Kepeys & kevytmielisyys

Oman elämän ja nykymaailman yhteen sovittaminen.
Tähti
Posts: 219
Joined: Wed Oct 15, 2014 11:00 am

Re: Kepeys & kevytmielisyys

Post by Tähti »

Oisin kuullut mielelläni myös ajatuksia, voiko kevytmielisyys olla (fiksusti käytettynä) myös yksi lähde huumoriin ja luovuuteen.

Yllätävän harvoin törmää kunnon huumoriin näissä piireissä. Esim Noin viikon uutiset tv-ohjelmassa on mielestäni erittäin hyvä asenne elämään, eli löytää jonkun hauskan näkökulman maailman tapahtumiin ja jopa vaikeisiin juttuihin. Tietty ohjelma on yhteiskunnallisista aiheista, mutta samantyyppistä asennetta voi varmasti koittaa löytää myös omaan elämään. (Ohjelma on siis myös netissä ilmaiseksi katsottavissa, Yle areenassa)

Samoin omalla tavallaan tosi luovista jutuista tulee mieleen esim Punk in Finland-foorumi, vaikka sen voi samalla myös sanoa menneen melko äärimmilleen myös kepeydessä.

Tietynlainen nerokkuuskaan ei ehkä kehity ihmisessä ilman että saa älykkyyden lisäksi myös luovuuden kehittymään (ja miksei myös itsensä rennosti ottamisen eli itsehuumorin). Helpompi ottaa myös maailman tapahtumat kevyemmin jos suhtautuu itseensä huumorilla.
obnoxion
Posts: 1806
Joined: Tue May 25, 2010 7:59 pm

Re: Kepeys & kevytmielisyys

Post by obnoxion »

Tähti wrote: Oisin kuullut mielelläni myös ajatuksia, voiko kevytmielisyys olla (fiksusti käytettynä) myös yksi lähde huumoriin ja luovuuteen.
Titetenkin se voi olla. Ainakin oma kantani oli juuri se, että joihinkin asioihin pitäisi pystyä suhtautumaan vakavasti. Itsensä ja omien asioidensa vakavasti ottaminen joillain elämän osa-alueilla on itsensä asettamista alttiiksi, kun taas kaiken tekeminen enemmän tai vähemmän "läpällä" on monesti tapa suojella omaa itseyttä. Minusta se että ei ota itseään liian vakavasti tarkoittaa sitä että on varaa laittaa itsensä alttiiksi.

Oma olemiseni on enimmäkseen hyvin kepeää ja melko vaatimatonta. En tahdo herättää ihmisissä pelkoa tai hämmennystä, ja olen mieluummin naurettava kuin pelottava. Olen eksentrinen, mutta en boheemi. Haluan tulla toimeen muiden kanssa ja sopeutua yhteisöihini, enkä yleensä viihdy huomion keskipisteessä tai kaipaa jännitystä. Nautin hyväntuulisesta arjesta ja kevyestä viihteestä. Elämässäni on kuitenkin asioita joihin suhtaudun vakavuudella, ja pyrin pitämään ne henkilökohtaisina. Toki näistä asioista kirjoittaminen foorumilla on tavallaan hyvin julkista, ja siksi koen sen hieman ahdistavaksi. Mutta minusta on tärkeää tuoda tiettyjä asioita niistä kiinnostuneiden ihmisten saataville, sillä ne ovat tärkeitä ja kukaan muu ei sitä meidän puolestamme tee. Niille muutamille joille nämä asiat ovat tärkeitä, ne voivat muodostua elämän ja kuoleman kysymyksiksi. Nämä monien naurettaviksi ja/tai pelottaviksi kokemat asiat ovat minulle hyvin tärkeitä, ja olen laittanut itsenä jossain määrin niiden edestä alttiiksi. Se on välillä ahdistavaa ja pelottavaakin, mutta toisaalta minut tekee onnellisemmaksi jos uskallan tehdä jotain minkä koen tärkeäksi vaikka se tuntuu vaikealta. Minulle juuri se että voi joskus altistaa itsensä pilkalle ja ilkeydelle tarkoittaa sitä että ei ota itseään liian vakavasti.
One day of Brahma has 14 Indras; his life has 54 000 Indras. One day of Vishnu is the lifetime of Brahma. The lifetime of Vishnu is one day of Shiva.
Tähti
Posts: 219
Joined: Wed Oct 15, 2014 11:00 am

Re: Kepeys & kevytmielisyys

Post by Tähti »

Jooh, en tarkoittanutkaan että välttämättä tarviisi läpällä suhtautua. Huumorissakin on kymmenittäin eri lajeja.

