Rakkaus

Vakaumukset, moraalisäännöt, muut seurat ja uskonnot.
User avatar
Insanus
Frater
Posts: 926
Joined: Sat Aug 21, 2010 7:06 am
Location: Helsinki

Rakkaus

Postby Insanus » Tue May 23, 2017 5:08 pm

Mikä tää juttu on ja mitä välii sil on?
Myrkky sattuu siihen jolla on haava.
Kavi
Frater
Posts: 318
Joined: Mon May 09, 2016 4:52 pm

Re: Rakkaus

Postby Kavi » Tue May 23, 2017 7:15 pm

Ihmisenä, joka kokee ehkä enemmän jotain rakkauden antiteesiä tai hylkäämistä päivittäisessä elämässä ja joka ei ole päässyt yli viimeisestä parisuhteestaan - miettii juurikin tätä asiaa alhaisella maanmadon tasolla.
Sellainen täysin positivistinen näkemys, jonka mukaan rakkaus on vain aivokemiaa aiheuttaa pientä ärtymistä ja ehkä siitä syystä että pelkään että asia on näin.

Olen koittanut miettiä myös tätä rakkautta isolla R:llä, mutta olen vain päätynyt aina tutkiskelemaan omia säröytymiäni, tuskaa ja vääryyttä ja jätetyksi tulemista. Sekä varsinkin itsetuntoa, jolla värittää tämä kaikki. Tietynlaisessa uskonnollisissa liikkeissä näitä kokemuksia sitten paikkaillaan.
Rakkaudesta on niin vaikea puhua ilman, etteikö siinä päätyisi juuri kysymyksiin "mitä se edes on ja onks sil välii".
Jos henkilön kuvaelma maallisesta rakkaudesta on sellaista kun nyt on, niin mitä voi odottaakaan tältä aatteiden ja uskontojen Rakkaudelta?
7&8
obnoxion
Sodalis
Posts: 1803
Joined: Tue May 25, 2010 7:59 pm

Re: Rakkaus

Postby obnoxion » Thu May 25, 2017 12:36 pm

Seuran sivuilta löytyy tekstit "Rakkaudesta" sekä "Rakkaudesta - osa 1". Jälkimmäisestä tekstissä (löytyy sekalaisten kirjoitusten joukosta) on lause joka sementöi kohtalonyhteyteni Veljeskuntaan: "Rakkaus on ykseyden aistimista".

Tämä on niiden nondualististen tantristen traditioiden ydinsanoma, joihin vasemman käden polulla on alkuperäisesti viitattu. Kannattaa käydä muutenkin lukemassa sivustotekstejämme. Minun mielestäni ne antavat seurasta täsmällisemmän käsityksen kuin pelkkien foorumikeskustelujen seuraaminen.

Tämä aihe etenkin on sellainen, että minulla ei ole noihin kahteen artikkeliin mitään lisättävää.
One day of Brahma has 14 Indras; his life has 54 000 Indras. One day of Vishnu is the lifetime of Brahma. The lifetime of Vishnu is one day of Shiva.
Yinlong
Frater
Posts: 230
Joined: Sat Feb 27, 2016 6:12 pm

Re: Rakkaus

Postby Yinlong » Mon May 29, 2017 2:51 pm

Jos kysymys on rakkaudesta enemmän rakastumisen (tai sen päättymisen) muodossa, muistan jossain omissa aikaisemmissa kieriskelyissäni, että Francesco Alberonin lukeminen piristi mieltä. Englanninkielinen käännös löytyy laillisesti PDF:nä täältä: http://www.alberoni.it/pdf/Falling-in-l ... loving.pdf mutta kirjasta löytyy myös käännös suomeksi.
Quaerendo Invenietis - Na dìomhcuimhnich a-chaoidh - Feuer frei!
Kavi
Frater
Posts: 318
Joined: Mon May 09, 2016 4:52 pm

Re: Rakkaus

Postby Kavi » Mon May 29, 2017 8:46 pm

Yinlong wrote:Jos kysymys on rakkaudesta enemmän rakastumisen (tai sen päättymisen) muodossa, muistan jossain omissa aikaisemmissa kieriskelyissäni, että Francesco Alberonin lukeminen piristi mieltä. Englanninkielinen käännös löytyy laillisesti PDF:nä täältä: http://www.alberoni.it/pdf/Falling-in-l ... loving.pdf mutta kirjasta löytyy myös käännös suomeksi.
Tämä tuli tarpeeseeni juuri nyt.
Kiitän erittäin paljon tästä linkistä!
7&8
Wyrmfang
Frater
Posts: 1113
Joined: Tue May 25, 2010 10:22 pm
Location: Jyväskylä

Re: Rakkaus

Postby Wyrmfang » Mon May 29, 2017 11:21 pm

Itse olen kokenut hedelmälliseksi Erich Frommin ajatukset rakkaudesta, erityisesti teos Rakkauden vaikea taito (kulkee myös muilla nimillä eri painoksissa), jossa tätä teemaa nimenomaisesti käsitellään. Frommin perusidea on, että rakkaus on enemmän taito kuin tunne. Itselleni juuri tämän ajatuksen reflektoiminen on avannut tuota mainitsemaasi lukkoa, että rakkauden pelkää olevan ikään kuin naiivien ihmisten elättelemää illuusiota, fiilistä vailla todellista pohjaa. Frommille keskeistä on myös rakkauden ilmeneminen eri muodoissa ja näiden muotojen liittyminen kuitenkin toisiinsa pitkälti samoin kuin Nefastoksen mainitussa artikkelissa, jossa jaotellaan planeettojen mukaan 7 eri rakkauden muotoa. Tavallaanhan kokemus siitä, että haluaa rakastaa mutta ei kykene, on jo rakkautta Saturnuksen alaisuudessa. Tämä on ollut toinen hyödyllinen idea tällaiselle ihmiselle, jonka helmasynti on selvästikin viha eli rakkauden vastakohta (sikäi kuin vastakohdan käsite ymmärretään dialektisesti eli toisiinsa läheisesti lomittuvina).
Kavi
Frater
Posts: 318
Joined: Mon May 09, 2016 4:52 pm

Re: Rakkaus

Postby Kavi » Tue May 30, 2017 10:08 am

Kiitos tästäkin suosituksesta! Pitänee tutustua, nyt kun kesällä on enemmänkin aikaa lukea.
7&8
User avatar
Shivaprasaada
Posts: 111
Joined: Fri Feb 24, 2017 9:40 pm

Re: Rakkaus

Postby Shivaprasaada » Tue May 30, 2017 6:33 pm

Haluaisin tietää mitä Insanus tällä kysymyksellään tarkoittaa. Onko se tarkoituksenhaluinen avaus jollekin rakkauteen liittyvään tiettyyn asiaan ja pohdintaan?
User avatar
Insanus
Frater
Posts: 926
Joined: Sat Aug 21, 2010 7:06 am
Location: Helsinki

Re: Rakkaus

Postby Insanus » Tue May 30, 2017 11:22 pm

Avaus oli humoristinen ja pyrki haastamaan seurallemme tyypillisen "ykseydellisyyden", vaatimaan henkilökohtaista ja abstrahoimattoman suoraa kokemusta: Kun "kolminainen avain" kattaa rakkaudellisen, totuudellisen ja moraalisen tahdon aspektit, koen että juuri henkilökohtainen rakkauden ajattelu (ehkä ennemmin "tunteilu") yhdistää ylempää alempaan ja alempaa ylempään.

En halua kysyä rakkauteen liittyvää, vaan rakkautta suoraan: mikä se kokemus on, onko se kokemus, onko se itsepetosta, onko se aivokemiaa, onko se vakaumus, mikä vakaumus se on: Sanot rakkaus, puhutko paskaa vai palaako sielu; onko se seksiä, onko se pelkoa, kiintymystä, palvontaa, mitä palvontaa, mitä, mitä, mitä?

En halunnut alustaa, vaan kysyä naivistisesti koska johdattelu tuntuu tarkoituksen vastaiselta lähtökohtana, vaikken tiedä siitäkään.
Myrkky sattuu siihen jolla on haava.
obnoxion
Sodalis
Posts: 1803
Joined: Tue May 25, 2010 7:59 pm

Re: Rakkaus

Postby obnoxion » Wed May 31, 2017 9:20 am

Voisin ajatella että monelle perheelliselle rakkaus on jatkuvasti päällimmäinen tunnetila. Vaikka on esitetty että omien lasten rakastaminen on yhdenlaista itsekkyyttä, kokemuksen myötä sanoisin että näin ei ole. Lapsethan ovat käytännössä valtava taakkaa, ja toisaalta lasten saaminen voi herättää empatian ihmisiä kohtaan yleisesti. Ja tällainen yleinen empatia motivaation lähteenä on kuin lohikäärme joka syö muita, pienempiä motivaattoreita, kunnes jäljellä on vain tuo yksi, suuri lohikäärme.
One day of Brahma has 14 Indras; his life has 54 000 Indras. One day of Vishnu is the lifetime of Brahma. The lifetime of Vishnu is one day of Shiva.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests