Suosittele kolmea romaania

Keskustelu muusta kuin Azazelin Tähden omasta kirjallisuudesta.
User avatar
Nefastos
Posts: 3029
Joined: Mon May 24, 2010 10:05 am
Location: Helsinki

Suosittele kolmea romaania

Post by Nefastos »

Olen vakaasti sitä mieltä, että romaani tai novelli voi antaa yhtä paljon todellista sielullista opetusta kuin tietokirjallisuuden ja filosofian muodossa esitetyt näkemykset. Monet kirjailijat - esim. Tolstoi - ovatkin kutsuneet esiin seuraajia ja filosofis-uskonnollisia rakenteita, vaikka teosten pääpaino olisi ollut fiktiossa.

Vastineena kolmen okkulttisen teoksen suosittelulle pyydänkin siis nimeämään kolme voimakkaasti vaikuttanutta romaania. Oma listani:

1) Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan
2) Dostojevski: Karamazovin veljekset
3) Tolkien: Taru sormusten herrasta

Näiden jälkeen tulisi pitkänlainen lista muita nimiä (Gogol, Lovecraft, Shakespeare, Kafka...), mutta mainitut kolme ovat antaneet selkeästi eniten. Todellista neroutta. En voi antaa anteeksi sitä, ettei Tolkienin suurteosta käsittääkseni vieläkään hyväksytä aidon korkeakirjallisuuden joukkoon, vaikka se on nykyajan todellista mytologiaa par excellence.

Ai niin, vannoutuneena blavatskylaisena voin tässä yhteydessä suositella myös hänen novellejaan - tai fiktion varjolla kirjoitettuja esityksiä, as you will it. Bewitched life ja Ensouled violin ovat erityisen suositeltavia.
Faust: "Lo contempla. / Ei muove in tortuosa spire / e s'avvicina lento alla nostra volta. / Oh! se non erro, / orme di foco imprime al suol!"
Wyrmfang
Posts: 775
Joined: Tue May 25, 2010 10:22 pm
Location: Espoo

Re: Suosittele kolmea romaania

Post by Wyrmfang »

Nefastos wrote:Olen vakaasti sitä mieltä, että romaani tai novelli voi antaa yhtä paljon todellista sielullista opetusta kuin tietokirjallisuuden ja filosofian muodossa esitetyt näkemykset. Monet kirjailijat - esim. Tolstoi - ovatkin kutsuneet esiin seuraajia ja filosofis-uskonnollisia rakenteita, vaikka teosten pääpaino olisi ollut fiktiossa.
Verrattain oleellinen pointti muuten, jonka itse tajusin melko myöhään, vaikka näin jälkeenpäin ajatellen henkinen kehitykseni aktualisoitui lähinnä nimenomaan hyvin nuorena aloitetun romaanien lukemisen kautta. Potentiaalisesti kaunokirjallisuus pääsee oikeastaan paljon syvemmällekin kuin filosofinen teksti, sillä se ei ole asian suhteen muotoon sidottua. Toisaalta samasta syystä sen potentiaali jää usein monin paikoin toteutumatta.

Oikeastaan toisaalla mainitsemani Castaneda olisi ollut parempi mainita nimenomaan tässä ketjussa. Dostojevskilta suunnilleen koko tuotanto on varsin ässää, minkä todistaa jo pelkästään se, kuinka erilaisia kiinnostuksen kohteita ja maailmankuvia totetuttavat ihmiset näkevät Dostojevskin about merkittävimpänä kirjailijana uudella ajalla.

En ala kuitenkaan itse mainitsemaan henkilökohtaisesti vaikuttaneimpia teoksia, sillä ne ovat vaikuttaneet siinä määrin outoa kautta, että en usko kovin monen jakavan samaa inspiraatiota kyseisten teosten suhteen. Mutta topikki toi mieleen, jotta itse taidankin alkaa keskittymään jälleen yli 10 vuoden tauon jälkeen kaunokirjallisuuteen filosofian sijaan.
Sûrya-Ishtara
Posts: 42
Joined: Wed Jun 02, 2010 10:30 am
Contact:

Re: Suosittele kolmea romaania

Post by Sûrya-Ishtara »

En itsekään aio mainita tärkeimpiä romaaneja - sikäli kun kaiken luetun vaikutusta ei erikseen luettuna osaa jaotella paremmuussuhteessa - mutta ehdottomasti samaa mieltä siinä, että luetulla romaanilla saattaa olla henkisenä kokemuksena paljonkin konkreettisempi vaikutus, kuin että lähestyä samaisia teemoja salatieteellisten opusten kautta.

