Nebenkheperu wrote: ↑Tue Mar 07, 2023 3:34 am
Toisin sanoen se wanha latteus: aineellisuus vietynä ääreen on jo henkisyyttä ja toisin päin. Mutta ehkä haemme tässä teosofisempaa tulokulmaa, siis materiaalista tasoa korkeammin ymmärrettyjä aineen ja hengen aspekteja & olemuksia. Kuinka käsittää ja puhua niistä mielekkäästi, ihmisinä? Mikäli ajattelemme niitä korkeina emanaatioina, siis ehkäpä platonilaisina aineen/hengen "ideoina"? HPB muistaakseni totesti, että Aristoteles & kumppanit olisivat väärinymmärtäneet koko Platonin idea-käsitteen merkityksen ja teleologian alkuperäisessä asiayhteydessään. Eli tulkinneet niitä itse mieltämissään merkityksissä: oire huolimattomasta lukemisesta/pohdinnasta tai aidosta ymmärtämättömyydestä? Voipi olla, muttei ole minusta suoranaisen relevanttia tässä.
Olen taas höpissyt liikaakin sanoja, mutta siis jonkinlainen tiivistys aiheesta oman tämänhetkisen käsitykseni valossa: Ykseydellä on taipumus ilmentää itseään ensiksi eteerisenä kaksinaisuutena (aine & henki), joihin lisättynä ehkä aika, tuottavat meidän fyysisen maailmankaikkeutemme raskaampana tihentymänä, jossa "aine" on hyvin konkreettista, mutta myös "henki" ilmenee karkeammassa muodossa. Voisin sanoa siis, että ykseyden kaksinaisuus (ja kätketty kolminaisuus?) kertautuvat vähintään tuplasti matkalla meidän ihmisinä kokemaamme konkretiaan/olemassaoloon maailmassa. "Maailmassa muttei maailmasta".

Voidaan toki esittää kaino kysymys "entä sitten?", mutta se on satu eri illalle.
Wyrmfang wrote: ↑Tue Mar 07, 2023 8:28 am
Tähän aihepiiriin tekee tässä yhteydessä aina mieli sanoa yksi aika iso huomio. Teosofiselle seuralle ominainen ja esoterian piirissä jossain määrin laajempikin asettelu on ollut sellainen, että meillä on joko mekaaninen "kuollut materia" ja mahdollisesti tämän lisäksi populaarikristillisesti ymmärretty aineeton henki - tähän ainoana ratkaisuna näyttäytyy tällöin synteesi näistä kahdesta, joissa materia elävöitetään ja henki lasketaan jollain lailla kiinni materiaan. Tästä on itse asiassa eri versioita, joista kaksiaspektinen monismi on vain yksi (panpsykismi lienee kaikkein tunnetuin variantti).
Itse lähtökohdat on kuitenkin laajalti esitetty myös toisella tapaa, jolloin koko asetelma myös näyttäytyy täysin eri tavalla, eikä vastaavalle synteesille ole tarvetta. Variantteja on lukuisia ja niistä saa käsityksen tutkailemalla jotain alan yleisteosta.
Tietysti jos esoteerinen viitekehys oletetaan jo valmiiksi taustalle, jokin kaksiaspektisen monisminen kaltainen ajattelutapa on varmasti luontevin. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että tällöin esoteria oikeuttaa kaksiaspektisen monismin, eikä niin päin, että looginen tarve ajatella tuon kaltaista filosofista ratkaisua toimisi perusteluna omaksua esoteerinen maailmankuva.
Kiitoksia paljon Nebenkheperulle ja Wyrmfangille avaavista posteista!
Selvennän omalta kannaltani, miten kaksoisaspekti-monismi voi ymmärtääkseni erota luonnontieteessä teosofiasta, kuten kuuluisalla tunteiden neurobiologian tutkija Jaak Pankseppilla.
Tietty sama ongelma näyttää koskevan niin henkisiä kuin aineellisia filosofisia ”selityksiä”.
Esimerkiksi jos kaiken sanotaan olevan mekaanista ainetta kuten kvarkkeja, niin onko sillä selitetty mitään? Jos haluaisin vaikkapa ennustaa huomisen säätä puhdasta sattumaa paremmin, niin miten kvarkit auttavat siinä? Kvarkit eivät auta siinä mitään. Meteorologia sen sijaan auttaa. Kvarkeista ei ”selityksenä” ole hyötyä kyseisen asian selittämisessä. Tai jos niille joskus jotakin käyttöä löydetään, hieman kuin radiohiiliajoitukselle arkeologiassa, niin tietenkään huomisen säätä ei kokonaisuudessaan voida sieltä johtaa. Siksi ei ole syytä pitää sellaista mekaanista ainetta selityksenä ”kaikelle”. Asiat kuten huomisen sää eivät aiheudu lainkaan kvarkkien liikkeistä, kun kvarkkien liikkeillä ei voida selittää asiassa mitään. Perus positivismia.
Aitoa reduktiota pitäisi vastata täyden deduktion: jos jokin selitys A voidaan oikeasti palauttaa (redusoida) johonkin selitykseen B, niin B:stä täytyisi voida myös johtaa (dedusoida) täydellisesti A:n selitysvoima. Reduktio←→ deduktio.
