Selibaatti

Oman elämän ja nykymaailman yhteen sovittaminen.
Istar
Posts: 45
Joined: Mon Nov 18, 2013 3:08 pm

Re: Selibaatti

Post by Istar »

Näkemys siitä, että selibaatti kirkastaisi tietoisuutta tai saisi aikaan muita positiivisia vaikutuksia, ei omalla kohdallani ainakaan pidä paikkaansa. Päinvastoin koen, että seksuaalienergian luonnollisen virtaamisen rajoittamisessa monet positiiviset asiat kuten luovuus, yleinen herkkyys kokea energioita tai saada henkisiä kokemuksia estyvät. Tässä asiassa sukupuolten väliset erot luultavasti vaikuttavat suuresti, vaikka yksilöllistä vaihtelua esiintyykin. Selibaattiin liittyvät näkemykset ja essenssin pidättämisen ohjeet on kirjoitettu miesten näkökulmasta. Fyysisen seksuaalisuuden kehittyminen kohti energeettisempää voisi mahdollisesti muuntaa energian kiertämistä kehossa ja ohjata sen ylempiin chakroihin.
User avatar
Smaragd
Frater
Posts: 1127
Joined: Thu Jan 09, 2014 4:27 am
Lodge membership: Graal, Lucifer, Phanes

Re: Selibaatti

Post by Smaragd »

Istar wrote: Tue Sep 27, 2022 4:34 pm Näkemys siitä, että selibaatti kirkastaisi tietoisuutta tai saisi aikaan muita positiivisia vaikutuksia, ei omalla kohdallani ainakaan pidä paikkaansa. Päinvastoin koen, että seksuaalienergian luonnollisen virtaamisen rajoittamisessa monet positiiviset asiat kuten luovuus, yleinen herkkyys kokea energioita tai saada henkisiä kokemuksia estyvät.
Näimpä, tähän kokemukseen on helppo samaistua. Siksi täytyykin alleviivata sen asian tärkeyttä kuinka selibaattiin on parempi työstää itsensä ihan muilla keinoin - kohottavalla toiminnalla - kuin selibaatilla. Voisi siis sanoa että selibaatti on saavutus ja mahdollinen tavoite, ei työkalu. Näin ainakin niin pitkään kunnes sen on saavuttanut. Jos pyritään lentämään Hangosta Piippolaan niin kyllä siinä ihminen runnoo itseään jos hän yrittää loikata kalliolta käsiensä varassa liitoon. Parempi on suunnata ihan toisenlaisten taitojen pariin ja valmistaa väline jolla lentää.

Lienee oleellista tehdä pesäero tässä kohtaa myös tällaisen pitkän tähtäimen selibaatin ja lyhyemmän selibaatin välillä, joista jälkimmäistä voidaan soveltaa pienemmässä mittakaavassa erilaisiin esivalmisteleviin okkulttisiin prosesseihin. Niissäkin näkisin hyvin keskeiseksi kohottavan työnteon, jolloin parhaimmillaan pidättäytyminen ei ole edes haastavaa, vaan taas: luontevaa. Mikäli selibaatti esivalmisteluna johonkin suurempaan työhön ei pitäisi sisällään kohottavaa työskentelyä, taitaisi se jäädä melko väkinäiseksi ja tarvittavan eheytymisen sijaan säröyttäväksi tekijäksi.
"Would to God that all the Lords people were Prophets"
- William Blake
User avatar
Nebenkheperu
Frater
Posts: 83
Joined: Wed Dec 21, 2022 2:26 am
Lodge membership: Nebukadnezzar, Salome

Re: Selibaatti

Post by Nebenkheperu »

Caveat lector: seuraa osin "alatyylistä" kielenkäyttöä.

