wyrmfang
Posts: 775
Joined: Tue May 25, 2010 10:22 pm
Location: Espoo

Re: Uskontopsykologia & uskontofilosofia

Post by Wyrmfang »

obnoxion wrote:Kiitos fra Wyrmfang. Toivoinkin että sinulta tulisi joku vinkki. Teen nyt päätöksen ottaa Kantin filosofian haltuun niin hyvin kuin se on mahdollista 3 - 5 vuodessa muiden opintojen ohessa.
Onnistuu varmasti tuossa ajassa mainiosti; lopulta alle 10 sopivaa kommentaaria riittää hyvin alkuperäistekstien ohessa. Heti alkuun tärkeä huomio on, että usein paljon korostettu Puhtaan järjen kritiikki, vaikka muodostaakin oman hahmotelmansa kokonaisvaltaisesta systeemistä, on vasta alku Kantin kriittiselle tuotannolle, eikä missään tapauksessa sen viimeinen sana. Kolmen kritiikin ja muiden ilmeisten pääteosten ohella Kantin lyhyempien historian- ja uskonnonfilosofisten esseiden merkitystä ei perinteisessä oppikirjaluennassa tuoda esille millään tavalla, vaikka paljolti nimenomaan niistä tulee sisältö kolmen kritiikin muodostamaan muodolliseen kehikkoon. Kantin projektin todellinen henki kulminoituu teleologian ja sitä vastaan asettuvan radikaalin pahan hankalasta jännitteestä.
obnoxion wrote: Toivottavasti jaksat Wyrmfang sen aikaa jatkaa foorumilla, että pääsisi ehkä vihdoinkin käymään keskustelua yhteisellä kielellä...
Luulisin että ainakin seurailen kyllä foorumia, ja mielelläni keskustelenkin ajan salliessa tällaisista kysymyksistä, mutta aiemmin tuli vain melko kertakaikkinen muuri vastaan siinä, mikä koetaan dogmaattiseksi ja/eli turhaan eroja luovaksi lähestymistavaksi ja mikä rakentavaksi.
obnoxion
Posts: 1806
Joined: Tue May 25, 2010 7:59 pm

Re: Uskontopsykologia & uskontofilosofia

Post by obnoxion »

Itse vasta yritän hankkia valmiuksia käydä filosofista keskustelua. Vasta nyt koen että oma uskonnollinen identiteettini ja maailmankuvani alkavat olla sikäli vakaalla pohjalla että voin alkaa tarkastella ja koetella niitä näistä uusista, hyvin vaativista näkökulmista. Olen ajatellut että kun tämän vakaan paikan etsiminen on ollut kesken, liian voimakas kyseenalaistaminen olisi käynyt liian hajoittavaksi ja lamaannuttanut koko prosessin. Täytyy yrittää pysyä kärsivällisenä. On kuitenkin toivottavaa että kolmekymppisenä olisi vielä paljon opittavaa edessä. Minun kohdallani tästä ei ainakaan ole epäselvyyttä, Luojan kiitos.
One day of Brahma has 14 Indras; his life has 54 000 Indras. One day of Vishnu is the lifetime of Brahma. The lifetime of Vishnu is one day of Shiva.
Kenazis
Posts: 811
Joined: Sun Sep 12, 2010 7:57 pm
Location: Satakunta - Limbo

Re: Uskontopsykologia & uskontofilosofia

Post by Kenazis »

Itse luin juuri muutama kuukausi sitten tämän: Vainio, Olli-Pekka & Visala, Aku: Johdatus uskonnonfilosofiaan. Mielestäni teos on nimensä mukainen. Tosin siinä ollaan aikalailla kristinuskon pohjalla, mutta mielekkään aiheen rajaamisen mielessä, ei yksipuolisuuden. Suosittelen tuota. Hyllyssä tuo mainitsamasi uskonnon psykologian teos, joka on tarkoitus aloittaa tämän vuoden puolella myös. Vähän kuin jatkona tuohon Visalan ja Vainion kirjaan. Perhana! Pitäisikö itsekin nyt vihdoin aloittaa se Kantiin perehtyminen, joka on kummitellut tulevaisuudessa jo vuosia? Pääsisi hyvin keskusteluihin mukaan. Itseltä löytyy J.E. Salomaan "Immanuel Kant", Suuret Filosofit sarjan "Kant"...Onko Vesa Oittisen toimittama "Immanuel Kantin filosofia" minkälainen aloitus/perusteos? Kannattaako hankkia itselle? Entä Prolegomena? Olen käsittänyt, että se olisi jonkinlainen lukijaystävällinen tiivistys, josta olisi helppo lähteä.
"We live for the woods and the moon and the night"
Wyrmfang
Posts: 775
Joined: Tue May 25, 2010 10:22 pm
Location: Espoo

Re: Uskontopsykologia & uskontofilosofia

Post by Wyrmfang »

Kenazis wrote: Itseltä löytyy J.E. Salomaan "Immanuel Kant", Suuret Filosofit sarjan "Kant"...
Nämä ovat aika höttöistä "oppikirjaluentaa". Periaatteessa ihan hyviä aloittaa, mutta eivät tosiaan anna oikein hyvää kuvaa siitä, mistä on viime kädessä kyse.
Kenazis wrote:Onko Vesa Oittisen toimittama "Immanuel Kantin filosofia" minkälainen aloitus/perusteos? Kannattaako hankkia itselle?
Tämä taas sopii enemmän jo Kantia kohtuullisesti tuntevalle; siinä on aika hajanainen paketti sinänsä laadukkaita artikkeleita eri kirjoittajilta. Luulisin että kokonaiskuvaa ei tämän pohjalta oikein saa ellei sitä ole jo valmiiksi. Ihan hyvä hankkia jos järkihintaan saa, on varmasti hyödyksi ainakin jossain vaiheessa, jos heti aluksi aika paljon varmaan menee ohi.
Kenazis wrote:Entä Prolegomena? Olen käsittänyt, että se olisi jonkinlainen lukijaystävällinen tiivistys, josta olisi helppo lähteä.
Kant kirjoitti sen kommentaariksi Puhtaan järjen kritiikkiin eli on periaatteessa oikein hyvä paikka aloittaa, alkuperäisteksteistä kun puhutaan.

Transsendentaalisen idealismin ihan peruskuviosta (josta on viisainta lähteä, sillä se toimii kaiken muun taustana) olen aina suositellut kahta kommentaaria (yhtä hyviä tai ehkä parempiakin on kyllä olemassa aivan loputon määrä):
Sebastian Gradner: Kant and the Critique of Pure Reason
W.H. Walsh: Kant´s Criticism of Metaphysics
Hoenir
Posts: 137
Joined: Thu Apr 24, 2014 5:13 pm

Re: Uskontopsykologia & uskontofilosofia

Post by Hoenir »

Upeaa nähdä, että Kant kiinnostaa ihmisiä. Olen palannut aina uudelleen ja uudelleen sen asian äärelle, että Kantin ensimmäisen kritiikin "ymmärtäminen" (näissä asioissa on ymmärtämistä ja "ymmärtämistä"...) on auttanut aivan valtavasti myöhemmän filosofian suhteen. Kantin jälkeiset idealistit, fenomenologia, epistemologia, Heidegger sun muut tosi isot hommat on pitkälti vaikuttuneita hänen ajattelustaan. Kant tarjoaa puhtaan filosofisten hyötyjen lisäksi myös monia tärkeitä elämänfilosofisia oivalluksia, joten tuohon projektiin ryhtyminen tullaan kyllä palkitsemaan ruhtinaallisesti, mikäli kärsivällisyys vaan riittää.

Jaksamista Obnoxionille ja muillekkin tähän tärkeään projektiin!
"Futile as a ghost I stand guard over hidden gold, O lord of the meeting rivers"
Locked