Yllättävää, että esim Azazelin sivuston artikkeleissa ei ole ilmeisesti yhtään huumorisävytteistä juttua. Älyttömän paljon kuitenkin mahdollisuuksia missä muodossa voi valita tehdä juttuja. Vähän niin kuin genre-elokuvat. Tietty jonkun verran enemmän vaativa voi olla kuin ns. tavallinen teksti, mutta jos kokee innostuvansa haasteesta...

Huumorin lajeja

* Satiiri eli kirjallinen, yleensä kantaaottava ilmaisukeino, jossa pilkataan jotain yhteiskunnallista aihetta tai henkilöä esittämällä se naurunalaisena, usein liioitellen tai ironisoiden.
* Ironia eli salaiva, jossa todellinen sanoma on päinvastainen kuin käytettyjen sanojen ilmeinen merkitys. Alalajina itseen kohdistuva itseironia.
* Sarkasmi eli pisteliäs sanallinen ironia, jolla pyritään usein loukkaamaan.
* Parodia eli ivamukaelma, jossa jokin – yleensä hyvin tunnettu – teos tehdään naurunalaiseksi.
* Komiikka eli hullunkurisuus ja naurettavuus sekä myös koomisuus taiteessa.
* Musta huumori käsittelee yleensä vaikeita ja ankeita teemoja (kuten kuolema, vitsaukset, sairaudet).
* Antihuumori, josta hauskuus tai merkitys on tarkoituksellisesti jätetty pois.
* Anarkistinen huumori (tunnettu myös nimillä älyvapaa huumori ja kreisihuumori) jonka sisältämä komiikka koostuu täysin asiaan kuulumattomista tai sattumanvaraista asioista tai tilanteista; logiikka ja realistisuus jäävät taka-alalle.

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Huumori
obnoxion
Posts: 1806
Joined: Tue May 25, 2010 7:59 pm

Re: Kepeys & kevytmielisyys

Post by obnoxion »

Seura päätti jo alkuvaiheessaan olla tuottamatta viihteellistä sisältöä (tahatonta komiikkaa laskematta), koska sitä on niin paljon saatavilla muutenkin. Se ei toki tarkoita että huumori ei jäsenten elämään kuulu.

Tässäkin tullaan taas siihen seikkaan että seura ei ole kaikkia asioita kaikille ihmisille, vaan toimintamme on tietoisesi rajattua.
One day of Brahma has 14 Indras; his life has 54 000 Indras. One day of Vishnu is the lifetime of Brahma. The lifetime of Vishnu is one day of Shiva.
Iisakki
Posts: 16
Joined: Thu Jul 25, 2013 1:51 pm

Re: Kepeys & kevytmielisyys

Post by Iisakki »

Kepeys ja kevytmielisyys usein sisältää nopeaa älyä ja tarkkaavaisuutta. Havaita paljon asiota, pieniäkin, ja sitten vetää niistä johtopäätöksiä ja vertauksia muihin asioihin. Ihailen kyllä ihmisiä joilta sellainen luonnistuu ja omaavat sellaisen luonteen että uskaltavat tuoda sitä esille. Varsinkin jos on vielä ymmärrystä tehdä sitä muille siedettävissä määrin. Minkä usein älykkäinä osaavat tehdä.
Toisinaan jos homma menee överiksi niin kyse voi olla siitä että härkkimällä hakee reaktiota toisesta ihmisestä löytääkseen niitä toisen rajoja ja etsien sitä aallonpituutta toisessa. Itse ainakin huomaan syyllistyvän siihen aika-ajoin.
Omaan psyykkeeseen voi vaikuttaa myös siten että välillä kekkuloi kadulla nollat taulussa hyvinkin kepeällä asenteella ja sitten taas seuraavalla hetkellä osaa vakavoitua ja ottaa maailman asiat tarkkailuun totisemmin. Kallistelu äärilaidalta toiselle menettämättä omaa minuutta on haastavaa ja palkitsevaa.
User avatar
Jezebel
Posts: 8
Joined: Sun Apr 09, 2017 9:01 am

Re: Kepeys & kevytmielisyys

Post by Jezebel »

Omalla kohdallani kepeys on puhtaasti positiivinen asia. En ole perusluonteeltani pätkääkään kepeä, ja lisänä tässä on ollut menneisyyden arvet ja niiden tuottama vahva epävarmuus itsestäni. Löytämäni kepeys joka sallii aidon, vapautuneen omalle typeryydelle nauramisen, on siis vain osoitus arpien paranemisesta ja henkisestä kasvusta. Muuten huumorin käyttö vakavistakin asioista keskustellessa riippuu siitä, kenen kanssa keskustelee. Toisten kanssa asioiden käsittely on helpompaa huumorin varjolla, ja sen heille mielelläni suon.

Se, onko maailma menossa liian kevyeen suuntaan on mielestäni monimutkainen asia. Aiemmin vapaa-aikaa on ollut vähemmän, ja maailma on muuttunut maallisemmaksi. Kristittyihin hyveisiin on kuulunut ahkeruus, ja sitä on harjoitettu vaikka käsitöin, ei ollut hyvä jos kädet olivat jouten. Silloinkin kyllä samalla juoruttiin kylän juorut samalla kun nyplättiin. Nykyään vapaa-aikaa täytetään mitä moninaisimmin tavoin, on se sitten lintujen bongausta, tietokonepelejä, mikä ketäkin kiinnostaa. En usko ihmisen juurikaan muuttuneen, ajat vain ovat muuttuneet ja tavat sen myötä. Ehkäpä joissakin arvoissa tiettyä inflaatiota on tapahtunut, mutta samaan aikaan toiset, myös positiiviset arvot ovat nousseet tärkeämmiksi. Uskoisin myös, että etiikka, joka ei perustu uskontoihin, vaan ihmisarvoon uskonnosta/uskonnottomuudesta huolimatta on jossain määrin nousussa. On hienoa, että asioille annetaan arvo muutenkin, kuin uskonnon velvoittamina. Ehkäpä aiemmin ei ole osattu antaa riittävää arvoa rentoutumiselle ja kepeydelle?
Tähti
Posts: 219
Joined: Wed Oct 15, 2014 11:00 am

Re: Kepeys & kevytmielisyys

Post by Tähti »

obnoxion wrote:Seura päätti jo alkuvaiheessaan olla tuottamatta viihteellistä sisältöä (tahatonta komiikkaa laskematta), koska sitä on niin paljon saatavilla muutenkin. Se ei toki tarkoita että huumori ei jäsenten elämään kuulu.

Tässäkin tullaan taas siihen seikkaan että seura ei ole kaikkia asioita kaikille ihmisille, vaan toimintamme on tietoisesi rajattua.

Itseäni on juuri media-ala erityisen lähellä sydäntä, niin senkin takia aihe kiinnostaa. Oisin kiinnostunut mitä tarkemmin tarkoittaa tuo (ei-hyväksytty) viihteellinen sisältö, kuitenkin sitä vaikuttaa jo jossain määrin olevan esim Azazelin Tähden kirjoissa. Ehkä suurimmaksi varjopuoleksi Azazelin Tähden monille julkaisuille omasta näkökulmasta tulee juuri vaikeatajuisuus ja yliälyllisyys, samaa olen aika monen muunkin henkilön kuullut mainitsevan. Siitä näkökulmasta juuri viihde olisi ikäänkuin puolessa välissä vastaan, silleen että nekin jotka ovat kiinnostuneet alkuun eivät jättäisi kiinnostustaan mahdollisesti jo alussa kesken.

