Mitä tietoisuudelle tapahtuu dementiassa?

Veljille esitetyt kysymykset.
redmoon
Posts: 13
Joined: Tue Aug 28, 2018 4:24 pm

Mitä tietoisuudelle tapahtuu dementiassa?

Postby redmoon » Thu Aug 30, 2018 7:01 am

Kaipaisin kaunistelemattomia näkökulmianne ja pohdintaa siitä mitä tietoisuudelle tapahtuu dementiassa. Äitini sairastaa otsalohkodementiaa ja onkin kovin nuori dementikoksi. Itselläni ja lapsellani on siis mahdollisuus sairastua kyseiseen sairauteen. Äitini tilanne on tällä hetkellä se että häneltä näyttää miltei kaikki tunteet kadonneen, lukuunottamatta ajoittaisia pelon tunteita. Häneen on erittäin vaikea saada mitään kontaktia ja katsoo minuakin tyhjällä lasittuneella katseella. Rakkaudesta ja empatiasta ei ole mitään jäljellä. Tämä äidin tilanne on saanut minut kyseenalaistamaan paljon. Äitini on pelkkä kuori joka kuitenkin tuntee pelkoa ja perus tarpeensa, eli nälkä, jano jne. Joskus hyvin harvoin saattaa välähtää silmissä pilke ja ennen tuntemani ihmisen katse. Olisin kovin kiitollinen jos joku jaksaisi edes hieman pohtia tätä asiaa kanssani. Kysymyksiä saa esittää asiaan liittyen.
User avatar
Kenazis
Frater
Posts: 986
Joined: Sun Sep 12, 2010 7:57 pm
Location: Satakunta - Limbo

Re: Mitä tietoisuudelle tapahtuu dementiassa?

Postby Kenazis » Thu Aug 30, 2018 7:54 am

Eräs näkökulma tämän kaltaisiin sairauksiin, jota olen pohtinut mahdollisuutena, on se, että - erittäin kulunutta vertausta käyttäen - ihmisen fyysinen/biologinen keho on tietoisuuden välittäjä ja vastaanotin. Yksinkertaisesti tajunta ei pääse toteutumaan ja ilmenemään samalla tavalla, jos aivoissa on jotain vaurioita. Ihminen ei ikään kuin pääse toteutumaan fyysisellä tasolla samalla tavalla, mutta onko ihminen muuttunut muulla tasolla? Dementia on niitä sairauksia, jotka varmasti ovat varsinkin lähipiirille raskaimpia mahdollisia.
"We live for the woods and the moon and the night"
redmoon
Posts: 13
Joined: Tue Aug 28, 2018 4:24 pm

Re: Mitä tietoisuudelle tapahtuu dementiassa?

Postby redmoon » Thu Aug 30, 2018 8:31 am

Kiitos vastauksesta. Niin onko ihminen muuttunut? No itse en nää minkään persoonallisen sielun tai tietoisuuden ilmenevän äidissäni enää. Ja mitä se paljon puhuttu universaali rakkaus oikein on. Jos sitä on, niin luulisi sen pystyvän ilmentymään vaurioituneissakin aivoissa. Mutta niin, onko tietoisuuden olemus sitten tosiaan täysin neutraali ja rakkauskin vain aivojen tuotetta..
User avatar
Smaragd
Frater
Posts: 634
Joined: Thu Jan 09, 2014 5:27 am

Re: Mitä tietoisuudelle tapahtuu dementiassa?

Postby Smaragd » Thu Aug 30, 2018 9:25 am

redmoon wrote:Ja mitä se paljon puhuttu universaali rakkaus oikein on. Jos sitä on, niin luulisi sen pystyvän ilmentymään vaurioituneissakin aivoissa. Mutta niin, onko tietoisuuden olemus sitten tosiaan täysin neutraali ja rakkauskin vain aivojen tuotetta..
Jos ajatellaan rakkauden kokemista ja huomioimista käytännössä niin se päätös avata portit kai tehdään aivojen kautta. Tulee mieleen kirjan nimi: Rakkauden vaikea taito. On kyllä ällistyttävää miten tyhjä kuori voikin pumpata verta suoniin, ikäänkuin elämänvoiman merkkinä. Elämänvoiman, jonka pitäisi välittäjänä tuoda ns. ylempi kolminaisuus elämäämme sisältäen universaalin rakkauden. Mutta tulkintalaitteiston vaurioituessa alempi kolminaisuus johtaa ylivoimaisena epätasapainoon ja veri suonissa on vain fyysinen peilikuva - eriytynyt osanen - elämänvoiman kokonaisuudesta.
Wyrmfang
Frater
Posts: 1147
Joined: Tue May 25, 2010 10:22 pm
Location: Espoo

Re: Mitä tietoisuudelle tapahtuu dementiassa?

Postby Wyrmfang » Thu Aug 30, 2018 9:46 am

Minusta vaikuttaa vahvasti siltä, että peroonallinen tietoisuus edellyttää tosiaankin tiettyä orgaanista materiaalista rakennetta (ei pelkästään aivoja, vaan kehoa kokonaisuudessaan). Kysymys ei myöskään ole joko tai - esimerkiksi on tyyppillinen ilmiö, että aivovaurion seurauksena henkilön jokin mentaalinen ominaisuus muuttuu, mutta muu pysyy suhteellisen samana. On tietenkin aina mahdollista määritellä persoona uudelleen ja asettaa "todellinen" minä kokonaan materian tuolle puolen, mutta tällöin kysymykseksi tulee, mikä sen rooli oikeastaan enää on. Ehkä minulta jää tässä ymmärtämättä jotain, mutta minulle tällainen näyttäytyy eräänlaisena uskonnollisen filosofin itsepetoksena, jossa naiivista kristillisestä sielukäsityksestä tehdään filosofisesti koherentimpi mutta samalla jotenkin tyhjä. Eli mielestäni esim. dementiassa yksilön tietoisuus hajoaa niin, että samaa yksilöä ei enää ole - yksilö on lopulta biologisestikin katsoen lukemattomien pienempien organismien summa.

Toisaalta taas ajatus tietoisuudesta "vain aivojen tuotteena" on minusta ajalle oireellinen; jos materia kerran kykenee tuottamaan ainakin illuusion tietoisuudesta, rakkaudesta jne. miksi nämä asiat itse asiassa tulisi käsittää jotenkin epäaitoina vain siksi, että niiden persoonallisella ilmentämisellä on joitain reunaehtoja? Pikemminkin voisi nähdä niin, että materia pitää sisällään taipumuksen muodostaa yhä kehittyneempiä ja myös eettisempiä elämänmuotoja (eettisyyshän ei ole aivan niin jyrkästi ihmiselle spesifiä kuin usein ajatellaan, esimuotoja siitä on havaittavissa muillakin kehittyneillä nisäkkäillä, esim. kiintymyksen tunne taas löytyy jo kaloiltakin). Tällainen panteismi ei tietenkään anna mitään vastausta siihen, miksi juuri tietylle oliolle tapahtuu tietty traaginen asia, mutta siinä on kuitenkin kokonaisuudessan suunta ja tarkoitus sen sijaan, että kaikki ylipäätään näyttäytyisi vain kosmisena vitsinä. On myös näkemyksiä, joissa koko tällaiset kysymykset tarkoituksellisuudesta pyritään sivuuttamaan väärin asetettuna, mutta liekö siinä lopulta kyse yliälyllisyydestä, joka pyrkii ns. sekä syömään että säästämään kakun.
User avatar
Kenazis
Frater
Posts: 986
Joined: Sun Sep 12, 2010 7:57 pm
Location: Satakunta - Limbo

Re: Mitä tietoisuudelle tapahtuu dementiassa?

Postby Kenazis » Fri Aug 31, 2018 8:55 am

Eikö keho kuitenkin ole osa persoonallisuuttamme? Jolloin persoonamme muuttuu aina enemmän tai vähemmän myös kehon muutoksien suhteen. Vakavat aivovauriot ja niitä aiheuttavat sairaudet näin vaikuttavat paljonkin juuri persoonaamme. Kuten fra Wyrmfang jo huomauttikin niin persoona-termin määrittely vaikuttaa koko kysymykseen valtavasti.

Toisaalta pitää myös muistaa, että se mitä toisen pään sisällä/mielessä tapahtuu, on aina enemmän tai vähemmän mysteeri muille. Varsinkin, jos henkilö ei tuo sitä ilmi. Taas menee nopeasti hyvin filosofiseksi (tosin kysymys oli jo sellainen), mutta tarkemmin pohtiessa pitäisi määritellä yksilö, persoona ja sielu, jotta tiedämme mistä puhumme.

