Epäterve narsismi, psykopatia ja muut persoonallisuushäiriöt okkultismin ja esoterian viitekehyksessä

Veljille esitetyt kysymykset.
Locked
User avatar
Shivaprasaada
Posts: 127
Joined: Fri Feb 24, 2017 8:40 pm

Epäterve narsismi, psykopatia ja muut persoonallisuushäiriöt okkultismin ja esoterian viitekehyksessä

Post by Shivaprasaada »

Tervehdys kaikille!

Ajattelin kysyä tätä asiaa ihan yleisellä tasolla kaikilta Azazelin Tähden jäseniltä. Olemme käsitelleet näitä ilmiöitä jonkin verran monessa keskustelussa, jossa on puhuttu moraalista, hyveellisyydestä, paheellisuudesta ja ihmisten pahuudesta ja ihmisluonteen huonoista puolista, mutta ajattelin kysyä asiasta vielä nimeen omaan okkultismin ja esoterian viitekehyksessä, jotta asia saadaan käsiteltyä näissä viitekehyksissä.

Miksi niin monet ihmiset ovat niin itsekkäitä ja itsekeskeisiä ja epäterveellisellä ja vahingollisella tavalla narsistisia ja tekevät kielteisiä, huonoja, ilkeitä ja pahoja tekoja muita ihmisiä kohtaan usein ihan turhaan, tarpeettomasti tai ihan kohtuuttomasti ilman hyvää ja oikeuttavaa syytä tai täysin epäloogisista, epäoikeudenmukaisista, epäreiluista ja kohtuuttomista syistä?

Miksi ilkeitä ja pahoja ihmisiä on niin paljon maailmassa ja miksi niin monet ihmiset ovat niin ilkeitä, epäoikeudenmukaisia, epäreiluja, kohtuuttomia ja julmia toisiaan kohtaan?

Miksi ihmisluonteen nurjia puolia ei ole pystytty ratkaisemaan ja poistamaan tai edes minimoimaan ja vähentämään tarpeeksi?

Mistä epäterve narsismi, psykopatia, sosiopatia ja antisosiaalinen persoonallisuushäiriö johtuvat ja miten niitä pystyisi ratkaisemaan tai parantamaan okkultismin ja esoterian tai muun vastaavan avulla?

Miksi narsismia ja psykopatiaa ja muita vastaavia kielteisiä ja haitallisia persoonallisuushäiriöitä ei ole pystytty poistamaan ja parantamaan?

Kysyn näitä asioita eritoten okkultistisessa ja esoteerisessa viitekehyksessä ja mitä okkultismilla ja esoterialla on vastattavaa ihmisten epäterveeseen narsismiin ja siitä kumpuavaan moraaliseen ja käytännölliseen pahuuteen ihmiselämässä ja ihmisten maailmassa.

Haluan kuulla monien eri ihmisten erilaisia näkökulmia asiasta ja kuuntelen mielelläni muita ennen kuin tuon omat näkemykseni esille.

Sana on vapaa.
Jos on itse paha, koko maailma on paha. Intialainen sananlasku, Urdu
Joka ei toisille pahaa toivo kuten ei itselleenkään, häntä ei paha kohtaa syyn puuttumisen vuoksi. Viṣṇupurāna, Intia
User avatar
Smaragd
Posts: 1120
Joined: Thu Jan 09, 2014 4:27 am

Re: Epäterve narsismi, psykopatia ja muut persoonallisuushäiriöt okkultismin ja esoterian viitekehyksessä

Post by Smaragd »

Shivaprasaada wrote: Wed Apr 26, 2023 10:15 pm Miksi niin monet ihmiset -- tekevät kielteisiä, huonoja, ilkeitä ja pahoja tekoja muita ihmisiä kohtaan usein ihan turhaan, tarpeettomasti tai ihan kohtuuttomasti ilman hyvää ja oikeuttavaa syytä tai täysin epäloogisista, epäoikeudenmukaisista, epäreiluista ja kohtuuttomista syistä?
Tätä varmaan jokaisen helpoin kysyä itseltään, minkä vuorostaan pitäisi osoittaa kuinka ulkoa päin epäloogiselta, epäoikeudenmukaiselta, epäreilulta ja kohtuuttomalta näyttäytyvä asia löytääkin usein jonkin puolittaisen logiikan tai (teko)syyn miksi on langennut vääryyteen, jos sen nyt alkuunkaan kykenee myöntämään.
Shivaprasaada wrote: Wed Apr 26, 2023 10:15 pmMiksi ilkeitä ja pahoja ihmisiä on niin paljon maailmassa ja miksi niin monet ihmiset ovat niin ilkeitä, epäoikeudenmukaisia, epäreiluja, kohtuuttomia ja julmia toisiaan kohtaan?
Koska ihmisyyteen kuuluu kosketus ja vastuu alempaan (ja ylempään?) luontoon niiden karkeissa ja epätasapainoisissa ilmennyksissä. Ilman tällaista karmista vastuuta ja siihen liittyvää koetusta emme olisi ihmisiä - olentoja maailmojen risteyksessä.
Shivaprasaada wrote: Wed Apr 26, 2023 10:15 pmMiksi ihmisluonteen nurjia puolia ei ole pystytty ratkaisemaan ja poistamaan tai edes minimoimaan ja vähentämään tarpeeksi?
Koska elämme Kali Yugan aikaa ja teosofista esitystä mukaillen tässä ajassa ihmisten instrumentaalisten osasten käyttöönotto on vielä varsin kesken. Tätä initiatorista työtä tehdään jatkuvasti, mutta se kulkee askel askeleelta sulavasti suurien hyppäyksien tai leikkausmaisten liikkeiden sijaan. Näitä instrumentaalisia osasia on kutsuttu elementeiksi ja niiden eheää kokonaisuutta ja tavoiteltavaa ihannetta hahmotetaan tyypillisesti pentagrammin symbolilla.
Shivaprasaada wrote: Wed Apr 26, 2023 10:15 pmMistä epäterve narsismi, psykopatia, sosiopatia ja antisosiaalinen persoonallisuushäiriö johtuvat ja miten niitä pystyisi ratkaisemaan tai parantamaan okkultismin ja esoterian tai muun vastaavan avulla?
Tämä alue kuuluu mielestäni enemmän psykologian piiriin enkä koe kovin luontevaksi tuoda okkultismin näkökulmaa liian lähelle tarkkaa psykopatologiaa. Tässä on myös melko laaja kirjo patologioita, joita on melko hankala yleiluontoisesti alkaa setvimään. Niitä tuntuu kuitenkin jossain määrin yhdistävän pitkälle solipsismin labyrinttiin eksyminen.

Ratkaisu tai parantaminen okkultismin keinoin lienee äärimmäisen vaikeaa ellei mahdotonta ainakin tiukemman okkultismin määritelmän mukaan, johon nähdäkseni liittyy ajatus siitä kuinka vain ihminen itse voi nostaa itsensä. Mikäli ihminen on eksynyt solipsismiin eli minä-näkökulman ensisijaisuuteen ja äärimmillään käsitykseen ettei asiat ja tapahtumat itsen ulkopuolella ole joko lainkaan todellisia tai niiden todellisuus ei enemmissä tai vähemmissä määrin saavuta omaa kokemusta (myötätunnon ja ykseysaistimuksen puute) niin lienee lähes mahdotonta tavoittaa ihmistä toimimaan okkultismin välineillä ja nostamaan itsensä tuosta solipsismin kuopasta. Solipsismi on siitä vinkeä kuoppa, että melkeinpä määritelmällisesti kuoppaa ei voida havaita siellä olevan toimesta tai todistaa siellä olevalle. Lienee siis vain odotettava vuosimiljoonat, että tällaisiin kuoppiin itsensä ajaneet havahtuvat kertyneiden sielullisten kokemuksien kautta laajempaan ja kokonaisvaltaisempaan todellisuuteen ja siten pystyvät alkaa tekemään onnettomuudelleen jotain. ”Kaiken viisauden alku on tosiasiain tunnustaminen”.

Kenties Jungilaisen psykoanalyysin tyyppinen opastus voisi olla yksi apukeino, jolla lähteä käsittelemään tuota solipsismin labyrinttiä tai minkä tahansa arkkityyppisen kuvaston se nyt omaksuisikaan ihmismielessä? Koittaa yrittää löytää langan pätkää, jolla naruttaa itsensä ulos moisesta labyrintistä. Mutta koska tämä on pitkälti yksilöstä itsestään kiinni ja okkultisteina meidän tulisi ensisijaisesti keskittyä itseemme niin lienee tärkeää kohdistaa energia ja ajatustyö pohdintaan siitä missä määrin itse olemme solipsismin labyrintissä, mitkä tekomme antavat tästä viitteitä ja koittaa löytää aktiivista toimintakenttää, jossa käsitellä subjektiivisen ja objektiivisen maailman välillä ilmeneviä haasteitamme. Moisia haasteita ylittämällä mahdollisimman monella eri toiminta-alueella sitä varmaan pala palalta aletaan tulla henkisiinkin kysymyksiin. Etenkin kun objektiivisessa maailmassa aletaan tulla pelkkien manipulaatiopelien taidokkuuden sijaan myötätunnon kaltaisiin asioihin sekä vielä pidemmälle: henkisiin eli eettisiin kysymyksiin arkipäiväisessä toiminnassa.
"Would to God that all the Lord's people were Prophets”, Numbers 11:29 as echoed by William Blake
Locked