Jukka Korpela: "Miesparin siunaaminen"

Keskustelu muusta kuin Azazelin Tähden omasta kirjallisuudesta.
Locked
obnoxion
Posts: 1806
Joined: Tue May 25, 2010 7:59 pm

Jukka Korpela: "Miesparin siunaaminen"

Post by obnoxion »

Törmäsin tänään akateemisessa kirjakaupassa tällaiseen Jukka Korpelan teokseen kuin "Miesparin siunaaminen - Viisi keskiaikaista ortodoksista rukousta". Ehdin vain hieman selailemaan ohutta teosta, ja olisin kiinnostunut kuulemaan josko joku muu olisi tutustunut tähän.

http://www.arator.fi/miesparin-siunaaminen.html
One day of Brahma has 14 Indras; his life has 54 000 Indras. One day of Vishnu is the lifetime of Brahma. The lifetime of Vishnu is one day of Shiva.
User avatar
Nefastos
Posts: 3029
Joined: Mon May 24, 2010 10:05 am
Location: Helsinki

Re: Jukka Korpela: "Miesparin siunaaminen"

Post by Nefastos »

Joo, tuo tuli vastaan alun perin Hesarin pienen artikkelin kautta, & selailin sitä myöhemmin kirjakaupassa. Ihan hyvä, että asiaa nostetaan pöydälle, mutta sain sen kuvan että tämä onkin teoksen ainoa anti ja tarkoitus. Syvempi perehtyminen saattaisi tietysti paljastaa tämän vaikutelman puutteelliseksi.

(Liian) pikaisen silmäyksen perusteella jäi myös itselleni epäselväksi, missä määrin tuo siunattu miespari olisi suoraan rinnastettavissa nykypäivän homoseksuaalisessa avioliitossa eläviin ihmisiin.
Faust: "Lo contempla. / Ei muove in tortuosa spire / e s'avvicina lento alla nostra volta. / Oh! se non erro, / orme di foco imprime al suol!"
Lux

Re: Jukka Korpela: "Miesparin siunaaminen"

Post by Lux »

En ole kyseistä teosta lukenut, mutta kyllähän se tietysti hieman horjuttaa vallitsevan kulttuurin "kristillisiä arvoja", joiden ihmiset kuvittelevat - itsekin olen ollut tässä luulossa aikaisemmin - olleen käytännössä aina vallitsevina. En tosin tiedä, missä määrin "hetero-normatiivisuus" on ollut muina aikoina tai muissa kristillisyyden muodoissa kyseenalaistettuna. Roomalais-katolilaisuus ja muinaiset pakanauskonnot eivät ole ymmärtääkseni ainakaan homoseksuaalisuudelle kovin lämmenneet. Esoteristienkin piirissä asiassa taitaa olla aika usein melko suuria erimielisyyksiä.

Tämä toi mieleeni myös seuraavan henkilön: http://en.wikipedia.org/wiki/Marsilio_Ficino
obnoxion
Posts: 1806
Joined: Tue May 25, 2010 7:59 pm

Re: Jukka Korpela: "Miesparin siunaaminen"

Post by obnoxion »

Minusta tämä oli ensimmäinen kiinnostava avaus ns. homokeskustelussa. Jo pelkästään se että kaavat olisivat ortodoksisia ja keskiaikaisia toisi niille selvää painoarvoa.

Kuitenkin, kun tällaisen noin seitsemänkymmenen sivun maistiaisen hinnalla voi ostaa toistasataa sivua vaikkapa Coomaraswamya, saa kirja jäädä odottamaan seuraavaa kirjastoreissua. Alle kympin hintaisena se olisi jo hyllyssä.

Muuten olen asiasta samaa mieltä kuin eräs vasta eläköitynyt piispa Apu-lehden haastattelussa, eli että kirkko keskittyy liikaa seksiin, ja liian vähän Jumalaan.
One day of Brahma has 14 Indras; his life has 54 000 Indras. One day of Vishnu is the lifetime of Brahma. The lifetime of Vishnu is one day of Shiva.
Lux

Re: Jukka Korpela: "Miesparin siunaaminen"

Post by Lux »

obnoxion wrote:Muuten olen asiasta samaa mieltä kuin eräs vasta eläköitynyt piispa Apu-lehden haastattelussa, eli että kirkko keskittyy liikaa seksiin, ja liian vähän Jumalaan.
- kuin myös muihinkin sosiaalis-yhteiskunnallisiin ja byrokraattisiin kysymyksiin, methinks. Ei sillä etteivätkö nämä olisi yksi osatekijä uskonnon tehtävässä, mutta niiden pitäminen ja tuominen käytännössä uskonasioiden keskiöön on melko selvä merkki peruuttamattomasta rappiosta.

Seksuaalikysymys taitaa ylipäätään olla kirkon ja kristinuskon karmalastissa yksi painavimmista kasseista (pun intented!), alkaen aina teologisesta seksivihasta kuoripoikien kautta sovinistiseen naisvihaan ja noitavainoihin. Nämä kaikki ovat varsin yksiselitteisen selkeästi saman Mars-teeman problematiikkaa, mikä ilmenee myös kristinuskon sotaisassa ja painostavassa historiassa.

Olikohan muistaakseni Bailey, joka mainitsi tämän saaneen alkunsa Paavalin Jeesuksen opetuksille antamasta martiaalisesta impulssista.* Tästä puolestaan tulee mieleeni sekä Nefastoksen maininta siitä, että kunkin uskonnon alkuperäisen opettajan antaman impulssin jälkeen oikeastaan koko tätä seuraava historia on tavallaan vain rappiota ja vääristymää, kuin myös Gurdjieffin opetukset oktaavien laeista, joiden avulla hänen mukaansa on selitettävissä suurin piirtein mitkä hyvänsä kehityksen ja rappion syklit pienimmästä suurimpaan.

* muistin oikein: Bailey Paavalin kristinuskosta, skorpionista ja Marsista
Locked