Olen samaa mieltä siitä, että tämä on käytännöllisesti pakko uskoa ja että maailman voi hahmottaa siten, että myös faktatodellisuus enemmänkin tukee tätä uskomusta kuin asettuu sitä vastaan. Kuitenkin mielestäni on hyvin ongelmallista käsittää moraalisten totuuksien oikeutus empiirisenä. Nimittäin se, mitä on "toimiva" tässä yhteydessä, täytyy olettaa yhteisesti jaetuksi ideaksi a priori. Muuten eri ihmiset tulkitsisivat eri kokemusten perusteella perustavasti eri asiat toimiviksi, jolloin ollaan relativismissa.Kenazis wrote:Valehtelu ei toimi niin hyvin (kokonaisuuden kannalta tarkasteltuna) kuin toden puhuminen. Valehtelun totuudellisen arvon huomaa heikoksi käytännössä.Wyrmfang wrote:Samaan tapaan kuitenkin myös esim. moraaliset totuudet ovat käytännöllisiä tässä samassa merkityksessä: vaikkapa totuus, että valehtelu on lähtökohtaisesti väärin ei löydy havaintona tuolta takapihan kiven ja puun välistä loikoilemasta![]()
Eikö kuitenkin toimivuus "teknologisessa" mielessä ole jollain tapaa hyvin eri asia kuin "toimivuus" moraalisessa mielessä? Eli täytyisi puhua totuudesta eri merkityksissä.Kenazis wrote: Olen itse taipuvainen ajattelemaan teorioita ”todennäköisyyksien” ja toimivuuden kautta. Itse ajattelen siis ehkä ensijaisesti asiassa olevan totuutta siinä määrin kun se toimii.
Erityisesti kursivoitu lause erottaakin näkemyksen relativismista. Se on jo käsitteellinen selvyys pienen analyysin jälkeen, että objektiivinen tieto ei ole absoluuttista vaan periaatteessa kyseenalaistettavissa.Kenazis wrote: Valta on sillä, joka määrittelee totuuden ja saa muut uskomaan siihen. Se on tietysti eri asia onko se totta objektiivisessa mielessä. Uskon kyllä objektiiviseen maailmaan, joka ei ole riippuvainen subjektiivisesta kokemisesta ja näkemyksestä, mutta en usko, että voimme täysin varmaa tietoa saada objektiivisesta maailmasta, joten ”pelaamme” todennäköisyyksien kanssa ja voimme aina olla väärässä.
Tässä ainoastaan viimeinen lause jää hankaamaan. Vaikka ei tekisi filosofista eroa empiiristen tosiasioiden ja muiden totuuksien välille (mikä on tosiaan nähdäkseni ongelmallista yllä mainitusta syystä), käytännössä kuitenkin tällainen ero on olemassa. Jos haluaa tietää, miten tehdään lujaa ainesta rakettiin, täytynee luottaa tiedeyhteisöön. Jos taas puhutaan moraalisista totuuksista, tiede voi toki tutkia moraalia omasta näkökulmastaan, mutta se ei voi sanoa mitään suoraan itse moraalista moraalissa.Kenazis wrote: Teorioilla on taipumus luoda rajoja ymmärrykselle, jos niihin suhtaudutaan liiallisella varmuudella. En kyllä näe tiedettä mielipiteenä, paitsi silloin, jos ajatellaan kaiken olevan todennäköista eikä mikään ole todella varmaa. Kaikki ovat siis enemmän tai vähemmän mielipiteitä, mutta tällöinkin ajattelen parhaiten selittävän ja toimivan ”mielipiteen”/teorian olevan se, jota tulisi seurata. Nyt se rooli on pitkälti tieteellä.
Yliaistilliset ideat ovat nyt siitä hankalampia, että ne voidaan ottaa sekä tieteellisenä hypoteesina että käytännöllisenä totuutena, ts. "toimivana" ideana. Jos puhutaan ensimmäisestä vaihtoehdosta, lienee tieteellinen tutkimus se legitiimi väylä. Tässä tietenkin voi kyseenalaistaa tieteen nykyisen paradigman (yliaistillisia ilmiöitä ei ole), mutta silloin pitää olla todella jytää uutta näyttöä. Tällaista ei ole näkynyt. Taas käytännöllisestä näkökulmasta yliaistillinen idea voi toimia sillä tavoin, että tieteellistä selitystä on vaikea löytää, tai selitys on niin monimutkainen, että se ei ole käytännöllisesti tehokas. Tämä antaa hyvin laihasti aineistoa siihen, että kyse on empiirisessä mielessä tosiasiasta.
Maailmankatsomusten taistelu on kyllä juuri mainio esimerkkiteos tyypillisistä väärinymmärryksistä tässä. Chopra käsittelee koko ajan yliaistillista vuorotellen teoreettisena ja käytännöllisenä tekemättä mitään eroa tässä eksplisiittisesti ja sotkee näin syyt miksi tiedemaailma ei muuta paradigmaa yliaistillisten ilmiöiden suhteen, ja miksi yliaistillisella voi kuitenkin olla käytännöllistä todellisuutta. Mlodinovia taas kuvaa parhaiten hänen vilpitön katharsista vaille jäänyt ihmettely kuinka eräs hänen uskonnollinen ystävänsä ei halua pyrkiä todistamaan (teoreettisessa mielessä) Jumalan olemassaoloa.
Paska kirja, en suosittele kenellekään, jos esim. tässä viestissä mikään jää hämäräksi
