Pahuus

Älylliset pohdiskelut metafyysisistä ja abstrakteista aiheista.
User avatar
Insanus
Posts: 835
Joined: Sat Aug 21, 2010 7:06 am
Location: Helsinki

Re: Pahuus

Post by Insanus »

Nefastos wrote:

Todellisuuden tiedostaminen ei tietenkään ole sydämeltä pois mitään, mutta on paljon ihmisiä jotka erehtyvät sekoittamaan älyn neutraaliuden tunteiden arvoneutraaliuteen, hyväksyen "enhän voi tehdä mitään" tai "minunhan ei kannata tehdä mitään" tai jopa "väärintekokin on perusteltavissa joten tehtäköön sekin" -väärinkäsitykset.

Nefastos wrote:
Täydellinen neutraalius ei ole tässä tekojen maailmassa koskaan mahdollista: se mitä teemme ja se mitä jätämme tekemättä heijastaa ulkopuolellemme vaikutuksia, joihin aina liittyy oma tunne- ja arvolatauksensa. Jos luomme keinotekoisen eron sellaisten kahden käytännön esimerkin välille, että menemme estämään naapurin murhatuksi tulemista tai koetamme tavalla tai toisella estää tai ennakoltaehkäistä murhanhimoisia ajatuksia yhteisöissä ylipäänsä, kyse on itse ympärillemme piirtämämme ympyrän suppeudesta tai laajuudesta eikä välttämättä filosofisesta johdonmukaisuudesta.

Järki käsittää että on asioita joita järki ei käsitä = Tiedän, että en tiedä....etc. ja ykseys ja rakkaus jäävät tiedostamattomalle tasolle järjen dominoidessa. Liikaa Nietzscheä.
Jes. Tästä oli todella apua, paljon kiitoksia vastauksesta!
Jumalan synnit ovat kourallinen hiekkaa ihmisen valtameressä
User avatar
A.A.
Posts: 86
Joined: Wed Aug 04, 2010 9:15 pm
Contact:

Re: Pahuus

Post by A.A. »

obnoxion
Posts: 1806
Joined: Tue May 25, 2010 7:59 pm

Re: Pahuus

Post by obnoxion »

Henkilökohtaisesti ihailen molempien miesten työtä. Tahdon vielä sanoa että vaikka Hannu Lauerma on oman työnsä kautta tehnyt suuren vaikutuksen, ihailen vielä suuremmin edesmennyttä Aarno Arvelaa ammattikuntansa pätevänä & ennen kaikkea eettisyyteen aidosti pyrkivänä edustajana. Puolustusasianajajan ammatti oli eräs lapsuuden haaveammateistani, sillä ensimmäinen vakava ongelma jonka havaitsin maailmassa oli kuinka verenhimo kulkee kaikkialla oikeudenmukaisuuden nimellä. Että aikuiset ihmiset menettävät tolkkunsa ja kohtuutensa rikosten edessä oli minusta huomatttavasti pelottavampaa kuin rikoksen uhka.
One day of Brahma has 14 Indras; his life has 54 000 Indras. One day of Vishnu is the lifetime of Brahma. The lifetime of Vishnu is one day of Shiva.
Wyrmfang
Posts: 775
Joined: Tue May 25, 2010 10:22 pm
Location: Espoo

Re: Pahuus

Post by Wyrmfang »

obnoxion wrote: Puolustusasianajajan ammatti oli eräs lapsuuden haaveammateistani, sillä ensimmäinen vakava ongelma jonka havaitsin maailmassa oli kuinka verenhimo kulkee kaikkialla oikeudenmukaisuuden nimellä. Että aikuiset ihmiset menettävät tolkkunsa ja kohtuutensa rikosten edessä oli minusta huomatttavasti pelottavampaa kuin rikoksen uhka.
Viisauden sanoja, ja sama haaveammatti oli muuten myös itsellä.

Vaikka olenkin suhteellisen vakuuttunut, että paha ei filosofisesti palaudu typeryyteen, itsekkyyteen, rakentellisiin ongelmiin jne. niin on äärimmäisen tärkeä muistaa, että käytännössä tämä on kuitenkin 99% ellei enemmän tapahtuvasta pahasta. Muun pohtiminen on oikeasti relevanttia suhteellisen harvoille. Vähänkään väärällä intentiolla (mikä taas on enemmän sääntö kuin poikkeus, kun kerran pahasta ollaan kiinnostuneita :D ) paha vie mukanaan tai hieman banaalimassa tapauksessa esim. theodicea pohdinnoista muodostuu itsessään ideologista pahaa (esim. Hegel-Marx tyyliset näkemykset valtaisista julmuuksista: "tämä on vain välttämätön momentti historian etenemisessä, kukaan ei muista 1000 vuoden päästä vallankumouksen uhreja").
Xenos
Posts: 37
Joined: Wed Feb 20, 2013 7:46 pm
Location: Helsinki

Re: Pahuus

Post by Xenos »

Ainoastaan Henki (tai Jumala/Absoluutti jne.) on täydellinen, paradoksi jo itsessään. Kaikki luominen johtaa poispäin täydellisyydestä synnyttäen erilaisia rajoituksia, kuten ns. luonnonlait. Rajallisuuden seuraukset saattavat ilmetä yhtälailla kärsimyksenä & muina pahuutena koettuina ilmiöinä kuin myös toteutumattomina mahdollisuuksina, tietämättömyytenä yms. asioina, jotka eivät sinänsä ole (välttämättä) pahuutta, ainakaan sanan merkityksen vakiintuneessa mielessä, mutta joita ei löydy täydellisyyden rajoitteina. Edellinen lienee selkeämpi, kun taas jälkimmäisestä esimerkkinä käyttäisin Aristoteleen meritaistelua; taistelu joko toteutuu tai sitten ei. Täydellisyydessä taas taistelu toteutuu, ei toteudu, toteutuu ja on toteutumatta samaan aikaan... Toisin sanoen täydellisyydestä puuttuuvat rajoitukset ja lainmukaisuudet - ja silti ne ovat olemassa. Wittgenstein oli tavallaan oikeassa siinä, että asioista joista on mahdoton puhua on vaiettava, sillä kaikkia asioita ei yksinkertaisesti voi tavoittaa muuten kuin subjektiivisesti, yrityksestä huolimatta. Kyseinen herra tarkoitti toki edellisellä hieman eri asiaa kuin minä.

Pahuus ja ylipäänsä olemassaolo tulevat siis kokonaisuutena olemaan ihmiselle ikuisesti käsittämätöntä - tavoitamme vain pieniä sirpaleita niistä. Siinä vaiheessa, kun okkultisti saavuttaa korkeamman ymmärryksen, niin ihmisyys on jo ylitetty.

Lisäisin vielä, että kaikenlainen dualismi on tietenkin vain näennäistä. Materia on heijastumaa Hengestä, joka on Yksi ja samalla ei mikään. Maailmassa, jossa elämme, dualismi on eri muodoissaan kuitenkin välltämätöntä, eikä siitä pääse eroon.
Locked