Onko matematiikka symboliikkaa?

Symbolien ja vertauskuvien äärellä.
User avatar
Nefastos
Frater
Posts: 3659
Joined: Mon May 24, 2010 10:05 am
Location: Helsinki

Onko matematiikka symboliikkaa?

Postby Nefastos » Thu Oct 03, 2013 9:48 am

Okkultistille saattaa olla tuttu tilanne, että symbolien intensiivinen tutkimus voi lopulta johtaa uudenlaisen avautumisen kokemukseen. Symboli lakkaa olemasta liikkumaton kuva, alkaen sen sijaan kuin puhua tietoisuuden rajatilassa. Tarinoita avautuvista symboleista jotka lähestyvät voimansa tutkimukseen antanutta tutkijaa unessa, näyssä, mietiskelyssä tai yllättävässä arjen keskellä koetussa inspiraatiossa on paljon.

Tästä tulee mieleeni, voidaanko matematiikan & sen kielellä operoivan teoreettisen fysiikan symbolikieltä lähestyä samalla tavoin? Olisiko mielestänne mahdollista, että universumin mysteereitä intensiivisesti pohtiva tiedemies voisi "puhkaista symbolin kuplan" & saada älyllisessä havainnossaan välähdyksen Maailmasta Sinänsä?

Vai onko matemaatikon mielellinen lähtökohta kuitenkin sellaisessa olennaisessa kohdin erilainen kuin muiden symboliikan tutkijoiden, ettei uskonnolliseen vivahtava kokemus ole hänelle mahdollinen? Onko matematiikan symbolikieli viime kädessä olennaisesti erilaista kuin esim. alkemian?

Sana sivuttujen aiheiden ympärillä on muutenkin vapaa.
Faust: "Lo contempla. / Ei muove in tortuosa spire / e s'avvicina lento alla nostra volta. / Oh! se non erro, / orme di foco imprime al suol!"
Wyrmfang
Frater
Posts: 1144
Joined: Tue May 25, 2010 10:22 pm
Location: Espoo

Re: Onko matematiikka symboliikkaa?

Postby Wyrmfang » Thu Oct 03, 2013 10:44 am

Nefastos wrote:
Olisiko mielestänne mahdollista, että universumin mysteereitä intensiivisesti pohtiva tiedemies voisi "puhkaista symbolin kuplan" & saada älyllisessä havainnossaan välähdyksen Maailmasta Sinänsä?
Jos tämä on ylipäätään mahdollista, niin se on varmasti mahdollista matematiikan kautta. Itse asiassa, voiko uskonnollisesti maailmaa katsovan ihmisen näkökulmasta olla mahdollista, että jonkin asian kautta ei voisi saavuttaa uskonnollista kokemusta? Pitää kuitenkin huomata seuraava:
Nefastos wrote:
Vai onko matemaatikon mielellinen lähtökohta kuitenkin sellaisessa olennaisessa kohdin erilainen kuin muiden symboliikan tutkijoiden, ettei uskonnolliseen vivahtava kokemus ole hänelle mahdollinen?
Varmasti on mahdollinen, esim. Cantor osoittaa tämän. Mutta toisaalta nykyfilosofiassa Cantorin löydöksiä on käytetty nimenomaan argumenttina ateistisen maailmankuvan puolesta. Matematiikan kautta avautuva maailma sinänsä voi olla myös ihmismielelle fenomenologisesti täysin tyhjä ja kaoottinen. Tai sitten matematiikka sen paremmin kuin mikään mukaan ei avaa väylää mailmaan sinänsä (tai koko idea ei ole edes mielekäs), vaan sen kautta saavutettavat uskonnolliset kokemukset perustuvat johonkin muuhun.
Nefastos wrote:
Onko matematiikan symbolikieli viime kädessä olennaisesti erilaista kuin esim. alkemian?
Luulisin että on välttämätöntä erotella matematiikka kahdessa eri merkityksessä. Matematiikka ihmisen luontaisena tapana hahmottaa maailmaa ei luultavasti eroa, mutta matematiikka formaalina tieteenä on eri asia. Sikäli kuin matematiikka formaalina tieteenä operoi kuitenkin "luonnollisen matematiikan" oletuksilla, niin ero ei ole käytännössä niin keskeinen.

Koen matematiikan olemuksen aika vaikeaksi kysymykseksi, ja tällainen käsitys taitaa olla vallalla filosofiassa yleisestikin, mutta käytännössä voin kyllä suositella matematiikan opiskelua (nimenomaan yliopistotasolla, missä kyse ei yleensä ole laskemisesta vaan formaalista todistamisesta); se opettaa raa'an loogista ajattelua ja toisaalta juuri formaaliutensa takia antaa mielelle tilaa intuitiivisille substantiaalisille oivalluksille, jos sellaisia on ylipäätään tullakseen.
User avatar
Insanus
Frater
Posts: 970
Joined: Sat Aug 21, 2010 7:06 am
Location: Helsinki

Re: Onko matematiikka symboliikkaa?

