Kirjallisuutta aloittelijoille

Keskustelu muusta kuin Azazelin Tähden omasta kirjallisuudesta.
Locked
Pieni Peto
Posts: 1
Joined: Tue Jul 26, 2016 11:16 pm

Kirjallisuutta aloittelijoille

Post by Pieni Peto »

Hei! Koska okkultismi ja vasemman käden polku ovat allekirjoittaneelle suhteellisen uusia asioita, päätin perustaa tällaisen aiheketjun tänne foorumille. Ajatuksena olisi, että jokainen voisi suositella filosofian, esoterian tms. saralta kirjaa/kirjoja täydellisille aloittelijoille.
User avatar
Benemal
Posts: 562
Joined: Thu Feb 23, 2012 7:24 pm
Location: South-Fin

Re: Kirjallisuutta aloittelijoille

Post by Benemal »

Colin Wilsonin The Occult.
Kenazis
Posts: 811
Joined: Sun Sep 12, 2010 7:57 pm
Location: Satakunta - Limbo

Re: Kirjallisuutta aloittelijoille

Post by Kenazis »

Tässä on suhteellisen helppolukuisia ja viihdyttäviä esityksiä myöhempään länsimaiseen okkultismin ja magian perinteeseen liittyen.
Varmasti helpompi lähestymistapa kuin aloittaa suoraan esim. Eliphas Levistä tai Agrippasta, jo pelkästään (aikakauden)kulttuuristen erojen vuoksi.

Golden Dawn-järjestön pääpiirteistä. Mitä, mistä ja miksi?
- The Essential Golden Dawn: An Introduction to High Magic. Cicero, Chic and Tabatha (2003).

DuQuette, Lon Milo: My Life With the Spirits: The Adventures of a Modern Magician, Weiser Books, 1999.
DuQuette, Lon Milo: Low Magick: It's All In Your Head... You Just Have No Idea How Big Your Head Is
- Erään maagikon elämäntarinaa

Richard Kaczynski, The Weiser Concise Guide to Aleister Crowley (co-authored with James Wasserman).
DuQuette, Lon Milo: The Magick of Aleister Crowley: A Handbook of the Rituals of Thelema, Weiser Books, 2003.
- Aleister Crowleyn ja Theleman esittelyä niin selkeästi kuin voi.

DuQuette, Lon Milo: The Key to Solomon's Key: Secrets of Magic and Masonry, Ccc Publishing, 2006.
- Vapaamuurariudesta ja “Salomon magiasta”. Ainoa mikä löyty myös suomennettuna (avain salomon avaimeen).

Peter j. Carroll, Liber Null (1978) and Psychonaut (1982) (published in one volume in 1987)
- Kaaosmagiaksi kutsutun “suuntauksen” perustavista ideoista. Mielestäni hyvin yleishyödyllinen ja kiinnostava teos/teokset kuitenkin.

Frater Barrabbas, Magical Qabalah for Beginners: A Comprehensive Guide to Occult Knowledge.
- Kuten nimi kertoo.

Nämä ovat minulle aikoinaan tuoneet jotain oivalluksia ja ovat tosiaan ihan mielenkiintoista luettavaa.
"We live for the woods and the moon and the night"
obnoxion
Posts: 1806
Joined: Tue May 25, 2010 7:59 pm

Re: Kirjallisuutta aloittelijoille

Post by obnoxion »

Caitlin and John Matthews: "Walkers Between the Worlds - The Western Mysteries from Shaman to Magus" on aika hyvä käytännön johdatus aloittelijalle länsimaiseen okkultismiin. Kirjailijoilla ei ole kovin korkea käsitys Luciferista, mutta asia ei taida nousta esiin kuin kerran.

Manly Palmer Hall: "Lectures on Ancient Philosophy" on hyvä johdatus okkultismin filosofiaan aloittelijalle. Hall on taitava, sydämmellinen kirjoittaja.

