Page 1 of 1

Vaikeat arkkityypit

Posted: Tue Apr 11, 2017 11:45 am
by Nefastos
Arkkityypeillä tarkoitan tässä yhteydessä niitä seitsemää pääarkkityyppiä eli tähtivaltaa, joita lähestymme esimerkiksi Azazelin Tähden rukousharjoituksissa. Näistä on perinteisesti (astrologiassa jne.) koettu vaikeiksi tai helposti ihmistä vahingoittaviksi eritoten Mars (Punaisen aspektimme johtotähti) ja Saturnus (Mustan aspektimme johtotähti). Azazelin Tähden työssä olennaista on aina ollut soveltaa erityisesti itse kullekin vaikeat voimat oivaltavasti, hyödyllisellä tavalla.

Kysymykseni kuuluu: Koetko jonkin perusarkkityypeistä itsellesi henkilökohtaisesti vaikeaksi tai erityisen haastavaksi? Miksi juuri sen? Mitä vaikutuksia tällä elämääsi tai harjoitukseesi on?

Omalla kohdallani koen erityisen vaikeaksi Marsin arkkityypin kaikkine vastaavuuksineen. Olen aina pyrkinyt voimakkaasti siihen että tämä vaikeus ei lamauttaisi minua tai aikaansaisi hyljeksintää kyseisen arkkityypin tärkeitä puolia kohtaan, & esimerkiksi aina pyrkinyt menemään rohkeasti Marsin hengessä tulta (haasteita) päin, niin pelottavalta kuin se tuntuukin. Itse asiassa Mars on otettu tavallaan Azazelin Tähden perustavimmanlaatuiseksi tähtivallaksi Azazel-Kristus -sijaisuhrisymboliikan kautta. "Azazelin tähti" tämän symbolismin mukaan on siis nimenomaan Mars, (itse-)uhrauksen tähti. Koska seuran perusidea on vastakohtien yhdistämisen työssä & oman itsekasvatushaasteen - jota äärimuodossaan nimitetään satanismiksi - toteuttamisessa, sopii hyvin kuvaan että seuran omin tähti on usein myös vaikein. (Marsin ja Saturnuksen arkkityyppeihin kuuluvasta, AT:n idealle ominaisesta uhrautuvan rakkauden painotuksesta ks. artikkeli Rakkaudesta.)

Siinä missä Mars on vaikea - ehkäpä koska se ilmaisee omalle Venuksen temperamentilleni vastakkaista lähestymistapaa, ja/tai koska sen kielteiset ilmennysmuodot (ultramaskuliinisuus kohkaavimmillaan) näyttää olevan nykymaailman kovasti suosima ilmaisutapa - haasteet elämässäni ovat melkeinpä aina tulleet Saturnuksen kautta. Huolimatta tästä systemaattisesta ongelmallisuudesta, en koe Saturnusta lainkaan epäsympaattiseksi. Hänen tehtäviinsä nyt vain sattuu kuulumaan tämä vastustuksen asettaminen.

Re: Vaikeat arkkityypit

Posted: Sat May 06, 2017 3:00 am
by Insanus
Itse olen ollut eniten ongelmissa Jupiterin vallan kanssa. Ennen jätin Jupiterin hymnin rukoushommista pois koska koin sen ääneen lausumisen niin vastenmieliseksi ja ensimmäisellä kertaa kun sen luin taisi aikaa kulua puolisen tuntia kun joka sana vitutti jostain syystä niin paljon. Valta, rikkaus ja huolenpito assosioituvat minulle lähes poikkeuksetta johonkin varjoaspektiinsa ja niiden näkeminen positiivisessa yhteydessä on haastavaa, ennen kaikkea kompleksiseen suhteeseen liittyen omistamiseen, mikä on elämäni lävistävä tekijä hyvin monissa kysymyksissä. Luulen että paljolti on kyse valitusta järjestyksestä käydä haasteita läpi: koska itselleni negatiivinen vapaus painaa vaa'assa enemmän kuin mitkään toimintamahdollisuudet ja perusta tärkeämpi kuin se mitä sille rakennetaan on Jupiter ehkä selkeiten ollut rikas turhuudessa, estävä huolehtiessaan ja edustanut ehkä sitä kuuluisaa murhattavaa isää samalla kun olen hamunnut vasemmalta pimeään.

Re: Vaikeat arkkityypit

Posted: Thu Jun 08, 2017 7:27 am
by obnoxion
Marsista ja Saturnuksesta olen perinteiseen tapaan kokenut suuremmaksi onnettomuudeksi jälkimmäisen. Minun on hyvin vaikea suhtautu Saturnukseen erityisesti vanhan miehen hahmossa, joka minulle näytyäytyy herkästi William Blaken piirtämänä, nuoren enkelin siipiä leikkaavana Aged Ignorance -hahmona.

Joskus ajattelen, että vain Persiassa osataan runoilla. Marsin ja Saturnuksen monitahoinen suhde esitetään niin hienosti siinä, että lainaan kuvastoa. Mars on taivaiden punainen turkkilainen, kauneuden ja julmuuden kuukasvoinen henkilöitymä (myöhemmin 1500-luviulta eteenpäin, kun Eurooppalaiset muuttivat Intiassa voiman tasapainon, vaarallisesta rakastetusta muuntui Firang eli portugalilainen, ja eurooppalainen vankila tuli rakkauden metaforaksi). Saturnus taas on taivaiden musta hindu, hautarovion tulta kohenteleva sinikaapuinen askeetti (sinisyyden yhdistyminen askeesiin sai runoilijat näkemään taivaan turkoosina). Askeesin hylkäävä islam koki näin taivaan mustan hindun vahingolliseksi terveelle hengellisyydelle. Myös nälkiintynyt Buddha hylkäsi askeesin vain päiviä ennen valaistumistaan, ja otti vastaan hänelle tarjotun kulhollisen riisivanukasta. Askeesin ongelmallisuus korostuu entisestään tantrisessa buddhalaisuudessa.

Minun ongelmani on maskuliinisen Saturnuksen askeettisuus, etenkin kun se liittyy tahdon ja voiman kultivointiin. Tavalla tai toisella, minulla on taipumus kulkea askeesin ansoihin. Valmistan itselleni salaista askeesia jopa nautinnoista, ja minulla on tapana antaa voimani kasaantua pidättäytymisen kautta.

Sen sijaan minun ei ole vaikea pitää maailman kaltaista julmaa rakastettua. Minun katkaistulla päälläni saa taivaallinen turkkilainen pelata hevospooloa tähtien välissä, ja voin ymmärtää ja tuntea rakkauden julman voiman selvästi rakkaudeksi. Mutta jos minun pitäisi katkoa kauloja rakkauden nimessä, huomaan sen häiritsevän salaista askeesia, jota sinikaapuinen sydämeni on salavihkaan vetäytynyt viettämään hautausmaanuotiolleen.

Toisaalta Saturnus oli myös nöyrä rakastaja. Kuin musta hindu keräämässä punaisia kiinanruusuja, teki kauneusluomi turkkilaisen punaisella poskella hänen kauneudestaan täydellistä. Mutta ehkä minulle tervein tapa on ollut suhtautua taivaan mustaan hinduun portinvartijana ("musta ruhtinas totuuden valtaistuimen edessä" - ei kuitenkaan itse valtaistuimella!). Niinpä Saturnus portinvartijana eriyisesti Neptunuksen avaamiin arkkityyppeihin on minulle tapa käsitellä tätä arkkityyppiin liittyvää hankaluutta.

Re: Vaikeat arkkityypit

Posted: Thu Jun 15, 2017 10:44 pm
by Wyrmfang
Kyllä se on selkästi Venus. Kesti melko kauan ymmärtää selkeästi, että monien ongelmien taustalla, mitä olin ajatellut ytimellisesti ylpeyteen liittyviksi, onkin Venuksen edustamaan ylempään manakseen liittyvä viha melko abstraktissa muodossa. Tämän problematiikan selkein ilmentymä on ollut äärimmäinen vaikeuteni muodostaa eroottista suhdetta vastakkaiseen sukupuoleen. Kyse ei ole ollut missään tapauksessa siitä, ettei ns. tilausta olisi lainkaan, eikä lopulta myöskään sinänsä hankalista sosiaalisista rajoitteista, vaan siitä, että ei pohjimmiltaan tahdo. Kyse ei ole konkreettisesti seksuaalisuuteen liittyvistä asioista (mikä liittyisi Kuuhun), vaan ylipäätään elämänvastaisuudesta, ns. kuolemanvietistä, eroksen vastavoimasta. Kun yhtälöön lisää aina enemmän tai vähemmän mukana olleet abstraktit pelkotilat (pelko on tietenkin vihaa passiivisena) ja sen, että nuoruuteni ateistisina aikoina Schopenhauer oli ensimmäinen miljoonan voltin lailla iskenyt ajattelija, niin aiemmin hieman sekava problematiikka vaikuttaa hyvinkin selvältä. Siltä osin kuin äly on irrallaan rakkaudesta, se ei voi nähdä täydellisyyttä kuin täydellisessä kuolemassa. Ajatus siitä, miksi ylipäätään mitään täytyy olla, nousee kaikki välittömät elämykset pilaavana jatkuvana perusvireenä. Sittemmin asioissa on päästy huomattavasti rakentavampaan suuntaan, mutta yhä selvemmäksi on tullut se, että en esimerkiksi aio koskaan hankkia lapsia ja että elämäntyöni on yksinäisessä älyllisessä tutkimustyössä.

Re: Vaikeat arkkityypit

Posted: Tue Jul 04, 2017 4:57 am
by Einheri
Kommentoin tällä erää vain lyhyesti, koska -aihe on minulle varsin henkilökohtainen.
-Mielelestäni vaikeat arkkityypit, olivatpa ne lopulta samoja tai eriäviä, joita tässä ketjussa on tähän asti esitetty; ne lienee helpompi ottaa avosylin vastaan yhtenä rakentavana näkökantana, riippumatta siitä ovatko nämä mielelekkäitä vai eivät, sillä vain tutkimalla voi oppia ja oivaltaa.
Nimim. henkilökohtainen näkemysrakenteeni okkultimia kohtaan rakentuu tässä keskusteluketjussa mainittujen Marsin ja Venuksen välisen vaikuttamisen ja tasapainon tematiikkaan.
Paras tapa oppia uusia asioita, on useinmiten hyväksyä se tosiasia, että asioita tapahtuu myös henkilökohtaisen mukavuusalueen ulkopuolella, vaikka arkkityypit olisivatkin pelottavia, tai vähintäänkin salatieteen verhoamia.

Re: Vaikeat arkkityypit

Posted: Thu Jul 06, 2017 9:54 pm
by obnoxion
Einheri wrote:Mielelestäni vaikeat arkkityypit, olivatpa ne lopulta samoja tai eriäviä, joita tässä ketjussa on tähän asti esitetty; ne lienee helpompi ottaa avosylin vastaan yhtenä rakentavana näkökantana, riippumatta siitä ovatko nämä mielelekkäitä vai eivät, sillä vain tutkimalla voi oppia ja oivaltaa...
Paras tapa oppia uusia asioita, on useinmiten hyväksyä se tosiasia, että asioita tapahtuu myös henkilökohtaisen mukavuusalueen ulkopuolella, vaikka arkkityypit olisivatkin pelottavia, tai vähintäänkin salatieteen verhoamia.
Tämä on hyvä asenne. Samassa hengessä shaiva-pyhimys Campantar:

So let my star be the sun or the moon,
Mars or Mercury or Jupiter,
let it be Venus, or Saturn, or the two snakes!
All the planets and stars are good stars for us,
all bring good luck to Siva's devotees!
(Indira Viswanathan Peterson: "Poems to Siva, The Hymns of the Tamil Saints)

On lopulta hyvin vaikea sanoa mikä arkkityyppi seitsemästä on hankalin, sillä itse en voi sanoa että joku niistä olisi minulle alusta loppuun siunattu tai kirottu. Jokaisella niistä on oma viisautensa.

Campantar mainitsi tuossa kaksi käärmettä, jotka ovat ilmeisesti Caput & Cauda Draconis, eli Lohikäärmeen pää ja häntä, jotka rinnastuvat merkitykseltään perinteisiin seitsemää kiertotähteemme. Tällaiset hämärämmät vaikutukset ovat toki varsin haastavia, kun niitä ei hahmoteta. Samalla tavalla Saturnus kasvaa mustaksi jättiläiseksi pelkästään kaiken se voimasta, mitä hänellä on selkänsä takana - Uranus, Neptunus, ja lopulta koko avaruus...

Re: Vaikeat arkkityypit

Posted: Sat Jul 08, 2017 3:01 am
by Einheri
obnoxion wrote: Tämä on hyvä asenne. Samassa hengessä shaiva-pyhimys Campantar:

So let my star be the sun or the moon,
Mars or Mercury or Jupiter,
let it be Venus, or Saturn, or the two snakes!
All the planets and stars are good stars for us,
all bring good luck to Siva's devotees!
(Indira Viswanathan Peterson: "Poems to Siva, The Hymns of the Tamil Saints)

On lopulta hyvin vaikea sanoa mikä arkkityyppi seitsemästä on hankalin, sillä itse en voi sanoa että joku niistä olisi minulle alusta loppuun siunattu tai kirottu. Jokaisella niistä on oma viisautensa.

Campantar mainitsi tuossa kaksi käärmettä, jotka ovat ilmeisesti Caput & Cauda Draconis, eli Lohikäärmeen pää ja häntä, jotka rinnastuvat merkitykseltään perinteisiin seitsemää kiertotähteemme. Tällaiset hämärämmät vaikutukset ovat toki varsin haastavia, kun niitä ei hahmoteta. Samalla tavalla Saturnus kasvaa mustaksi jättiläiseksi pelkästään kaiken se voimasta, mitä hänellä on selkänsä takana - Uranus, Neptunus, ja lopulta koko avaruus...
Kiitos.
Siunaus ja kirous ovat kaksi ääripäätä jotka ilmenevät usein hyvin lähellä toisiaan.
Vedän ehkä nyt vähän mutkia suoriksi Caput ja Cauda Draconis-teemasta, mutta sanon kuitenkin, että toisinaan käärme syö omaa häntäänsä. -Mutta tietysti tämä on vain yksi tulkinta arkkityyppien keskinäisestä kanssakäymisestä ykseydessä. Enkä tarkoita vähätellä niitä seikkoja, miten erilaiset tähtivallat avautuvat ja mitä ne merkitsevät meistä jokaiselle.
Jokaisella meistä on omat kompastuskivemme ja tilaa uudelle oivallukselle.

Re: Vaikeat arkkityypit

Posted: Sat Jul 08, 2017 10:37 pm
by obnoxion
Astrologisessa kartassa Caput ja Cauda ovat aina toisiaan vastapäätä; esimerkiksi jos Caput on Leijonassa, tiedetään että Cauda on Vesimiehessä. Näin ollen ne yhdessä muodostavat ympyrän halkaisijan. Fohat-artikkelissaan veli Nefastos kuvaili tällaista halkaistua ympyrää hedelmälliseksi kosmiseksi yoniksi, joka aikaansaa ilmennyksen.

Veedalaisessa astrologiassa tämä pari, Rahu sekä Ketu, esittävät psykologiset kehityshaasteet tavalla, joka tuo mieleen Cista Mystican ensimmäisen luvun luonnehdinnan Varjosta: "Tämä varjo on eräänlaista tunnejännitteen koossa pitämää disharmoniaa (tai "pahaa karmaa"), ja se edustaa ja ilmiöllistää meille kaiken sen, mitä pelkäämme: sillä peökomme ovat seurausta meidän omista vääristä tottumuksistamme".

En tiedä voidaanko puhua erikseen Pimeyden Ruhtinas/Varjo-aspektista, eli Saatanasta Cista Mysticassa mainittuna kaikkiallisena varjona, jonka osatekijöitä erilliset varjot ovat, ja jonka kohtaaminen voi olla eheyttävä tai supistava?

Fra Einherin mainitsema ouroborinen yhdistyminen voisi vertautua käsien yhdistymiseen, kun Fohat-artikkelin mukaan ympyrän halkaisijan muodostavat kaksi sädettä ovat kaksi kättä eri merkityksissään.