Omissa arvoasteikoissani viihde on aika korkealla tasolla.
7 Levels of Expression
1) Total Destruction 2) Destructive Acts 3) Infamy/Shock Others 4) Work Projects 5) Entertain 6) Artistic Self Expression 7) Renaissance Person - Full Use of Creativity

http://www.michaelteachings.com/nine_ne ... expression
Ei nyt tietty välttämättä komedia-juttuja. Esim juuri tietokirjallisuuden tarinallistaminen on yksi viime aikojen trendeistä. Eli tarinan kertominen niin että se sisältää tietokirjallisuutta samalla, mutta on sen lisäksi erityisen helppo ja kiinnostava lukea. Esimerkkinä tyylistä Backstage-blogin Päiväni rocktähtenä-juttu.
http://backstageblogi.fi/live/paivani-rocktahtena


Myöskin monet elokuvien ja tv-sarjojen käsikirjoitukset tuntuu löytäneen hyvän keinon käyttää maksimaalisesti ihmisen luovuutta.
"Televisiossa näkee todella harvoin sarjoja, jotka ovat oikeasti sisällöltään rikkaita ja kiinnostavia. Rajoja rikkovia ja formaatin muodon kanssa kokeilevia tai jopa leikkiviä sarjoja näkee vielä harvemmin. Tällaisiksi voisi laskea ainakin television kautta aikojen upeimman, absurdeimman ja nerokkaimman sketsisarjan Monty Python's Flying Circus, David Lynchin ja Mark Frostin saippuaoopperan konventioita hyväksikäyttävän yliluonnollisen jännityssarjan Twin Peaks, J. Michael Straczynskin viisivuotisen, selkeän alun, keskiosan ja lopun sisältävän avaruusoopperan Babylon 5, sekä Lars von Trierin luoman, sairaalaan sijoittuvan humoristisen kauhusarjan Riget (Valtakunta). Mukaan on luettava myös Dennis Potterin kirjoittama ja Jon Amielin ohjaama kuusiosainen BBC-tuotanto The Singing Detective, joka on sekä draama, trilleri, komedia, murhamysteeri että musikaali- ja vieläpä erittäin kekseliäällä rakenteella toteutettuna."

"Käsikirjoitus on uskomaton saavutus, Potter tuntuu laittaneen kaiken luovuutensa peliin ja tiivistäneen sen monitasoiseksi mielipuolisuudeksi, joka ei kuitenkaan kertaakaan menetä sisäistä logiikkaansa."

http://www.elitisti.net/arvostelu/2004/ ... liisi.html
"I would rather entertain and hope that people learned something than educate people and hope they were entertained." -Walt Disney
IMG_4127.PNG
IMG_4127.PNG (107.85 KiB) Viewed 2349 times
obnoxion
Posts: 1806
Joined: Tue May 25, 2010 7:59 pm

Re: Kepeys & kevytmielisyys

Post by obnoxion »

Ymmärrän että yksinkertaiselle ja hauskalle sisällölle olisi kysyntää. Mutta onhan toki tarjontaakin. Esimerkiksi kaaosmagiaan kuuluu olennaisesti nauru ja huumori. Ehkä toimivin yhdistelmä okkultismia ja huumoria on ollut Roberta Anton Wilsonin "Cosmic Trigger"-trilogian ensimmäinen osa. Ja olen myös ikuinen KLF-fani.

Minusta me elämme niin viihteellistyneessä kulttuurissa, että siitä on ihan hyvä poiketa. Eli jos helpon ja hauskan sisällön puute koetaan hankalaksi, niin se on hyvä asia. Tässä maailmassa pitääkin välillä tuntua hankalalta. Toisaalta, kute ylempänä todettiin, eihän se meidän tuotantomme täysin kuivakkaa ole, jos osaa hieman lukea rivien välistä...

Sitä paitsi, moni meistä tuottaa sisältöä jonkilaisen kutsumuksen ajamana. Tämä on raskasta työtä jota tehdään kiireen keskellä, ilman palkkaa, ja itsemme alttiiksi laittaen. Usein pelkkä velvollisuudentunne ja käsitys työn tärkeydestä estää lopettamasta koko touhua. Muutakin tekemistä kyllä riittäisi, ja saisi varmemmin elää elämänsä rauhassa. Tältä pohjalta on ehkä helpompi ymmärtää miksi ei ole haluja alkaa nipistämään vähistä yöunista vaikkapa sarjakuvia pienen esoteerisen seuran noin sadan aktiivisen seuraajan ratoksi.

