Unien tulkinnasta

Symbolien ja vertauskuvien äärellä.
Locked
Alfalfa

Unien tulkinnasta

Post by Alfalfa »

Kenties aiheesta on avattu aikaisemmin keskustelua, mutta koska en sellaista suoraan löytänyt, kirjoitan uuden avauksen.
Unia on tulkittu ihmisten historiassa pitkään. Monia mainintoja löytyy esimerkiksi Vanhasta Testamentista, mutta myös monilta helleenisiltä ja keskiaikaisilta tulkitsijoilta. Usein unet jaoteltiin eri tavoin, esimerkiksi ruumiillisiin, psyykkisiin ja somaattisiin syihin lukeutuviksi. Unien tulkinta jonkinlaisena sekoituksen kaikista ei ole mitenkään uusi ilmiö. Halukkaat voivat perehtyä varhaiseen unien tulkintaan tarkemmin omatoimisella opiskelulla.
Modernissa unien tulkinnassa on mielestäni kaksi mainitsemisen arvoista henkilöä: Sigmund Freud ja Carl Jung. Jung ja Freud olivat oppilassuhteessa, edellisen ollessa oppilas ja jälkimmäisen ollessa mestari, kunnes tiet erkanivat. Jungin psykoanalytiikan unien tulkintaopissa perustava piirre oli unien irrationaalisuus, eli unet merkkeinä järjettömästä alitajunnasta ja ihmisen alimmasta osasta, kun Jungilla perustava piirre oli unien rationaalisuus, eli unet merkkeinä järjellisestä alitajunnaista ja ihmise jumalaisesta osasta.
1900-luvun unitulkitsijoista Erich Fromm edustaa synteesiä sekä Freudin että Jungin uniteorioista, mikä vaikuttaakin kaikista järkevimmältä vaihtoehdolta. Frommin mukaan unet voivat olla merkkejä kaikesta sielunelämästä, so. sekä järjellisestä, että järjettömistä alitajuisista ja tajuisista impulsseistamme.
Kun unia tulkitaan siltä kannalta, että niissä on usein sekä viisautta, että harhaa — niin alitajuista ja kuin tajuista —, päästään lopputulokseen, että unta täytyy tulkita sekä järjellisenä, että järjettömänä. Esimerkiksi omaa untani siitä, että heitin naisystäväni päälle mukillisin Coca Cola Zeroa, täytyisi tulkita siltä kannalta, että minulla on häntä kohtaan aggression tunteita, mutta sellaiset eivät ole kokonaan järjettömiä, vaan ainoastaan unen ilmaisema kvantiteetti (mukillinen limsaa päälle heitettynä) oli järjetön, mutta sen kvaliteetti oli oikea, eli aggression tunne naisystävääni kohtaan; olin pimittänyt aggression tunteitani naisystävääni kohtaan, mutta uni toisaalta ilmaisi alitajuisen haluni kätketyssä symbolisessa muodossa, jossa reaktioni oli liioiteltu — ei ole viisasta heittää toisen päälle mukillista limonadia, vaan keskustella asiasta järkevästi kuten aikuiset.
Uni järjellisen ja järjettömän toteutumisalueena ei ole yksinkertainen abstrakti skeema (abstraktio), jota voitaisiin yleisesti soveltaa osuvien unitulkintojen saamiseksi, vaan lisäksi tarvitaan esimerkiksi edellisen päivän sattumia, eli konteksti, sillä kuten Bergson yms. ovat viitanneet, uni pyrkii ekonomisesti hakeutumaan esimerkiksi voimakkaimpiin muistoihin. Tästä esimerkkinä oman ko. uneni seikka, naisystäväni seurustelu unessa veljeni kanssa, joka puolestaan vastasi naisystävänsä vihaan riitelemällä "kunnes hän itkee" ja tämä tapahtui unta edeltävä päivänä; oman naisystäväni seurustelu unessa veljeni kanssa ilmaisi symbolisesti kätketyssä muodossa omaa haluani riidellä naisystäväni kanssa "kunnes hän itkee", so. kunnes hän tuntee olonsa yhtä kehnoksi kuin minä, eli osittain järjetön tarpeeni kostaa ns. "hammas hampaasta".
Jokaisen unen tulkinnassa on siten huomioitava ainakin kolme osatekijää: (a.) järjellinen tarve, (b.) järjetön tarve, (c.) asiayhteys. Muutakin aiheesta voidaan varmasti sanoa ja teoriaa voidaan aina täydentää, mutta nämä ovat mielestäni kohtuullisen kelvollisia perustoja unien tulkinnalle — lisää aiheesta voidaan varmasti sanoa, minkä takia foorumi onkin hyvä paikka keskustella aiheesta.
Locked