Addiktiot ja heikkoudet suhteessa henkiseen kehitykseen

Oman elämän ja nykymaailman yhteen sovittaminen.
gunslinger
Posts: 30
Joined: Sun Nov 28, 2021 10:02 pm

Addiktiot ja heikkoudet suhteessa henkiseen kehitykseen

Post by gunslinger »

Olisin hyvin kiinnostunut kuulemaan millä tavalla te muut foorumin käyttäjät ja Azazelin Tähden jäsenet käsittelette ihmisen heikkouksia ja addiktioita omassa Työssänne. Ovatko ne vastustaja joka tulee selättää vai voiko niitä valjastaa jollakin tavalla voimavaroiksi henkisen kehityksen tiellä? Millä tavalla te suhtaudutte niihin? Minkä kaltaisia työkaluja teillä on omien heikkouksien ja addiktioden kanssa työskentelyyn?

Tehdäkseni selkeäksi kysymykseni tarkoitan siis addiktioilla joko ihan fyysisiä addiktioita (esimerkiksi nikotiini, alkoholi, huumeet) tai sitten psyykkisiä addiktioita (esimerkiksi peliriippuvuus, internetriippuvuus, seksiriippuvuus). Heikkouksilla taas tarkoitan oman luonteenpiirteitä joista et pidä tai jotka ovat haitallisia, kuten esimerkiksi helposti hermostuminen, kateellisuus, valehtelu, epävarmuus, empatiakyvyttömyys ja vastaavat asiat. Tahtoisin tietää millä tavalla te koette nämä asiat haitaksi henkisellä polulla ja millä tavalla pyritte pääsemään eroon (jos pyritte) näistä käyttäytymismalleista.

Minulla on itselläni tällä hetkellä ristiriitaisia tuntemuksia omien heikkouksieni suhteen ja voin niistä keskustella jossain vaiheessa lisää, mutta tahtoisin ensin herättää keskustelua asian tiimoilta ja kuulla millä tavalla muut lähestyvät näitä asioita.
Kavi
Posts: 473
Joined: Mon May 09, 2016 4:52 pm

Re: Addiktiot ja heikkoudet suhteessa henkiseen kehitykseen

Post by Kavi »

gunslinger wrote: Thu Jul 21, 2022 1:17 pm Olisin hyvin kiinnostunut kuulemaan millä tavalla te muut foorumin käyttäjät ja Azazelin Tähden jäsenet käsittelette ihmisen heikkouksia ja addiktioita omassa Työssänne. Ovatko ne vastustaja joka tulee selättää vai voiko niitä valjastaa jollakin tavalla voimavaroiksi henkisen kehityksen tiellä? Millä tavalla te suhtaudutte niihin? Minkä kaltaisia työkaluja teillä on omien heikkouksien ja addiktioden kanssa työskentelyyn?
Nefastoksen Argarizimissa on käyty kuolemansynnit läpi. Ehkä niiden pohtimisesta on jotain apua?

Näen itse ihmisen heikkouden ja addiktion osana elämää. Esimerkiksi nikotiiniaddiktiosta voi päästä irti, mutta hyvin herkästi siirtyy vaikka sokeriin.
Käyttäytymismalleja pystyy kuitenkin muovaamaan arjessa.
Ilmiöt syntyvät myös yhteydessä ulkoisten tekijöiden vaikutuksesta ja pelkällä tahdonvoimalla ei asiassa pärjää. Kuitenkin kuten totesin, ihmisen mukautuvaisuutensa vuoksi on mahdollista löytää keinoja. mutta joissain tapauksissa se voi olla hyvin haastavaa mikäli ei ole tukea.
Apua kannattaa hakea ehdottomasti, jos on ongelmaa päihteiden ja mielenterveyden kanssa.

Itselleni olennaista oli luopua tuosta heikkouksissa piehtaroinnista sekä tietysti ajatuksesta että "tässä ja nyt" pitäisi olla yli-ihminen.
Epäonnistumisen kokemukset yleensä johtavat vain uuteen kierteeseen ja idealisoitu "kamppailu heikkouksia vastaan" useimmiten vain merkitsee oman olotilan oikeuttamista.

Raskainta on uusien toimintamallien löytäminen. Jos vanhoja toimintamalleja on toistanut useita kymmeniä vuosia, ei uudet asetu arkeen aivan äkkiä vaan vaaditaan kärsivällisyyttä ja toistoja.
Ihminen on omasta mielestäni jatkumo ja siltä jatkumolta on mahdollista löytää kaikennäköistä, enkä usko että on olemassa jotain muottiin valettua täydellistä ihmistä.
Arvot ja päämäärä ovat sitten asia erikseen.

Tällainen suhtautumistapa itselläni.
User avatar
Smaragd
Posts: 1120
Joined: Thu Jan 09, 2014 4:27 am

Re: Addiktiot ja heikkoudet suhteessa henkiseen kehitykseen

Post by Smaragd »

gunslinger wrote: Thu Jul 21, 2022 1:17 pm Olisin hyvin kiinnostunut kuulemaan millä tavalla te muut foorumin käyttäjät ja Azazelin Tähden jäsenet käsittelette ihmisen heikkouksia ja addiktioita omassa Työssänne. Ovatko ne vastustaja joka tulee selättää vai voiko niitä valjastaa jollakin tavalla voimavaroiksi henkisen kehityksen tiellä? Millä tavalla te suhtaudutte niihin? Minkä kaltaisia työkaluja teillä on omien heikkouksien ja addiktioden kanssa työskentelyyn?
Fra Kavilta tulikin melko kattavan tiivis paketti asioista. Kyllä itse koen melko pitkälle addiktiot vastustajina, joita pyrin lieventämään. Addiktiot tuntuvat usein olevan tottumukseen jämähtäneitä mekanismeja, joilla psyykkistä ainesta pyritään käsittelemään toiseen asentoon esim. raskaan työpäivän keskellä tai muun sietämättömän olon hetkellä. Niillä on siis ollut hyvä tarkoitus, joskin keinossa voisi sanoa uupuneen jotain kokonaisvaltaisemmasta tavasta löytää uutta asentoa hankalaan tilanteeseen. Addiktiot ovat siis tavallaan merkki niiden itsensä ongelmallisuudesta, siitä miten niiden alkuperäisesti täyttämään tarpeeseen pitäisi löytää jokin kokonaisvaltaisempi ja elävämpi toimintatapa.

Joskus tämä elävämpi - eettisempi - toimintatapa saattaa muodostua dharman kannalta varsin merkittäväksi tekijäksi, oliivipuun oksaksi, jonka kautta polku elävämpään aktiivisen valinnan ja työn kautta avautuvaan okkultismiin astutaan.

Kavi wrote: Fri Jul 22, 2022 12:35 am Ilmiöt syntyvät myös yhteydessä ulkoisten tekijöiden vaikutuksesta ja pelkällä tahdonvoimalla ei asiassa pärjää.
Tämä on ollut olennainen huomio työskennellessäni demonien kanssa ja juuri se seikka, joka saattaa nivoutua isojen demonien voittamisen johtamisesta elämäntyön äärelle. Kun demonin ympärillä alkaa tekemään aktiivisia valintoja, kääntelee pieniä kiviä ympäri ja järjestelee ympäristöä niin se suuri keskuskivi alkaa nousemaan ilmaan ilman että verisuonet katkeaa ohimolta puhtaan tahdonponnistuksen väkinäisyydestä.

Oma tapani katsoa monia ulkoisia tekijöitä on usein se että nekin ovat sisäisiä. Jos altistan itseni joillekkin ulkoisille tekijöille, jotka vaikeuttaa demonisen kierteen jatkumista niin altistus tulee sisältäni. Mutta tämän näkökulman on tarkoitus löytää itselähtöistä muuntumiskykyä asioihin sekä havaita okkulttisempia (en tarkoita logiikkaa hylkääviä) syy-seuraus-suhteita, ei vahvistaa heikon itsetunnon ja itsesyyllistämisen patologioita.
"Would to God that all the Lord's people were Prophets”, Numbers 11:29 as echoed by William Blake
User avatar
Nefastos
Posts: 3029
Joined: Mon May 24, 2010 10:05 am
Location: Helsinki

Re: Addiktiot ja heikkoudet suhteessa henkiseen kehitykseen

Post by Nefastos »

gunslinger wrote: Thu Jul 21, 2022 1:17 pmOlisin hyvin kiinnostunut kuulemaan millä tavalla te muut foorumin käyttäjät ja Azazelin Tähden jäsenet käsittelette ihmisen heikkouksia ja addiktioita omassa Työssänne. Ovatko ne vastustaja joka tulee selättää vai voiko niitä valjastaa jollakin tavalla voimavaroiksi henkisen kehityksen tiellä? Millä tavalla te suhtaudutte niihin? Minkä kaltaisia työkaluja teillä on omien heikkouksien ja addiktioden kanssa työskentelyyn?

Mainio keskustelunaihe. Tämä on minusta yksi aivan nykyaikaisen okkultismin keskiössä olevia kysymyksiä.

Vanha viktoriaaninen tapa on leikata pois niin paljon kuin kykenee ja tuntea syvää masennusta lopuista, mihin liittyy useita ongelmia. Esimerkiksi, leikkuria ilman finessiä heiluttamalla syntyy psyykkistä vammautuneisuutta, joka voi yltyä jopa hyvin vaaralliseksi, jos ihmisessä on paljon energiaa ja sisäisen kasvun mahdollisuuksia. Lisäksi itseään vastaan yksioikoisesti käyvät ihmiset päätyvät yleensä sahaavaan liikkeeseen, jossa vuoropäivin taistellaan ja vuoropäivin otetaan ylenmääräisyydellä takaisin se mitä edellisenä päivänä ollaan saatu kamppailtua pois. Paljon muitakin ongelmia olisi helppo listata.

Ihan ensimmäinen asia olisi sen sijaan ryhtyä erottelemaan, mitkä omista heikkouksista ja addiktioista ovat sellaisia, jotka oikeasti vahingoittavat muita olentoja. Tämän kysymyksen on oltava henkisen Työn keskipisteessä; se on ainoa pysyvä lamppu erilaisia nihilismin ja relativismin pimeyksiä vastaan. Toki ihmisellä voi olla myös ihan hyvä syy taistella itse itsestään itsekkäästi esiin parempaa olentoa, mutta tällainen ponnistus ei voi tietyn pisteen jälkeen toimia, koska se minkä puolesta ja mitä vastaan taistellaan ovat sama asia: on ihan looginen fakta, että itseään ei voi voittaa itsensä eduksi; ihminen ei pysty voittamaan juoksukilpaa itseään vastaan, vaan vain jonkin muun puolesta.

Tämä asettaa heikkoudet ja addiktiot samaan relatiiviseen, instrumentaaliseen asemaan kuin ovat esim. hartaudenharjoitukset ja rituaalit, joskin päinvastaisella taholla. Molempien mahdolliset hyödyt ja haitat liittyvät siihen kuinka ne Työhön (~Elämään) asetetaan, niillä ei ole mitään absoluuttista hyötyä tai haittaa. Tällaisissa prosesseissa paljastuu vähitellen se, mitkä ihmisen heikkouksista on sellaisia jotka voi – ja kannattaa suurella ponnistuksella yrittää – voittaa, ja mitkä eivät.

Otan karkean esimerkin: Uskovainen joka juopottelee, polttaa tupakkaa ja hakkaa vaimoaan voi tuntea huonoa omaatuntoa ja pyytää tätä elämätapaansa anteeksi omalta Jumalaltaan. Mutta tosiasiassa tässä minkä hän näkee yhdeksi huonon elämän möykyksi on vain yksi todella paha asia, väkivalta. Se on jätettävä ehdottomasti. Seuraavaksi ihminen voi huomata, että juopotellessaan hänessä nousee esiin jotakin, joka ajaa hänet väkivaltaiseen toimintaan: siksi alkoholin käyttöä on käsiteltävä tavalla, joka estää tällaisen väkivaltaan ajautumisen. (Ei ole mitenkään itsestäänselvää, että ihmisen olisi ryhdyttävä absolutistiksi: on olemassa muita keinoja, kuten väkivaltaan yllyttävien psyyken muotojen käsittely, alkoholin käytön vähentäminen lopettamisen sijaan, ym.) Kolmas asia, tupakointi, on puolestaan asia jolla ihminen haittaa muiden elämää olemattoman vähän. Mikäli hän saa huonosta tavastaan helpotusta elämään ja tieten tahtoen myrkyttää itseään, se on hänen asiansa, josta hänen ei liikaa pidä syyllistää itseään. (Henkilökohtaisesti näen tupakoinnin paljon vähemmän vaarallisena paheena kuin vaikkapa ylenmääräisen some-addiktion tai jokaisen illan viettämisen tv:n ääressä. Ja nämäkin ovat kaikki asioita, jotka vahingoittavat muita vain vähän ja välillisesti, eli joita ei tule ottaa oman henkisen prosessin keskiöön, ennen kuin raffimmat ongelmat on ratkaistu.)

gunslinger wrote: Thu Jul 21, 2022 1:17 pmTehdäkseni selkeäksi kysymykseni tarkoitan siis addiktioilla joko ihan fyysisiä addiktioita (esimerkiksi nikotiini, alkoholi, huumeet) tai sitten psyykkisiä addiktioita (esimerkiksi peliriippuvuus, internetriippuvuus, seksiriippuvuus).

Suosittelen lämpimästi Abhayadattan teosta "Siddhat: 84 buddhalaisen joogin elämäkerrat". (Saatavilla myös englanniksi nimellä "The Tantric Mystics of Ancient India: The Miraculous Deeds of the Eight-Four Mahasiddhas".) Kirjan nimi on harhaanjohtava: teos käsittelee erittäin kiehtovasti, helppolukuisesti ja anekdoottisesti tantristen pyhimysten elämiä, joissa nämä nyttemmin pyhinä koetut ihmiset käänsivät jonkin – usein juuri jonkin mainitsemistasi – paheen henkiseksi harjoitukseksi ymmärtämällä, että siitä on tullut "isäntä talossa", ja lopulta tuo "isäntä" siinä mikä meitä hallitsee, on Shiva [~Lucifer/~Jumala]. Kyseessä on henkisen ponnistuksen prosessi, jossa ihminen oivaltaa pyhyyden olevan juuri siinä mitä hän valtavasti kaipaa, mutta että tuon pyhän muoto kaivatussa on aivan satunnainen, ja sen todellinen essenssi on absoluuttinen pyhyys. Tämä on vasemman tien ytimessä olevaa psyko-mystistä alkemiaa.

gunslinger wrote: Thu Jul 21, 2022 1:17 pmhelposti hermostuminen

EI merkityksekäs asia, vaan liittyy temperamenttisiin eroihin. (Hitaudessa ja nopeudessa on molemmissa hyvät ja huonot puolensa.) Mutta se miten hermostuneena toimii on eri asia, ja voi olla ongelma. Näissä toisiinsa linkittyvissä asioissa täytyy puurot ja vellit pitää erillään.

gunslinger wrote: Thu Jul 21, 2022 1:17 pmkateellisuus

Erittäin suuri ja vahingollinen pahe, jonka voittaminen tulisi asettaa ensisijaisten ponnistusten joukkoon. Tämä on yksi niistä synneistä, jotka on mahdollista ja sallittua voittaa toisen synnin avulla (tästä Argarizimissa, josta Kavi mainitsikin): kultivoimalla aitoa Ylpeyttä ihminen huomaa, että hänellä ei ole mitään syytä kadehtia muita.

gunslinger wrote: Thu Jul 21, 2022 1:17 pmvalehtelu

Myös tämä on suoraviivaisesti negatiivinen asia, jota on varsin helppo käsitellä. Yllättävän monet ihmiset rakastuvat valehtelun (manipuloinnin) antamaan vallan tunteeseen, ja alkavat keksiä monia selityksiä sille, miksi se itse asiassa onkin hyvä asia, jota kaikkien älykkäiden ihmisten tulisi tehdä. Tämä on virhe.

gunslinger wrote: Thu Jul 21, 2022 1:17 pmepävarmuus

Täysin ymmärrettävä inhimillinen piirre, joka kertoo usein myös positiivisesta herkkyydestä. Käsittely voi olla pitkäkestoista, eikä sen suhteen saisi olla liian ankara (mikä yleensä vain hautaa ja pahentaa ongelmaa).

gunslinger wrote: Thu Jul 21, 2022 1:17 pmempatiakyvyttömyys

EmpatiaKYVYTTÖMYYS ei ole pahe, vaan seuraus. Tällaisen ihmisen tulee toimia kuin hän tuntisi empatiaa, vaikka ei tunne. On turhaa ja vahingollista syyllistää itseään jostain mikä ei ole valinta. On mahdollista, että "empatian kaltainen toiminta" (rakkaudellisuus, erona rakkauteen, joka on tunne ja jota kukaan ei siten voi muilta edellyttää) tulee ajastaan myös synnyttämään – tai virvoittamaan eloon ja havaituksi – aidon empatian. Mutta vaikka niin ei koskaan tässä elämässä tapahtuisi, tällaisen toiminnan valitseminen on koko lailla paras valinta, minkä ihminen voi tehdä.
Faust: "Lo contempla. / Ei muove in tortuosa spire / e s'avvicina lento alla nostra volta. / Oh! se non erro, / orme di foco imprime al suol!"
Istar
Posts: 45
Joined: Mon Nov 18, 2013 3:08 pm

Re: Addiktiot ja heikkoudet suhteessa henkiseen kehitykseen

Post by Istar »

Suhteeni addiktioihin on haastava, sillä olen seurannut suurimman osan elämästäni läheisen ihmisen alkoholismia, jonka vuoksi hän kuoli muutamia vuosia sitten. Ihmiset addiktoituvat eri asioihin ja toiset herkemmin kuin toiset. Tunnistan itsessäni helposti addiktoitumisen, enkä pidä riippuvuuden tunteesta, joten välttelen yleensä nykyään sellaisia asioita.

Tämän hetkistä psyykkistä tai fyysistä pahaa oloa voidaan yrittää korjata addiktoivilla aineilla/asioilla, mutta se ei poista todellista ongelmaa. Ajattelen, että jonkinlainen sisäinen tyhjyys ajaa meitä addiktioihin. Riippuvuutta aiheuttavien tekijöiden ei pitäisi päättää meidän puolestamme, miten elämme. Autopilotilla asiat kuitenkin tapahtuvat kuin itsestään ja huomaa palanneensa vanhoihin, huonoksi koettuihin toimintamalleihin. Kohtuus on ideaali, mutta se ei ole kaikissa tapauksissa mahdollista. Itselleen olisi kuitenkin tärkeää olla armollinen ja myös toisille.

Heikkouksiin on helpompi suhtautua henkisen kehityksen voimavaroina. Tunne-/varjotyöskentelyssä omia heikkouksia työstetään ja ajan kanssa persoonallisuus alkaa vapautua negatiiviseksi koetuista piirteistä. Oman käytöksen tiedostaminen ja hyväksyvä suhtautuminen omaan itseen lieventävät persoonan heikkouksia ja vapauttavat sisäisiä voimavaroja. Addiktioiden työstämiseen voisi kokeilla samantyylistä tapaa.
Kavi
Posts: 473
Joined: Mon May 09, 2016 4:52 pm

Re: Addiktiot ja heikkoudet suhteessa henkiseen kehitykseen

Post by Kavi »

Kuolemansynteihin liittyen. Toivottavasti ei liian teoreettista vaan helposti ymmärrettävää:

Itseään voi aktivoida* ylpeydellä (jonka ymmärrän häpeänä tässä yhteydessä) tai vihalla (tai pelolla), mutta kummassakin on suuresti vaaroja.
Häpeä ja pelko on yhdenlaisia "voimavaroja", joiden heikkous näyttäytyy vasta ajan kanssa.

*Laiskuus kansankielisesti ja ehkä perinteisen ymmärryksen mielessä liittyy siihen, että jotakin jätetään tekemättä saadakseen kenties mielihyvää tai vastaavaa.
Omalla kohdallani motivaatiota on, mutta siitä huolimatta aika ajaa ihmisen ohitse päivä toinen kerrallaan.
Aavikkoisien Keskipäivän demonina tunnettu Acedia on helpohko ymmärtää, mikäli päivästä toiseen on nk. "laiska" ja sitä seuraa kumuloituva tunne epätoivosta.

Eteenpäin meneminen oli nuoruudessa suhteellisen kivutonta, koska ei ollut vaihtoehtoa ja tuolloin häpeän ja pelon reaktiivisuudella pysyi jotenkuten mukana.
Kuitenkin tätä nykyä aikuisena on pakko todeta, että henkilökohtaisten kohtaamisien ja sosiaalisen vuorovaikutuksen vähennyttyä häpeällä ja pelolla (tai ylpeydellä ja vihalla) ei ole enää mahdollisuutta tulla ruokituksi, jotta saisin pidettyä itseni käynnissä.

Psykoanalyysissä puhutaan joskus hiljaisesta kapinasta. Tällä tarkoitetaan sitä, että ihmisellä on joitakin käsittelemättömiä asioita, traumoja tms eikä henkilö ole päässyt kehitysasteellaan etenemään vaan tiedostamattomasti lyö jarrut päälle. Tätä olen jäänyt pohtimaan pidempään.

Mietin myös yhteiskunnan asenteita ja arvoja, jotka vaikuttavat siihen mikä milloinkin koetaan kuolemansynniksi. Tähän aikaan loppumattomien projektien ihmiselle paikalleen jämähtänyt näyttäytyy laiskalta ja kunniahimottomalta luuserilta ja sitä on vaikea olla näkemättä samoin.

Toisaalta se miten itse koen, enhän minä jätä tekemättä mitään muuta kuin sen mitä muut pitävät tärkeänä elinehtona ja tuo hankaus on se piste missä tämä piirre tulee esille.
Kristillisessä mielessä ehkä ilmaistaisiin, että henkilössähän asuu piru, kun tuollaisia puhuu.
Ihmiset pyrkivät tautisen raivolla kohti jotakin ja minä pohdin, että mikä se sellainen voisi ollakaan? Tämän vuoksi nostin tuon "hiljaisen kapinan" esiin.
User avatar
Insanus
Posts: 835
Joined: Sat Aug 21, 2010 7:06 am
Location: Helsinki

Re: Addiktiot ja heikkoudet suhteessa henkiseen kehitykseen

Post by Insanus »

Päädyn joskus sellaiseen kellariloukkoiseen kierteeseen jossa tuomitsen ehdottomasti jonkin paheeni ja rankaisen itseäni sukeltamalla siihen syvemmälle. Hölmöimmillään se on näkynyt peliongelmaisessa pokeritilttaamisessa jossa jonkin virheen jälkeen alan tehdä huonoja ratkaisuita tahallani koska kerran jo todistin että olen idiootti joka ei tätäkään osaa. Rööki palaa monin verroin kun asenne on se että se on typerä päihde josta ei saa mitään hyötyjä ja prokrastinointi pahenee kun kunnolla nimittelee itseään laiskaksi ja vastuuttomaksi. Ja niin edelleen. Temaattista on tunnelukkoinen kohtuuton ankaruus joka on vaikea nähdä tunnetasolla ongelmaksi: yrittäähän se päästä irti huonoista tavoista. Tosiasia lie kuitenkin että aggressiivinen yliminäily on sokeutta paheiden yrityksille helpottaa stressiä ja syvemmässä mielessä olen kiinni nimenomaan estävässä ankaruudessa ja rankaisemisessa. Joskus kun muistan sen elävästi, saan ohjattua räyhäävän temperamentin sille sopiviin haasteisiin jolloin sen alta on taas tilaa lempeämmille ja miellyttävämmille suhtautumistavoille ja silloin addiktion (joka nähdäkseni on minulla pohjimmiltaan huonosti ohjattu vietti) muodot ovat rakentavampia ja tyydyttävämpiä.
Jumalan synnit ovat kourallinen hiekkaa ihmisen valtameressä
gunslinger
Posts: 30
Joined: Sun Nov 28, 2021 10:02 pm

Re: Addiktiot ja heikkoudet suhteessa henkiseen kehitykseen

Post by gunslinger »

Kavi wrote: Sun Jul 24, 2022 10:05 pm
Itseään voi aktivoida* ylpeydellä (jonka ymmärrän häpeänä tässä yhteydessä) tai vihalla (tai pelolla), mutta kummassakin on suuresti vaaroja.
Häpeä ja pelko on yhdenlaisia "voimavaroja", joiden heikkous näyttäytyy vasta ajan kanssa.
Tämä tuntuu erittäin hyvältä ja käytännöllisellä tavalta työskennellä itsensä kanssa ja jotakin vastaavaa olen harjoittanutkin. Aikaisemmassa mainittu varjotyöskentely on liittynyt viimeaikoina henkiseen "työkalupakkiini" ja jotakin vastaavaa olen siinä työssä hyödyntänyt. Toki siinä on varmasti omat vaaransa, mutta oikealla hartaudella ja keskittymisellä olen löytänyt sitä kautta hyviä oivalluksia omaan Työhöni.

Olen myös käsitellyt paljon omia heikkouksiani tunteiden kautta. Olen alkanut kirjoittaa tunteitani ylös pelkästään tähän käyttöön pyhitetyssä "päiväkirjassa". Ollessani jälleen epäonnistumisen äärellä luen noita omia tunteitani aikaisemmista vastaavista tilanteista ja monesti ne antavat minulle voimaa selättää tuo tilanne. Eivät tietenkään aina, mutta selvää kehitystä on tullut senkin avulla. Jokainen tietysti kokee omat heikkoutensa eri tavalla, mutta itselleni ne ovat ensisijaisesti vastustajia matkalla parhaampaan versioon maallisesta itsestäni. Vastustajia jotka tulee selättää matkalla kohti maalia henkisellä polulla.

Kaikki heikkoudet eivät tietenkään ole niin vakavia kuin toiset. Tiedostan omat persoonallisuuden piirteeni ja niiden kehittäminen on hieman erilaista työtä itselleni kuin taas suoranaisten addiktioiden selättäminen (omassa tapauksessani nikotiini). Olen ehkä jäänyt ikävään looppiin, jossa en pääse eteenpäin ennen kuin olen sisäistänyt addiktioni laadun tai oikeasti selättänyt sen.
Kavi
Posts: 473
Joined: Mon May 09, 2016 4:52 pm

Re: Addiktiot ja heikkoudet suhteessa henkiseen kehitykseen

Post by Kavi »

gunslinger wrote: Tue Jul 26, 2022 9:57 am
Kavi wrote: Sun Jul 24, 2022 10:05 pm
Itseään voi aktivoida* ylpeydellä (jonka ymmärrän häpeänä tässä yhteydessä) tai vihalla (tai pelolla), mutta kummassakin on suuresti vaaroja.
Häpeä ja pelko on yhdenlaisia "voimavaroja", joiden heikkous näyttäytyy vasta ajan kanssa.
Tämä tuntuu erittäin hyvältä ja käytännöllisellä tavalta työskennellä itsensä kanssa ja jotakin vastaavaa olen harjoittanutkin. Aikaisemmassa mainittu varjotyöskentely on liittynyt viimeaikoina henkiseen "työkalupakkiini" ja jotakin vastaavaa olen siinä työssä hyödyntänyt. Toki siinä on varmasti omat vaaransa, mutta oikealla hartaudella ja keskittymisellä olen löytänyt sitä kautta hyviä oivalluksia omaan Työhöni.

Olen myös käsitellyt paljon omia heikkouksiani tunteiden kautta. Olen alkanut kirjoittaa tunteitani ylös pelkästään tähän käyttöön pyhitetyssä "päiväkirjassa". Ollessani jälleen epäonnistumisen äärellä luen noita omia tunteitani aikaisemmista vastaavista tilanteista ja monesti ne antavat minulle voimaa selättää tuo tilanne. Eivät tietenkään aina, mutta selvää kehitystä on tullut senkin avulla. Jokainen tietysti kokee omat heikkoutensa eri tavalla, mutta itselleni ne ovat ensisijaisesti vastustajia matkalla parhaampaan versioon maallisesta itsestäni. Vastustajia jotka tulee selättää matkalla kohti maalia henkisellä polulla.

Kaikki heikkoudet eivät tietenkään ole niin vakavia kuin toiset. Tiedostan omat persoonallisuuden piirteeni ja niiden kehittäminen on hieman erilaista työtä itselleni kuin taas suoranaisten addiktioiden selättäminen (omassa tapauksessani nikotiini). Olen ehkä jäänyt ikävään looppiin, jossa en pääse eteenpäin ennen kuin olen sisäistänyt addiktioni laadun tai oikeasti selättänyt sen.
Selventääkseni asiaa hieman.
Tarkoitukseni oli alleviivata myös sitä, että vaikka pirun voi ajaa pois toisella pirulla, niin ratkaisu tuntuu enemmän purkkaratkaisulta.

Oma (ehkä vinoutunutkin) näkökulma on, että moni epätoivoa ja levottomuutta kokeva hukuttaa itsensä esimerkiksi töihin, kiireeseen tai muihin asioihin, jotta ahdistus omasta elämästään, tarkoituksesta ja sen suunnasta ei yltyisi liian korkeaksi. Vapaa-ajalla tylsyys valtaa mielen, josta seuraa ahdistava tunne seisahtumisesta. Tylsyys ja lepo mielletään laiskuudeksi ja se pitää ajaa pois.

Tämä oli vain yksi esimerkki, miten asia voi edetä.
Ajattelin, jos niitä tilanteita miettii tai osaa kiinnittää sinä hetkenä huomion milloin mielihalu iskee ja onko siinä ympärillä jotakin?
gunslinger
Posts: 30
Joined: Sun Nov 28, 2021 10:02 pm

Re: Addiktiot ja heikkoudet suhteessa henkiseen kehitykseen

Post by gunslinger »

Kavi wrote: Tue Jul 26, 2022 2:38 pm

Selventääkseni asiaa hieman.
Tarkoitukseni oli alleviivata myös sitä, että vaikka pirun voi ajaa pois toisella pirulla, niin ratkaisu tuntuu enemmän purkkaratkaisulta.

Oma (ehkä vinoutunutkin) näkökulma on, että moni epätoivoa ja levottomuutta kokeva hukuttaa itsensä esimerkiksi töihin, kiireeseen tai muihin asioihin, jotta ahdistus omasta elämästään, tarkoituksesta ja sen suunnasta ei yltyisi liian korkeaksi. Vapaa-ajalla tylsyys valtaa mielen, josta seuraa ahdistava tunne seisahtumisesta. Tylsyys ja lepo mielletään laiskuudeksi ja se pitää ajaa pois.

Tämä oli vain yksi esimerkki, miten asia voi edetä.
Ajattelin, jos niitä tilanteita miettii tai osaa kiinnittää sinä hetkenä huomion milloin mielihalu iskee ja onko siinä ympärillä jotakin?
Uskoakseni ymmärsin tarkoituksesi jo aiemmin. Eihän siinä olisi mitään mieltä heittäytyä haitallisesta käytöksestä toisenlaiseen haitalliseen käytökseen vaikka moni niin tekeekin. Olen itse pyrkinyt tutustumaan itseeni paremmin ja yrittänyt oppia tunnistamaan itsessäni tiettyjä käytösmalleja sekä vastausta kysymykseen : Miksi?

Monesti juuri kyseisessä hetkessä tämä ei tietenkään onnistu, mutta tässä asiassa jälkiviisaus on ihan hyväksi. Itsensä ymmärtäminen on ollut avainasia omassa hengellisessä kehityksessä ja todella tärkeää työtä tietyn rauhan löytämisessä itseni kanssa.
Locked