Tämä aihepiiri on mielestäni hyvin hedelmällinen (sori!) ja hekumallinen (tuplasori!) keskustelunaihe, sillä sehän on kauan koettu ihmisyyden luontaiseksi ts. biologiseksi ytimeksi. Mutta ihminen (itse)tietoisena olentona lienee ainoa, tietääksemme, joka edes on tarpeeksi surkuhupaisa muodostaakseen tästä pulmatiikkaa itselleen, ja heijastaakseen sitä edelleen jopa jonkinlaiseksi kosmiseksi taakaksi tai universaaliksi yleisvaikuttimeksi.
Rakkaat sisarukseni, minulla on teille eu/disangelion...sillä katso! Meihin on ohjelmoitu lapsuudestamme asti sukupuolisuuden ylikorostaminen. Harmaassa tasapäisessä nykymaailmassa vain seksi on varmaa ja ehkä toisinaan kivaakin; väitetysti autuaaksitekevää. Näin suurinta osaa meitä on kusetettu "hyvää tarkoittaen" ja aihepiirin laajat konnotaatiot kätevästi sivuuttaen.

Ymmärtäisin selibaatin ilmineeraavan pidättäytymistä seksin harjoittamisesta toisen ihmisen kanssa. Selibaatikko voi siis toisaalta itsetyydyttää vapaasti ja kaikella antaumuksella (joka on valitettavan harvinaista toisen kera). Mielestäni varma tie alaspäisyyteen ja kaikenlaisiin eksoteerisiinkin häiriötiloihin on harhautunut pyrkimys sukupuolivietin toteuttamisen tukahduttamiseen/laiminlyöntiin. Moinen johtaa kielteisiin psykofyysisiin jännitteisyyksiin, jotka ovat omiaan estämään henkistä kehitystä ja ylipäätään rennon pohdiskelevia mielentiloja. Puhun tässä jonkinasteisella henkilöhistoriani auktoriteetilla, jonka lisäksi minulla on kokemukseni hoitoalalta ja psykologian teoriasta & käytännöstä.

Tyypillisesti ylikorostetaan naisten ja miesten välisiä väitettyjä eroja seksuaalisuudessa (miehet yleensä puhuvat näistä, koska a priori olettavat moisten tuiman olemassaolon)...tässä koen itseni koiraana onnelliseksi, sillä viime vuosina olen lähinnä kommunikoinut vain naisten kanssa; eri kulttuureista ja lähtökohdista peräisin olevien. Lähes kaikki ovat olleet okkultisteja, mutta joka tapauksessa olen saanut jutella syvällisesti kaikenlaisista elämänkokemuksista ja -viisauksista. Tässä vien aiheen käsittelyä pois lihallisuudesta ja kohti laajempaa aihepiiriä eli parisuhdetta. Tuleeko okkultistin edes hakeutua suhteeseen vai onko se(kin) silkkaa profaania joukkosieluisuuden ilmennystä eli kartettavaa? Mikäli emme kaipaa seksikumppania, miksi siis elämäntoveriakaan l. potentiaalista sylkykuppia alhaisille varjoprojektioillemme? Sillä siinä on helposti iso osa monen kokemaa romantiikan piilotajuista ihanuutta.

Omien keskustelujeni ynnä elämänkokemukseni perusteella olen ollut löytävinäni seuraavanlaisen avaimen: pohjimmainen syy riitoihin ja ongelmiin parisuhteissa on erityyliset kommunikaatiotavat...miesten ajattelua ohjaavat tunteet (buddhi) ja naisia järki (manas). Yleisesti ottaen miehet siis ovat romantikkoja ja naiset rationalisteja. Tätä jo kyllin hankalaa yhtälöä sotkee se vallalla oleva naiivi käsitys, että nämä attribuutiot menevät muka päinvastoin.
Mutta ken sellainen henkilö, jolla on ollut muutama eli 30 ihmissuhdetta, voi pohdittuaan niitä kallistua muulle kuin esittämälleni kannalle? Tämä ei ollut pelkästään retorinen kysymys.

"Panetus" on toisinaan todettu suotavaksi taisteluun lähtevälle soturille tai urheilijalle ennen kisaa, mutta onko väite totta maagikon suhteessa Työskentelyyn? Oman kokemukseni nojalta sanoisin ettei. Luulen, että tämä mielipiteeni ei edes johdu siitä, että olen nyt ollut lähes neljä vuotta vapaaehtoisessa selibaatissa. Aiemmin olin 10+ vuotta naimisissa ts. pakotetussa puutteessa. Tämä ei ollut vitsi ainakaan minun kohdallani...mutta syy oli omani; kukaan ei käskenyt menemään naimisiin, ei edes eksäni. Tyhmyys on vihkivää luonteeltaan - myös avioliittoon pahimmillaan. :P

Onneksi tuli nuorempana "nussittua varastoon" sen verran (puolitahattomasti), etten nyt kaipaa minkäänlaisia suhdetta enkä osaa sellaista kuvitellakaan...tämä minusta.

Loppukaneettina: seksuaalisuudella ilmennettynä/latenttina ei tarvitse olla liian suurta seksuaalista merkitystä henkisessä työssä. Toisaalta seksuaalisuus on 0=2 -mysteeri, jonka ratkettua mysteeri yhä säilyy. Saatana ei petä, mutta sen kanssa kantsii käyttää ehkäisyä.
Ἐθεώρουν τὸν Σατανᾶν ὡς ἀστραπὴν.
"Animus risu novatur."
User avatar
Smaragd
Frater
Posts: 1127
Joined: Thu Jan 09, 2014 4:27 am
Lodge membership: Graal, Lucifer, Phanes

Re: Selibaatti

Post by Smaragd »

Lievo wrote: Sat Jan 21, 2023 6:16 am Meihin on ohjelmoitu lapsuudestamme asti sukupuolisuuden ylikorostaminen. Harmaassa tasapäisessä nykymaailmassa vain seksi on varmaa ja ehkä toisinaan kivaakin; väitetysti autuaaksitekevää. Näin suurinta osaa meitä on kusetettu "hyvää tarkoittaen" ja aihepiirin laajat konnotaatiot kätevästi sivuuttaen.
Minunkin elinaikana sellainen vanha hyveellisyys etenkin selibaatin suhteen on ollut kätkettynä kaiken pilkan ja kulttuurillisen rappion taakse ja sen hyveelliset aspektit on täytynyt melkein täysin itse kaivaa esiin. Siksi olen tässäkin ketjussa pyrkinyt tuomaan selibaatin ihanteita ja merkityksiä esiin, vaikken itsekään toteuta selibaattia käytännössä muuta kuin tietynlaisissa elämäntilanteissa ja okkulttisissa käytänteissä. Tällainen sivistys on mielestäni kulttuurin kannalta tärkeää.

Mutta en tiedä pitäisikö selibaatin ollakkin tässä ajassa tai ainakin niinä vuosikymmeninä, joina itse nuoruuteni vietin, vasta aikuisiällä tutustuttava aihepiiri, jonka hienovaraisuuksiin on parempi sukeltaa sitten kun se raain seksuaalinen leimahdus on läpikäyty ja asiat tasoittuu. Näin siis välttäen vaarallisimmat vuodet joina selibaatti kaikkein herkimmin vääntää ihmistä vinoon? Voi toki olla että silloin myös voidaan iskostaa helpommin (hyviä) tapoja ihmiseen koko loppuelämään nähden, mutta tässä puhutaan jo punaisena hohkaavan veitsen terällä tanssimisesta.

Lievo wrote: Sat Jan 21, 2023 6:16 amYmmärtäisin selibaatin ilmineeraavan pidättäytymistä seksin harjoittamisesta toisen ihmisen kanssa. Selibaatikko voi siis toisaalta itsetyydyttää vapaasti ja kaikella antaumuksella (joka on valitettavan harvinaista toisen kera).
Itse olen toteuttanut asiaa toisin päin pyrkien selibaattiin välttämällä itsetyydytystä ja valjastamaan seksuaalienergiat henkiseen työhön parisuhteessa, jossa pariskunnan psykofyysinen dynamiikka sitoutetaan seksuaalisella kanssakäymisellä kohtaamaan toiseutta toisissaan henkisesti seksin ulkopuolella normaalissa arjessa. Ikävä kyllä tämä on helvetin hankala asia toteuttaa ja vaatii parisuhteelta ja sen osapuolilta äärimmäistä kykyä tasapainoon. Nimellinen antaumus Saatanalle ei merkitse siellä myllerryksessä mitään vaan täytyy löytää yhä uudelleen se käytännön rakkaudellinen asennoituminen toiseuteen kaikissa rakkauden eri muodoissa (voimme hahmottaa rakkauden eri muotoja vaikkapa feminiinisen hoivaavina ja maskuliinisen rajaavina).
Lievo wrote: Sat Jan 21, 2023 6:16 amMielestäni varma tie alaspäisyyteen ja kaikenlaisiin eksoteerisiinkin häiriötiloihin on harhautunut pyrkimys sukupuolivietin toteuttamisen tukahduttamiseen/laiminlyöntiin. Moinen johtaa kielteisiin psykofyysisiin jännitteisyyksiin, jotka ovat omiaan estämään henkistä kehitystä ja ylipäätään rennon pohdiskelevia mielentiloja. Puhun tässä jonkinasteisella henkilöhistoriani auktoriteetilla, jonka lisäksi minulla on kokemukseni hoitoalalta ja psykologian teoriasta & käytännöstä.
Samaan aikaan tämäkin on totta, ja siksi en mieluusti suosittele selibaattia kenellekkään.
Lievo wrote: Sat Jan 21, 2023 6:16 am Mikäli emme kaipaa seksikumppania, miksi siis elämäntoveriakaan l. potentiaalista sylkykuppia alhaisille varjoprojektioillemme? Sillä siinä on helposti iso osa monen kokemaa romantiikan piilotajuista ihanuutta.
Vaikka ikävä kyllä tämä piilotajuinen puoli on hyvin todellinen niin pystyn näkemään parisuhderomantiikassa myös sen korkean ideaalin yllä mainitsemassani parisuhteen pyhittämisessä henkisen pyrinnön käytännölliseksi keskukseksi/alustaksi.
Lievo wrote: Sat Jan 21, 2023 6:16 am Omien keskustelujeni ynnä elämänkokemukseni perusteella olen ollut löytävinäni seuraavanlaisen avaimen: pohjimmainen syy riitoihin ja ongelmiin parisuhteissa on erityyliset kommunikaatiotavat...miesten ajattelua ohjaavat tunteet (buddhi) ja naisia järki (manas). Yleisesti ottaen miehet siis ovat romantikkoja ja naiset rationalisteja. Tätä jo kyllin hankalaa yhtälöä sotkee se vallalla oleva naiivi käsitys, että nämä attribuutiot menevät muka päinvastoin.
Mutta ken sellainen henkilö, jolla on ollut muutama eli 30 ihmissuhdetta, voi pohdittuaan niitä kallistua muulle kuin esittämälleni kannalle? Tämä ei ollut pelkästään retorinen kysymys.
Näitä voinee myös tulkita yksilöllisinä taipumuksina ja jopa dharman näkökulmasta, josta voidaan nähdä kuinka päädymme hyvin monisyisistä vaikuttimista johtuen aina vaikkapa hyvin rationaalisten kumppanien kanssa yhteen. Se on ikään kuin meidän karmaamme, että vaikkapa hyvin analyyttisinä ihmisinä viehätämme kumppaneita, jotka ovat rationaalisia. Rationaalisissa ihmisissä taas kama manas on erityisesti painottunut ja heillä voi olla tyypillistä, että sydämen puoli ja romantiikka ei ole vielä löytänyt tilaansa tulla tasapainottamaan rationaalista ylivaltaa.

