Itsereflektion kaavat

Rituaalit, loitsut, rukoukset, meditaatioharjoitukset ja maagiset teot.
User avatar
Smaragd
Posts: 1120
Joined: Thu Jan 09, 2014 4:27 am

Itsereflektion kaavat

Post by Smaragd »

1. Käytätkö itsereflektoidessa jonkinlaisia kaavoja, tai pystytkö kaivamaan tavastasi itsereflektoida niitä esiin?

2. Tunnistatko haasteita ja kynnyksiä joita olet ylittänyt itsereflektiotavoissasi, joiden nimeäminen olisi hyödyllistä tätä taitoa opetellessa?

Mikäli on vaikea tavoittaa mahdollisia kaavoja elämän hajanaiselta kentältä niin ehdotan tarkkailtavan omia itsereflektiotapoja unitulkinnan äärellä.
"Would to God that all the Lord's people were Prophets”, Numbers 11:29 as echoed by William Blake
User avatar
Nefastos
Posts: 3029
Joined: Mon May 24, 2010 10:05 am
Location: Helsinki

Re: Itsereflektion kaavat

Post by Nefastos »

Itsereflektio, tuo kaikista hyveistä keskeisin... Se sitoutuu täysin erottamattomana totuudellisuuden ponnistukseen, eikä näitä dioskuureja voi mikään erottaa toisistaan.

Asian keskeisyyden vuoksi on aluksi haastavaa miettiä teknisiä harjoituksia. Kuin miettisi teknistä harjoitusta katseen kohdistamiseen tiettyyn pisteeseen. Kukaan ei pysty sanomaan toiselle kuinka noihin silmän lihaksiin keskitytään katseen kohdistamiseksi. Tuota sisäistä tietoa on sitten vain ahkerasti, käytännössä tauotta käytettävä asioiden näkemiseksi. Tietysti harjoituksena tällaisten lihasten tietoiseen jumppaamiseen voidaan esittää vaikkapa sitä, että katse tuodaan tietoisesti vuoroin lähelle, vuoroin kauas. Jotain tämäntyyppistä itsereflektion vahvistamiseenkin voi yrittää. Siis asioita joilla äly ja tunne pystytään harjoittamaan ottamaan etäisyyttä omaan prosessiinsa, ei siten että siitä paettaisiin, vaan siten että sitä pystyttäisiin katsomaan neutraalimmin – luopuen itselle oikeuttamisesta, tuosta todella viheliäisestä lähestymistavasta.

1 – Päiväkirjan kirjoittaminen. Ei tyyliin "tänään tapahtui X" vaan "tänään tunsin Y koska Z – mutta mikä olisi ehkä ollut kaikkien kannalta parempi tapa kokea asia, ja kuinka käsitellä asiaa tästä eteenpäin?"
2 – Omien unien tulkitseminen. Erityisesti sen pohtiminen, millaisten sisäisten tuntojen kompensaatioksi tai kuvittamiseksi mieli valitsee etenkin negatiivisia unikuvia ja -tunnelmia.
3 – Mahdollisimman syvät keskustelut erilaisten ihmisten kanssa, pyrkien ymmärtämään toisten erilaista sisäistä lähestymistapaa maailmaan.
4 – Opettautuminen käyttämään sellaisia keskustelun fraaseja kuin "minun mielestäni", "uskoakseni", "luulen, että", "asia voisi olla niin, että" jne. sen sijaan että omat näkemykset olettaa faktoiksi.
5 – Ja/tai, jos oman itsereflektion tiellä on pikemminkin oma syvä epävarmuus emootioseurauksineen, systemaattinen itseltä johdonmukaisuuden vaatiminen ja tekemään pakottautuminen.
6 – Jatkuva tarkkailu sen suhteen, että muilta ei koskaan vaadi asioita, joita ei vaadi myös ja ennen kaikkea itseltään.
7 – Hyvin monenlaisen kirjallisuuden lukeminen, älyllisen ja tunteellisen. Ja jälkimmäisen fiktion suhteen: romaanihenkilöiden tunteiden ja luonteiden älyllinen analyysi ja valpas pohdiskelu.
8 – Ymmärrys siitä, että omien pyhien, esim. uskonnollisten tai rakkaudellisten tunteiden analyysi ja muuhun elämään johdonmukaistamalla liittäminen ei latista tai vähennä niitä, päinvastoin.
9 – Opettautuminen pois heiluriliikkeestä eli tunteiden ym. kokemistapojen heittelehtimisistä ääripisteestä toiseen: ymmärtäminen, että tämän hetken kokemus on edellisen seuraus, ei sen vastakohta, kuten voi näyttää.

Kaikki nämä harjoitteet ovat tietenkin jälleen sellaisia, jotka joissakin tilanteissa tulee myös ymmärtää kääntää ympäri (AT:n yhdeksäs hyve). Mutta lähtökohtaisesti niitä käyttämällä tulisi kaivaa esiin oma älyllinen neutraliteetti, itsereflektio.
Faust: "Lo contempla. / Ei muove in tortuosa spire / e s'avvicina lento alla nostra volta. / Oh! se non erro, / orme di foco imprime al suol!"
Istar
Posts: 45
Joined: Mon Nov 18, 2013 3:08 pm

Re: Itsereflektion kaavat

Post by Istar »

Pidän ajatus- ja tunnepäiväkirjaa, jossa itsereflektoin kysymyksiä kuten:

Mitä tietyssä tilanteessa tapahtui?
Mitä ajatuksia oli mielessä?
Miltä tilanteessa tuntui?
Mitkä ovat todisteet pääajatuksen puolesta?
Mitkä ovat todisteet pääajatusta vastaan?
Mikä olisi realistinen vaihtoehtoinen ajatus?
Mitkä ovat tunteet nyt?

Ajatuspäiväkirjaa tehdessä huomaa varsin nopeasti omia ajatus- ja toimintakaavoja. Haasteeksi nousee helposti motivaatio jatkaa itsereflektointia kun oman persoonan ongelmakohdat alkaa nähdä yhä selvemmin. Kuitenkin jos pystyy samaistamaan itsensä muuhunkin kuin persoonaan, on helpompi suhtautua neutraalisti ja hyväksyvästi mielen sisältöihin ja toivoakseni päästä eteenpäin haasteellisten toimintakaavojen purkamisessa.

Tunteiden työskentelyssä olen käyttänyt itsereflektioon myös meditaatiota, jossa pyritään tunnistamaan tilanteessa heräävä tunne, nimeämään se, havainnoimaan missä kohtaa kehossa tunne tuntuu, keskittymään tunteeseen hyväksyvästi ja päästämään irti tunteesta. Varsinkin voimakkaan negatiiviset tunteet jäävät helposti vaikuttamaan mielensisältöön pidemmäksi aikaa, eikä hyväksymisen kautta irti päästäminen ole välttämättä vielä sillä hetkellä mahdollista. Myös kroonistuneet tunnetilat ovat vaikeasti työstettäviä. Omia ajatussisältöjä tarkkailemalla on mahdollista päästä käsiksi kroonistuneisiin tunnetiloihin ja asenteisiin, joita voi olla hyvin vaikea reflektoida, koska identiteetti tai minäkuva rakentuu pitkälti niille.
Tähti
Posts: 219
Joined: Wed Oct 15, 2014 11:00 am

Re: Itsereflektion kaavat

Post by Tähti »

Vaihtoehtoiset skenaariot

Eli miettiminen mitä jos olisi tehnyt toisin, tai muuten vaan mennyt asiat toisin. Aika monipuolisesti, eli esim omien luenteenpiirteiden miettiminen kanssa jne. Itsetuntemuksen lisäksi saattaa myös kehittää vähän positiivisempaa tunnetasoa pidemmän päälle, esim kiitollisuus tms.


