Fundamentalismi

Vakaumukset, moraalisäännöt, muut seurat ja uskonnot.
Locked
User avatar
Albert
Posts: 24
Joined: Fri Feb 25, 2011 11:46 pm
Location: Turku

Fundamentalismi

Post by Albert »

Jonkin aikaa sitten ajattelimme kämppikseni kanssa katsoa dokumentin Jesus Camp (http://fi.wikipedia.org/wiki/Jesus_Camp), joka kertoo Amerikkalaisesta äärikristillisestä lasten kesäleiristä, ja muutaman leirille osallistuvan lapsen ja heidän perheidensä elämästä.

Katsoimme dokumenttia n. puoli tuntia, jonka jälkeen kumpikin omalta osaltaan päätti, että on aika lopettaa. Itse olin äärimmäisen epätoivon ja turhautumisen välimaastossa ja kämppikseni viittä vaille huusi raivosta. Vaikka koen olevani ymmärtäväinen ja vapaamielinen ihminen hyvin monessa asiassa, en voinut millään tasolla edes väittää käsittäväni dokumentissa esiteltyjen ihmisten ajatusmallia. Vanhemmat opettivat lapsiaan kotikoulussa, koska kohtaaminen julkisen koulujärjestelmän kanssa saattaisi vaarantaa heidät esim. evoluutioteorialle tai muille kodin näkemysten kanssa ristiriidassa oleville asioille. Herätysliike vaikutti olevan lapsille ainoa sosiaalinen kontakti ikätovereihinsa, tai ylipäätään perhepiirin ulkopuolelle. Tuntui uskomattoman pahalta katsoa, kun hieman yli kymmenvuotiaita (vanhin muksu taisi olla 12 tai 13) lapsia oli kehdosta pitäen järjestelmällisesti indoktrinoitu uskomaan vain ja ainoastaan karismaattisen herätysliikkeen sanomaan.

Omalta osaltani olen kohdannut fundamentalistista ajattelutapaa enimmäkseen sukulaisteni kanssa, joista osa on enemmän tai vähemmän (kuitenkin ilmeisesti vähenemään päin) fundamentalistikristittyjä. Tulen tod.näk. aina muistamaan sen palon, jolla he puhuivat minulle ainoasta todellisesta uskosta etc. kun olin pieni. Enkä mitenkään positiivisella tavalla. Toki nyttemmin, kun olen itse paremmin perillä sukuni synkistä taustoista (kaikkea mahdollista raiskauksista veljesmurhiin ja mielisairaaloihin) ymmärrän selvemmin sen jäykän ja aggressiivisen sosiaalisen rakenteen tarpeen, johon esim. sukulaisteni allekirjoittama helluntailaisuus vastaa. En kuitenkaan koskaan ole kyennyt ymmärtämään sitä energiaa, joka ajaa aikuisen ihmisen paasaamaan 12-vuotiaalle sukulaispojalle siitä, kuinka homoseksuaalisuus on vääryys (oma kokemus) tai vaatimaan, että koska vihollisilla (Islam) on fanaattinen lapsiarmeija käytössään, tulee kristittyjen muodostaa vastaavanlainen (vapaasti suomennettu Jesus Camp-leirin pastorin lausunnosta).

Olisi kiinnostava kuulla ihmisten ajatuksia ja/tai kokemuksia fundamentalismista ylipäätään. Avaukseni kytkeytyy vahvasti kristinuskoon johtuen omista kokemuksistani sen fundamentalistisesta puolesta.

PS: Tässä muuten linkki ko. leffaan, huonolaatuisena youtube-versiona http://www.youtube.com/watch?v=N7XGUPCQWrs
obnoxion
Posts: 1806
Joined: Tue May 25, 2010 7:59 pm

Re: Fundamentalismi

Post by obnoxion »

Tämän tason fundamentalismi on yleensä sellaista että joko sitä ei ymmärrä tai sitten siinä on mukana. En ole nähnyt dokumenttia, enkä sitä aio lähiaikoina katsoa, mutta wikipedia-linkistä mainittu George W. Bushin pahvikuvan edessä rukoilu ja toisaalta tämän saman presidentin johtamasta yhteiskunnasta irtautuminen tuntui ainakin lievästi ristiriitaiselta. Jokin tässä presidentissä tnäyttäisi puhuttelevan fundamentalistien sydämiä.

Meilläkin on toisella puolella sukua vahvaa fundamentallismin perintöä, ja kun Albert mainitsi helluntalaisuuden, on meidän suvussamme vaikuttanut vastaavasti jehovantodistajien opetus. Jo isoisoisäni oli kuljeskeleva saarnamies. Ja taas aivan kuten Albertin kohdalla, myöhemmässä sukupolvessa usein ne jotka eivät olleet fundamentalisteja olivat sitten hyvin helposti juoppoja tai rikollisia. Minusta tuntuu että toinen ääripää on ruokkinut toista, eikä ole enää mahdollista selvittää kumpi on muna ja kumpi kana. Yleensäkin tuntuisi että rikollisen elämäntavan ja fundamentalismin syyllisyys ja ansiot ovat yhteisiä, sillä niin tiiviisti ne ovat toisiinsa kietoutuneet.

Suvussani en pidä tätä fundamentalismia aivan valtavan ongelmallisena, sillä se on yleensä tarkoittanut myös korkeaa kolutustasoa ja siitä että lasten perustarpeet ovat olleet hyvin tyydytettyjä. Trendi on ollut ennemmin sellainen, että aikusiällä on tultu muissa perheissä uskoon kuin että uskovaiset olisivat kääntyneet aikuistuttuaan maallisiksi. Toisaalta tällainen suvun sisäinen käännytystyö on myös rikkonut perheitä. Ja kuitenkin uskon ulkopuolisena minun on sanottava että itselleni tämä fundamentalismi on ollut kohdattaessa äärimmäisen ahdistavaa, sillä se näyttäytyy jatkuvana käännytystyönä joka alkaa sillä sekunnilla kun uskovaisen sukulaisen tapaa eikä lakkaa hetkeksikään. Vanhempieni kielloista huolimatta sitä jatkui koko lapsuuteni ajana aina kun heidän silmänsä vältti.

Ehkä tähän ketjuun voisimme liittää keskustelua suomalaisista herätysliikkeistä, joita olen alkanut viime kuukausina hieman tutkimaan. Erityisesti heinolalaisuus ja korpelalaisuus ovat olleet kiinnostavia monesta syystä, mutta myös viisi suurta ovat kaikki hyvin kiinnostavia. Onhan korpelalaisuuskin alunperin lestadiolaisuudesta haarautunut, vaikka muodostui nopeasti hyvin erilaiseksi liikkeeksi.
One day of Brahma has 14 Indras; his life has 54 000 Indras. One day of Vishnu is the lifetime of Brahma. The lifetime of Vishnu is one day of Shiva.
User avatar
Benemal
Posts: 562
Joined: Thu Feb 23, 2012 7:24 pm
Location: South-Fin

Re: Fundamentalismi

Post by Benemal »

Jesus camp on hillittömän hauska dokumentti. Yksi suosikeistani, olen katsonut sen kymmenen kertaa. "Wizards are enemies of god!" Ensi näkemällä oli omakin reaktioni järkytys, mutta pian se muuttui nauruksi. Mainittakoon suosituksena hauskin dokumentti ikinä, The story of Anvil. Tosielämän Spinal Tap.

