Mandela-efekti

Astraaliset ja paranormaalit kokemukset, unet, näyt.
Locked
Badb
Posts: 124
Joined: Sun Dec 14, 2014 4:56 pm

Mandela-efekti

Post by Badb »

Kuulin eilen Mandela-effektistä. Tässä ilmiössä suuri joukko ihmisiä jakaa saman, väärän muistikuvan. Tämä vuonna 2010 löydetty ilmiö on saanut nimensä siitä, kun suuri joukko toisilleen tuntemattomia ihmisiä "muisti", että Nelson Mandela kuoli vankilassa 1980-luvulla ja he olivat varmoja, että he olivat katsoneet hautajaisia televisiosta. Oikeastihan Mandela kuoli vuonna 2013. Internetistä löytyy listauksia tällaisista vääristä muistikuvista, esim. elokuvien repliikeistä ja yritysten logoista. Näitä vääriä muistikuvia on yritetty selittää rinnakkaistodellisuuksilla eli että jotkin asiat olisivat toisin jossain toisessa rinnakkaistodellisuudessa.

Mitä mieltä olette? Onko kyse rinnakkaistodellisuuksista? Vai onko tämä jonkinlainen kollektiiviseen alitajuntaan liittyvä juttu? Vai onko muita selityksiä?
User avatar
Nefastos
Posts: 3029
Joined: Mon May 24, 2010 10:05 am
Location: Helsinki

Re: Mandela-efekti

Post by Nefastos »

Ymmärtääkseni kyse on astraalisten kuvien suggestiivisuudesta, eli ilmiöstä jota Bailey kutsuu englannin termillä "glamour". Se että asia on jollain tavalla astraalimaailmassa, so. mainitsemassasi kollektiivisessa piilotajunnassa, ensinnäkin seuraa tiettyä tutun, arkkityyppisen kokemisen linjaa; ja toiseksi, kaikki tuon linjan mukainen ajattelu entisestään painottaa näin syntyvää suggestiota. Jokainen tietyllä tapaa toimiva tai kokeva ihminen lisää oman emotionaalisen painonsa tällaiseen gestalttiseen kokemukseen, joka voi ottaa jopa hallusinoituja muotoja kyllin vaikutelmaherkkien ihmisten aistimuksissa. Näin syntyy ajattelun tapoja – teosofit sanoisivat "ajatusmuotoja" tai "keinotekoisia elementaaleja" – jotka eivät seuraa ulkoisen todellisuuden faktapohjaa, mutta jotka tuntuvat suorastaan hypnoottisen vetoavilta. Samantyyppiseen ilmiöön liittyy mm. Azazelille tärkeä sijaissovituksen idea, siihen linkittyvä "onnen vakioisuuden periaate" (luulo siitä että jonkun kokema onni on pois joltakulta muulta, vaikka kyse ei olisi jaetuista resursseista), ja moni muu potentiaalisesti erittäin vaarallinen sosiaalipsykologinen kokemus. Ihmismieli, tai oikeammin sen astraalinen osa, kokee intuitiivisesti oikeaksi jotain, mikä itse asiassa ei ole sen enempää ulkoisesti kuin eettisestikään oikein, mutta tuntuu seuraavan eräänlaista tutun narratiivisuuden linjaa: "näin tarinan kuuluisi selvästikin mennä".
Faust: "Lo contempla. / Ei muove in tortuosa spire / e s'avvicina lento alla nostra volta. / Oh! se non erro, / orme di foco imprime al suol!"
Kenazis
Posts: 811
Joined: Sun Sep 12, 2010 7:57 pm
Location: Satakunta - Limbo

Re: Mandela-efekti

Post by Kenazis »

Tässä tulee mieleen myös morfogeneettisen kentän ja morfisen resonanssin ideat, joita Rupert Sheldrake aikoinaan toi esille. Esimerkiksi asian toistuvuus vahvistaa sen mahdollisuutta toistua luomalla vahvempaa muistijälkeä morfiseen kenttään. Näillä ideoilla on mm. selitetty sitä ilmiötä, että monet keksinnöt tunnutaan tekevän samaan aikaan eri puolilla maapalloa toisistaan riippumatta. Samoin erilaisia taidollisia ja muita suorituksia tuntuu tulevan useampia, kun se ensin on vaivalla kerran saatu tehtyä. Esim. urheilussa on ns. haamurajoja, jotka voivat olla vuosikymmeniä rikkomatta ja, kun sen joku rikkoo, kohta moni tekee samoin.
"We live for the woods and the moon and the night"
User avatar
Benemal
Posts: 562
Joined: Thu Feb 23, 2012 7:24 pm
Location: South-Fin

Re: Mandela-efekti

Post by Benemal »

Itse luulin Mandelan ollen kuollut jo kauan, vuonna 2013. Minulla ei ole sellaista musitikuvaa, että olisin nähnyt hautajaiset telkkarissa, tai jotain sellaista. Ehkä vain luulin niin oli puhuttu kauan aikaa apartheidin päättymisestä ja ehkä assosioin sen Mandelan kuolemaan. Todellisesta ilmiöstä on kyse, koska on oltava joku syy sille, miksi suuri joukko ihmisiä koki historiallisen käännekohdan, tai lasten piirretyn eri tavalla. Ne jotka aloittivat Mandela ilmiön penkomisen, eivät olleet "salaliittoteoreetikoita". Ehkä myös se on jotain sukua tälle, miksi jostain elokuvasta tulee jätti-hitti, näennäisesti ilman syytä ja esim.markkinoinnin ollessa täysin keskivertoa. Ehkä syy pelle-elokuvan menestykseen on yhdessä tietyssä omalaatuisessa näyttelijässä, joka jätti jälkensä ihmisiin ja nämä eivät ehkä edes tiedä sitä vuosikymmeniä myöhemmin.
Locked