Unblack metal / kristillinen black metal

Keskustelut kuvataiteesta, musiikista, runoudesta ja muista taidemuodoista.
Badb
Soror
Posts: 269
Joined: Sun Dec 14, 2014 4:56 pm
Lodge membership: Graal, Lovi, Lucifer, Nebukadnezzar

Unblack metal / kristillinen black metal

Post by Badb »

Joidenkin mielestä ajatus kristillisestä black metallista on itsessään oksymoroni ja mahdottomuus, mutta itse en nyt kiinnitä asiaan huomiota. Tietyssä mielessä näen, että Saatanan pitäisi olla keskiössä black metallissa, mutta miksei tätä tyylilajia voisi hyödyntää toisin? Voisiko tällainen kristillinen black metalli siis ilmentää ja käsitellä kristinuskon ja kristinuskon jumalan pimeää puolta?
Kenazis
Frater
Posts: 1195
Joined: Sun Sep 12, 2010 7:57 pm
Location: Satakunta - Limbo
Lodge membership: Graal, Pentagrammaton

Re: Unblack metal / kristillinen black metal

Post by Kenazis »

Badb wrote: Wed Aug 10, 2022 3:12 pm Joidenkin mielestä ajatus kristillisestä black metallista on itsessään oksymoroni ja mahdottomuus, mutta itse en nyt kiinnitä asiaan huomiota. Tietyssä mielessä näen, että Saatanan pitäisi olla keskiössä black metallissa, mutta miksei tätä tyylilajia voisi hyödyntää toisin? Voisiko tällainen kristillinen black metalli siis ilmentää ja käsitellä kristinuskon ja kristinuskon jumalan pimeää puolta?
Minulle black metal on aina ollut niin oleellisesti liittyneenä saatanalliseen sanomaan ja asenteeseen, että on silkka mahdottomuus oikeastaan olla black metallia olematta saatanallinen. Saatanallisuus toisaalta on tässä aika laaja käsite. Kysymyksen vastaus on täysin riippuvainen siitä näkeekö black metalin ideologisena vai ulkoisen muodon/tyylin mukaan. Unblack metal on jo nimensä puolesta jotain muuta. Sen sijaan uskon, että kristilliseltä "pohjaltakin" voi tehdä black metalia, jos tosiaan ilmaistaan juuri sitä pimeää puolta. Tällaista onkin ja mielestäni eräs synkimmistä black metal bändeistä on kristillinen.
"We live for the woods and the moon and the night"
User avatar
Nefastos
Frater
Posts: 4521
Joined: Mon May 24, 2010 10:05 am
Location: Helsinki
Lodge membership: Graal, Lucifer, Salome

Re: Unblack metal / kristillinen black metal

Post by Nefastos »

Badb wrote: Wed Aug 10, 2022 3:12 pmJoidenkin mielestä ajatus kristillisestä black metallista on itsessään oksymoroni ja mahdottomuus, mutta itse en nyt kiinnitä asiaan huomiota. Tietyssä mielessä näen, että Saatanan pitäisi olla keskiössä black metallissa, mutta miksei tätä tyylilajia voisi hyödyntää toisin?

Tässä onkin hyvä esimerkki siinä nimitysten keskusteluttamisesta, mitä toivoin pari päivää sitten projisointikeskustelussa. Eli että sen sijaan että jonkin asian ortodoksisesta käsitteestä – mikä voi merkitä ja merkitseekin eri asioita eri ihmisille – joko pidettäisiin absoluuttisesti kiinni tai että toinen vaihtoehto on kieltäytyä kaikista nimikkeistä, pohditaan näiden nimitysten sisältöjä ja käyttömahdollisuuksia.

Kuten Kenazis sanoi, ytimessä on tietysti idea siitä katsotaanko jotain asiaa muodon vai ideologian mukaan. Ja sikäli olen henkilökohtaisesti, lähtökohtaisesti sillä kannalla, että yritys tehdä kristillistä black metallia on kyseenalainen yritys. Vertaan: jos itse satanistina alkaisin kopioida kristillistä symboliikkaa (pitäisin ristin kaulassani kristillisesti ylöspäin), hyvin luultavasti joskaan ei väistämättä tällainen teko paljastaisi taustasta jotain falskia ja perverssiä. Toki monet pitävät perverssiydestä, ja koska suhde perversioon voi olla niin monenlainen, ymmärrän halun tehdä tällaisia kannanottoja. Taiteessahan näitä kontekstirajoja venytellään niin paljon, että nykytaide ei aika-ajoin mitään muuta olekaan kun "ajatusten herättämistä" kontekstien tietoisella sotkemisella.

Badb wrote: Wed Aug 10, 2022 3:12 pmVoisiko tällainen kristillinen black metalli siis ilmentää ja käsitellä kristinuskon ja kristinuskon jumalan pimeää puolta?

Tässä onkin tavattoman kiinnostava kysymys. Mielestäni jos kristitty on niin valveutunut että hän on taiteessaan ja pohdinnoissaan valmis oman uskontonsa irrationaaliselta mukavuusalueelta (Jumala on hyvä ja rakastaa kaikkia ja sallii pahan ja ihmisten kiduttamisen mutta jotenkin yhden henkilön poliittinen murha poisti ongelmat vaikkei poistanutkaan, joten asioita ei enää tarvitse niin ajatella) palaamaan tuohon omaankin ensimmäiseen filosofiseen ohjelmakohtaamme eli Jumaluuden absoluuttisuuteen, niin hänelle tulee jo sallia huomattava ilmaisullinen vapaus pohdinnoissaan. Albumillinen tällaisia asioita pyörittelevää musiikkia joka ulkoisesti kuulostaisi black metallilta mutta olisi ideologisesti tällaista kivuliasta teologista pohdintaa voisi olla kiinnostava kokemus ja kunnioitettava projekti, riippuen siitä miten hyvin taidepuoli + ideologinen puoli (lyriikat) toimivat yhdessä.

Tosin oma uskomukseni on, että tällaisia asioita pyörittelevä henkilö on välitilassa, josta hänen ajastaan on pudottava jommalle kummalle puolelle: huomaamaan ettei hän itse asiassa ole kristitty, tai luovuttava satanistisesta ilmaisumuodosta. Enkä sano tätä pelkästään suhteessa black metalliin, vaan vaikkapa noihin haltiakielisiin messuihin jne.
Faust: "Lo contempla. / Ei muove in tortuosa spire / e s'avvicina lento alla nostra volta. / Oh! se non erro, / orme di foco imprime al suol!"
LostButNotGone
Posts: 2
Joined: Mon May 10, 2021 12:43 pm

Re: Unblack metal / kristillinen black metal

Post by LostButNotGone »

Nefastos wrote: Fri Aug 12, 2022 3:53 pm Tosin oma uskomukseni on, että tällaisia asioita pyörittelevä henkilö on välitilassa, josta hänen ajastaan on pudottava jommalle kummalle puolelle: huomaamaan ettei hän itse asiassa ole kristitty, tai luovuttava satanistisesta ilmaisumuodosta. Enkä sano tätä pelkästään suhteessa black metalliin, vaan vaikkapa noihin haltiakielisiin messuihin jne.
Lisäisin tähän vielä, että tuollainen mainitsemasi välitilassa oleva ihminen (tai ns. aidalla istuja) on todella epävarmassa elämänvaiheessa jolloin jokainen ilmaisumuoto tulee olemaan heikkoa, mikä tekee myös tästä "un-black metalista" (joka tosiaan on itsessään ristiriitainen, kuten jo mainittu) heikon ja epävarman ilmaisumuodon. Koska genre on nimetty "un-black metaliksi", en tiedä onko tavoitteena nimenomaan toimia antiteesinä oikealle black metallille olemalla heikkoa tarkoituksellisesti, vai yrittävätkö nämä puuhastelijat kanavoida siinä jotain voimakasta, mutta koko kuvio haiskahtaa väljähtyneeltä. Arvostan rehellisiä gospel-yhtyeitä enemmän kuin un-blackmetal-puuhastelijoita, ja syynä tähän on nimenomaan tuo mainitsemasi puolten valinta joka on selkeästi tehty (joka synnyttää edes jonkinasteista kunnioitusta), eikä epävarmassa välitilassa kohkaaminen ja ristiriitainen toiminta josta on tehty musiikkigenre (johon on siirretty valjusti kopioituja elementtejä ns. "vihollisen puolelta", mikä on myös omituista toimintaa ja kertoo mielestäni epävarmuudesta).
User avatar
Nefastos
Frater
Posts: 4521
Joined: Mon May 24, 2010 10:05 am
Location: Helsinki
Lodge membership: Graal, Lucifer, Salome