Näkökulmani on toki melko erilainen, kuin Albertin. Synnyin kommunistivanhemmille ja ensimmäinen kontakti uskontoon oli koulu. Kun koulussa ruvettiin tyrkyttämään uskontoa olin järkyttynyt ja myös nauroin, kun aikuiset ihmiset uskoivat satuihin. Opettaja sanoi, ettei saa nauraa toisten uskolle, mutta en voinut muuta. Se oli niin absurdia. Kun opettaja sanoi minua ateistiksi, kannoin sitä ylpeänä, kuin kunniamerkkiä. Tästä lähti myös syvä epäluottamus kaikkeen, mitä aikuiset kertoivat totuutena.. En uskonut mitään, mitä en voinut järjellisesti itselleni perustella. Samanainen olen vielä nykyisinkin, koska en pidä itseäni "aikuisena". Se oli siis elämän suunnan muuttava hetki.

Minunkin isoisoisäni oli saarnamies. Lestadiolainen pohjois-pohjanmaalla. En tiedä, kuinka kovaa kuria hän piti, mutta isoisäni sukupolvi hylkäsi jokatapauksessa uskon ja eli "normaalia" elämää.
Absconditus
Posts: 23
Joined: Thu Jun 10, 2010 5:20 pm
Location: Helsinki

Re: Fundamentalismi

Post by Absconditus »

Linkittämäsi dokumentti on tullut kyllä pari vuotta sitten katsottua. Silloin siitä jäi aika ahdistavat fiilikset. Tuollaisessa fundamentalismissa itselleni ehkä surullisinta on lähes täydellinen kyvyttömyys kehittyä eteenpäin. Kun silmät suljetaan, maailmalta eristäydytään ja tehdään se kaikki ylpeänä uskoen, että lunastetaan taivaspaikka, niin syöstään melkoiseen inertian suohon, josta ei helpolla rämmitä ulos. Samalla tähän inertiaan koetetaan nykiä ihmisiä sieltä täältä, erityisesti niitä, jotka ovat herkimmässä tilassa, kuten huumeriippuvaiset ja lapset. Massa kasvaa ja siinä samassa inertian vahvuus. Näistä liikkeistä irti pyrkivät joutuvat kärsimään prosessista pahimmillaan koko ikänsä.

Pohjanmaalta kun kotoisin olen, niin lestadiolaisuuden kanssa on aivan pienestä saakka joutunut olemaan tekemisissä. Toinen puoli suvustani on melko lestadiolaisvoittoista, ja vanhan paikkakuntani asukkaista huomattava osa oli lestadiolaisia. Muistan, että lestadiolaisilla sukulaisilla vieraileminen oli lapsena jostain syystä todella ahdistavaa. Aivan kuin olisi vieraalla maaperällä, joka hylkii sinua koko ajan. Vaikka kuinka pullaa tarjottiin, niin ei siellä ikinä tuntenut itseään tervetulleeksi. Näiden perheiden lasten kanssa oli mahdotonta edes leikkiä, niin eri maailmasta he tuntuivat olevan.

Vanhan paikkakuntani kaltaisessa ympäristössä kasvaminen oli todella ahdistavaa, kun kaikelle tuntuu olevan valmis muotti, jonka mukaan tulee toimia, muuten on hylkiö. Tällainen olikin sitten omiaan herättämään sisässä kapinan, jonka johdosta äärimmäinen tie energiapiirin itsenäistämiseen saattoi alkaa, ja näin minusta tuli lopulta satanisti. Erityisen surullista on katsoa tuota paikkaa nyt ja huomata, etteivät ihmiset siellä tunnu vieläkään haluavan herätä. Tämä sisäinen kuolema kun näkyy jo ulkoisestikin väestön vähentyessä ja talojen rapistuessa pystyyn.