Muihin kysymyksiin: haasteena vaikka yliyrittäminen. Jonkinlainem hauskanpito tärkeää, voi syntyä esim onnistumisen tunteista itsereflektiossa, ja esim monipuolisemmassa ja mielenkiintoisemmassa elämässä, mitä elää itsereflektion oivallusten seurauksena.
User avatar
Necros
Posts: 15
Joined: Fri Apr 29, 2022 10:19 am

Re: Itsereflektion kaavat

Post by Necros »

Rukousmietiskelyssä (Azazelin ruusukko) käyn läpi 10 hyvettä ja uskon tämän harjoituksen tuovan tarvittavaa itsereflektion kaavoitusta. Jokaisen hyveen kohdalla on mahdollista käydä läpi päivän tulevia haasteita ja päivän päätteeksi omaa onnistumista. Mieleeni nousevat nämä hyveet erityisesti kun mietin itsereflektion prosessia:

- Ylöspäinen ponnistus - Voima ja merkitys joka toimii syynä hyveellisyyden tavoitteluun
- Rakkaudellisuus - Jaottavalla mielellä kaavoitettu ja pelkällä tahdolla pakotettu yksipuolinen toiminta päätyy mekaaniseen tajuttomuuteen jossei sitä läpäise rakkaus ja merkityksen henki. Puhdistettu itseys ja siitä syntyvä myötätunto on se joka mahdollistaa elävöitetyn oikean toiminnan
- Totuudellisuus - Korkeampi ymmärrys joka mahdollistaa oikean parhaimman mahdollisen toimintatavan kussakin tilanteessa
- Itsereflektio (tietenkin) - Jaottavan mielen metodi jolla oma toiminta, ajatukset ja tunteet ovat tarkastelun alla

Merkittävä haaste itselle on erottelun työ, eli miten osaan jaotella toivottavan ja ei-toivottavan toiminnan ja asennoitumisen. Kuinka saavuttaa tasapainossa tapahtuva puhdistamisen työ ja välttää heiluriliike äärimmäisen jaottavan/dualistisen ja äärimmäisen sallivan/itselle oikeuttamisen asennoitumisen välillä. En ole tietenkään ylittänyt tätä suurta haastetta mutta koen että tässä alkuun pääsemiseen auttaa ymmärrys ihmisen tasoista: arkinen toiminta tapahtuu vaillinnaisen jaottavan järjen kautta kun taas totuudellinen, aitoa rakkautta ja myötätuntoa säteilevä toiminta on henkistä laatua ja sen mahdollistaa ymmärrys hengessä ja näin väistämättä ylittää alemman kolminaisuuden dualismin.
User avatar
Nebenkheperu
Posts: 89
Joined: Wed Dec 21, 2022 2:26 am

Re: Itsereflektion kaavat

Post by Nebenkheperu »

Nefastos wrote: Tue Jan 03, 2023 10:14 am
4 – Opettautuminen käyttämään sellaisia keskustelun fraaseja kuin "minun mielestäni", "uskoakseni", "luulen, että", "asia voisi olla niin, että" jne. sen sijaan että omat näkemykset olettaa faktoiksi.
Mielestäni hyviä neuvoja. Tuota nelospointtia voidaan halutessa laajentaa ja jatkaa huomattavasti vaativammaksikin (tahtoo sanoa palkitsevammaksi) ottamalla käyttöön Alfred Korzybskin semanttiset teoriat aiheesta l. hänen "prime language" -ajattelunsa, joka tähtää tieteellisesti tarkempaan kielenkäyttöön vs. vanhentunut aristotelinen logiikka. Yleistajuisia esityksiä tästä aiheesta sisältävät esim. Robert Anton Wilsonin kirjat 'Prometheus Rising' sekä 'Quantum Psychology'.

Kyseessä "on" kommunikointi ilman olla-verbin käyttöä, ts. (absoluuttisia) väitelauseita. Myöskin muita ehdottomia ilmaisuja kuten "aina", "ei koskaan", "kaikki" jne. sekä passiivia yleisestikin tulee kaihtaa.
Suomeksi (verrattuna vaikkapa englannin tapaisiin indoeurooppalaisiin kieliin) asiaa hankaloittaa olla -verbin merkitys myös omistusta ilmaisevana teonsanana. Tosin, alunperin suomessa se muistaakseni merkitseekin juuri sitä, eikä olemista/eksistointia. Siinäpä meille tuplahaaste! Etu olla -verbin käyttämättömyydessä ilmenee moninaisesti: 1) oman sanallisen ilmaisun selkiintyminen; 2) muut ihmiset näytetysti reagoivat suotuisammin "ollattomaan" kommunikointiin; 3) mikäli pystyt ajattelemaan tällä tapaa, voit kutsua itseäsi aikamoiseksi itsekurin mestariksi. 8-)

