Page 1 of 2

Keinoliha

Posted: Wed Feb 28, 2018 1:48 pm
by Kavi
Tämän päiväisessä Hesarissa puhuttiin keinolihasta. Vaikka nykyinen lihatuotanto on aika karmaiseva asia, niin jotenkin elottoman petrimaljassa kasvatetun asian laittaminen suuhun tuntuu ajatuksena hyvin etovalta. Tähän liittyy jonkinlainen surullinenkin paradoksi - elävän täytyy kärsiä, tulla uhratuksi jotta se koetaan mielekkääksi myös syödä.
Mitä aihe herättää teissä esiin vai herättääkö laisinkaan?

Re: Keinoliha

Posted: Wed Feb 28, 2018 2:43 pm
by Don Quijote
Itselleni tämä tuntuu positiiviselta asialta ihan noin kärsimyksen vähenemisen näkökulmasta. Paukahtaa mieleen, että tämä voisi olla "palkinto" jonkinlaisesta kriittisen massan saavuttamisesta mitä tulee siihen oivallukseen, että ruumis ilman tietoisuutta on lopulta pelkkää elotonta materiaa. Samalla tavalla kuin särkylääkkeet kehittyivät ihmiskunnan sympatian kehityttyä tiettyyn pisteeseen :-)

Re: Keinoliha

Posted: Wed Feb 28, 2018 2:45 pm
by Isobel
Minusta keinoliha ei ikinä voi korvaa oikeaa lihaa. Tämä seuraava on puhtaasti tunteisiin perustuva mielipide; Kaikki teollinen, ja kaikenlainen liiaksi jatkettu ja teollisesti tuotettu, on lopulta ihmiselle epäterveellistä. Pystyykö ihmisen keho hyödyntämään keinotekoisesti tuotettua ruokaa? Ts. Tunnistaako elimistömme sen?

Tunnen henkilökohtaisesti suhteellisen suurta vastustusta keinolihan syömiseen. Vaikka ymmärränkin sen, mikä on johtanut tämän keksimisen. Ihmisen nälkä ja ravinnon niukkuus osissa maailmaa on järkyttävää kun sitä vertaa länsimaiden hävyttömän suureen ruokahävikkiin.

Jotenkin elämä itsessään on itseisarvo, ei sen laatu, kuten esim tehotuotannossa. Jos joutuisin valitsemaan elävän eläimen välillä, että suljen eläimen koko iäkseen pieneen karsinaan, jossa ei ole liikkumatilaa. Kärsimään haavaumista ja epähygienisistä oloista 2-5vuotta. Ja minulle tarjoutuisi mahdollisuus säästää eläin siltä kärsimykseltä valitsemalla keinolihan, joutuisin tilanteeseen johon en halua.

Tällä hetkellä onneksi kuluttajana voin valita keneltä tuottajalta lihani valitsen.

Re: Keinoliha

Posted: Wed Feb 28, 2018 4:05 pm
by Kenazis
Koska liha ei yksinkertaisesti ole erityisen terveellistä, niin miksi ihmeessä sitä tulisi syödä keinoversiona? Miltei ainoat syyt syödä lihatuotteita kasvisversioiden sijaan on asenne ja hedonismi, koska nykyään ainoa huomattava ero ajatellen "makunautintoa" on ehkä hieman erilainen tekstuuri. Tämä summaa oman mielipiteeni aika hyvin aiheesta.

Re: Keinoliha

Posted: Wed Feb 28, 2018 4:11 pm
by Hairetikos
Mielenkiintoinen aihe jo ihan senkin vuoksi että toisinaan kelailen sellaista todellisuutta jossa syödään enimmäkseen synteettistä ravintoa kun planeetta on pantu paskaksi ja fauna kuralle. Tämä on tietysti ehkä vähän liian scifiä tähän keskusteluun, joten ei siitä sen enempää.

Ei herätä kovin suuria tunteita. Tietty ensi alkuun ajatus pihvistä joka on valmistettu alkusoluja manipuloiden maljassa on vähän outo, mutta kyllä mä sitä söisin, edellyttäen että se olisi puhdasta eikä olisi riskiä saada jotain hullun petrimaljalehmän tautia.

Re: Keinoliha

Posted: Wed Feb 28, 2018 5:09 pm
by Insanus
Naurattaa vähän. Sama kun juttelin vuosi pari sitten tuolloin elintarviketeollisuutta opiskelleen kaverin kanssa etiikasta & hän ehdotti että voitaisiin kehittää jotkin parametrit joilla mitataan että paljonko kärsimystä minkäkin eläimen tappaminen milläkin metodilla aiheuttaa ja miten paljon mikäkin eläintuote ihmisten haluja tyydyttää ja siten optimoida aiheutetun kärsimyksen suhde ihmisten hedonismiin xD. Aivan mainio. Tavallaan hyvä suunta, mutta herää silti kysymys että onko tämä askel nyt aivan varmasti välttämätön :D

Re: Keinoliha

Posted: Wed Feb 28, 2018 7:09 pm
by Segel
Keinolihaa en uskaltaisi maistaa.. Kymmenisen vuotta olen itse ollut kasvisyöjänä. Kerran Aasiata reissatessa kielimuurista johtuen ravintoloitsija lurautti possulihaa tietämättömänä nuudelini sekaan ja vatsa oli kuralla monta viikkoa sitä syötyäni. Voi toki johtua muistakin syistä. Kohteliaisuuttani en kehdannut kieltäytyä ja ajattelin, että eläin on jo kuitenkin kuollut ja roskiinhan sapuska menee jos jätän syömättä.
Kärsimysten vähentämisessä keinoliha voisi yksi ratkaisu. Tai kyllähän keinolihaankin solunäytteet täytyy ottaa vissiinkin oikeasta elävästä eläimestä. Ilo on ollut nähdä, että suomeenkin on tullut kauppojen hyllyyn myös sirkka-tuotteita! Liekö alemman kehityksen otuksilla pienemmät kärsimykset?
Itse en tykkää siitä, että paasataan, onko lihan syönti oikein vai väärin, mutta mielestäni lihansyöjien velvollisuutena on tiedostaa mistä ruoka tulee, miten eläin on elänyt, miten kuollut jne. Silmiä ei voi sulkea kärsimykseltä. Jos oikein hyvällä "omalla tunnolla" popsii lihaa tehotuotanto-filmejä katsottuaan, mitä siihen minulla on sanottavaa. Siinä vaiheessa ei tällaisen ituhipin sana paljoa paina.

Re: Keinoliha

Posted: Wed Feb 28, 2018 7:22 pm
by Segel
..niin, tämä viimeinen ajatus edellisessä viestissäni tuli mieleen siitä, kun kiihkoilevana nuorena kasvissyöjänä aikanaa näytin tehotuotannosta kertovia filmejä lihansyöjä-ystävälleni ja hän turhautuneena, paniikissa kielsi minua niitä näyttämästä ja painoi silmänsä tiukasti kiinni. Tuli kuulemma paha mieli. Sellainen silmien sulkeminen yleensä asioiden suhteen harmittaa. :(

Re: Keinoliha

Posted: Thu Mar 01, 2018 9:22 am
by Kenazis
Opendor wrote: Itse en tykkää siitä, että paasataan, onko lihan syönti oikein vai väärin, mutta mielestäni lihansyöjien velvollisuutena on tiedostaa mistä ruoka tulee, miten eläin on elänyt, miten kuollut jne. Silmiä ei voi sulkea kärsimykseltä. Jos oikein hyvällä "omalla tunnolla" popsii lihaa tehotuotanto-filmejä katsottuaan, mitä siihen minulla on sanottavaa. Siinä vaiheessa ei tällaisen ituhipin sana paljoa paina.
Kyllä se jostain mielestäni kertoo, että yritetään peitellä tuota lihan alkuperää ja saantitapaa. En jaksa enää ottaa oikein mitään kantaa ellei suoraan kysytä. Moralisointi harvemmin - jos koskaan - toimii, muuten kuin ajettua asiaa vastaan. Kuitenkin terveyden kannalta lihansyönnillä on selkeät heikkoutensa. Vähäinen määrä ja laadukas liha toisaalta pistää varmaan aika "nolliin" terveyshaitat. Mutta miksi syödä jotain epäterveellistä edes pieniä määriä, jos voi olla ilman. Vaikka ihminen pystyy hyödyntämään ravinnoksi melkein mitä vain, se ei tarkoita, että se olisi hyväksi.

Re: Keinoliha

Posted: Thu Mar 01, 2018 1:55 pm
by Segel
Kenazis wrote:
Opendor wrote: Itse en tykkää siitä, että paasataan, onko lihan syönti oikein vai väärin, mutta mielestäni lihansyöjien velvollisuutena on tiedostaa mistä ruoka tulee, miten eläin on elänyt, miten kuollut jne. Silmiä ei voi sulkea kärsimykseltä. Jos oikein hyvällä "omalla tunnolla" popsii lihaa tehotuotanto-filmejä katsottuaan, mitä siihen minulla on sanottavaa. Siinä vaiheessa ei tällaisen ituhipin sana paljoa paina.
Kyllä se jostain mielestäni kertoo, että yritetään peitellä tuota lihan alkuperää ja saantitapaa. En jaksa enää ottaa oikein mitään kantaa ellei suoraan kysytä. Moralisointi harvemmin - jos koskaan - toimii, muuten kuin ajettua asiaa vastaan. Kuitenkin terveyden kannalta lihansyönnillä on selkeät heikkoutensa. Vähäinen määrä ja laadukas liha toisaalta pistää varmaan aika "nolliin" terveyshaitat. Mutta miksi syödä jotain epäterveellistä edes pieniä määriä, jos voi olla ilman. Vaikka ihminen pystyy hyödyntämään ravinnoksi melkein mitä vain, se ei tarkoita, että se olisi hyväksi.
Keskustelu poikkeaa jo varsinaisesta otsikosta, mutta herättää minussa ainakin intohimoja :)
Nykypäivänä yltäkylläisyyden kulttuurissa kuluttaja on tosi ristiriitaisen tiedon välissä. Ravitsemukseen liittyviä tutkimuksia tulee joka tuutista ja suurin osa on jonkun tahon rahoittamia ja omaa etua ajavia. Kunnallisen terveyskeskuksen ravitsemusterapeutin "ruokaympyrä" sisältää juuri niitä tuotteita, jotka kuluttajan on helppo hyväksyä ja joita on yhteiskunnan on helppo ja halpa tarjota palvelujen tarjoajien, esim lihan ja viljan tuottajien työpaikat muistaen.lääketehtaat taas ovat iloissaan kun saavat taas yhden diabeetikon lisää.
Vegaaninkin on helppo syödä itsensä sairaaksi kaljalla ja sipseillä.
Yltäkylläisyyden kulttuurissa valinnanvara on mun mielestä positiivistakin. Kun jättää riippuvuuksia aiheuttavien kemikaalien syönnin, prosessoitujen ruokien syömisen toviksi, oppii pää ottamaan viestejä kropalta, mitä oikeasti kroppa tarvitsee. Kemikaalit eivät ole jarruttamassa tiedonkulkua fyysisessä kehossa. Esim. nyt kroppa kertoo, että tarvitsen vaikka pinaattia, tarvitse appelsiinia > tarvitsen rautaa, tarvitse c-vitamiinia. Ja sieltähän se pinaatti ja appelsiini hevi-osastolta löytyy. Kun kroppa saa luonnolta juuri sen verran kun se tarvitsee ja mitä (ravintoaineet) se tarvitsee, se on terve.
Toisaalta en osaa viedä ajatustani niin pitkälle, että kieltäytyisin joka kerta ihanasta viineristä, jonka marjoriitta töissä kahvitauolla kanssa tarjoaa..
Hitsi mitä paasausta..