Salaliittoteoriat

Vakaumukset, moraalisäännöt, muut seurat ja uskonnot.
User avatar
Kenazis
Frater
Posts: 963
Joined: Sun Sep 12, 2010 7:57 pm
Location: Satakunta - Limbo

Salaliittoteoriat

Postby Kenazis » Sat Jan 20, 2018 5:41 pm

Erilaisia salaliittoteorioita täällä foorumilla on aina välillä sivuttu tai ohi mennen mainittu, mutta itse asiasta ei ole taidettu puhua.

Varmaa hyvä lähteä aika laajasti liikkeelle, joten rajataan pois se tosiasia, että salaliittoja on olemassa, on ollut olemassa ja tulee olemaan. Siis siinä mielessä, että kaksi tai useampi liittoutuu jonkin ulkopuolisilta salatun päämäärän saavuttamiseksi. Otetaan hieman suuremmat teemat esille. Apukysymyksinä voisi ottaa esille seuraavanlaisia: Onko mielestäsi olemassa jotain suuria salaliittoja ”kulissien takana”? Minkälaisia? Onko jokin salaliittoteoriaksi väitetty asia mielestäsi totta? Esim. Litteä maa, ”liskoihmiset”, kuulaskeutuminen (jota todella ei tapahtunut). Onko jokin yleinen salaliittoteoria selkeästi varteenotettavampi kuin muut?

Miksi salata kyseiset asiat, jos ne ovat totta? Miksi salaliittoteoriat ovat niin suosittuja, jos ne eivät ole totta? Mikä puhuu puolesta ja mikä vastaan? Onko merkitystä koko aiheella?

Muita mielenkiintoisia teorioita saa tuoda esille.
"In darkness let me dwell, The ground shall sorrow be..."
User avatar
Benemal
Frater
Posts: 740
Joined: Thu Feb 23, 2012 8:24 pm

Re: Salaliittoteoriat

Postby Benemal » Sun Jan 21, 2018 6:27 pm

Koska on niin paljon skitsofreenikkoja ja muita, joilla arvostelukyky on hämärtynyt, salaliittoteorioista tulee monille ensimmäisenä mieleen juuri sellainen hörhöporukka, wikileaksin, tai vaikka anonymousin sijasta. Tällöin ihmiset antautuvat vapaaehtoisesti valtavirran ehdollistamiselle ja toistelevat papukaijamaisesti koulussa, tai sanomalehdessä opittua ja pahimmillaan jopa luulevat olevansa se täysjärkinen ja älyllinen osapuoli. On hämmästyttävää, kuinka moni esim. ihan oikeasti uskoo sen 9-11 tarinan. Mutta koska AT foorumilla ollaan, niin mennään poispäin poliittisesta sinne hörhöilyn suuntaan. Viihteellisesti on hauskaa välillä katsoa youtubesta David Ickea, tai Richard Tellingeria. He ovat alalla ikäänkuin profeettoja, tai mestareita ja kun mennään täysillä ilman jarruja, niin välillä tulee täysosumia ja keksitään juttuja, jollaisia rationaalisilla ihmisillä ei koskaan tulisi mieleen. Tellingerilla on huikeita ideoita, joita en olisi itse keksinyt. En naura niille ihmisille pilkallisesti, vaan koen kuuluvani myös hörhöjen puolelle. Raja on vaan vähän lähempänä ja jarrut vielä olemassa.
Iisakki
Frater
Posts: 25
Joined: Thu Jul 25, 2013 1:51 pm

Re: Salaliittoteoriat

Postby Iisakki » Wed Jan 24, 2018 2:37 am

Benemal wrote: On hämmästyttävää, kuinka moni esim. ihan oikeasti uskoo sen 9-11 tarinan.
Joskus kävi läpi siihen aiheeseen liittyviä teorioita. Mielenkiinto heräsi että mikä on mielestäsi SE tarina? Tarinoita ja teorioita on useita siitä aiheesta. Niihin liittyy kaikenlaista muutakin kuin vain politiikkaa.
Tähti
Posts: 173
Joined: Wed Oct 15, 2014 11:00 am

Re: Salaliittoteoriat

Postby Tähti » Wed Jan 24, 2018 2:31 pm

Ultimaattinen testi erottamis- ja arviointikyvyissä (discerment skills englanniksi). Kaikista huipuin jos pystyy erottamaan asiat sujuvasti semmoisesta tekstistä, missä on esim 25% paikkaansa pitävää tietoa.

Fanin kritiikitön asenne vs. kriittisen ajattelijan asenne. Erittäin paljon löytyy noita fanin asenteita suurimmasta osasta ihmisiä, juuri erilaisista ennakkoluuloista ja asenteista (bias) vapautuminen on myös henkisellä polulla olennainen juttu. Tietty samalla voi löytää kriittisen ajattelijan asenteen myös muitakin asioita kohtaan.

Asioihin laajasti perehtyminen & fiksu ennakkoasennoton päätelmä = viisaus

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Argumentointivirhe
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Kognitiivinen_vinouma

“To attain knowledge, add things everyday. To attain wisdom, remove things every day.” -Lao Tsu
User avatar
Benemal
Frater
Posts: 740
Joined: Thu Feb 23, 2012 8:24 pm

Re: Salaliittoteoriat

Postby Benemal » Wed Jan 24, 2018 3:02 pm

Käytin sitä 9/11 tapahtumaa vain esimerkkinä populaareista illuusioista, joista lähes kaikki kärsivät. Olisi ehkä pitänyt valita joku vähemmän poliittinen. Mutta jos joku haluaa selkoa, niin vilkaiskoon bulding seiskaa. Siinä mielessä tämä liittyy työhömme, että bullshit-detector on hyvin tärkeä väline.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests