Kali Yugan muuttuminen kultakaudeksi

Älylliset pohdiskelut metafyysisistä ja abstrakteista aiheista.
Locked
Tähti
Posts: 219
Joined: Wed Oct 15, 2014 11:00 am

Kali Yugan muuttuminen kultakaudeksi

Post by Tähti »

Olisin kiinnostunut onko jollain tietoa tai muuta sanottavaa, että miten Kali Yuga käytännössä muuttuu Satya Yugaksi? Onko aiheesta kertomuksia aiemmilta kausilta?

Kali Yuga siis nykyinen aikakausi, jolloin ihminen kauimpana jumalallisesta puolestaan. Tämän jälkeen pitäisi tulla kulta-kausi, eli Satya Yuga, jolloin asiat lähimpänä parasta.

Muutenkin kiinnostaisi että löytyykö jostain kertomuksia yhteiskunnan ja ihmisten toiminnasta kulta-kauden ajoilta.
Wyrmfang
Posts: 775
Joined: Tue May 25, 2010 10:22 pm
Location: Espoo

Re: Kali Yugan muuttuminen kultakaudeksi

Post by Wyrmfang »

Idea näistä yugista on kehitetty ajalla kauan ennen tieteen ja mytologian selkeää erottelua. Siksi sitä ei mielestäni tulisi tulkita konkreettisena tulevaisuutta ennustavana faktana. Jos näin kuitenkin haluaa tehdä, epäilen hieman löytyykö meidän keskuudesta sellaista viisasta, joka osaisi sanoa mitään konkreettista sen perusajatuksen päälle, että ihmiskunta muuttuu aineellisemmasta henkisemmäksi (tässä kontekstissa=itsekkäästä eettisemmäksi). Puhutaan kuitenkin huiman pitkistä ajoista, ja historian etenemisen ennustaminen on osoittautunut aika mahdottomaksi paljon lyhemmilläkin aikaväleillä.
User avatar
Nefastos
Posts: 3029
Joined: Mon May 24, 2010 10:05 am
Location: Helsinki

Re: Kali Yugan muuttuminen kultakaudeksi

Post by Nefastos »

Vaikka nuo sanskrit-termit tulevatkin hinduesoteriasta jälleen aika pitkälti Blavatsky kautta (esim. On Cosmic Cycles), lännessä on samoista ajoista puhuttu ainakin niin kauan kuin miltä ajalta meillä on kirjoitettuja dokumentteja tutkittavaksi (Hesiodos). Jos ajan syklisyyden käsite tuntuu vanhentuneelta nykyajattelun toisentyyppisen lähestymistavan valinneelle tai siihen tottuneelle, niin asiaa kannattaa tutkia esim. Mircea Eliaden ajatusten kautta.
Tähti wrote:Muutenkin kiinnostaisi että löytyykö jostain kertomuksia yhteiskunnan ja ihmisten toiminnasta kulta-kauden ajoilta.


Koska idea tässä sykliajattelussa on, että suuremmat syklit koostuvat aina vastaavista pienemmistä & vastaavasti niistä voidaan kokoonpanna yhä suurempia ad infinitum, asiaa voidaan lähestyä kovin eri tavoin.

Yksi erittäin kiehtova lähestymiskulma on mielestäni se, kuinka kaikkein varhaisin ihmiskunnan esihistorian vaihe - "ensimmäinen juurirotu", sanovat teosofit - edustaa Saturnuksen kultakautta. Tämä siis hyvin pitkien syklien suhteen. Mutta kuitenkin tuo "kultakausi", jolloin erittäin erilaisen ihmiskunnan elämä oli heille autuasta, edustaa meidän kannaltamme katson melkeinpä absoluuttisen väkivallan tilaa, koska niin sisäinen kuin ulkoinen rakenteemme on muuttunut aivan valtavasti.

Esimerkkinä tämä on minusta hyvä, koska se saa pohtimaan hyvän & pahan ongelmaa aivan uusilta kannoilta. Se, mikä meille nykyään ilmenee sortona & väkivaltana, oli tuossa erittäin varhaisessa ihmiskunnan esihistoriassa päinvastoin pyhin elementti, koska kehittymättömälle ihmiskunnalle (tieteellinen ajattelu voi halutessaan ajatella tässä vaikka ameeboja tai muita tyystin ei-inhimillisiä olentoja) on valtavan tärkeä eriytyä oppimalla panemaan vastaan ulkoisten vaikutelmien virtaukselle.

Tämä asia liittyy siihen usein vähän hämmentäväksi jääneeseen asiaan, miksi Saturnus/Kronos on samanaikaisesti sekä titaaninen hirmuhallitsija (~Saatana) että kultakauden hallitsija. Sen tähden, että kyseistä syklinvaihetta hallitseva prinsiippi tai jumala on se, joka esittää ihmisille tällaisen yksilöllisen voiman kruunauksen ihanteen.

Eräs vastaavuus pienemmissä sykleissä (sillä laajemmassa mittakaavassahan me olemme vielä syvällä Kali Yugan syövereissä) näyttää jälleen nousevan eräänlaisen relatiivisena kulta-aikana juuri tällaisessa individualismin ihanteessa, jota vox populi kovasti nykyään resonoi. Että se on paradoksi - individualismi massa-ajattelun muotona, sic - ei estä sitä toteuttamasta tätä energiaansa.

Saturnuskaudesta kulta-aikana juurirotuopin mukaan ovat puhuneet ainakin Blavatsky, Ervast, Heindel & muistaakseni Steinerkin. Esoteristi ehkä sanoisi, että kulttuurin "pieni kulta-aika" joka näkyy relatiivisena yksilöllisyyden & voiman nousemisena (juuri nytkö?) on vastaavuusilmiö ensimmäiselle juurirodulle, koska se merkitsee ensimmäisen uuden alarodun syntymistä.
Faust: "Lo contempla. / Ei muove in tortuosa spire / e s'avvicina lento alla nostra volta. / Oh! se non erro, / orme di foco imprime al suol!"
Tähti
Posts: 219
Joined: Wed Oct 15, 2014 11:00 am

Re: Kali Yugan muuttuminen kultakaudeksi

Post by Tähti »

Vastaan nyt itse jotain mitä mulla oli aiheesta.

Jossain oli että tuo yugien kesto on väärin tulkittu yleensä, esim 432 000 vuotta ei ole oikea, vaan toi 432 on symbolinen luku, oikea aika on pikemminkin muutama tuhat vuotta. Tää oli joku nettijuttu, en muista enää tarkemmin.

Ainakin atlantiksen kultakaudesta on useampia tarinoita monessakin kirjassa, aikalailla new age-kirjan maineessa, mutta mielenkiintoisin ollut mun mielestä Diana Cooperin Atlantis-kirja, suomennettu myös. Tässä oli esim että sinä aikana fyysisen muodon otti myös monia jotka on nyt 6. vihkimyksen saaneita, eli Mestareita.


Intiasta varmasti löytyy kanssa juttuja kultakausista, itselle tullut vastaan vain Ramana Maharshin kirjassa Kaikkiallinen henki. Yhteiskunnan hallitsijatkin olleet kiinnostuneet Itsen toteuttamisesta. Vähän mytologian sävytteisiä juttuja tosin.


Mestari Hilarionilla on kirjassa The Nature of reality jonkinlainen ennustus/laskelma miten toi siirtymä seuraavaan kultakauteen menisi, lähinnäkin vaikeuksien kautta että ei olisi enää ihmisiä maapallolla jotka saa aikaan negatiivisia ajatusmuotoja, eli sydän tyhjä. Se on tehty jo 80-luvulla, joten ei varmasti pidä enää paikkaansa, kuten ennustuksilla ei ole tapana, mutta mielenkiintoisen näkemyksen tarjoaa.
User avatar
Nefastos
Posts: 3029
Joined: Mon May 24, 2010 10:05 am
Location: Helsinki

Re: Kali Yugan muuttuminen kultakaudeksi

Post by Nefastos »

Tähti wrote:Jossain oli että tuo yugien kesto on väärin tulkittu yleensä, esim 432 000 vuotta ei ole oikea, vaan toi 432 on symbolinen luku, oikea aika on pikemminkin muutama tuhat vuotta. Tää oli joku nettijuttu, en muista enää tarkemmin.


Tosiaankin, New Age -piireissä Blavatskyn (ja muidenkin syvemmissä vesissä viihtyneiden esoteristien) näkemykset on otettu vastaan tavalla, joka tuo niitä lähemmäs arjen intuitioita. Vuosimiljoonat muuttuneet vuosituhansiksi & -sadoiksi. Mutta sellaisia pieniä syklejä ajatellen ihmisyys ei vielä ehdi juuri muuttua. Evoluutio - niin rodullinen kuin kulttuurinenkin - on hidas prosessi.

Hauskasti ilmassa tämä, tulee sama asia puheeksi nyt monella kentällä samaan aikaan.
Faust: "Lo contempla. / Ei muove in tortuosa spire / e s'avvicina lento alla nostra volta. / Oh! se non erro, / orme di foco imprime al suol!"
Tulihenki
Posts: 227
Joined: Tue Jun 12, 2012 2:24 pm
Contact:

Re: Kali Yugan muuttuminen kultakaudeksi

Post by Tulihenki »

Tähti wrote: Jossain oli että tuo yugien kesto on väärin tulkittu yleensä, esim 432 000 vuotta ei ole oikea, vaan toi 432 on symbolinen luku, oikea aika on pikemminkin muutama tuhat vuotta. Tää oli joku nettijuttu, en muista enää tarkemmin.
Ainakin Sri Yukteswar puhuu kirjassaan Holy Science juuri tuosta. Hänen mukaansa nyt ei ole menossa Kali Yuga, vaan Dwapara Yuga.
Locked