Miranda Shaw: "Passionate Enlightenment - Women in Tantric Buddhism" antaa hyvän tulokulman vasemman käden polkuun siten kuin itse sen ensijaisesti käsitän, eli shaktismina. Länsimaiset käsitykset vasemman käden polusta saattavat poiketa näistä käsityksistä paljonkin. Sopii minusta ensimmäiseksi kirjaksi aloittelijalle.
One day of Brahma has 14 Indras; his life has 54 000 Indras. One day of Vishnu is the lifetime of Brahma. The lifetime of Vishnu is one day of Shiva.
User avatar
SanatKumara
Posts: 38
Joined: Thu Aug 11, 2022 8:08 pm

Re: Kirjallisuutta aloittelijoille

Post by SanatKumara »

Vastaan 4v vanhaan aiheeseen, mutta eiköhän joku etsijä tänne vielä löydä. Omat suositukset on seuraavat:

Dion Fortune:
Sane occultism and practical occultism in daily life ja applied magic and aspects of occultism (näissä tosin täytyy muistaa, että kaikesta ei luonnollisesti tarvitse Dionin kanssa olla samaa mieltä, ovat varsin hyviä oppaita aloittelijoille, jos tahtoo perusteita oppia)

Johannes Nefastos:

Ihmisen ikäkaudet ja Fosforos.(jälkimmäinen vaatii ainakin itseltä paljon työtä jotta kailkki tulee sisäistetyksi ja tajutuksi. Silti erittäin tärkeä kirja itselle)

Robert Svoboda:

Aghora, at the left hand of God (tämä on enemmän Intian Aghori perinteen tarinoita aghori opettajalta oppilaalle. Osa on aika lennokasta tarinaa, mutta kaikessa piilee jotain hyvin opettavaa ja syvää)
My heart is Your home! O Mother! Dance in the Charnel ground of my heart which You created and turn me into a warrior of Yours!
User avatar
Nefastos
Posts: 3029
Joined: Mon May 24, 2010 10:05 am
Location: Helsinki

Re: Kirjallisuutta aloittelijoille

Post by Nefastos »

SanatKumara wrote: Mon Aug 22, 2022 7:10 pmVastaan 4v vanhaan aiheeseen, mutta eiköhän joku etsijä tänne vielä löydä.

Hyvin harva aihe tällä foorumilla vanhenee, ainoastaan tulokulmat joidenkin kulloistakin nykyhetkeä käsittelevien aiheiden kanssa voivat vaatia vaihtamista. Fooruminekromantia (vanhojen topicien eloon virvoittaminen) on suotavaa ja toivottua.

Pieni Peto wrote: Mon Apr 02, 2018 4:13 pmkirjaa/kirjoja täydellisille aloittelijoille.

Itse erotan vahvasti kaksi asiaa: tiedon okkultismista ja okkultismin itsensä. Jälkimmäinen on gnosista, elävää kokemustietoa olemisen syvyystasosta, ja rakentuu vähitellen monilla osatekijöillä, kuten:

- laaja-alainen älyllinen opiskelu (ei riitä että kirjoja lukee kymmeniä, niitä on luettava tuhansia)
- ulkoinen ponnistelu (linga sharîran harjoittaminen usein tympeilläkin fyysisillä harjoitteilla, jotka voivat olla mitä laatua tahansa)
- tahdonvoiman harjoittaminen ("olen mitä olen"-lähestymistavasta irti pääseminen, joka oikeuttaa omiin heikkoihin kohtiin putoamiset)
- tietoinen työ oman mielikuvituksen kanssa (taiteellinen työ, unet, astraalikokemukset – jotka eivät ole samaa kuin magia tai okkulttinen tieto)
- filosofinen pohdiskelu henkisten asioiden koherentisti analysoimiseksi ja uusien tulokulmien löytämiseksi
- älyllinen omien tunteiden pohdiskelu
- tunteellinen oman älyn arviointi ja vitalisointi

Koska Työn on oltava niin kokonaisvaltainen, antautuva ja pitkä, (minun) on vaikea tai mahdoton sanoa yksittäisiä kirjoja, joista tulisi aloittaa. Toki monessa muuten mainiossa teoksessa voi olla käytössä vierasta ja hankalaa terminologiaa, mutta etenkin nykyaikana hakukoneet kyllä auttavat näiden suhteen. Oman opiskeluni alussa sama tapahtui paljon hitaammin ostettuja ja kirjaston kirjoja ristivertailemalla; mutta juuri tuollaisessa ponnistelussa tieto karttuu elävästi – sitä ei voi omaksua loppuun saakka jostain yksittäisestä lähteestä sellaisenaan. Tätä yrittävät ihmiset päätyvät okkultismin sijaan eksoteerisiin uskomusrakennelmiin.

Eli oma ehdotukseni kirjallisuuteen: lukekaa kaikkea, mutta eniten klassikkoja ja vähiten New Agea, sillä se väittää antavansa valmiita vastauksia – mikä ei ole mahdollista.

Eikä saa unohtaa romaaneja. Olen oppinut enemmän ihmismielen ja hengen mysteereistä venäläisiltä kaunokirjailijoilta kuin useimmilta esoterianimikkeen alla kirjoittaneilta.
Faust: "Lo contempla. / Ei muove in tortuosa spire / e s'avvicina lento alla nostra volta. / Oh! se non erro, / orme di foco imprime al suol!"
User avatar
SanatKumara
Posts: 38
Joined: Thu Aug 11, 2022 8:08 pm

Re: Kirjallisuutta aloittelijoille

Post by SanatKumara »

Nefastos wrote: Tue Aug 23, 2022 11:25 am
SanatKumara wrote: Mon Aug 22, 2022 7:10 pmVastaan 4v vanhaan aiheeseen, mutta eiköhän joku etsijä tänne vielä löydä.Eikä saa unohtaa romaaneja. Olen oppinut enemmän ihmismielen ja hengen mysteereistä venäläisiltä kaunokirjailijoilta kuin useimmilta esoterianimikkeen alla kirjoittaneilta.

Olen samaa mieltä romaaneista jne, Niinkin huvittavaksi kokemani kirja, kuin Paul Coelhon Alkemisti jota vielä alkuun vieroksuin vahvasti, paljastuikin yhdeksi parhaimmista ei-esoteerisista kirjoista hetkeen. Jos yhtään ymmärtää kirjan symboliikkaa ja yhdistää sen Coelhon alkemian harjoittamiseen, ymmärtää kyllä aika nopeasti mitä kirjalla yritetään hakea takaa. Tarina itsessäänkin varsin kaunis,
My heart is Your home! O Mother! Dance in the Charnel ground of my heart which You created and turn me into a warrior of Yours!
User avatar
Nebenkheperu
Posts: 89
Joined: Wed Dec 21, 2022 2:26 am

Re: Kirjallisuutta aloittelijoille

Post by Nebenkheperu »

Hmm, oksennanpa tänne nimenomaan vasuripolun tallaajia oletettavasti kiinnostavia tietokirjallisia teoksia, jotka eivät ole AT:n julkaisemia. Nämä ovat tyypillisesti hyvinkin Minuus-painotteisia eli tahtoo sanoa: Toiseus ja varsinkin Ykseys filosofisina ja metafyysisinä käsitteinä ovat (lähes) täysin ohitettu näissä julkaisuissa. Lukijan tulee siis itse tasapainottaa puntit kuten parhaaksi katsoo. Kuitenkin listaan tässä kirjoja, joissa on käytännönläheisiä arkielämän harjotteita ts. koulutusohjelmia erinäisistä "satanismeista"...pyrin oman käsitykseni mukaan nimeämään ne järjestyksessä, ylhäältä alas, aloittelijasta edistyneeseen:

-Don Webb: Uncle Setnakt's Essential Guide to the Left Hand Path
-Michael Kelly: Apophis (ynnä sisarteoksensa germaanisissa riimutyö-verkkareissa: Aegishjalmur)
-Don Webb: Energy Magick of the Vampyre
-Stephen Flowers: Lords of the Left-Hand Path (alan teoriaa & historiaa)
-Michael Aquino: The Satanic Bible: 50th Anniversary ReVision (alan teoriaa)
-Sakaki 4: Daimonosophy
-Malphas: The Black Ship
-D.H. Thorne: Become the Maelstrom

Mutta mikäli minulta kysytään aivan aloittelijalle suotuisia teoksia lähtökohdaksi, kuppikuntaan katsomatta, nämä voisivat olla vastaukseni:
-C. G. Jung: Symbolit - Piilotajunnan Kieli
-Robert Anton Wilson: Prometheus Rising
Ἐθεώρουν τὸν Σατανᾶν ὡς ἀστραπὴν.
"Animus risu novatur."
Locked