Lintujen merkitys eri uskonnoissa

Symbolien ja vertauskuvien äärellä.
Mars
Posts: 161
Joined: Wed May 15, 2013 1:54 pm

Re: Lintujen merkitys eri uskonnoissa

Post by Mars »

Jotkut linnut ovat aikamoisia trickstereitä. Jennifer Ackermanin kirjassa Viisaat linnut kerrotaan mm. saksalaisesta töyhtökiurusta, joka on opetellut paimenkoirien ohjaamiseen käytettäviä vihellyksiä ja juoksuttaa koiria niiden avulla. Eräs Korkeasaaren riikinkukko puolestaan käy käsittääkseni suhteellisen säännöllisesti karkumatkoilla Mustikkamaan puolella.
Angolmois

Re: Lintujen merkitys eri uskonnoissa

Post by Angolmois »

Tuli sellainen huvittava ajatus mieleeni kuunnellessani aamuyön lintukonserttia, että aivan kuin kuulisi päivän parhaat juorut ja tapahtumat etukäteen.
Kavi
Frater
Posts: 554
Joined: Mon May 09, 2016 4:52 pm
Lodge membership: Hermes

Re: Lintujen merkitys eri uskonnoissa

Post by Kavi »

Boreas wrote: Thu May 21, 2020 2:48 am Tuli sellainen huvittava ajatus mieleeni kuunnellessani aamuyön lintukonserttia, että aivan kuin kuulisi päivän parhaat juorut ja tapahtumat etukäteen.
Linnut juttelevat keskenään mitä kävi edellisessä Temptation Island-jaksossa? Tai itselleni juoru-sanasta tulee heti mieleen kaikki banaalit Seiskan tai Iltiksen otsikot: "Oho mikä..." :D
Men who are in love I asked about your face and ruby lips.
They pronounced them to be Khizr and living water – this is true.
Hairetikos
Frater
Posts: 43
Joined: Tue Nov 28, 2017 10:56 pm
Lodge membership: Lucifer

Re: Lintujen merkitys eri uskonnoissa

Post by Hairetikos »

Aranea wrote: Tue May 05, 2020 1:50 am "Saatanallinen" lintu on myös mustarastas, johon ilmeisesti liittyy aika paljon erilaisia uskomuksia eri puolilla maailmaa, mutta kristillisessä perinteessä se on nähty pahaenteisenä lintuna, joka edustaa syntiä ja houkutuksia, ja se on nähty myös valeasuisena paholaisena, mm. Benedictus Nursialaiselle paholainen ilmestyi mustarastaana. Toisaalta en ihmettele, että sille on annettu tuollainen merkitys kristinuskossa, jossa tunnutaan pelkäävän kaikkea kaunista ja kiehtovaa, mustarastas kun on todella kaunis ja tyylikäs lintu ja laulaa ihanasti. Mustarastas on ehdottomasti yksi suosikkilintujani.

Enpä tullut ajatelleeksi mutta onhan se tosiaan viekoitteleva lintu!

Varis on sydäntäni lähellä. Monien mielestä rumaääninen ja vastenmielisen näköinen onkin älykäs, tarkkaavainen ja touhukkuudessaan sympaattinen olento. Varislinnuillahan on arvostettu asema uskonnoissa ja maailmankatsomuksissa aina P-Amerikan alkuperäiskansoilta skandimytologiaan ja antiikin Kreikkaan asti. Kaikessa majesteettisuudessaan ehdoton suosikkini on kuitenkin huuhkaja. Pelkkä sen kuvan katsominen saa kyllä ymmärtämään miksi sitä on pidetty kuoleman ja pahan tuojana. Todella vaikuttava näky kaikessa uhkaavuudessaan. Perheeni mailla pohjoisessa oli yhtenä kesänä toistakymmentä vuotta sitten "pihahuuhkaja", eli se hengaili siinä asuinkentän välittömässä läheisyydessä metsässä/pellonreunassa. Hävisi tosin sitten ilman mitään ennakkovaroitusta. Lieneekö joutunut poromiehen uhriksi, mene tiedä, mutta toivottavasti vaihtoi vain sijaintiaan.
Angolmois

Re: Lintujen merkitys eri uskonnoissa

Post by Angolmois »

Kavi wrote: Thu May 21, 2020 3:22 pm
Boreas wrote: Thu May 21, 2020 2:48 am Tuli sellainen huvittava ajatus mieleeni kuunnellessani aamuyön lintukonserttia, että aivan kuin kuulisi päivän parhaat juorut ja tapahtumat etukäteen.
Linnut juttelevat keskenään mitä kävi edellisessä Temptation Island-jaksossa? Tai itselleni juoru-sanasta tulee heti mieleen kaikki banaalit Seiskan tai Iltiksen otsikot: "Oho mikä..." :D
:-)

Itse olin kuulevani sellaisia asioita kuin "tiesitkö kuomaseni, että se ja se eroavat / menevät naimisiin tänään; mennäänkö paikalle lymyämään?" tai "se ja se sitten ajaa tänään kännissä kolarin". Hauska ajatus joka tapauksessa, että aamuyöllä kokoontuvat linnut kävisivät maailman tapahtumia etukäteen läpi kuin kohtalon sanansaattajina.

Tuli mieleeni, että mikä lienee kuolleiden lintujen symboliikka? Muistelen, että aikoinaan AT:n vuosikokouksen aikoihin useampikin jäsen näki siellä täällä kuolleita lintuja, ja Nefastos muistaakseni kommentoi tätä synkronisiteettia positiivisena tai ei ainakaan pahana asiana. Itse muistan elävästi etenkin asunnon ikkunaan kovalla vauhdilla lentäneen pikkulinnun juuri silloin, kun olin kovissa mietteissä ennen vuosikokousta. Viime päivinä olen nähnyt muistaakseni kolme kuollutta lintua pihalla tai maantien laidalla ja rupesin miettimään, että mitä ne mahtaisivat merkitä. AInakin yksi päätön talitintti ja auton yliajama varisparka on näyttäytynyt.
User avatar
Astraya
Soror
Posts: 203
Joined: Wed Nov 16, 2016 9:59 pm
Lodge membership: Chántra, Graal, Lucifer, Salome

Re: Lintujen merkitys eri uskonnoissa

Post by Astraya »

Olin juuri kirjoittamassa rakkaudestani ihastuttaviin mustarastaisiin, jolloin kesykyyhky pyörähti eteeni puusta äsken. Linnut ovat välittäjiä, maailmojen ja ajatusten tasoilla.
“There can be no transforming of darkness into light and of apathy into movement without emotion”
― Carl Gustav Jung
User avatar
RaktaZoci
Frater
Posts: 1346
Joined: Tue Feb 05, 2013 10:32 pm
Location: Salo
Lodge membership: Lucifer, Nebukadnezzar

Re: Lintujen merkitys eri uskonnoissa

Post by RaktaZoci »

Onpa äärimmäisen kiinnostava keskustelu. Huomioni vei jo ensimmäisestä viestistä lähtien maininta Minervan pöllöstä, jonka tarkkaavaisimmat ovat kenties huomanneet sisältyvän allekirjoitukseeni. Yhteys Hegeliin on ilmeinen, mutta ehkä en lähde siihen ranttaukseen (taas) tässä yhteydessä.. ;)

Riikinkukko mainittiin myös monesti. Kuinka ollakaan ilmestyi tämä olento vasempaan pohkeeseeni valmiina juuri muutama viikko sitten, yhteytenään Yezidien Melek Taus, jonka kuitenkin henkilökohtaisesti yhdistän (kuten Nefastos mainitsikin) Saatana-tyyppiseen vastustajan hahmoon. Yezidi-legendan mukaan Jumala loi Adamin ja käski Melek Tausia kumartamaan häntä, mutta tämä kieltäytyi. Tästä vastustuksesta vaikuttuneena nosti jumala Melek Tausin kaikkien Arkkienkeleiden herraksi ja myös koko tämän maailman hallitsijaksi (demiurgi, anyone?).

Yhteys Hiljaisuuden ääneen on toki myös ilmeinen ja "linnun selässä" ratsastelaan myös muissakin esoteerisissa tarinoissa. Toki kyyhkysen yhteys Pyhään henkeen on ilmeinen (kuten mainittua) sekä yhteys graaliin ja "ruumiiseen". Monesti linnun hahmo myös yhdistetään henkeen, joka on poistumassa ruumiista. Kuten Aranea mainitsikin Kalevalan myytistä, on mielestäni sympaattista ajatella maailman syntyneen Munasta.

Itselleni jostain syystä Ibis on muodostunut henkilökohtaiseksi symboliseksi linnuksi, joka myös Merkuriukseen, tai Thothiin, yhdistetään. Toinen vastaava hahmo on egyptiläisissä hieroglyfeissä esiintyvä Bennu bird, joka yhdistetään Aurinkoon ja Feeniks-lintuun.

Netin syövereistä löytyi hieno kuvaus Ibiksen symboliikasta:
"It also teaches us to search for answers on secrets. Observe how an Ibis probes on the dirty mud just to search for a food. We must also be ready to face some ugly truths if we want to find answers to our questions. The Ibis is a warning that searching for answers won’t be that easy; we have to be vigilant and expect the worst thing that will come our way if we want to find out the truth."

Vielä viimeisenä haluan mainita, että pihapiiriini on keväällä muuttanut harakkapariskunta, jotka ovat rakentaneet pesän tonttini kulmassa sijaitsevaan kuuseen. Muistelen harakan myös jollain tavoin yhdistyneen Paholaiseen? Olenko väärässä? :ugeek:
die Eule der Minerva beginnt erst mit der einbrechenden Dämmerung ihren Flug.
-Hegel
luxrosa
Posts: 6
Joined: Mon Jul 19, 2021 5:09 pm

Re: Lintujen merkitys eri uskonnoissa

Post by luxrosa »

Kertokaa minulle joku mitä tiedätte KORPISTA? Mitä se symboloi ja jos satutte tietämään, onko joku jumalolento tai jumaluus kenen symboli on korppi? Minua kiehtoo korppi, tahtoisin miettiä sen monia aspekteja, mutten ole oikein löytänyt (vielä) sitä mitä etsin. Ainoa, mitä tiedän korpista on se klassinen "huono enne" ja netti antaa ympäripyöreitä juttuja.
User avatar
Aquila
Frater
Posts: 836
Joined: Sat Jul 17, 2010 12:14 pm
Lodge membership: Graal, Hermes, Phanes

Re: Lintujen merkitys eri uskonnoissa

Post by Aquila »

luxrosa wrote: Tue Aug 17, 2021 2:31 pm onko joku jumalolento tai jumaluus kenen symboli on korppi?
Odinin korpit Hugin ja Munin tulevat ensimmäisenä mieleen ja niiden symboliikkaan kannattanee ainakin tutustua. Muutakin mytologiaa varmasti löytyy. Joku muu osaa foorumilla ehkä suoriltaan kertoa enemmänkin.

Yleisesti topikin aiheeseen ja jonkinlaiseen käytännön tulkintaan liittyen: lintuihin yhdistyvän symboliikan olen kokenut siitä haastavaksi, että sama lintulaji saattaa yhdistyä vanhemmissa perinteissä keskenään hyvin erilaisiin ja vastakkaisiinkin asioihin, joiden relevanssi nykypäivänä voi ainakin näennäisesti olla vähäinen (esim. metsästys-, viljelys- tai vaikka avio-onneen liittyvät teemat voi olla toisinaan hankala tuoda sellaisenaan tähän aikaan). Oma intuitio ja muut ympärillä tapahtuvat asiat tuntuvat vaikuttavan merkittävästi siihen millaista tulkintaa lähteä noudattelemaan. Itse lähden oikeastaan aina siitä, että lintujen merkitys liittyy pääasiassa aina johonkin myönteiseen tai kohottavaan asiaan.
Post Reply