Lestadiolaisuudesta tuli vielä mieleen, että lestadiolaislapset tuntuivat olevan erityisen julmia. Monet heistä kiusasivat muita ja yrittivät pelotella muita sillä, miten he joutuvat Helvettin tulimereen palamaan ikuisesti. Hyvin nuoresta iästä he myös kiduttivat ja tappoivat paljon pieneläimiä. Muistan kuulleeni rautalangalla mestatuista pikkulinnuista, ja oli meidän perheenkin kissan kuulemma joku pentu heittänyt liikennemerkkiin. Minua itseäni on joskus ammuttu ilmakiväärillä, joka onnekseni ei ollut ollenkaan tehokas, ja ampuminen tapahtui kaukaa. Vastaavia tarinoita olisi tusinoita.
User avatar
Insanus
Posts: 835
Joined: Sat Aug 21, 2010 7:06 am
Location: Helsinki

Re: Fundamentalismi

Post by Insanus »

Siinä missä Platypus puhui aikuisten ihmisten satuihin uskomisesta absurdina ja järjettömänä ja käytti sitä argumenttina tällaisen uskon vääryyteen, tuntuu että monesti sama ajatus tulee juuri perusteluksi uskon oikeuteen. En väitä tätä faktaksi, mutta olen saanut vaikutelmia joiden mukaan järjen halveksunta on fundamentalisteille tai niille kristityille joita ei voida kuitata LaVeyn "nojatuolikristityiksi" jonkinlainen ylpeyden aihe/todiste tosi uskosta, mikä taas on hyvinkin ymmärrettävää koska materialismihan on älykästä ja totta ja hengellisyys haihattelua ja kontrolloimatonta tunnekuohua joka ehdottomasti on psykologisoitavissa.
Kun joku kuittaa uskonnon typeräksi joulupukkiuskoksi, vastareaktio on se että typerää joulupukkiuskoa aletaan väittää tosi uskonnollisuudeksi. Sympaattista ja ymmärrettävää, mutta helvetin vaarallista, koska tämä tietysti jatkaa vastareaktion vastareaktio-tyyppistä luuppia, jossa yhteyttä ei suostuta löytämään ja jossa aletaan tarvita jatkuvasti entistä enemmän väkivaltaa että silmät varmasti pysyvät kiinni molemmin puolin ja jihadit saadaan käyntiin. Sanasta jihad tulee muuten herkästi mieleen länkkäreiden yee-haw huuto joka kuvannee sitä palavaa intoa hyvin.

Albert: Ajatusmallina sitä on varmasti vaikea ymmärtää koska eihän se mikään ajatusmalli ole, vaan pohjaa uskoon: uskoon että tämä on oikein ja kaikki muu on väärin, eikä sitä pidäkään perustella järjellä. Ongelmallisuuksia tulee siitä kun ei nähdä pohjaan asti omia traumoja ja epäpuhtauksia, vaan 'vain tahdotaan tehdä oikein'.
Esimerkkinä, ymmärsit aikanaan varsin mainiosti älylliset selittelyni siitä minkä takia aktiivinen pyrkimys pahuuteen ja itseisarvoisen kapinan palvontaan olisi mitä loistavinta toimintaa, mutta samalla olimme molemmat häkeltyneitä tietyistä innokkaista ei-niin-älyllisistä natsi-idealisteista jotka eivät kuitenkaan kokeneet mitään muuta hakevansa kuin terveempää ja luonnollisempaa maailmaa. Toisaalla oli oma kyvyttömyyteni ilmaista niin korkeita ideaaleja kuin ehdottomasti vaadin ja toisaalla täysi välinpitämättömyys tarkoitus pyhittää keinot-mentaliteetilla. Huono rakkaudeton suhde omaan rajallisuuteen ajaa aika huonoille teille, mutta minkäpä teet jos sitä et suostu näkemään, oli syy sitten ylpeydessä, traumatisoitumisessa, pelossa tai laiskuudessa.
Jumalan synnit ovat kourallinen hiekkaa ihmisen valtameressä
User avatar
Albert
Posts: 24
Joined: Fri Feb 25, 2011 11:46 pm
Location: Turku

Re: Fundamentalismi

Post by Albert »