Ei universaali rakkaus tarkoita, että sen tulisi ilmetä vaurioituneissa aivoissa, ainakaan samalla tavalla kuin ei vaurioituneissa. Ei universaali rakkaus ilmene samoin tavoin jokaisen yksilön kautta myöskään. Universaali, vaikka voidaankin käsittää mielessä kaikkialla läsnä/ilmenevä, ei silti tarkoita sitä, että sen tulee olla samalla tavalla ilmenevä ja samoissa määrin läsnä. Ehkä tällaisissa tapauksissa on paikka universaalille rakkaudelle ilmentyä niin, että huolimatta siitä miltä sairastunut läheinen vaikuttaa, hänelle osoitetaan sitä samaa rakkautta kuin aiemmin?
"We live for the woods and the moon and the night"
redmoon
Posts: 13
Joined: Tue Aug 28, 2018 4:24 pm

Re: Mitä tietoisuudelle tapahtuu dementiassa?

Postby redmoon » Fri Aug 31, 2018 9:35 am

Kiitos vastauksistanne. Jotenkin mä päädyin taas kerran vain buddhalaiseen ajatukseen että "muoto on tyhjyyttä ja tyhjyys muotoa". Mä koen ainakin sen tyhjyyden itsessäni, mutta paradoksaalisesti se myös sisältää kaiken potentiaalin. Se että ihmisellä ois joku pysyvä ydin on ehkä vain hassua toiveajattelua. No siis tää on vaan mun kokemus. Mä oon huono kirjoittamaan ja itselläkin krooninen sairaus aiheuttaa hieman kognitiivisia häiriöitä ja seli seli. Mutta koittakaahan kestää. Täältä tulee näin yksinkertaistettua juttua. Miksi täällä on muuten niin vakava meininki? Saako täällä olla pöljä?
redmoon
Posts: 13
Joined: Tue Aug 28, 2018 4:24 pm

Re: Mitä tietoisuudelle tapahtuu dementiassa?

Postby redmoon » Fri Aug 31, 2018 9:44 am

Sen huomaan että kukaan teistä ei ole koskaan nähnyt dementoitunutta ihmistä.. ainakaan vaikeasti dementoitunutta. Äitini saa kyllä suuresti rakkautta mutta hän ei välitä siitä. Hän tuntuu todellakin olevan jossain neutraalissa tietoisuuden tilassa.. lilluvan tyhjyydessä.
redmoon
Posts: 13
Joined: Tue Aug 28, 2018 4:24 pm

Re: Mitä tietoisuudelle tapahtuu dementiassa?

Postby redmoon » Fri Aug 31, 2018 9:49 am

Sitä siis lähinnä pohdin että missä hän on vai onko missään? Vai onko ketään joka on missään?
Kavi
Frater
Posts: 364
Joined: Mon May 09, 2016 4:52 pm

Re: Mitä tietoisuudelle tapahtuu dementiassa?

Postby Kavi » Fri Aug 31, 2018 11:23 am

redmoon wrote:Sen huomaan että kukaan teistä ei ole koskaan nähnyt dementoitunutta ihmistä.. ainakaan vaikeasti dementoitunutta. Äitini saa kyllä suuresti rakkautta mutta hän ei välitä siitä. Hän tuntuu todellakin olevan jossain neutraalissa tietoisuuden tilassa.. lilluvan tyhjyydessä.
Omaan lähipiiriini kuului yksi tapaus, jossa muistettiin kovinkin tarkkaan toisinaan tapahtumat ja hetken päästä kadotettiin ajan, tilan ja paikan taju kokonaan. Sairaalassa ollessaan piti hotellimaksu maksaa.

Varsinkin vanhempien ihmisten, tässä tapauksessa isovanhempani kohdalla kykenen hyväksymään ajatuksen kuolemisesta ja että dementia on tietyllä tavalla kuolemista. Siis henkilö ikäänkuin siirtyy ajassa toiseen vaikka fyysinen ruumis yhä täällä onkin.

Viime aikoina olen alkanut pelkäämään omien vanhempieni fyysistä hyvinvointia. Dementia jollakin niin läheisellä ihmisellä on pakko olla todella kivuliasta, että sitä on miltei mahdotonta hyväksyä.
7&8

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests