Bill Viola: Inner Journey

Keskustelut kuvataiteesta, musiikista, runoudesta ja muista taidemuodoista.
Post Reply
User avatar
Nefastos
Frater
Posts: 4394
Joined: Mon May 24, 2010 10:05 am
Location: Helsinki
Lodge membership: Graal, Lucifer, Salome

Bill Viola: Inner Journey

Post by Nefastos »

En usein pidä videoinstallaatiosta taidemuotona. Bill Violan Inner Journey Amos Rexissä oli positiivinen yllätys.

En tiennyt mitään näyttelystä etukäteen, ja sinne mennessäni olin äärimmäisen ahdistunut. Mielentilan ollessa näin valmiiksi hyvin liminaalinen, teosten vaikutus oli erittäin positiivinen ja voimakas, suorastaan katharttinen. Tosin ainoastaan parin teoksen, muut ohitin vaativassa mielentilassani kiinnittämättä niihin juuri mitään huomiota.

Kertoo mielestäni myös hyvää taiteesta, että tulkitsin esityksen kuten taiteilija oli sen tarkoittanut, abstraktioon päätyväksi jälkielämään siirtymisen kokemukseksi. (En yleensä halua tuntea modernien teosten taustaa tai ideaa ennen niiden näkemistä, samaa tapaan kuin en halua tutustua elokuvan juoneen etukäteen.) Siten voisi sanoa että siinä missä Ateneumin Outi Heiskasen näyttely alkaa lopulta siirtää mieltä Tiibetiläisen kuolleidenkirjan tunnelmiin – Heiskasen Tiibet-innostuksen saattelemana –, Violan näyttely lopullistaa tuon matkan sisäiseen krematointiin ja transsendenssiin.

https://amosrex.fi/nayttelyt/bill-viola/
Faust: "Lo contempla. / Ei muove in tortuosa spire / e s'avvicina lento alla nostra volta. / Oh! se non erro, / orme di foco imprime al suol!"
User avatar
Smaragd
Frater
Posts: 1129
Joined: Thu Jan 09, 2014 4:27 am
Lodge membership: Graal, Phanes

Re: Bill Viola: Inner Journey

Post by Smaragd »

Mukava kuulla että näytös on noin pitkään auki. Joku kuukausi takaperin mietin että näyttääpäs poikkeuksellisen mielenkiintoiselta nykytaiteelta, mutta luulin etten varmaan ehdi näkemään. Kenties vielä ehdinkin! Näyttävää elementtien käyttöä. Tulee mieleen muutamat okkulttiset harjoitteet, joissa näiden karkeiden elementtien tuolle puolen on tarkoitus kulkea. Muistanko oikein että Unseen Fire III artikkelissasikin oli tätä teemaa läsnä?
Post Reply