Kirkkokristillisen Helvetin ikuisuus

Vakaumukset, moraalisäännöt, muut seurat ja uskonnot.
Ensi-Lugal
Posts: 20
Joined: Wed May 26, 2010 3:18 pm

Kirkkokristillisen Helvetin ikuisuus

Postby Ensi-Lugal » Sun Sep 23, 2012 1:51 pm

Löysinpä eilen mielenkiintoisen kirjoituksen, vaikka enpä juuri US:n blogeja korkealle noteeraakaan, Kristinuskosta, kadotuksesta ja pelastuksesta:


http://joukopiho.puheenvuoro.uusisuomi. ... le-ikuinen
obnoxion
Sodalis
Posts: 2090
Joined: Tue May 25, 2010 7:59 pm

Re: Kirkkokristillisen Helvetin ikuisuus

Postby obnoxion » Sun Sep 23, 2012 6:05 pm

Vaikka en pitänyt blogitekstin loppua kohden vaahtoavaksi äityvästä sävystä, pääperiaatteista olin samaa mieltä. Sattumalta juuri tänään luin tiibetiläisen esimerkin helvetistä. Eräs henkilö oli syntynyt helvettiin hevosena, ja veti kahden muun hevosen kanssa täysin ylivoimaista kuormaa ylös jyrkkää mäkeä. Helvetin olennot hakkasivat hevosia piiskallaan yhä kovempaa ja kovempaa, vaikka oli selvää että tehtävä oli hevosille mahdoton.

Silloin tämän helvettiin hevosena syntyneen henkilön mieleen tuli myötätuntoinen ajatus, ja hän sanoi helvetin olennoille: "Päästäkää nuo kaksi muuta vapaiksi, ja antakaa minun vetää taakkaa yksin". Helvetin olennot suuttuivat: "Kurja elukka, kuinka kehtaat väittää pystyväsi yksin sellaiseen mihin ei kykene edes kolme yhdessä". Samalla raivostunut demoni löi ruoskansa rautapäällä myötätuntoista hevosta niin lujasti kalloon että se halkesi, ja hevonen menehtyi, syntyen välittömästi uudelleen paratiisissa.

Tämä kertomus vastasi ainakin omia käsityksiäni hyvin tarkasti. Jos puhutaan Raamatusta, sen hahmot ja paikat ovat potentiaalisesti ikuisia* olotiloja, joita eletään todeksi kaikkialla ympärillämme. Äskeinen esimerkkimme on hyvin helppo kuvitella minkä tahansa mäen rinteelle. Siitä selviää myös kuinka paljon on sisäisten valmiuksiemme varassa, ja kuinka vähän vastaavasti ulkoisella kultaisuudellamme on painoarvoa.

*Ikuisella tarkoitan aionia, lokaa, tai korkeintaan kahden suuren yön välistä hyvin pitkää aikaa.
One day of Brahma has 14 Indras; his life has 54 000 Indras. One day of Vishnu is the lifetime of Brahma. The lifetime of Vishnu is one day of Shiva.
User avatar
Nefastos
Frater
Posts: 3666
Joined: Mon May 24, 2010 10:05 am
Location: Helsinki

Re: Kirkkokristillisen Helvetin ikuisuus

Postby Nefastos » Mon Sep 24, 2012 5:42 pm

Erittäin hyvä aihe. Helvettitilojen "suhteellista ikuisuutta" (!) on tullut paljon pohdittua viime aikoina. Että jokin on ikuinen kunnes se loppuu ei ole ihmisen aivoille mitenkään mahdoton kokemistapa. Eikä arkkityyppien. Eli, kuten veli Obnoxion asian kauniisti sanoi:
obnoxion wrote:hahmot ja paikat ovat potentiaalisesti ikuisia* olotiloja, joita eletään todeksi kaikkialla ympärillämme.


Mutta vaikka nämä asiat ovat niin salaperäisiä, syviä ja pelottaviakin - lähtien siitä hetkestä kun helveteistä tulee jotain todellista, eivätkä ne enää ole etäisiä kysymyksiä dogmatiikasta - kaikkein tärkeimmäksi kohdaksi jää kuitenkin aina tuo sisäisen oivalluksen olennaisuus ulkoisen sijaan. Tietoisuus on lopulta se, joka piirtää meidät esiin milloin mihinkin kokemismaailman kolkkaan, eikä päinvastoin.

Ja kuitenkin konteksti sanelee tietoisuutta, jos jälkimmäinen ei osaa olla hirveän valpas. Esimerkkinä toimii vaikkapa tuo linkitetty blogiteksti, jossa kirjoittaja ensin valveutuneesti esittää lingvistisen pohjan kilpailevan uskon teesejä vastaan, mutta sitten lakkaa käyttämästä samaa järkeilyä suhteessa omiin uskonkappaleisiinsa:

Katolisessa kirkossa ei ole pelastusta, vaan ainoastaan Jeesuksessa Kristuksessa. (...) Jeesuksen sovitustyö ristillä oli niin järisyttävän vahva ja vaikuttava, että Jeesuksen veren pelastava voima menee meidän maanpäällisen elämämme ajan yli ja ulkopuolelle ollen niin voimakas, että lopulta Jeesuksen ristinkuolema tulee merkitsemään kaikkien pelastumista.


Ei tarvitse kuin pureutua kovinkaan syvälle Uuden Testamentin evankeliumitekstien vastaavaan lingvistiikkaan ja sanaetymologioihin voidakseen kyseenalaistaa aivan yhtä terävästi protestanttisen Kristus-pelastususkon.

Mutta palatakseni takaisin varsinaiseen aiheeseen, lopulta aika harva ihminen nykyään voi enää millään tasolla uskoa ikuiseen helvettiin. Sen sijaan pulmallisempaa on se, ettei ehkä kyllin moni osaa uskoa helvetteihin lainkaan. Sillä siinä missä henkisesti valveutunut ihminen voi hyvinkin jättää huomiotta koko syy-seuraus-kuvion ja pohjata toimintansa teon eettisyyteen sinänsä eikä seurauksellisesti, tietty usko tekojen seurauksiin voisi antaa ns. tavallisille ihmisille jonkinlaisen moraalisen mittapuun & halun toimia oikein.

Ajatus siitä että helvetti olisi seurausta väärään kulttiin kuulumisesta on järjetön; mutta ei lainkaan ajatus siitä, että sairastunut mieli luo ympärilleen hyvin vaikeita kokemuksia kun se on erkaantunut omaa näennäistä eheyttään ylläpitävistä ulkoisista ärsykkeistä.
Faust: "Lo contempla. / Ei muove in tortuosa spire / e s'avvicina lento alla nostra volta. / Oh! se non erro, / orme di foco imprime al suol!"
User avatar
A.A.
Posts: 83
Joined: Wed Aug 04, 2010 9:15 pm
Contact:

Re: Kirkkokristillisen Helvetin ikuisuus

Postby A.A. » Mon Oct 01, 2012 11:31 pm

Ensi-Lugal
Posts: 20
Joined: Wed May 26, 2010 3:18 pm

Re: Kirkkokristillisen Helvetin ikuisuus

Postby Ensi-Lugal » Tue Oct 02, 2012 12:47 am

Tuon huomasinkin. :)

Aika hauska kyllä ja pilan kohde itsekin piti sitä hauskana ja sopivana. :)

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest