Päivämäärien merkityksestä

Symbolien ja vertauskuvien äärellä.
User avatar
Fatuus
Frater
Posts: 681
Joined: Thu May 27, 2010 1:52 pm

Päivämäärien merkityksestä

Postby Fatuus » Sun May 04, 2014 3:06 pm

Jonkin verran on hiljattain ollut puhetta pyhäpäivien siirtämisestä viikonlopulle jne., pois niiden traditionaalisilta ajankohdilta. Tahtoisinkin hieman nostaa keskustelua päivämäärien merkityksestä noin yleensä. Millaista merkitystä tietyllä päivällä vuodenkierrossa onkaan tosiasiassa ja mihin se perustuu? Usein perinteisten merkkipäivien pohjana on jokin astronomisiin rakenteisiin littyvä ajankohta, jonka merkitystä ja astrologisia vaikutelmia siihen liitetty symboliikka eri traditioissa kuvaa.

Entä sitten henkilökohtaiset juhlapäivät? Onko esimerkiksi syntymäpäivällä nähtävissä millaista pohjaa; onko tälläiset päivät yksilölle esoteeriselta kannalta jotenkin erityisiä? Tätä voidaan ajatella ottaen nyt huomioon sekä fyysisen syntymäpäivän sekä henkisen uudelleensyntymän. Astrologisesti ajatellen taitaa olla niin, että vain Auringon ja Maan asemasta riippuu nuo vaikutukset, koska ovat ainoina yhtäläisinä tekijöinä asemissaan kunakin päivämääränä eri vuosina?

Muistan lukeneeni vanhasta Tietäjä-lehdestä ns. lunastuspäivän merkityksestä, tarkoittaen siis tässä tapauksessa henkilökohtaisen työn kautta saavutettua henkistä havahtumista, jossa henki lunastaa sielua puoleensa jollain asteella. Tämän omakohtaisen lunastuspäivän suhteen ihminen olisi saanut alempaa olemuspuoltaan värähtelemään ylemmän lailla, ja olisi ikäänkuin kohotettuna myös seuraavina vuodenkiertoina tuona henkisen kokemuksen vuosipäivänään.

Asiaan liittyy vielä Saatanan hebreankielisen nimen, Heshathanin, gematrinen merkitys. H=5, SH=300, TH=9 & N=50 tekee yhteensä nimen lukuarvoksi 364. Tähän liittyen kerrotaankin, että vuodenkierron 364 päivänä Saatana haastaa ihmistä, paitsi juuri tuona hänen henkisen voittonsa päivänä. Tästä tarinasta tosin voisi myös ajatella niin, että vasta uudelleensyntymisen myötä ihminen oppii tuntemaan Saatanan. Henkisellä tiellä toki ”lunastuspäiviä” kertyy eri kokemusten myötä asteittain enemmän, ja ihminen tulee olemaan sinut yhä useamman ”päivän hengen” kanssa – jos halutaan asia ilmaista. Tässä suhteessa mielenkiintoista huomata että kalliosta syntyneen aurinkojumala Mithran gematrinen luku arvo muinaiskreikaksi on 365 (M=40 E=5 I=10 Q=9 R=100 A=1 S=200).

Mutta mitä merkitystä sillä onkaan, että yhteiskunta ei näe merkkipäivien taakse, vaan kokee ne vain relikteinä ja lomapäivinä? Vai onko mitään? Esoteristin näkökulmasta tämähän itseasiassa saattaa helpottaa paikoin kyseisiin päiviin syventymistä esimerkiksi ritualistisesti, koska yhteisöllisesti vietetty juhla ja astronominen ajankohta erillisinä ei pakota valitsemaan vain toiseen osallistumista, mikäli esim. perhe tai muut velvoitteet tälläistä edellyttäisivät.

Vaikka yhteiskunnallinen puoli olisi kadottanut pointin tällä hetkellä eri ajankohtien mahdollisuuksilta ja merkityksiltä, niin nuo hetket tulevat nostamaan itsensä esiin niiden hengen mukaisesti jokatapauksessa. Moni on ehkä saattanutkin laittaa merkille, että joidenkin merkkipäivien esoteerista perustaa on voinut käsittää jonkin omakohtaisen kokemuksen puitteissa vailla suurempaa perehtymistä tuohon ajankohtaan liitetyn symboliikan puimiseen? Täten ehkä joskus tulevaisuudessa voitaisiin taas löytää tapahtumien ja tekojen kautta merkitystä niiden takana, ja soveltaa sitä yhteisöllisesti kehittävällä tavalla. Ainankin on luultavaa, että joskus tulevaisuudessa jokin mysteerinäytelmä tulee taas asettamaan juhlapyhät kohdilleen uuden perinteen syntyessä, kuten niin usein on tapahtunut eri aikoina ja eri paikoissa.

Ajatuksia?
Veni, lumen cordium,
dulce refrigerium.
O lux beatissima,
reple cordis intima.
User avatar
Nefastos
Frater
Posts: 3316
Joined: Mon May 24, 2010 10:05 am
Location: Helsinki

Re: Päivämäärien merkityksestä

Postby Nefastos » Mon May 05, 2014 5:09 pm

Monta kiinnostavaa juttua samassa paketissa, kiitos näistä! Raapaisen vähän pintaa kommentoimalla.
Frith wrote:Entä sitten henkilökohtaiset juhlapäivät? Onko esimerkiksi syntymäpäivällä nähtävissä millaista pohjaa; onko tälläiset päivät yksilölle esoteeriselta kannalta jotenkin erityisiä?


Olen kyllä ainakin oman syntymäpäiväni huomannut henkilökohtaisesti merkittäväksi päiväksi, joka osuu todella taidokkaasti erilaisiin harjoituksiin. Itse asiassa juuri pari päivää sitten paastoharjoituksen ajankohtia laskiessa tämä tuli hyvin kauniilla tavalla taas esiin.

Eli sinänsä on helppo näin gnostikkona & lihanvihaajanakin ( ;) ) yhtyä laveylaiseen ajatukseen oman syntymäpäivän juhlistamisesta suurimpana juhlapäivänä. Veljeskunnassa aktiivisesti toimiessa myös seuran kollektiivinen syntymäpäivä on erittäin tärkeä tapa laskea aikaa, haasteita, mahdollisuuksia.

Frith wrote:Mutta mitä merkitystä sillä onkaan, että yhteiskunta ei näe merkkipäivien taakse, vaan kokee ne vain relikteinä ja lomapäivinä? Vai onko mitään?


Kuten tässä taidat implikoidakin, niin kyllähän se kertoo asioista. Kun maailma muuttuu täysin profaaniksi, siis nykykielellä sekulaariksi, se kadottaa myytin & myytin kanssa Merkityksen. Kollektiiviset juhlapäivät ovat erinomainen eksoteerinen tapa pyrkiä pyhyyden yhteyteen.

Frith wrote:Esoteristin näkökulmasta tämähän itseasiassa saattaa helpottaa paikoin kyseisiin päiviin syventymistä esimerkiksi ritualistisesti, koska yhteisöllisesti vietetty juhla ja astronominen ajankohta erillisinä ei pakota valitsemaan vain toiseen osallistumista, mikäli esim. perhe tai muut velvoitteet tälläistä edellyttäisivät.


Hyvä huomio! Jos joutuisivat perheen kanssa vietetty jouluateria & pimeydessä kylmällä hangella vietetty saatananpalvontarituaali vastatusten, se voisi olla vaikeasti yhteismitoitettava vertailu monelle. Mutta kun talvipäivänseisaus on kätevästi vähän ennen Jeesuksen ja joulupukin syntymäjuhlaa, kaikki voittavat.
Faust: "Lo contempla. / Ei muove in tortuosa spire / e s'avvicina lento alla nostra volta. / Oh! se non erro, / orme di foco imprime al suol!"
Tulihenki
Posts: 165
Joined: Tue Jun 12, 2012 2:24 pm
Contact:

Re: Päivämäärien merkityksestä

Postby Tulihenki » Mon May 05, 2014 7:00 pm

Minulla oli joskus oman syntymäpäivän mietiskelyyn liittyen jonkinlainen tietoisuuden rikkoontuminen, jota voisi kuvailla suoranaiseksi hysteriaksi. Mietiskelin ihan arkisia, että mitä tekisin syntymäpäivänä, joka oli pian tulossa, kunnes hetkeksi menin ihan hiljaiseksi kauttaaltaan ja sen jälkeen aloin nauramaan itsekseni. Tuntui kerrassaan hullulta miettiä koko asiaa, kun päässäni pyöri, että en minä ole silloin syntynyt eikä nimeni edes ole, se mikä minulle oli annettu; en ole kukaan eikä minulla ole syntymäpäivää eikä varsinkaan nimeä. Meni siinä hetken aikaa ennen kuin palautui takaisin.

Kyllähän syntymäpäivät kuitenkin tulee koettua merkityksellisinä ja aina uuden latauksen tuojana. Viime vuonna 30-vuotta täytettyä tuli ihan tarkemminkin mietittyä näitä vuosikymmeniä ja kymmenen vuoden syklien päättyessä alkoikin aina merkittävä uudistus elämässä.

Olipa hieno aloitus keskustelulle! Siinä tuli itselleni ihan uusia ajatuksia.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest