Tietoisuus ja vastuu

Älylliset pohdiskelut metafyysisistä ja abstrakteista aiheista.
Locked
Badb
Posts: 124
Joined: Sun Dec 14, 2014 4:56 pm

Tietoisuus ja vastuu

Post by Badb »

Tietoisuus nähdään ihmisen joka hetkisenä olotilana ja kokemuksena itsestä ja ympäristöstä, ja tietoisuuden ja vastuun ajatellaan kulkevan käsi kädessä. Aloin miettimään tätä, kun törmäsin tarinoihin unissakävelijöistä, jotka ovat syyllistyneet tappoon unissakävelyn aikana (, jos nyt nämä ovat totta):

https://www.youtube.com/watch?v=mXV1x0hRnmc

Onko seikkoja, jotka voivat vaikuttaa vastuussa olemiseen kuten esim. ikä tai kehitysaste? Vastuun eri tasot tulivat mieleen, kun tutustuin true crime -tarinaan, jossa 4-, 5- ja 6-vuotiaat lapset tappoivat 6-vuotiaan lapsen. Varmasti he maksavat teostaan, mutta saavatko he jossain mielessä anteeksi (ja mikä se heissä on, joka saa anteeksi)?
User avatar
Smaragd
Posts: 1120
Joined: Thu Jan 09, 2014 4:27 am

Re: Tietoisuus ja vastuu

Post by Smaragd »

Okkultismin näkökulmasta ajattelen, että aikuisena tiedostava ihmisenä olen olemukseni kokonaisuudesta vastuussa. Tarkoitan tällä sitä että kun meillä on tiedostavia ja tiedostamattomia puolia niin olemme vastuussa tämän kokonaisuuden tasapainossa pitämisestä, ja sinne saattamisesta silloin kun tuo tasapaino horjuu. Mikäli tiedostamaton puoli vaikkapa unissa tuo jotain kammottavia asioita itsestä tietoon niin ei siinä vielä mitään, mutta osaammeko olla tarpeeksi rakentavia jotta yhteys tiedostamattoman ja tietoisen välillä pysyy eettisesti koossa? Jos emme osaa pitää rakentavaa ja eettistä yhteyttä itsemme osapuolien välillä niin emme silloin kanna vastuutamme ja tulokset eivät ole hyviä.

Tästä johtuen on sanottu, että okkultistin täytyy ennen pitkään osata toimia myös unissaan eettisesti. Tämä ei edelleenkään tarkoita että täytyisi moralisoida jotain unissa esiin tulevaa sisältöä sinänsä, sillä tuolloin kyseessä olisi taas tiedostamattoman puolen torjuminen. Vaan kun tarpeeksi vakaa tasapainoinen eettinen pohja on iskostettu itseen niin koko olemus oletettavasti taikoo esiin unia joissa voi edelleenkin olla jotain problemaattista ja haastavaa, muttei välttämättä enää niin itselähtöistä holtittomuutta (itseyden ja toiseuden raja terävöityy, joka on solve & coagula prosessin ensimmäinen puoli). Unissakävelyn tai erityisesti siinä tapahtuvien rikkeiden mediumistinen eli omaa Tahtoa vailla oleva tila voitaneen katsoa ääriesimerkiksi moisesta holtittomuudesta.
Badb wrote: Fri Dec 16, 2022 7:29 pm Onko seikkoja, jotka voivat vaikuttaa vastuussa olemiseen kuten esim. ikä tai kehitysaste? Varmasti he maksavat teostaan, mutta saavatko he jossain mielessä anteeksi (ja mikä se heissä on, joka saa anteeksi)?
Ikä varmastikkin on yksi yksilön vastuuta lieventävä tekijä. Lapsi on kehityksessään paljon vanhempiensa (ja muiden, jotka vaikuttavat heidän kehitykseensä) vastuun alaisuudessa. Se mitä lapset tekevät kasvamisen epätasapainoisessa tilassa on paljolti heihin vaikuttaneiden vanhempien ja kulttuurin vastuulla, vaikka aina siellä on myös lapsen omaa vastuuta siinä määrin mukana kuinka heillä on vastuuta kantavia aspekteja hereillä. Eli tämän perusteella sanoisin sen olevan atminen olemuksemme, joka saa anteeksi (saatamme huomata jaetun vastuun ajatuksen kautta millaisessa yhteydessä atmiset pisaramme ovat ylipäätään toisiinsa). Mutta koska koko kehollinenkin olemuksemme on riippuvainen siitä yksilöllisen eheyden kehästä, joka pitää ilmennyttä olemustamme ylipäätään koossa (atma-buddhi) niin varmasti anteeksi saaminen tuntuu myös energeettisessä kehossa linga shariraa myöten.
"Would to God that all the Lord's people were Prophets”, Numbers 11:29 as echoed by William Blake
Tähti
Posts: 219
Joined: Wed Oct 15, 2014 11:00 am

Re: Tietoisuus ja vastuu

Post by Tähti »

Monesti asioissa on tietty symboliikka, sen takia niitä ei välttämättä voi niin arvioida irrallaan muusta toiminnasta. Esim joku tapahtuma kuvaa luonnetta muutenkin aika paljon. Ja toiseenkin suuntaan, voi olla että hyväluonteinen ei ns. vahingossakaan mokaile ihan niin pahasti.

Tietty dramaattiset tapahtumat saattaa myös innostaa monia kääntymään nopeastikin parempaan suuntaan. Ja kehittymään hyväluonteisemmiksi.

Muutenkin voi sitten jossain vaiheessa onnistua saamaan reilummin hyvää karmaa, niin ehkä arvioidaan eri näkökulmasta muutakin karmaa silloin. Ainakin osittain. Esim semmoinen esimerkki, että kaksi henkilöä, ja molemmat henkilöt juonitelleet selän takana toistansa vastaan täsmälleen samalla tavalla, oisko paras ratkaisu että molemmat jotenkin kostaa juonittelun kun saa tietää aiheesta?
Kavi
Posts: 473
Joined: Mon May 09, 2016 4:52 pm

Re: Tietoisuus ja vastuu

Post by Kavi »

Tämä menee hieman ohi tuosta unissa kävelevistä ihmisistä, jotka tappavat, mutta kaipa taiteellisella näöllä nämä on assosioitavissa toisiinsa.

Olen taas ajautunut self-help-kirjojen pariin sekä pyrkinyt meditointiin.
Suurinosa niistä kirjoista mitä olen lukenut on jollain tasolla varsin ankeita, kun ympärille on lisätty kaikenlaista muuta ja henkilön omaa ideologiaa.

Itselläni sellainen ajatuksenkulku ollut viimeaikoina, että on tullut kuljettua jos ei tiedottomana niin ainakin sokeana läpi elämän.
Ehkä jokaisella on jossain kohti elämää se hetki kun tajuaa erilaisia syy-seuraus suhteita omaan käytökseen.
Osaan niistä voi vaikuttaa ja osaan asioista, jotka on tapahtunut varhaislapsuudessa taas ei enää voi. Siltikin niihin palaa usein takaisin kiusaamaan itseään jatkaakseen samaa kerrontaa.

Ihmisellä on vastuu ainakin omasta hyvinvoinnista ja itsensä rakastamisesta, mikä tarkoittaa rajojen asettamista. Anteeksiantamista ja esimerkiksi vanhojen muistelun unohtamista sekä valheista pois pyrkimistä.
Ohjeiden ja niiden toteuttamisen väliin jää vain todella iso kuilu ja elämän edetessä saattaa huomata että henkilön oma dynamiikka maailmaan, psykologia ja muut lainalaisuudet johdattavat ihmistä sellaisille poluille, joihin tällainen psykologia perustuu. Ihminen ei haluaisi muuttua, vaikka tietoisesti ajattelisikin näin. Pinnan alla muhii kaikenlaista, mikä estää muutoksen.
Tasaisin väliajoin tulisi palata tietoisesti pohtimaan omaa arvomaailmaa ettei menettäisi itseään maailmalle ja tekisi asioita siten että on täysin vietävissä.
Tämä ei tietenkään päde jokaiseen, mutta sellaisiin ehkäpä joille on tyypillisempää alistua, miellyttää ja mukautua ilmapiirin mukaisesti. Tällainen kun on väkivaltaa itseä kohtaan mielestäni.
Locked