Viimeisimpänä erittäin paljon vaikutusta tehnyt on Hermann Hessin tuotanto. Voikin kirjailija osata niin sielua sykähdyttävästi kirjoittaa esoteerisempaa pohjavirettä unohtamatta.
obnoxion
Posts: 1806
Joined: Tue May 25, 2010 7:59 pm

Re: Suosittele kolmea romaania

Post by obnoxion »

Lovecraft ja Shakespeare jo mainittiinkin, mutta mainitaan molemmat nyt uudestaan...

Harvoin esille noussut okkultismiin olennaisesti liittyvä teos on Apuleiuksen "Kultainen Aasi", jonka englanninkielistä käännöstä "The Golden Ass" juuri parhaillani luen. Aikalaisen (ja mitä todennäköisimmin sisäpiiriläisen) näkemys Isiksen mysteereistä, verhottuna kielellisesti keskinkertaiseen vertauskuvaan Lucius nimisestä miehestä, joka pyrkii noituudella muuttamaan itsensä linnuksi, mutta muuttuukin vahingossa aasiksi. Noita kertoo Lucius-aasille että ainoa parannuskeino on syödä ruusu. Ruusun etsiminen johtaakin Luciuksen useisiin seikkailuihin, kunnes lopulta Isis vastaa epätoivoisen aasin rukouksiin, muuttaa sankarin takaisin ihmiseksi, ja vihkii kulttiinsa.

Koska luen melko vähän kertomakirjallisuutta, voisin suositella hieman runollisempia teoksia, jotka eivät lakkaa antamasta:

William Blake: "Helvetin ja Taivaan avioliitto"
(Jos Shakespeare on "The Poet", on Blake "The Seer". Hänen kaikki tuotoksensa ovat äärimmäisen suositeltavia. Omasta puolestani luen Blaken ehkä suurimmaksi yksittäiseksi vaikuttajaksi niin kirjallisuuden kuin kuvataiteenkin alalta. Raamatun ymmärtämistä ilman William Blake pidän lähes mahdottomana).

Charles Baudelaire: "Pahan kukkia", "Pariisin ikävä", "Alaston sydämeni"
(Baudelaire on lähestulkoon Kauneuden Avatar! Voisin viettää lopun elämääni tyytyväisenä eristyssellissä, jos minulla olisi vain "Pahan kukat" ja "pariisin ikävä" seuranani - ja ehkä vähän vettä ja leipää.)

Dante: "Jumalainen Näytelmä"
(Alusta loppuun esoteerinen teos, jonka suosittelen nautittavaksi Doren kuvitusten kanssa. Kieli on niin loistavaa että vatsaan sattuu ja jaloista lähtee tunto - kirjaimellisesti!)
One day of Brahma has 14 Indras; his life has 54 000 Indras. One day of Vishnu is the lifetime of Brahma. The lifetime of Vishnu is one day of Shiva.
Gestas
Posts: 19
Joined: Sat Jun 05, 2010 11:19 pm

Re: Suosittele kolmea romaania

Post by Gestas »

Itse olen aina toitottanut kaikille, jotka jaksavat kuunnella, että henkiset totuudet ovat löydettävissä yhtälailla runoudesta ja kaunokirjallisuudesta kuin filosofiasta ja okkultistisesta kirjallisuudesta, mutta vieläpä tavalla, joka puhuttelee ihmisen koko olemusta. Minulle runous ja kirjallisuus ovatkin olleet ja ovat edelleen yksi suurimpia innoituksen lähteitä ja etsinnän tienviittoja. Henk. koht. voin suositella melkeimpä kaikkia jo mainittuja kirjoja, mutta toistoa välttääkseni en puutu niihin sen enempää.