Kysyin asiaa eräältä filosofilta ja hänen mukaansa Aristoteles myös arvosteli Platonia sillä perusteella, että ideat eivät ole asioiden syitä. Mikäli ymmärsin oikein, niin jos esimerkiksi nähdessäni ihmisen abstrahoin siitä erilleen ominaisuuden ”kaksijalkainen ja sulaton” ja sanon kaksijalkaisuuden sulattomuuden olevan ihmisen selitys, niin se on reduktio ilman deduktiota. Poistan silloin ihmisestä järjen ohella melkein kaiken mikä tekee siitä ihmisen niin, että kynitty kana vastaa määritelmää. Ihmiset eivät kuitenkaan synny sulattomasta kaksijalkaisuudesta, vaan muun muassa toisista ihmisistä.
Miten asia olisi erilainen hengen ja aineen suhteen? Mitä olet Nebenkheperu kyseistä suhdetta ymmärtävänä siitä mieltä?
Palatakseni luonnontieteisiin, koska kaikki empiiriset selitykset eivät palaudu kvarkkeihin, positivismin kannalta on todistettu, että kaikki ei ole kvarkkeja. Positivismi katsoo asioiden selitysvoimaa. Occamin partaveitsellä höyläämällä ei ole mitään hyötyä olettaa, että kaikki on kvarkkeja, koska se ei lisää ilmiön selitysvoimaa. Siksi käsitys kaikesta puhtaasti mekaanisena aineena on luonnontieteessä väärä luonnontieteen itsensä perusteella. Asia on äärimmäisen yksinkertainen ja ilmiselvä. Ilmeisesti monet luonnontieteilijät eivät kuitenkaan huomaa sitä koska he ovat niin omahyväisesti rakastuneita käsitykseen elottomasta aineesta, koska se on lähimpänä asioita joita he itse tutkivat.
Jotenkin positivismi näyttää katoavan siinä vaiheessa, kun jotakin voidaan pilkkoa pieneksi, ikään kuin jos halkaisisin vaikkapa hiekanjyvän, niin äkkiä sieltä hiekanjyvän pienemmästä puoliskosta selviäisivät kaikki maailmankaikkeuden rantaviivat, joita ei tarvitsisi enää kartografisesti selvittää.
Esimerkkinä käyttämälläni Pankseppillä, jonka tutkimukset koostuvat enimmäkseen elävien eläinten aivojen leikkelystä kappaleiksi ja käytösten tarkkailusta, kaksoisaspekti-monismi tarkoittaa, että vaikuttavuusasetelmassa selityksillä päästään parhaillaan lähimmäksi kyseistä ”monistista” ykseyttä. Eli jos esimerkiksi haluamme ymmärtää tunteita kuten rakkautta, niin ”aine” tai ”henki” eivät yleisellä tasolla näytä selittävän siitä mitään, kuten ei myöskään oletus niiden synteesistä. Sen sijaan biologia ja psykologia yhdessä — mitä superaivo Nefastos nimittää oikein ”psykobiologiaksi” — kykenevät tarjoamaan aiheesta tarkkoja selityksiä. Biologiaa voisi tavallaan ajatella abstraktin aineen ilmennyksenä, mutta oikeasti biologiaa ei voi dedusoida abstraktin aineen määreestä, sen enempää kuin psykologiaa voidaan redusoida abstraktin hengen määreeseen.
Tämä selviää käyttämällä reduktio←→ deduktio kaavaa.
Mikä tärkeintä, Pankseppin kaksoisaspekti-monismille ominainen monistinen ykseys ei redusoidu ykseyteen, joka ilmentäisi itseään ensin aineen ja hengen määreissä, vaan se löydetään biologiasta ja psykologiasta.
Voisit siis ajatella sekä monistista ykseyttä, että sen aspekteja henkenä ja aineena abstrakteina käsitteinä, tai vaihtoehtoisesti tutkia kaikkia niitä empiirisesti.
Ovatko vaihtoehdot kuitenkaan symmetrisiä? Minusta näyttää, että eivät ole. Kuulen kuitenkin mielelläni teidän näkemyksenne asiaan.
Perustelu: esimerkiksi nelijalkaisuus sisältyy siihen, että on hevonen, mutta hevosena oleminen ei sisälly siihen, että on nelijalkainen. Kaikki hevoset ovat nelijalkaisia, mutta kaikki nelijalkaiset eivät ole hevosia. Nelijalkaisuus voidaan dedusoida hevosesta, mutta hevosta ei voi dedusoida nelijalkaisuudesta. Tämä on tavallista koululogiikkaa, jonka kaikki varmasti ymmärtävät.
Pankseppin tutkimustulokset sisältävät samoin aineen, hengen ja niiden ykseyden käsitteet. Esimerkiksi henki voidaan ilmeisesti dedusoida psykologiasta, mutta psykologia ei redusoidu henkeen. Samoin psykobiologinen monistinen ykseys näyttää kyllä sisältävän abstraktimman (eteerisemmän?) ykseyden, mutta sama ei päde toisin päin.
Olenko väärässä vai onko tässä teistä jotakin kyseenalaista? Millä tavalla?
Toivottavasti tämä oli riittävästi aiheessa pysyvää ja ymmärrettävää

Kiitoksia Smaragdille paimennuksesta, siitä on kyllä hyötyä keskustelussa!