Goreart wrote:Esimerkkinä, ymmärsit aikanaan varsin mainiosti älylliset selittelyni siitä minkä takia aktiivinen pyrkimys pahuuteen ja itseisarvoisen kapinan palvontaan olisi mitä loistavinta toimintaa, mutta samalla olimme molemmat häkeltyneitä tietyistä innokkaista ei-niin-älyllisistä natsi-idealisteista jotka eivät kuitenkaan kokeneet mitään muuta hakevansa kuin terveempää ja luonnollisempaa maailmaa. Toisaalla oli oma kyvyttömyyteni ilmaista niin korkeita ideaaleja kuin ehdottomasti vaadin ja toisaalla täysi välinpitämättömyys tarkoitus pyhittää keinot-mentaliteetilla.
Nämä keissit tuli itellenikin mieleen tässä yhteydessä. Lähinnä erään legendaarisen Barathrum-keikan jälkeen käydyt väännöt yhden kansallissosialismia allekirjoittavan herrasmiehen kanssa. Kaikkein selvimmin mieleeni jäi, kun kritisoin häntä fanatismista ja hän vastasi nimenomaan HALUAVANSA olla fanaattinen (taisin verrata häntä myös fundamentalistikristittyihin asenteeltaan, josta hän vaikutti olevan varsin mielissään) ja hän ilmeisesti koki, että fanatismi on ainoa tapa vaikuttaa asioihin tai tehdä muutosta. Ja nimenomaan väkivaltainen fanatismi, koska kaikki muutos maailmassa kuulema tapahtuu tuoreiden ruumiiden yli marssimalla.

Omakin sukuni on muuten Pohjanmaalta kotoisin. Isoisäni oli saarnamies nuoruudessaan, mutta pahin fundamentalismi hellitti hänen vaimonsa kuoltua ja jätettyä hänelle yksinhuollettavaksi n. kymmenhenkisen lapsikatraan.

Absconditusin (Abscondituksen? :? ) mainitsema fundamentalistisen uskon rampauttava vaikutus on itsellenikin nimenomaan se tekijä, joka eniten ahdistaa. En pysty käsittämään.
User avatar
Nefastos
Posts: 3029
Joined: Mon May 24, 2010 10:05 am
Location: Helsinki

Re: Fundamentalismi

Post by Nefastos »

Itse en ole tietoinen yhdestäkään herätyskristitystä omassa suvussani. Mikä on jo sinänsä aika jännittävä huomio. Vastaako herätysliikejäsenyys siis vanhaa heimo-ajattelua, jossa sukuhaarat muodostavat omanlaisiaan kasteja... hmm. Hyvin useinhan kyse näissä rakenteissa on erittäin alleviivatusti OKT-ajattelusta, yhteisöpainotteisuudesta, joka palaa siihen yhdistävään tekijään, että vain oma traditio on oikeassa & traditiosta poikkeavat absoluuttisesti väärässä.

Kun ajattelee fundamentalismin pahimmillaan (eikä niinkään harvoin) harjoittamaa lastenkin aivopesua, josta puhutte, tulee tietysti mieleen ajatus myös siitä, pitäisikö sitä jo kriminalisoida. Mutta käytännössä tämä ei liene mitenkään mahdollista; yleensäkin ajatus siitä että jotakin laissa kieltämällä asia ikään kuin poistuisi olemassaolosta on lopulta yhtä naiivi kuin se on yleinen. Parempi olisi yhä enemmän & tietoisemmin operoida yhteisöllisesti näiden hämärän alueiden tuntumassa, jotta ihmiset & ilmiöt eivät niistä putoaisi sellaiseen rikolliseen undergroundiin, joka jo on täysin pääsemättömissä.

Eli on ehkä kuitenkin parempi, että oudot lahkot & heimot & kultit (look who's talking) saisivat toimia mahdollisimman avoimesti & vapaasti, kuin että Jeesus-leirit suljetaan yhteiskunnan ulkopuolelle luomaan sellaista Innsmouth-slummikulttuuria, jossa kidukset pian kasvavat vähintäänkin psykologisella tasolla.
Faust: "Lo contempla. / Ei muove in tortuosa spire / e s'avvicina lento alla nostra volta. / Oh! se non erro, / orme di foco imprime al suol!"
Locked