Mika Waltari - Turms, Kuolematon; Johannes Angelos; Sinuhe, Egyptiläinen

Näitäkin olen hehkuttanut ties kelle, enkä oikein osaa sanoa, mikä on paras, mutta jos kaksi suosikkia pitäisi koko Waltarin tuotannosta valita, ne olisivat Turms ja Johannes. Henki on kokoajan läsnä, ja teksti on paikoin niin okkulttista ja syväluotaavaa, että pidän itsestäänselvänä sitä, että Waltari oli suuri okkultisti, tiesi hän sitä tai ei. Turms jopa alkaa suoranaisella kohtaamisella Lucifer-Egon kanssa (jota tosin ei nimitetä tällä nimellä, eh, vaan muistaakseni vain "hengeksi" tai "enkeliksi"). "Jumala on ei-mitään".

Comte de Lautreamont - Maldororin Laulut

Vaikka Ranskaan ja rankalaisuuteen liittyy / liitetään paljon negatiivista, valistuksen anti-henkisyydestä ja naiivista "edistyksen" palvonnasta "pikkusormiestetiikkaan" (kiitos termistä fra Nagahel!) ja naurettavaan muka-elitismiin, siinä on myös jotain, joka koskettaa minua toisin kuin ehkä mikään. Ja tämä jokin ilmenee ehkä selviten ranskalaisessa taiteessa ja arkkitehtuurissa, niiden omaleimaisessa estetiikassa, ja dekadenssin "romanttisessa satanismissa". Jos pitää Baudelairesta, ei voi olla pitämättä tästä, mutta siinä, missä Baudelaire on "kauneuden avatar", Lautreamont ja rappion, kuoleman ja hajoamisen profeetta. Lautramontin lyriikka ei ole runomittaista, vaan koostuu lähinnä pienistä tarinoista, jotka joko liittyvät toisiinsa tai sitten eivät. Teksti on löyhkää haudalle, se on täynnä uskomatonta kauneutta, katkeraa ivaa, rappiota, julmuutta (miten moni taitelija olisikaan murhaaja, ellei voisi kanavoida tiettyjä asioita taiteen kautta, jottei niitä tarvitse todella toteuttaa?) ja tuskaa. Välillä tekstiä lukee itku kurkussa, seuraavasta katkelmasta tuleekin taas vaan paha mieli. Kaikkien romantiikan (aatesuuntauksena), ranskalaisen dekadenssin sekä "kirottujen runoilijoiden" ystävien on vain pakko lukea tämä. Yksi niistä kirjoista, joiden seurassa viihtyisi elämänsä pienessä sellissä, fra O:ta lainatakseni.

(Sivuhuomio: näiltä sivuilta löydämme myös ehkä varhaisimman Jokerin arkkityypin, eh)

http://www.kiiltomato.net/?rcat=K%E4%E4 ... uus&rid=83

Robert Howard - novellit

Howard on yksi omista kaikkien aikojen suosikeistani, vaikka mitään yksittäistä teosta hänen laajasta novellien ja pienoisromaani. Howardista tykkääminen on vahvasti tempperamenttikysymys; omalle luonteelleni hän on miltei täydellinen kirjailija, mutta voin hyvin kuvitella, että AT:n parissa on monia, jotka eivät hänen miekka & magia tyylin tarinoistaan saa mitään irti. Minulle Howardin hahmojen, joista tunnetuin lienee Conan Cimmerialainen (ettekö pidä elokuvasta? Älkää pelästykö, Amerikan jurottavalla kuvernöörillä ei ole novellien Conanin kanssa juuri mitään yhteistä), villissä, kesyttämättömässä elämänvoimassa ja maanläheisyydessä manifestoituu hyvin puhtaana yksi, tärkeä aspekti maailman kudoksesta. Ja Conanin nais-seikkailuista voi oppia paljon feminiinisen shaktin merkityksestä, hah. Howardin hahmot ovat varsin samankaltaisia, ja linkittyvät monesti toisiinsa saman, myyttisen historian kautta, mutta silti kaikissa on omaleimaiset piirteensä ja puolensa. Arkkityyppistä, sanon minä.

PS. Ikuisena kapinoitsijana päätin rikkoa ketjun kaavaa, ja suosittelen vielä yhtä, mieleen tullutta mestariteosta, kun en viitsi pudottaa mitään ylläolevaakaan pois.

Goethe - Satu Käärmeestä ja Liljasta

Satu, jossa on koko okkultismin opetus niin puhtaassa ja kauniissa muodossa, että tästä saisimme erinomaisen esimerkin fiktion merkityksestä arkkityyppien ja henkisten totuuksien kanavoijana ja mielen avartajana...
User avatar
Aquila
Posts: 355
Joined: Sat Jul 17, 2010 12:14 pm

Re: Suosittele kolmea romaania

Post by Aquila »

Lukemisen painopiste on viime aikoina ollut eri suunnalla, joten fiktiivinen kirjallisuus on jäänyt harmillisen vähälle huomiolle. Jonkinlaisissa sykleissä tosin tuntuvat nämä lukemisen kohteetkin vaihtelevan. Mainitaanpa kuitenkin joitain teoksia, jotka tällä hetkellä tulevat mieleen:

Hermann Hesse on ollut mieluinen tuttavuus kirjallisuuden saralla. Siddhartha on hyvä esimerkki kirjasta, joka onnistuu kohottamaan lukijaansa. Hessen pääteos Lasihelmipeli on toistaiseksi jäänyt lukematta. Pari kertaa olen sen lukemista yrittänyt, mutta tekstin raskaus ja jokseenkin kuivahko tyyli on lannistanut. Kenties kuitenkin annan kirjalle vielä joskus kolmannen yrityksen.

Eräs kirjallisuuden alalaji, joka näyttää täällä jääneen vähemmälle huomiolle on sci-fi, joka itselleni on tuorein löytö kirjallisuuden saralla. Erityisesti Philip K. Dickin romaanit ovat tehneet vaikutuksen. Viimeisimpänä Ruukunkorjaaja, jonka lukeminen oli myös ehdottoman kohottava kokemus.

Täällä jo mainituista ainakin Lovecraft on ollut erityisen merkittävä. Olen vain erittäin huono muistamaan eri teoksia jälkikäteen, varsinkin Lovecraftin tapauksessa kun teosten lukemisesta alkaa olla jo aikaa, mutta muistelen tarinan "Väri avaruudesta" olleen yksi suosikeistani. Uusintalukukierros alkaa luultavasti olemaan tarpeen.
Ensi-Lugal
Posts: 20
Joined: Wed May 26, 2010 3:18 pm

Re: Suosittele kolmea romaania

Post by Ensi-Lugal »

Fantasian (tai sitten SciFin) puolelle menee, mutta itseeni tämä lukukokemus teki jostain syystä vaikutuksen:

http://starwars.wikia.com/wiki/Darth_Ba ... estruction
User avatar
Nefastos
Posts: 3029
Joined: Mon May 24, 2010 10:05 am
Location: Helsinki

Re: Suosittele kolmea romaania

Post by Nefastos »

Tnahara wrote:Hessen pääteos Lasihelmipeli on toistaiseksi jäänyt lukematta. Pari kertaa olen sen lukemista yrittänyt, mutta tekstin raskaus ja jokseenkin kuivahko tyyli on lannistanut. Kenties kuitenkin annan kirjalle vielä joskus kolmannen yrityksen.


Jos saisin euron aina kun kuulen tämän, olisin jo muutaman euron rikkaampi. Aivan sama asia käynyt minullekin kahdesti, mutta voi olla etten heti yritä uudelleen.

Tnahara wrote:Täällä jo mainituista ainakin Lovecraft on ollut erityisen merkittävä. Olen vain erittäin huono muistamaan eri teoksia jälkikäteen, varsinkin Lovecraftin tapauksessa kun teosten lukemisesta alkaa olla jo aikaa, mutta muistelen tarinan "Väri avaruudesta" olleen yksi suosikeistani. Uusintalukukierros alkaa luultavasti olemaan tarpeen.


On selvä todiste paljaiden mielikuvien arvosta & merkityksestä, että Lovecraftiin näkee niin usein positiivisia viittauksia huolimatta selvästä pulp-tyylistä. "Etsi arvokkaita jalokiviä rasian sisältä äläkä luota niihin, jotka koristavat kantta, sahib" - vai kuinka se meni!

Uudehko versio HPL:n keskeisistä teksteistä
Faust: "Lo contempla. / Ei muove in tortuosa spire / e s'avvicina lento alla nostra volta. / Oh! se non erro, / orme di foco imprime al suol!"
User avatar
Aquila
Posts: 355
Joined: Sat Jul 17, 2010 12:14 pm

Re: Suosittele kolmea romaania

Post by Aquila »

Nefastos wrote:

On selvä todiste paljaiden mielikuvien arvosta & merkityksestä, että Lovecraftiin näkee niin usein positiivisia viittauksia huolimatta selvästä pulp-tyylistä. "Etsi arvokkaita jalokiviä rasian sisältä äläkä luota niihin, jotka koristavat kantta, sahib" - vai kuinka se meni!

Kieltämättä näin on. Vaikka muodollinen tyyli ei varsinaiseen korkeakulttuuriin viittaakaan, täytyy itse kirjoituksissa olla silti jotain, mikä on nostanut Lovecraftin ja yleensäkin Cthulhu-myytin siihen asemaan, jossa se nykyään on. Lovecraftin kirjoissa ei myöskään ole mitään sankarillista, tai muutakaan samaistumiseen houkuttelevaa. Lähinnä on vain suuri hämmennys ja järkytys, kun mysteerien verhoa raotetaan tutkimuksissaan liian pitkälle edenneelle ihmiselle. Ja silti, varoittavista esimerkeistä huolimatta, ovat nuo kirjat toimineet luultavasti aika monille ainoastaan mielenkiinnon herättäjänä aiheisiin, joita Lovecraft sivuaa.
Ensi-Lugal wrote:Fantasian (tai sitten SciFin) puolelle menee, mutta itseeni tämä lukukokemus teki jostain syystä vaikutuksen:

http://starwars.wikia.com/wiki/Darth_Ba ... estruction
En ole lukenut, mutta ainakin alkuperäinen elokuvatrilogia tuntuu tarjoavan paljonkin syvällisiä näkemyksiä. Erityisesti pahuuden ja hyvyyden suhteesta. Onpa mukana myös ihan konkreettista pahan naamion riisumista ym. asiaa, joka luultavasti puhuttelee satanismista kiinnostuneita. Ja toki muitakin. Herättäähän kyseinen elokuvasarja varsin monien kohdalla tarvetta syvällisempään pohdiskeluun.
User avatar
Nefastos
Posts: 3029
Joined: Mon May 24, 2010 10:05 am
Location: Helsinki

Re: Suosittele kolmea romaania

Post by Nefastos »

Tnahara wrote:En ole lukenut, mutta ainakin alkuperäinen elokuvatrilogia tuntuu tarjoavan paljonkin syvällisiä näkemyksiä. Erityisesti pahuuden ja hyvyyden suhteesta. Onpa mukana myös ihan konkreettista pahan naamion riisumista ym. asiaa, joka luultavasti puhuttelee satanismista kiinnostuneita.


Pahan, tai varjopuolen, vetoon liittyy aivan varmasti myös oma romanttinen eli tunteellisesti kiehtova ulottuvuutensa. Siinä vaiheessa kun Dark Father on vielä etäinen, tunnistamaton, pimeä hahmo jonka motiivit ovat hämärän peitossa, se viehättää meitä voimakkaasti. Siinä vaiheessa kun jäljellä on enää kalpea, lattialla viime henkäyksiään vetävä äijäparka, romanttinen veto katoaa huolimatta siitä (näennäisesti: juuri siksi), että eettinen taso on saavutettu. Tällaisten kuvien pohjalta syntyy monille ajatus siitä, että pimeän pitää olla paha ja itsekäs. Ajatellaan, että juuri tuo pahuus ja itsekkyys luo sen synkän glorian, joka pimeyden hahmolla on. Tämän ajatuspoimuttuman analysointi ja yritys muuntaa sen tulkintaa toiseen suuntaan on vaatinut, ja tulee varmasti vielä vaatimaan, paljon työtä. Mysteeri, kauneus, merkitys tai voima ei katoa eettisen valinnan myötä, vaikka fiktiossa näin näyttää käyvän.

(Aikamoinen varsinaisen aiheen ohitus minulta, mutta asian oleellisuus antanee tähän oikeutuksen.)
Faust: "Lo contempla. / Ei muove in tortuosa spire / e s'avvicina lento alla nostra volta. / Oh! se non erro, / orme di foco imprime al suol!"
Locked