Lintujen merkitys eri uskonnoissa

Symbolien ja vertauskuvien äärellä.
Mars
Posts: 46
Joined: Wed May 15, 2013 1:54 pm

Re: Lintujen merkitys eri uskonnoissa

Post by Mars »

Jotkut linnut ovat aikamoisia trickstereitä. Jennifer Ackermanin kirjassa Viisaat linnut kerrotaan mm. saksalaisesta töyhtökiurusta, joka on opetellut paimenkoirien ohjaamiseen käytettäviä vihellyksiä ja juoksuttaa koiria niiden avulla. Eräs Korkeasaaren riikinkukko puolestaan käy käsittääkseni suhteellisen säännöllisesti karkumatkoilla Mustikkamaan puolella.
User avatar
Boreas
Posts: 240
Joined: Mon Jan 06, 2020 11:49 pm
Location: Desolate Forests of Juva
Contact:

Re: Lintujen merkitys eri uskonnoissa

Post by Boreas »

Tuli sellainen huvittava ajatus mieleeni kuunnellessani aamuyön lintukonserttia, että aivan kuin kuulisi päivän parhaat juorut ja tapahtumat etukäteen.
The torch is known to every living man by its pale, bright flame; it always burns where princes sit within.
Kavi
Frater
Posts: 369
Joined: Mon May 09, 2016 4:52 pm

Re: Lintujen merkitys eri uskonnoissa

Post by Kavi »

Boreas wrote:
Thu May 21, 2020 2:48 am
Tuli sellainen huvittava ajatus mieleeni kuunnellessani aamuyön lintukonserttia, että aivan kuin kuulisi päivän parhaat juorut ja tapahtumat etukäteen.
Linnut juttelevat keskenään mitä kävi edellisessä Temptation Island-jaksossa? Tai itselleni juoru-sanasta tulee heti mieleen kaikki banaalit Seiskan tai Iltiksen otsikot: "Oho mikä..." :D
7&8
Hairetikos
Frater
Posts: 33
Joined: Tue Nov 28, 2017 11:56 pm

Re: Lintujen merkitys eri uskonnoissa

Post by Hairetikos »

Aranea wrote:
Tue May 05, 2020 1:50 am
"Saatanallinen" lintu on myös mustarastas, johon ilmeisesti liittyy aika paljon erilaisia uskomuksia eri puolilla maailmaa, mutta kristillisessä perinteessä se on nähty pahaenteisenä lintuna, joka edustaa syntiä ja houkutuksia, ja se on nähty myös valeasuisena paholaisena, mm. Benedictus Nursialaiselle paholainen ilmestyi mustarastaana. Toisaalta en ihmettele, että sille on annettu tuollainen merkitys kristinuskossa, jossa tunnutaan pelkäävän kaikkea kaunista ja kiehtovaa, mustarastas kun on todella kaunis ja tyylikäs lintu ja laulaa ihanasti. Mustarastas on ehdottomasti yksi suosikkilintujani.

Enpä tullut ajatelleeksi mutta onhan se tosiaan viekoitteleva lintu!

Varis on sydäntäni lähellä. Monien mielestä rumaääninen ja vastenmielisen näköinen onkin älykäs, tarkkaavainen ja touhukkuudessaan sympaattinen olento. Varislinnuillahan on arvostettu asema uskonnoissa ja maailmankatsomuksissa aina P-Amerikan alkuperäiskansoilta skandimytologiaan ja antiikin Kreikkaan asti. Kaikessa majesteettisuudessaan ehdoton suosikkini on kuitenkin huuhkaja. Pelkkä sen kuvan katsominen saa kyllä ymmärtämään miksi sitä on pidetty kuoleman ja pahan tuojana. Todella vaikuttava näky kaikessa uhkaavuudessaan. Perheeni mailla pohjoisessa oli yhtenä kesänä toistakymmentä vuotta sitten "pihahuuhkaja", eli se hengaili siinä asuinkentän välittömässä läheisyydessä metsässä/pellonreunassa. Hävisi tosin sitten ilman mitään ennakkovaroitusta. Lieneekö joutunut poromiehen uhriksi, mene tiedä, mutta toivottavasti vaihtoi vain sijaintiaan.
Post Reply