Itse näen että riittää kun saatamme tiettyjä asioita ihmisten saataville. Jos joku niistä hyötyy, hyvä. Mutta siinä kaikki. Eli jos ei asialinja maistua voi painua lukemaan Pahkasikaa.
One day of Brahma has 14 Indras; his life has 54 000 Indras. One day of Vishnu is the lifetime of Brahma. The lifetime of Vishnu is one day of Shiva.
Kenazis
Posts: 811
Joined: Sun Sep 12, 2010 7:57 pm
Location: Satakunta - Limbo

Re: Kepeys & kevytmielisyys

Post by Kenazis »

Kuten frater obnoxion mainitsi niin okkultismin kentällä on huumoria. Eritoten kaaosmagian parissa. Itse olen lukenut ja nauttinut seuraavanlaisista huumoripitoisista teoksista: Tapio Kotkavuoren Saatanan mustat nahkasiivet, Don Webbin kirjat, Lon Milo DuQuetten kirjat, Peter J. Carrollin kirjat. Myös Crowleylla on huumoria mukana silloin tällöin. Kuitenkin huumorinkäyttö muuttaa todella paljon kerrottavan asian luonnetta ja ilmapiiriä sen ympärillä. Minusta AT:n tyyliin se ei liiemmin sovi, ei muuhunkaan vakavan ja syvän filosofisen asian esittämiseen. En haluaisi lukea kristillistä teologiaa, jossa viljeltäisiin huumoria. En myöskään vakavasti otettavaa psykologiaa tai filosofiaa. Otan okkultismin vakavasti ja arkielämässä toimin vahvalla huumoripohjalla. Toisin päin ei tule kuin huonoja harrastuksia ja paska elämä.
"We live for the woods and the moon and the night"
Kenazis
Posts: 811
Joined: Sun Sep 12, 2010 7:57 pm
Location: Satakunta - Limbo

Re: Kepeys & kevytmielisyys

Post by Kenazis »

Tähti wrote:Ehkä suurimmaksi varjopuoleksi Azazelin Tähden monille julkaisuille omasta näkökulmasta tulee juuri vaikeatajuisuus ja yliälyllisyys, samaa olen aika monen muunkin henkilön kuullut mainitsevan. Siitä näkökulmasta juuri viihde olisi ikäänkuin puolessa välissä vastaan, silleen että nekin jotka ovat kiinnostuneet alkuun eivät jättäisi kiinnostustaan mahdollisesti jo alussa kesken.
Olen samaa mieltä, että AT:n julkaisut on haastavia ja vaikeita. Niin ne oli alussa itsellekin. Näen asian niin, että, jos okkultismi todella kiinnostaa, tämä ei ole muuta kuin pieni haaste, joka on kärsivällisyydellä helposti voitettavissa. Noin vuosi sitten päätin lukea Wittgensteinin Tractatus Logico-Philosophicuksen läpi kerran viikossa neljänä viikkona peräkkäin. Tätä teosta olin pitänyt äärimmäisen vaikeana ymmärtää enkä tajunnut siitä juuri mitään. Kuitenkin jokaisen lukukerran jälkeen ymmärsin siitä enemmän ja enemmän. Ensimmäisen lukukerran jälkeen ymmärsin, että ilman perustietoja logiikasta hommasta ei tule mitään. Aloitin siis lukemaan logiikan perusteita siinä ohella. Nyt en pidä tuota Wittgensteinin teosta erityisen vaikeana vaan jopa aika selkeänä. Tämä oli kuitenkin vain kuukauden projekti, jonka päätin toteuttaa. Okkultismi on elämän pituinen (tai elämien pituinen) projekti, joten tästä näkökulmasta vaikeaselkoisuuden ollessa liikaa, kannattaa lukea jotain muuta tai itsekuria harjoittaen vain jatkaa.
"We live for the woods and the moon and the night"
Locked