Re: Unblack metal / kristillinen black metal

Post by Nefastos »

LostButNotGone wrote: Wed Nov 09, 2022 4:22 pmLisäisin tähän vielä, että tuollainen mainitsemasi välitilassa oleva ihminen (tai ns. aidalla istuja) on todella epävarmassa elämänvaiheessa jolloin jokainen ilmaisumuoto tulee olemaan heikkoa

Paitsi, jos välitila on aidosti tuskaisa eli liminaalinen ja tällaisessa bardoisuudessaan rehellinen, jolloin lopputulos voi olla paljon enemmän black metal termin vahvassa merkityksessä kuin sellainen oikeaoppinen black metal, joka pyrkii vain seuraamaan konventioita. Eli palataan siihen onko yrityksenä päästä helpolla vai päinvastoin pyrkimys seurata omaa kokemusta, vaikka se ottaakin kummallisen muodon.
Faust: "Lo contempla. / Ei muove in tortuosa spire / e s'avvicina lento alla nostra volta. / Oh! se non erro, / orme di foco imprime al suol!"
Kavi
Frater
Posts: 605
Joined: Mon May 09, 2016 4:52 pm
Lodge membership: Hermes, Thanatos

Re: Unblack metal / kristillinen black metal

Post by Kavi »

Itse olen pyöritelly mielessäni hetkisen ajatusta luterilaisen kristillisyyden muodoista ja suomalaisesta kulttuurista.
Ehkä on vähän kyseenalaista alkaa kategorisoimaan suomalaista black metallia(tai itse Azazelin Tähteä!) joidenkin luterilaisten käsitteiden tai pienempien ryhmien kautta tai ylimielistä todeta black metallin vain jatkavan luterilaisuutta tai ottavan vaikutteita luterilaisesta uskosta.

Toisaalta Jeesuksen yhdistäminen esimerkiksi matoihin tai johonkin alhaiseen.[*] Tai Jumalan piileskelevän rumuudessa, vaikuttaen "naamioillaan" mm. Saatanan avulla eivät ole kovinkaan isoja hyppyjä.
Musiikista ja koristeista tai niiden puutteesta nyt puhumattakaan.
Kyse on tässä mielessä perspektiivistä, jota harmillisesti tällaisessa musiikissa kuin unblack metal ei koskaan ole tapana käsitellä, vaan lähinnä leikitään pinnallisesti antiteesillä ja estetiikalla.

[*] "But I am a worm, and no man; a reproach of men, and despised of the people." (Psalmeista, mutta assosioitu muistaakseni myös Jeesukseen)
LostButNotGone
Posts: 2
Joined: Mon May 10, 2021 12:43 pm

Re: Unblack metal / kristillinen black metal

Post by LostButNotGone »

Nefastos wrote: Fri Nov 11, 2022 1:51 pm
LostButNotGone wrote: Wed Nov 09, 2022 4:22 pmLisäisin tähän vielä, että tuollainen mainitsemasi välitilassa oleva ihminen (tai ns. aidalla istuja) on todella epävarmassa elämänvaiheessa jolloin jokainen ilmaisumuoto tulee olemaan heikkoa

Paitsi, jos välitila on aidosti tuskaisa eli liminaalinen ja tällaisessa bardoisuudessaan rehellinen
Kyllähän tässä on järkevä pointti, en sitä käy kieltämään. Onko sulla jotain esimerkkiä, esim. levyä tai kappaletta mainita tällaisesta "aitoudesta ja vahvuudesta" un-black metallin kohdalla, vai oliko tämä vain yleistä pohdiskelua aiheesta?
Täytyy myöntää että omalla kohdalla aiempi postaukseni oli jonkin verran ennakkoluulojen värittämä, vaikka olen jonkun verran un-black metallia kuunnellutkin ihan mielenkiinnosta, siihen kuitenkaan enempää perehtymättä. Kokemus ja mielipide perustuu omalla kohdalla muutamaan kuuntelukokemukseen, un-black metallin ristiriitaisuuteen käsitteenä/genrenä sekä jääräpäiseen anti-kristillisyyteeni. :lol:
User avatar
Nefastos
Frater
Posts: 4521
Joined: Mon May 24, 2010 10:05 am
Location: Helsinki
Lodge membership: Graal, Lucifer, Salome

Re: Unblack metal / kristillinen black metal

Post by Nefastos »

LostButNotGone wrote: Fri Dec 23, 2022 11:55 amOnko sulla jotain esimerkkiä, esim. levyä tai kappaletta mainita tällaisesta "aitoudesta ja vahvuudesta" un-black metallin kohdalla, vai oliko tämä vain yleistä pohdiskelua aiheesta?

Jälkimmäistä, en itse tunne kyseisen musiikkityylin bändejä tai biisejä, enkä tiedä onko se isokin ilmiö nykypäivänä. Oletin että kyseessä olisi aika marginaalinen ilmiö, jossa ei mitään henkeäsalpaavia huippuja ole vielä ilmentynyt. Mutta laitelkaa ihmeessä nimiä/linkkejä, jos olisi jotakin mihin aidosti kannattaa tutustua.
Faust: "Lo contempla. / Ei muove in tortuosa spire / e s'avvicina lento alla nostra volta. / Oh! se non erro, / orme di foco imprime al suol!"
User avatar
Benemal
Frater
Posts: 1043
Joined: Thu Feb 23, 2012 7:24 pm
Location: South-Fin
Lodge membership: Lucifer, Phanes

Re: Unblack metal / kristillinen black metal

Post by Benemal »

Kuuntelin niitä aikoinaan, kun kiinnostuin pehmommista black metallin muodoista, kuten taidehipster bm ja blackgaze. Jeesus/okt bm jutuista jäi mieleen Oaks Of Bethel. Siihen Amerikkalaiseen kollektiiviin liittyi jotain muitakin bändejä. Tunnelmallista oli ja voisin katsoa mitä ovat viime aikoina tehneet.
User avatar
Lievo
Frater
Posts: 52
Joined: Wed Dec 21, 2022 2:26 am
Lodge membership: Nebukadnezzar

Re: Unblack metal / kristillinen black metal

Post by Lievo »

Itse muusikontapaisena voisin heittää tällaisen filosofisesti vähemmän syvällisen mielipiteeni aiheesta: etupäässä norjalainen bläkkis, ynnä ainakin osittain esikuvansa Hellhammer & Celtic Frost (Venomia en laske) ilmeisesti pohjasivat musiikillisen ilmaisunsa antinomianismiin ja mieltämäänsä yleisen transgression ihanteisiinsa. Raakkuva laulutyyli (galdR etymologioineen), dissonantti/kromaattinen sointu- ja melodiankuljetus sekä yleinen lo-fi -äänenlaatu edustivat/edustavat tätä vastapainona valtavirran sovinnaiseen puhtoisempaan ilmaisuun. No, esim. Stryperin soundeihin. 🤤

Taustalla kenties aatteellisesti pintapuolinen dikotomia 'pakanat' vs. 'ilkeät/tyhmät uskikset', id est Toiseus?

Mutta miten sijoittuu enemmän tai vähemmän em. mustavalkoiselle kentälle sanoituksiltaan vaikkapa tämä Gorgorothin klassikko (toim.huom. Mustan Liekin käsitettä ymmärtääkseni lievästi väärinkäytetään)? Kyseisessä veisussa mainitut teesit eivät liene kovin monen valo- tai pimeysvuoden päässä Azazelin Tähdenkään filosofiasta. Sen sijaan tämä Via Dolorosa -taival saattaa olla eksoteeriselle kristitylle pitempi...

"Hauskana" loppukaneettina tuskin tarvii mainitakaan, että rokki ja metalli pitkälle toki pohjaavat negro spiritualeihin so. kristillishenkiseen musiikkiin. Mutta onhan tuossa onneksi laatusana "musta" mukana 🙏
Ἐθεώρουν τὸν Σατανᾶν ὡς ἀστραπὴν.
"Did Lucifer fall or was he pushed? Nah, I think he jumped."
Post Reply