Okkultisteina kun alamme kavuta näiden poolisuuksien yläpuolelle manaksen ja buddhin tietoisen käyttämisen tilaan (atma) niin olemme herkästi siinä ristinkärsimyksen pääkallopaikalla, jossa ulospäin olemme valmiita tuomaan aina jomman kumman pois jätetyn vastapoolin tasapainottamaan käytännönratkaisuja, mutta tuolla dualistisissa affekteissaan sotivat ihmiset taas tulkitsevat sen aina hyökkäykseksi, ja joko puolustavat hampaat irvessä tai hyökkäävät sokeasti tasapainoa vastaan. Lienee ääriharvinaista, että tässä maailmassa kaksi okkultistia jotka ovat löytäneet saman käytännöntilan prinsiippien tasapainossa päätyvät romanttiseen suhteeseen, ja siksi tapaamme olla tuossa ristinkärsimyksen tilassa kiduttavan pitkiä aikoja kuluttamassa karmaamme ja harjoittamassa mm. kärsivällisyyden hyvettä. Mutta koska liika kärsivällisyys taas vääntää vinoon niin täytyy aina pyrkiä löytämään ratkaisuja.
"Would to God that all the Lords people were Prophets"
- William Blake
User avatar
Nebenkheperu
Frater
Posts: 83
Joined: Wed Dec 21, 2022 2:26 am
Lodge membership: Nebukadnezzar, Salome

Re: Selibaatti

Post by Nebenkheperu »

Smaragd wrote: Sat Jan 21, 2023 12:50 pm vaikken itsekään toteuta selibaattia käytännössä muuta kuin tietynlaisissa elämäntilanteissa ja okkulttisissa käytänteissä.
Tämä on toki varsin laaja aihepiiri. Itselläni on jossain määrin tarkempaa tutkimushistoriaa aiheesta hellenistisessä maailmassa yleensä ja tarkemmin Egyptissä. Historialliset lähteet tuntuvat antavan sellaisen kuvan, jossa ei nyt mitään uutta tai ihmeellistä liene tämänkään foorumin lukijoille, että selibaattia vaadittiin papilta/maagikolta (ẖrj-ḥꜣb) ennen työskentelyä/hartautta jumalten kanssa (poislukien lähinnä Set(-Typhon)). Selibaatin vaadittu kesto oli tyypillisesti korkeintaan kolme vuorokautta ja selibaatin määritelmänä pidättäytyminen lihallisesta kanssakäymisestä vastakkaisen sukupuolen edustajan kanssa. Tosin temppelivastuuseen "nakitettu" lukutaitoinen maallikko/kirjuri (ẖrj-ḥꜣb) suoritti annettua tehtäväänsä kolme kuukautta vuodesta, muttei välttämättä perättäisesti. Joten heidän kohdallaan edellytettiin kuukauden selibaattia. Mahdollisesti sitä pidettiin inhimillisenä maksimisuorituksena.

Mutta taustalla oli yleinen puhtauden käsitys, mitä tulee jumalten/henkivaltain kanssa työskentelyyn. Myöskin seksuaalisuuteen liittymättömät tabut sisällytettiin tähän, mm. ruokavaliosäädökset, punaisen värin välttäminen, koko kehon ihokarvojen poisajelu ja suun pesu natronilla ennen henkimistä hengille.

