Kuvat Saatanasta ja mitä ne kertovat

Keskustelut kuvataiteesta, musiikista, runoudesta ja muista taidemuodoista.
User avatar
Shivaprasaada
Posts: 127
Joined: Fri Feb 24, 2017 8:40 pm

Re: Kuvat Saatanasta ja mitä ne kertovat

Post by Shivaprasaada »

Tätä pimeää Kali-yugan rauta-aikaa ei hallitse jumalatar Kali, joka on pahojen demonien tuhoaja, vaan pikimustaihoinen miespuolinen demoni Kali, joka yrittää houkutella meitä langenneimpia sieluja mielihuvituksillaan joihin kuuluvat: Lihansyönti, kaikki päihteet, täysin kontrolloimaton ja säännöstelemätön sukupuolielämä vain nautinnon halusta ja uhkapelit.
Jos on itse paha, koko maailma on paha. Intialainen sananlasku, Urdu
Joka ei toisille pahaa toivo kuten ei itselleenkään, häntä ei paha kohtaa syyn puuttumisen vuoksi. Viṣṇupurāna, Intia
obnoxion
Posts: 1806
Joined: Tue May 25, 2010 7:59 pm

Re: Kuvat Saatanasta ja mitä ne kertovat

Post by obnoxion »

Sattumalta käytin tuota adharma-termiä hiljattain eräässä tämän foorumin keskustelussa. Ennen tätä kävin kuitenkin nettiselaimen kautta tarkistamassa sopisiko se tilanteeseen niin kuin olin ajatellut.

Heti englanninkielisestä wikistä löytyi että Adharmaa käsitellään miespuolisena henkilöitymänä Vishnu Puranassa. Hänen vaimonsa on Väkivalta (Hinsa). Heidän poikansa on Valhetus (Anrita) ja tyttärensä Tapainturmio (Nikriti). Sukulinja jatkuu tästä vielä eteenpäin pitkänä ja lohduttomana.

Alaksimia ei listalta löydy, ja hän vaikuttaa jo jumalatterelta jota harva kai vapaaehtoisesti palvoisi. Hän on siis kuvattu Laksimin - eli voidaanko sanoa että hyvän onnen - jumalattaren vanhempana sisarena, joka seuraa sisartaan pöllön hahmossa, ja näin edustaa menestykseen tavallisesti liittyvää typeryyttä ja ylimielisyyttä. Ihmishahmona hänet kuvataan Nirrti-jumalattaren kaltaisena kuihtuneena eukkona. Ja kun Nirrtin nimen maskuliininen muoto on Nirhita, jonka kerrotaan olevan Adharman toinen nimi, on ympyrä sulkeutunut.

Alaksimin kerrotaan olevan miespuolisen kääpiödemoni Kalin vaimo. Ja tämä on minunkin käsittääkseni se Kali jonka mukaan Kali Yuga on nimetty.

Vaikka nämä hahmot ovat nähdäkseni sulautuneet mustan jumalattaren aspekteiksi, kyllä nämä puhtaammin ei-haluttavia asioita edustavat jumaluudet ovat melko kaukana intialaisten Kalista siinä mielessä, kun hänet enimmäkseen koetaan tällaiseksi rakastavaksi äidiksi, joka tuo ennemmin mieleen katolilaisten mustat neitsyet kuin goottilaisen orientalismin ohuen estetiikan.

Henkilökohtaisesti koen että Kalin kauhistuttavuus on rakkauden kauhistuttavuutta, hieman samalla tapaa kuin Amor on varsin saatanallinen ilmestys Danten "Uusi elämä" -teoksessa.

On kyllä hienoa että itämaiset aiheet ovat nousseet näin energisen keskustelun kohteeksi!
One day of Brahma has 14 Indras; his life has 54 000 Indras. One day of Vishnu is the lifetime of Brahma. The lifetime of Vishnu is one day of Shiva.
Locked