Ym. teorian mukaan olla -verbin sisältävät väitelauseet (perustelujen kanssa tahi ilman) kuuluvat kategoriaan "merkityksetön", tieteellisessä & metafyysisessäkin mielessä, koska ne eivät ota huomioon lauseen esittäjän subjektia/subjektiivisuutta.

Esimerkkejä lyhyesti:
-"Teosofia on paskaa." Mieletön lause; parempi muotoilu lienee "Teosofia vaikuttaa minusta tällä hetkellä pätemättömältä filosofialta, koska [hlö. koht. mutu-perusteluja]."
-"Mulla on nälkä." Mielekäs lause (huolimatta sen sijoittumisesta akselille tosi/ehkätosi/epätosi), jos otamme huomioon suomen kielen lainalaisuudet, siis kirj. "minä omistan nälän tunteen". Joka tapauksessa subjektiivisuus tulee esiin. Englanniksi paremmin muotoiltuna "I feel hungry."
-"Johannes on itte piru." Mieletön väittämä, jälleen olla -verbin käytön vuoksi; irrelevanttina sivuseikkanaan tahdotaanko tässä ilmaista myönteinen, neutraali vaiko kielteinen merkityssisältö.
-"Saatana ei ole herramme." Mieletön taas, sillä olla -verbi esiintyy tällä kertaa negaatiomuodossaan. Tämän synnin lisäksi väitteen esittäjä näkyy puhuvan "suulla suuremmalla" sanoessaan 'herramme', ikään kuin hän edustaisi muidenkin paitsi itsensä mielipiteitä.

Summa summarum: suosittelen itse kullekin tätä "ollatonta" tapaa kommunikoida suullisesti/kirjallisesti/omassa ajatustoiminnassa sekä kuriharjoitteena, että yleisenä ohjenuorana vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa. Henkiolennoista yms. puhumattakaan :ugeek:
Ἐθεώρουν τὸν Σατανᾶν ὡς ἀστραπὴν.
"Animus risu novatur."
User avatar
Nebenkheperu
Posts: 89
Joined: Wed Dec 21, 2022 2:26 am

Re: Itsereflektion kaavat

Post by Nebenkheperu »

Yllä mainitsemiini esimerkkeihin voisin muuten lisätä sellaisenkin, kuin:
-"kaksi ynnä kaksi on neljä". Myöskin mieletön eli merkityksetön väittämä (Platonin tai muiden idealistien kuvitelluista vastaväitteistä huolimatta). Voimmehan postuloida sellaisen maailmankaikkeuden tai sen osan/tason/ulottuvuuden, jossa tämä matematiikka ei päde. Mahdollisesti osuvammin muotoiltuna "Summa 2+2 tähänastisten laskutoimituksieni perusteella, täällä Telluksella, joka kerta tuotti neljä". ;)
Ἐθεώρουν τὸν Σατανᾶν ὡς ἀστραπὴν.
"Animus risu novatur."
User avatar
Nebenkheperu
Posts: 89
Joined: Wed Dec 21, 2022 2:26 am

Re: Itsereflektion kaavat

Post by Nebenkheperu »

Mikäli käsitteellä itsereflektio tarkoitamme laajasti kaikenlaisia manas-buddhisia ja kehollisempiakin teknisiä käytännön harjoitteita, niitä voisi toki luetella hyvinkin pitkällisesti, kopioituina alan kirjallisuudesta sekä itse kunkin ehkä omakohtaisesti kehittämistä.
Onko tämä ketju sovelias paikka siihen (voivat ylläpitäjät vastata)? Mikäli kyllä, ehkäpä saamme tästä hyvin pitkän & yleishyödyllisen litanian aikaiseksi. 8-)
Ἐθεώρουν τὸν Σατανᾶν ὡς ἀστραπὴν.
"Animus risu novatur."
User avatar
Smaragd
Posts: 1120
Joined: Thu Jan 09, 2014 4:27 am

Re: Itsereflektion kaavat

Post by Smaragd »

Kun tarkastelen ihmisten lankeemuksia suuremmassa ja pienemmässä mittakaavassa sekä tekojen oikeutuksia niin mietin välillä lieneekö jatkuva automaattinen itsereflektio äärimmäisen harvinaista ja okkultismin perintö siten vain ja ainoastaan sen pienen ihmisjoukon käsissä, jotka ovat hyväksyneet ja ottaneet harteillensa siitä koituvaa jatkuvaa stressitilaa lapsesta tai nuoruudesta asti, ja joissain onnellisissa tapauksissa silti vielä yltäneet yliherkkyyden ja itsetunnon lopullisen musertumisen sijaan jonkinlaiseen vastuunsa kantaneen normaalilta näyttävään tilaan. Vai voiko ihmiset oikeasti oppia tähän vanhemmitenkin ja siten laajempi okkultismin ympärillä olevaan kulttuuriin iskostaminen näyttäisi mahdolliselta? Toki keskiverto tallaajakin usein pohtii moraalikysymyksiä, mutta ne ruukaa jäädä valituille alueille. Eli jos yleinen moraali tai paradigma oikeuttaa jotain niin aiheutettua vahinkoa ei silloin katsota tarpeelliseksi punnittavan. Etiikka siis jokseenkin loistaa poissaolollaan ja sitä myötä myös jatkuva itsereflektio. Siispä suuri osa itsereflektiotaidon kehkeyttämisestä aina vain kirkkaammaksi on äärimmäisen keskeinen asia etiikan elävään ytimeen löytämiselle ja ylöspäisen okkultismin iskostamiselle ihmisen yksilölliseen okkulttiseen ponnistukseen kuin myös laajemmin kulttuuriin.

Tuli mieleen keskustelussa jo esitettyjen kaavojen lisäksi yksi hieman taas erilaisesta perspektiivstä, jossa itsereflektion haasteet ja ansakuopat nivoutuvat muihin henkisen pyrinnön alueisiin ja tukipilareihin, jotka voivat pitää kokonaisuuden koossa ja toimimaan askelmina ylöspäisessä pyrinnössä.

Vastuu, totuudellisuuden pyrintö & välineet

Ensinnäkin vastuusta on ymmärrettävä että harvoin asiat ovat kokonaan yhden ihmisen harteilla ja tästä jaetun vastuun tilasta alempi mieli on helpompi suostutella ulos pelon häkistä kantamaan vastuutaan aloittaen myöntämällä sen olemassaolon. Merkittävä osa itsereflektion estymistä tapaa olla vastuun välttelyä.

Toinen keino alemman mielen suostuttelua ulos pelostaan on tiedossa siitä kuinka vastuun paino vain kasvaa kun sitä välttelee. Tämä on täysin sama asia kuin prokrastinaation energiaa syövä ja masennukseen ihmistä ujuttava ilmiö, vain hieman eri näkökulmasta tarkasteltuna. Koska tahdonponnistus yksin ei tapaa kantaa kovin pitkälle niin voidaan pyrkiä hahmottamaan mikä ympärillä valmistaa pohjaa tahdonponnistukselle. Tulemme totuudellisuuden pyrintöön, jota noudattamalla mahdollisimman tarkkaan ja pieniltäkin, vähäpätöisiltä tai ”profaaneilta” vaikuttavat rehellisyyden ilmaisut asioissa joissa ei mieluusti toisi omaa mahdollista vastuutaan tai kömmellystään esiin tuodaan kaikesta huolimatta esiin punnittavaksi osapuolten kesken. Näin piilotodellisuudet tuodaan yhteen tilaan ja niistä voidaan luoda ehjä kokonaisuus. Tällaisella pienillä ja suurilla itseuhrauksen♂ teoilla omasta verestä ja olemuksesta luodaan vankka pohja, josta tahdonponnistusten on mahdollista jatkua taas yleisellä tasolla laajemmin.

Kolmas osa mielen suostuttelua on välineiden opettelu. Jos jokin osa itsereflektion estymistä on pelossa ja vastuun välttelyssä niin merkittävä osa viimeksi mainittua ja kokonaisuutta on itsereflektion välineiden puute. Edellä mainittu rehellisyys ja sen linkittyminen tahdon ponnistukseen menee osittain myös tähän välineiden kategoriaan. Keinoja luoda välineitä mainittiin myös edellisissä viesteissä: päiväkirjan kirjoitus, unien tulkinta yms. Nämä ovat ulkoisia välineitä joiden avulla voidaan alkaa oppimaan myös sisäisiä ajattelun tasolla toimivia välineitä, kuvioita yms. Voidaan vaikka oppia peilaamaan omia haasteitaan esiin yhden tai useamman seitsemän hengen olemuksesta ja siten kyetä paremmin havaitsemaan vastavoimia ja hakemaan tasapainoa haasteisiin vastattaessa jne.

Lievo wrote: Wed Jan 11, 2023 9:45 pm Mikäli käsitteellä itsereflektio tarkoitamme laajasti kaikenlaisia manas-buddhisia ja kehollisempiakin teknisiä käytännön harjoitteita, niitä voisi toki luetella hyvinkin pitkällisesti, kopioituina alan kirjallisuudesta sekä itse kunkin ehkä omakohtaisesti kehittämistä.
Onko tämä ketju sovelias paikka siihen (voivat ylläpitäjät vastata)? Mikäli kyllä, ehkäpä saamme tästä hyvin pitkän & yleishyödyllisen litanian aikaiseksi. 8-)
Itsereflektiolla tarkoitin tässä ketjussa suhteellisen konkreettista ja maadoittunutta asiaa, jotta se palvelisi käytäntöä. En ole varma miten kauas siitä olet termiä venyttämässä. Voit tahtosi mukaan kirjoittaa ja tunnustella. Neuvon pyrkimään pitämään viestit luettavan pituisina (paraskin puhuja... :mrgreen: ) ja keskustelua mahdollistavana sen sijaan että alkaisimme mitään gradun kaltaista tietopakettia kokoamaan tänne. Minua ainakin kiinnostaa kuulla vähintäänkin esimerkkejä siitä mihin vittaat mainitsemillasi buddhi-manasisilla harjoitteilla. Kenties siinä tullaan oleellisiin seikkoihin mitä omaksua tai mitä välttää itsereflektioon etsiytyessä.
"Would to God that all the Lord's people were Prophets”, Numbers 11:29 as echoed by William Blake
User avatar
Nebenkheperu
Posts: 89
Joined: Wed Dec 21, 2022 2:26 am

Re: Itsereflektion kaavat

Post by Nebenkheperu »

No niin, yllä mielestäni hyvää & kattavaa avausta aihepiiristä!
Prokrastinaation tahi muun neuroottisen yli-itsetarkkailun asemesta minä tarkoitin tässä asiayhteydessä yksinkertaisesti käytännön tason harjotteita, joita itse kukin voi arkielämässään suorittaa, jakamatta niitä erityisesti manas-buddhisiin tai muihinkaan skandhisiin luokkiin. Minä puhun tässä sellaisista käytänteistä, joita esoteerikoille (miksei muillekin) esitetään mm. alan kirjallisuudessa. Höpäjän siis tavallaan okkultistisesta lukujärjestyksestä l. curriculumista, oikeastaan yksittäisistä (mielikuva)harjotteista, jotka toivotusti tähtäävät suorittajansa henkiseen/älylliseen puhdistukseen tahi ainakin uudelleenjäsentelyyn.

Kuten totesin, tämä voi sinänsä olla tarpeeton luettelo esitettäväksi täällä, koska alan kirjallisuudesta moisia löytyy kiitettävä määrä. Mutta...tietty synergia-etu kai voidaan saavuttaa mikäli usea foorumin jäsen listaa omia suosikkejaan/näkemyksiään kaikkien nähtäville?
Ἐθεώρουν τὸν Σατανᾶν ὡς ἀστραπὴν.
"Animus risu novatur."
Locked