Onnellisuus

Veljille esitetyt kysymykset.
Post Reply
User avatar
Segel
Soror
Posts: 112
Joined: Thu Jan 04, 2018 4:06 pm
Location: Helsinki
Lodge membership: Graal, Lucifer

Onnellisuus

Post by Segel »

Jossain muistan lukeneeni Graal-artikkelisarjassa, että onnellisuus (ja tyytyväisyys) on omiaan johdattamaan ihmisiä pois Tieltä. Pekka Ervast puhuu Jumala ja onni- kirjassa, että ihmisen on määrä olla onnellinen Jumalassa ja Jumala sanoo meille; "Olkaa onnelliset." Vavahduttavia kokemuksia- ketjussa sisar Astraya kertoi elämänlaatua parantaneesta aktiivisesta päätöksestä olla onnellisempi. Azazelin avaimen Benefico rukous alkaa sanoin " Kunpa hän voisi olla onnellinen.." Mitä ajatuksia teillä on onnellisuudesta, mitä se oikein on?
Kenazis
Frater
Posts: 1123
Joined: Sun Sep 12, 2010 7:57 pm
Location: Satakunta - Limbo
Lodge membership: Graal, Pentagrammaton

Re: Onnellisuus

Post by Kenazis »

Itse uskon siihen näkemykseen (joka käsittääkseni on aika lailla vallalla oleva näkemys psykologian kentällä), että onnellisuus on sivuseurausta eikä sitä tulisi pistää sellaisenaan tavoitteeksi. Jos otetaan onnellisuus päämäärääksi, se on paras tapa olla sitä saavuttamatta (en muista missä kaikkialla tätä on toitotettu, mutta ei ollut oma ja olen sen kanssa pitkälti samaa mieltä). Esim. Logoteoriassa onnellisuus on seurausta tarkoituksenmukaisesta elämästä. Azazelin Tähden terminologian kautta sanoisin, että onnellisuus on seurausta oikein toimimisesta, kolminaisen avaimen käyttämisestä. Itse väitän olevani nyt onnellisempi, kun en enää oikeastaan ole kiinnostunut koko termistä, sen pohtimisesta tai yleensäkään onnnellisuuden tavoittelusta.

Onnellisuus (ja tyytyväisyys) Tieltä pois johdattavina tekijöinä on ainakin siinä mielessä paikkansa pitävää, että liiallinen tyytyväisyys tilanteeseen on useimmiten passivoivaa ja näin ei ehkä tule tehtyä sitä työtä (ja Työtä), jota ehkä pitäisi. Ja lopulta pitkä paikallaan olo on ensin ehkä sivusuuntaista ja lopulta taakse suuntaista liikettä. Olla onnellinen Jumalassa on mielestäni uskonnollisesti ilmaistuna sama kuin toimia oikein ja suuntautua kohti Tarkoitusta.
"We live for the woods and the moon and the night"
User avatar
Segel
Soror
Posts: 112
Joined: Thu Jan 04, 2018 4:06 pm
Location: Helsinki
Lodge membership: Graal, Lucifer

Re: Onnellisuus

Post by Segel »

Kiitos vastauksesta, tähän varmaan vähän liittyy se "Herrani on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu.. " (?)
User avatar
Astraya
Soror
Posts: 203
Joined: Wed Nov 16, 2016 9:59 pm
Lodge membership: Chántra, Graal, Lucifer, Salome

Re: Onnellisuus

Post by Astraya »

Kiitos kysymyksestä, sisar Segel.

Aiempi kommenttini onnellisuudesta ja päätöksessä kokea sellaista, piti sisällään erilaisia toimia. Mm. rohkeampaa sosiaalisuutta, entistä vankempaa pyrkimystä rehellisyyteen, hyviä ja pyyteettömiä tekoja toisille, ruokavalion muutosta, liikuntaa jne. Onnellisuus koostuu siis mielestäni monenlaisista asioista, ja ensisijaisesti pyrkimyksestä toimia oikein ja moraalisesti. Onnellisuus on ikään kuin asia josta tulee hyvä "työkalu" toimia paremmin muiden hyväksi, ei olotila joka antaa itselle jonkinlaisen emotionaalisen miellyttävyyden.

Voimakkaisiin onnellisuuden tiloihin liittyy minulla usein voimakas kaihon tunne joka on osittain surua. Olen ajatellut tämän johtuvan kärsimyksen tiedostamisesta joka evää tässä maailmassa absoluuttisen onnellisuuden. Minulle onnellisuuden hetket ovat liikettä, jonkinlaista voimaa auttaa muita ja rauhallisuutta hyväksyä omaa rajallisuutta ja toisaalta pyrkimystä laajentaa sitä.
“There can be no transforming of darkness into light and of apathy into movement without emotion”
― Carl Gustav Jung
User avatar
Medeia
Frater
Posts: 44
Joined: Tue Aug 03, 2021 1:00 am
Lodge membership: Salome

Re: Onnellisuus

Post by Medeia »

25Ja rankkasade lankesi, ja virrat tulvivat, ja tuulet puhalsivat ja syöksyivät sitä huonetta vastaan, mutta se ei sortunut, sillä se oli kalliolle perustettu.

Käsitän ‘onnellisuuden’ voivan tarkoittaa joko tuota kalliota tai sille perustettua taloa vastaan hyökkääviä virtoja ja tuulia. Eli 'onnellisuus' ensin mainitussa merkityksessä on riippumaton hyvistä tai huonoista fiiliksistä tai elämäntilanteista tms., eli niistä virroista ja tuulista. Parempi sana olisi varmaan ‘merkitys’.
User avatar
Nefastos
Frater
Posts: 4394
Joined: Mon May 24, 2010 10:05 am
Location: Helsinki
Lodge membership: Graal, Lucifer, Salome

Re: Onnellisuus

Post by Nefastos »

Samoilla linjoilla aiempien vastaajien kanssa. Onnellisuus on sana joka minusta on melko etäällä "ilosta", mutta hyvin lähellä "merkitystä".

Jostain Esa Saarisen populaarifilosofisesta teoksesta jäi mieleen seuraava erinomainen tiivistys: "Olisiko onnellisuuskoneeseen kytketyksi tuleminen parasta, mitä ihmiselle voisi tapahtua?"

Voimme ajatella alemman kolminaismaailman onnellisuutta sellaisina koiran (= tämänpuolisen persoonallisuutemme) herkkuina, jotka luovat sille ja sen isännälle (= mestarille, sisäiselle Egolle) mahdollisuuden interaktioon. Jälkimmäisen näkökulmasta tärkeää on sekä se mitä herkuilla ja herkuttomuudella saadaan opetettua, että lemmikin herkusta kokema ilo. Onnellisuuden syvempään muotoon kytkeytyvät yhteen kaikki nämä tekijät sekä erityisesti vielä vaikutus siitä, mitä "koiralle" opetetaan, ts. kuinka ihminen alkaa toimia maailmassa vähitellen vastuuta kantavana positiivisena voimana, jonka vaikutus muihin olentoihin on syventävällä tavalla myönteinen.

Tällä tavoin tulkittuna onnellisuuden olennaiset muodot mahdollistuvat samaistumispisteen syventämisen ja laajentamisen kautta.
Faust: "Lo contempla. / Ei muove in tortuosa spire / e s'avvicina lento alla nostra volta. / Oh! se non erro, / orme di foco imprime al suol!"
User avatar
Beshiira
Frater
Posts: 279
Joined: Wed Jun 15, 2016 11:07 am
Lodge membership: Graal, Lucifer

Re: Onnellisuus

Post by Beshiira »

Minulla oli suht hiljattain pitkästä aikaa sellainen hyvin ”perinteisessä mielessä” puhtaan onnellisuuden kokemus. Ts. kokemuksena oli aika lailla yksinomaan kauneutta, iloa, onnea ja ”tyytyväisyyttä” siinä tietyssä hetkessä. Asiaan liittyi perisuomalainen mökkimiljöö ja rakkaita ihmisiä.

Astraya wrote: Fri Aug 06, 2021 12:16 pm Voimakkaisiin onnellisuuden tiloihin liittyy minulla usein voimakas kaihon tunne joka on osittain surua.
Minulla on täsmälleen sama kokemus, ja siksi olikin niin jännä miten tässä mainitsemassani tilanteessa juuri tuo onnellisuus oli niin selkeästi dominoiva tunne. Ehkä sitä tajusi tilanteen ohimenevyyden ja toisaalta myös kiistattoman kauneuden sillä tavoin ettei tullut mieleen muuta kuin vain sallia se ilo itselleen. Kokemus oli aika kiehtova ja vähän yllättäväkin. Tervetullutta vaihtelua, ja samalla on päivänselvää ettei sellaista mielentilaa pidä tai varmaan edes voi (ainakaan kovin hyvällä menestyksellä) mitenkään aktiivisesti tavoitella.

Aika helppo olisi tästä vetää vertaus jälleen pyhyyden ”suoraan” kokemiseen yleisesti, tai jonkin sellaisen jota kristityt kutsuvat armoksi. Eipä sellaista voi pakottaa esiin, vaan ne kokemukset tulevat kuin lahjoina ja usein aika yllättävillä hetkillä.

Silti olen myös aiempien viestien kanssa samaa mieltä siitä että onnellisuus on kuitenkin paljon laajempi asia kuin hetkittäiset ”onnen tunteet”. Ainakin minulla tällainen syvempi onnellisuus liittyy jotain tuntemuksia oleellisemmin esim. ymmärrykseen siitä että ”tekee sitä mitä pitääkin”.

Segel wrote: Fri Aug 06, 2021 9:58 am Jossain muistan lukeneeni Graal-artikkelisarjassa, että onnellisuus (ja tyytyväisyys) on omiaan johdattamaan ihmisiä pois Tieltä.
Tämän olen kyllä huomannut todeksi monta kertaa omalla kohdallani, ja nimenomaan silloin kun onnellisuudella viitataan maalliseen, ulkoiseen tyytyväisyyteen. En tarkoita etteikö vaikka vakaata keskiluokkaista elämää elävä voisi olla myös vakavasti henkinen ihminen, enkä myöskään tarkoita että niukkaa elämää elävä olisi automaattisesti parempi okkultisti. Molemmissa (tai kaikissa elämäntavoissa...) on omanlaisensa haasteet jäädä liiaksi ”maailmaan kiinni”, ja tarkkana saa olla joka tapauksessa.
"Ja kun minun kirkkauteni kulkee ohitse, asetan minä sinut kallion rotkoon ja peitän sinut kädelläni, kunnes olen kulkenut ohi.
Kun minä sitten siirrän pois käteni, näet sinä minun selkäpuoleni; mutta minun kasvojani ei voi kenkään katsoa."
Gangleri

Re: Onnellisuus

Post by Gangleri »

Aika lailla samoilla linjoilla muiden keskustelijoiden kanssa olen itsekin. Itse en ole koskaan ollut elämässäni onnellinen sellaisella ylitsevuotavan tyytyväisellä tavalla muulloin kuin mania-tilassa, joka lienee melko harhainen tila kaiken kaikkiaan. Sen sijaan oikeiden päätösten ja ryhdikkään henkisen elämän eläminen on luonut elämään kestävämpää onnellisuutta, josta ei myöskään ohitsekiitävät onnen tunteet ole puuttuneet.
Beshiira wrote: Sat Aug 14, 2021 4:10 pmEn tarkoita etteikö vaikka vakaata keskiluokkaista elämää elävä voisi olla myös vakavasti henkinen ihminen, enkä myöskään tarkoita että niukkaa elämää elävä olisi automaattisesti parempi okkultisti. Molemmissa (tai kaikissa elämäntavoissa...) on omanlaisensa haasteet jäädä liiaksi ”maailmaan kiinni”, ja tarkkana saa olla joka tapauksessa.
Tämä on olennainen pointti. En ole kovin suuri "vakaan keskiluokkaisen elämän" ystävä, mutta tällaiset ihmiset voivat olla kuitenkin täysin omalla paikallaan ja tehdä hyvää maailmassa. Sen sijaan vaikuttaa siltä joskus, että köyhyyden lupauksen tehneet - okkultisteja tai ei - sairastuvat helposti jonkinlaiseen ylimielisyyteen tai kiristelyyn "tavallisten ihmisten" suhteen. Asioissa voi olla kiinni vielä tiiviimmin myös negaation kautta. Esimerkiksi itsestäni olen huomannut monta kertaa ilmiön, että kun teen "oikeita" eettisiä päätöksiä, niin alan helposti kyseenalaistamaan sen, että miksi kaikki ihmiset eivät tee vastaavia päätöksiä, ja tällöin kai omatkin päätökset kumpuavat/ovat kummunneet enemmän egoistisesta ylpeydestä kuin todellisesta henkisestä vakaumuksesta, kasvissyönti yhtenä esimerkkinä.
Post Reply