Pointti lie sama kuin vaikkapa suitsukkeiden käytössä tuona aikana, ennen sitä ja sen jälkeen: jollain tasolla subjektiivis-objektiivisesti miellyttävien tuoksujen tai muiden asioiden miellettiin houkuttelevan henkivaltoja; epämiellyttävien karkoittavan niitä. Esimerkkeinä seitsemään planetaarisiin jumaluuksiin assosioidut suitsukkeet, värit, (puoli)jalokivet yms. vastaavuudet, jotka myöhemmässä länsimaisessa perinteessä l. grimoirium-kirjallisuudessa esiintyvät enemmän tai vähemmän sotkeutuneissa muodoissa. Kiinnostuneelle voin muuten luetella nuo "alkuperäiset" (tahtoo sanoa 2000-2500 vuotta sitten Välimeren itä- ja etelärannikoilla suht laajalti oikeina pidetyt) korrespondenssit.
Smaragd wrote: Sat Jan 21, 2023 12:50 pm
Ikävä kyllä tämä on helvetin hankala asia toteuttaa ja vaatii parisuhteelta ja sen osapuolilta äärimmäistä kykyä tasapainoon. Nimellinen antaumus Saatanalle ei merkitse siellä myllerryksessä mitään vaan täytyy löytää yhä uudelleen se käytännön rakkaudellinen asennoituminen toiseuteen kaikissa rakkauden eri muodoissa (voimme hahmottaa rakkauden eri muotoja vaikkapa feminiinisen hoivaavina ja maskuliinisen rajaavina).
Epäilemättä! Nyt tunnen suurta jääveyttä oikeastaan kommentoimaan mitään ainakaan oman elämänkokemukseni pohjalta (paitsi että olen itseni kokenut useissa parisuhteissani hoivaavana osapuolena, jo ennenkuin tietoisesti hain Animani integroimista), mutta on ehkä syynsä miksi okkultistin tiestä on lausuttu, että sille astuttuaan ei voi koskaan "palata kotiin". Itselleni tämä on suoranainen kipukohta tai aiemmin sellainen ollut joka tapauksessa. Näen suurta hedelmällistä työmaata edessäni. Ah auvoa siis! 🙏
Smaragd wrote: Sat Jan 21, 2023 12:50 pm
Mutta koska liika kärsivällisyys taas vääntää vinoon niin täytyy aina pyrkiä löytämään ratkaisuja.
Amen, amen, ameth.
Koska ilmeisesti ja traagisesti tiedostamattani olen latteuksien profeetta (paradoksaalinen toteamus = pelkkä retorinen tehokeino), voin ainastaan todeta: onnellinen se, joka on "sielunkumppaninsa" löytänyt eli jonkun sitä muistuttavan. Vaiko onneton, jos Toiseuden kohtaamista ei tällöin vaadita? Joka tapauksessa koen totuudeksi, että me jokainen pyörimme omassa Pääkalloluolassamme kuin luuvaloiset Mustanaamiot kurkottaen karmattomaan Keelaweehemme. Onneksi vierellämme on luotettu Devil, joka saapuu aina paikalle ollessamme tienristissä. Fnord.

Paluu lestiin l. ketjun aiheeseen; "paluu raittiusleiriltä":

Mielestäni (miesnäkökulma ja ehkei etäisestikään universaali, huolimatta omista aiemmista vastaväitteistäni) selibaatti ei suinkaan ole omiaan "kirkastamaan" maagista tai paremminkin kokonaisvaltaista hengellistä pyrintöä, koska miellän pidättäytymisen turhana lisäkapulana jo valmiiksi vaikeisiin rattaisiimme, joihin voisin viitata saṃsāra:n pyöränä, tarokin valtilla VII ja Raiðo-riimulla - mikäli olisin pompösiteettiin taipuvainen peilinsirpale alemmalta manakseltani.
Siispä vienosti & kainosti kehottaisin välttämään sukupuolisesti kiihottunutta/latautunutta psykosomaattista tilaa ainakin "henkisemmässä" okkultistisessa toiminnassa. Erityisoperaatiot sitten erikseen. 8-)
Ἐθεώρουν τὸν Σατανᾶν ὡς ἀστραπὴν.
"Animus risu novatur."
Post Reply