Kestävän elämän manifesti & pohdintoja syväekologiasta

Keskustelu muusta kuin Azazelin Tähden omasta kirjallisuudesta.
User avatar
Soror O
Posts: 416
Joined: Wed Sep 19, 2018 6:15 pm

Re: Kestävän elämän manifesti & pohdintoja syväekologiasta

Post by Soror O »

Beshiira wrote: Sun Sep 12, 2021 6:34 pm Enkä tarkoita missään tapauksessa, ettei saisi kritisoida. Ehkä tästä voi lähinnä huomata jotain siitä miten oma mieleni tällaisessa toimii: näen ko. liikkeestä kumpuavan kiistattoman ylöspäisen ponnistuksen (AT-terminologiaa soveltaakseni), ja totean: hienoa! Ja jos hengen todellisuus ei tällaisen filosofian omista lähtökohdista ole kovinkaan keskeinen teema; en osaa siltä sellaista myöskään vaatia.
Ymmärrän, mitä tarkoitat. Ehkä omalla kohdallani onkin kyse sitten siitä, etten tällä hetkellä pidä muitakaan yhteiskunnallisia liikkeitä omakohtaisesti mielekkäinä. Käsitän kuitenkin, että joidenkin dharma (ja juuri tuo ylöspäinen ponnistus) toteutuu esimerkiksi näiden liikkeiden puitteissa.
Beshiira wrote: Sun Sep 12, 2021 6:34 pm
Nyt kun tätä kirjoitan, alan miettiä: pitäisikö sellaista vaatia? Missä määrin yhteiskunnalliselta vaikuttamiselta pitäisi voida vaatia myös hengellistä ulottuvuutta, vaikka se toimii ihan toiselta pohjalta alun alkaenkin? Eikö tällaisessa ole epäonnistuttu historiassa aika pahastikin? Toki ideaalitilanteessa nämä olisivat luontevasti enemmän linjassa, mutta nykyajan ja käytännön suhteen en osaa sanoa että mitä pitäisi tehdä.

Tuo on hyvä kysymys, ja se kytkeytyy osaltaan myös tähän AT:n "politiikkakieltoon". Olen samaa mieltä siitä, että ideaalitilanteessa henkisyys ja politiikka/hallinto/yhteiskunnallinen vaikuttaminen nivoutuisivat toisiinsa, mutta tällä hetkellä on vaikea nähdä ajan olevan kypsä tällaiseen rakentavaan liittoon. Jollain tapaa liitän tämän juuri tähän suureen aikakauteen, jolle ominaista on tuo verho, joka vaikuttaa erottaneen hengen aineesta. Mitään ehdotonta vastausta tähänkään asiaan ei voi antaa, koska mikään aikakausi ei toimi omalakisessa tyhjiössä. Tavallaan on sääli, että henkisyys on jollain tapaa marginaalissa, toisaalta tuo marginaali voi muotoutua väkevämmäksi kuin mikään valtavirta (koska näinä aikoina ensimmäiset tulevat viimeiseksi ja viimeiset ensimmäiseksi).
Beshiira wrote: Sun Sep 12, 2021 6:34 pm Ja totta, pitkälle viety ihminen vs. luonto -kahtiajako ei varmaan ole paras ratkaisu mihinkään. Miten paljon, ja mihin sävyyn, tällaista esiintyy syväekologiassa; en suoraan sanoen tiedä tästä tarpeeksi. Olen toisaalta törmännyt yhtä lailla ihmisen ja luonnon ykseyden korostamiseen. Ja on tietty vielä eri asia miten tämä kaikki kokonaisuutena "ulospäin" liikkeestä näyttäytyy, ja minkälaista vaikutusta sillä on.
En itsekään tiedä syväekologisesta liikkeestä riittävästi, jotta mielipiteeni voisi olla "valistunut". Keskustelu voi olla silti hedelmällistä, ja kuvata paljon muitakin asioita kuin varsinaista "kohdettaan". Keskustelussa ihanaa (ja vähän pelottavaa) on juuri se, että se monitahoisena dialogina paljastaa aina paljon myös keskustelijasta itsestään (vaikka sokraattisen metodin oppilapsina meidät onkin opetettu erottamaan asiat ihmisistä, mutta käytäntö on toista).
If you want to reborn, let yourself die.
Locked