Postby Insanus » Thu Oct 03, 2013 8:38 pm

On tietenkin. Ja mitä kylmemmälle ja kuivemmalle teoreettiselle tasolle mennään, usein sitä kiehtovampia asioita ja oivaltavampia sovelluksia tulee vastaan. Luin tässä viikko takaperin sellaista modernia grimoirea kuin "Statistics Methods and Applications", joka ei nyt ollut matematiikkaa, vaan tilastotiedettä, mutta kuitenkin. Viimeksi olin yhtä innoissani jostain kirjasta kun tutustuin Tao Te Chingiin joskus vuosia sitten.

Uutta teoriaa ei kehitä ihminen jolla ei ole luovaa mielikuvitusta, millään alalla, en ota uskoakseni. Ja tuo luovuus & inspiraatio ja "palojen loksahtaminen" ja henkinen flow seuraa uskoakseni aina sitä, kun hahmotetaan asioiden luonne & annetaan niiden johdattaa alueille joita ei täysin ymmärrä.
Myrkky sattuu siihen jolla on haava.
Umbra
Posts: 10
Joined: Wed Jan 15, 2020 1:51 am

Re: Onko matematiikka symboliikkaa?

Postby Umbra » Mon Jan 20, 2020 1:20 pm

Matematiikka on itselleni erittäin rakas työkalu (olen koulutukseltani luonnontieteilijä), toki älyllisellä tasolla mutta väittäisin, että jopa syvällisemminkin. Ollessani materialistinen ateisti, ensimmäiset jumaluuden tai pyhyyden kokemukseni liittyivät nimenomaan abstraktiin matematiikkaan. Muistan lämmöllä erästä keskustelutilaisuutta, jossa esitin arasti matematiikan professorille kysymyksen siitä, uskooko hän Cantorin paratiisin olemassaoloon - olettaen tai peläten, että hän vastaisi materialistiseen tapaan, että Cantorin paratiisi on vain ihmisaivojen tuote, siis alisteinen fyysiselle maailmalle. Sen sijaan professori vastasikin - yllättävän painokkaasti - että Cantorin paratiisi on hänelle todellinen, jopa todellisempi kuin fyysinen maailma. Tämä oli minulle rohkaisu jatkaa todellisuuden tutkimisen polkua, erityisesti sen mahdollisuuden raottamista, että fyysinen maailma ei ole ainoa tai korkein olemassaoleva.
Nefastos wrote:
Thu Oct 03, 2013 9:48 am
Olisiko mielestänne mahdollista, että universumin mysteereitä intensiivisesti pohtiva tiedemies voisi "puhkaista symbolin kuplan" & saada älyllisessä havainnossaan välähdyksen Maailmasta Sinänsä?
Kyllä, ehdottomasti, ja uskonkin että parhaat tiedemiehet kautta historian (Newton, Einstein esimerkiksi) ovat olleet Totuuden etsijöitä (ja joissain määrin löytäjiä) ja tiede on heille vain työkalu siihen. Valitettavasti suurin osa tieteen opiskelijoista, ainakin nykyisessä ilmapiirissä, jää tasolle, jossa tiede muuttuu ajattelua rajoittavaksi häkiksi, kun ei nähdä sen paikkaa suuremmassa kokonaisuudessa.
Insanus wrote:
Thu Oct 03, 2013 8:38 pm
Uutta teoriaa ei kehitä ihminen jolla ei ole luovaa mielikuvitusta, millään alalla, en ota uskoakseni. Ja tuo luovuus & inspiraatio ja "palojen loksahtaminen" ja henkinen flow seuraa uskoakseni aina sitä, kun hahmotetaan asioiden luonne & annetaan niiden johdattaa alueille joita ei täysin ymmärrä.
Samoilla linjoilla: näkisin, että kaikki uudet ajatukset, erityisesti Todet sellaiset, lopulta tulevat ihmisen ulkopuolelta, ja jos vastaanotin on suljettu jumalallisille tai astraalisille ulottuvuuksille, niin on turha ihmetellä, miksi luova työ tuntuu pään hakkaamiselta seinään.
lux ferre
Frater
Posts: 91
Joined: Sat Aug 27, 2016 7:25 pm

Re: Onko matematiikka symboliikkaa?

Postby lux ferre » Fri Apr 17, 2020 6:58 pm

Raamattu on hyvin esoteerinen josta löytyy paljon matemaattisia kaavoja kannattaa lukea Jukka Niemi luomiskoodi suosittelen totuuden etsivälle näistä voi löytää vastauksia ja kohdata sen pyhän mysteerin

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests