Page 1 of 2

Paastosta

Posted: Tue Dec 04, 2018 9:43 am
by Segel
Hei!

Haluaisin kuulla kokemuksianne paastosta.

Minkälaisia kokemuksia teillä on paastoamisesta? Minkälaisia fiiliksiä paastoaminen tuonut mukanaan? Miksi paastoatte jos paastoatte? Paastoamisesta erilaisia variaatioita, vesipaastoista mehu- tai kasvisruokapaastohin.
Liittyykö paastonne johonkin tiettyyn ajankohtaan?
Kiinnostaa erityisesti ravintoon liittyvä paastoaminen. (Olen lukenut ja kuullut esim. myös intialaisten gurujen pitämistä puhumattomuus paastoista ym. mutta niistä en nyt sivua.)

Itsellä pitkään on ollut kiinnostus paaston aloittamisesta. Energisoiva ja mieltä selkeyttävä vaikutus tavoitteena. Ennen en ole koskaan paastonnut. Lacto ovo vege olen ollut viimeiset n. 12 vuotta lukuun ottamatta muutamaa vuotta, jolloin söin myös vähän kalaa.
Tänään on ekan paastoni ensimmäinen päivä. Edellisinä päivinä syönyt lähinnä salaatteja ja soijatuotteita ja kofeiinin jättänyt minimiin. Paaston aikana nautin erilaisia vihannesmehuja, sokerittomia hedelmä täysmehuja, kofeiinitonta marjateetä sekä vähäsuolaista kasvislientä.
Tarkoitus on paastota 5-7 päivää. Riippuen kuinka fyysinen arkityö ja valmiinsi matalat verenpaineet sallii.

Kertokaa kokemuksianne, tai jos jossai foorumilla aiheesta jo puhuttu, saa antaa linkin. Itse en löytänyt kun sivuavia aiheita. Kiva tietää, minkälaisa tuntemuksia nälän ja päänsäryn lisäksi on odotettavissa. :mrgreen:

Re: Paastosta

Posted: Tue Dec 04, 2018 10:54 am
by Segel
Ainiin, ja ihan erityisesti kiinnostaa teidän kokemukset, jotka yhdistätte paaston johonkin siirtymäjuhlaan, tasauksiin ym. Itse tarkoituksella aloitin ihka ensimmäisen paaston näin "ei mihinkään aikaan", koska pelkään möhliväni. Puolitarkoituksella aloitin paaston juuri mensuraation aikaan saadakseni vähän lisähaastetta. Kuten naiset tietää, mässäilyn himo silloin pahimmillaan. Itsekuri ravinnon suhteen varmaan kantaa muillakin elämän osa-alueilla, joissa tarvitaan itsekuria.(?)

Re: Paastosta

Posted: Tue Dec 04, 2018 1:01 pm
by Heith
Hyvä topic.

En ole harrastanut paastoja päätöksellä "olen niin ja niin kauan koska x" vaan lähinnä periodimaisesti droppaan syömisen vähiin, minua ei vain huvita syödä tai tuntuu ettei se ole hyvä ajatus. Silloin tulee yleensä syötyä puuroa/muuta mälsää tai ei mitään ja paljon teetä.

Olen kuullut että jotkut paastoavat ennen maagisia harjoitteitaan, koska kokevat siten että astraalityö on helpompaa. Minulla tämä menee aivan päin vastoin. Jos en syö ennen jotain rankempaa työskentelyä, minulta loppuu puhti kesken. Näiden askareitten jälkeen olen myös aivan hirvittävän nälkäinen. Annoskoko on työskentelyn jälkeen kolminkertainen normaaliin verrattuna, mutta ei tule tunnetta että on ähky. Uskoakseni tämä harjoitteisiin liittyvä vahva maadoittamisen tarve voi liittyä omalla kohdallani hallitsevaan tähteeni -Saturnukseen- joka on hyvin raskas ja maadoittunut. Myös rumpumatkani suuntautuvat lähes poikkeuksetta alaspäin.

Re: Paastosta

Posted: Tue Dec 04, 2018 2:06 pm
by Fatuus
Olen myös pohtinut ajankohtaisesti paastokauden pitämistä ennen talvipäivänseisausta. Olen kerran, noin kuusi vuotta sitten ollut viikon syömättä, nauttimalla vain vettä, pari lasia mehua ja puolikkaan mausteliemikuution päivässä. Tämä paasto oli monessa suhteessa puhdistava kokemus. Tähän ei tuolloin tosin liittynyt mitään erityistä ritualistista tarkoitusperää. Nyt harkinnassa olisi siis samankaltainen jakso joulua edeltävästi. Tarkemmat suunnitelmat käytännöistä on vielä auki. Valitettavasti useita työpäiviä osuu suunnitellulle ajankohdalle, mutta ne täytyy ottaa vain osana harjoitusta.

Rituaalityöhön liittyen olen pitänyt paastoja esimerkiksi niin, että olen vähentänyt syömistä ja kaiken ylimääräisen ja ylellisen nauttimista, ylläpitänyt selibaattia ja päihteettömyyttä. Lisäksi olen saattanut pitää mieltäni kohdistettuna tiettyihin teemoihin tai päämääriin. Tämä on voinut olla esimerkiksi jokin jumaluus, jolle pyhitettyjä ruoka-aineita, värejä tai muita vastaavuuksia olen painottanut tuona jaksona.

Paaston mentaalinen perusta on minusta kuitenkin tärkein osa: lisätä rukoustyötä ja meditaatiota, välttää voimakkaita tunnereaktioita, turhia ja haitallisia ajatuksia ja puheita, kevyttä viihdettä tai haitallista inspiraatiota jne.

Re: Paastosta

Posted: Tue Dec 04, 2018 4:36 pm
by Segel
Fatuus wrote: Tue Dec 04, 2018 2:06 pm Paaston mentaalinen perusta on minusta kuitenkin tärkein osa: lisätä rukoustyötä ja meditaatiota, välttää voimakkaita tunnereaktioita, turhia ja haitallisia ajatuksia ja puheita, kevyttä viihdettä tai haitallista inspiraatiota jne.
Minäkin pidän tärkeimpänä juuri mentaalista puolta paastossa.
Olin juuri muutaman viikon reissussa Laosissa, jossa tuli nautittua kaikenlaisia huveja ja nautintoaineita. Reissun jälkeen on ollut vaikea palata omaan arkeen. Sitä on mielummin avannut tv:n ja tuijottanut turhaakin turhempia sisustus- ja kokkiohjelmia, kevyttä viihdettä niinkuin sanoit ja pikkujoulukutsuilla tullut naukkailtua, tullut puhuttuakin täysin turhuuksia ja kiinnitettyä huomiota mielestäni tyhjänpäiväisiin asioihin.
Paaston aloittamiseen ollut pakottava tarve. Ennen en ole tuntenut siihen juuri tarvetta. Turhasta viihteestä ja ihmisten kanssa ylimääräisestä kanssakäymisestä tarkoitus myös pidättäytyä, vaikka yleensä muutenkin elän aika erakoitunutta elämää. Eli tv pysyy kiinni ja kahvikutsuille en lähde.
Tarkoitus myös lisätä mm. meditaatio- ja rukousharjoituksia jos fiilikset ovat kohdillaan.

Re: Paastosta

Posted: Tue Dec 04, 2018 10:53 pm
by Segel
Heith wrote: Tue Dec 04, 2018 1:01 pm
En ole harrastanut paastoja päätöksellä "olen niin ja niin kauan koska x" vaan lähinnä periodimaisesti droppaan syömisen vähiin, minua ei vain huvita syödä tai tuntuu ettei se ole hyvä ajatus. Silloin tulee yleensä syötyä puuroa/muuta mälsää tai ei mitään ja paljon teetä.


Itselläni on vuosia ollut ärsyttävyyksiin saakka menevä tapa tarkkailla melkeinpä pakonomaisesti syömisiäni ravintoaineiden osalta. Katson yleensä tunnin tarkkuudella, kuinka usein tulisi syödä ja mietin seuraavan päivän aterioita etukäteen. Rytmitän syömisiä kuntoilun suhteen ym. Mutta tulee sitä hyvällä omalla tunnolla herkkujakin ahmittua, kunnes olen ensin syönyt täysipainoisen aterian. Olen aika neuroottinen ihminen :(

Re: Paastosta

Posted: Tue Dec 04, 2018 10:57 pm
by Fatuus
Segel wrote: Tue Dec 04, 2018 4:36 pm Paaston aloittamiseen ollut pakottava tarve. Ennen en ole tuntenut siihen juuri tarvetta. Turhasta viihteestä ja ihmisten kanssa ylimääräisestä kanssakäymisestä tarkoitus myös pidättäytyä, vaikka yleensä muutenkin elän aika erakoitunutta elämää. Eli tv pysyy kiinni ja kahvikutsuille en lähde.
Tarkoitus myös lisätä mm. meditaatio- ja rukousharjoituksia jos fiilikset ovat kohdillaan.
Kuulostaa hyvältä. Oikeastaan tällöin vasta kannattaa paastoa harkita, jos sen kokee tarpeelliseksi ja vetoavaksi. Etenkin fyysinen tiukka paasto kääntyy itseään vastaan, jos se perustuu pakottamiseen – vastareaktio seuraa helposti vastaavalla intensiteetillä. Lisäksi vaarana on se, että paastosta leipoo itselleen tekosyyn esimerkiksi syömisongelman hellintään, jos sellaiseen on taipumista. Näin ei saisi tietenkään olla.

Jo jättäytyminen jostakin yksittäisestä mieliteosta tai paheesta joksikin aikaa voi toimia jo hyvin avartavana paastoamisena. Kuten tauko vaikka sosiaalisesta mediasta, kiroilusta(!) tai jostain päihteestä. Suunnitelmat tulee suhteuttaa asiat omiin lähtökohtiin ja pyrkimyksiin realistisesti. Jo liharavinnosta pidättäytyminen voi olla jollekin tarpeeksi haastavaa, kun taas toiselle vesipaastoon siirtyminen on luontaista. Ideoita paastoharjoituksiin voi löytyä esimerkiksi Polkujen kirjasta, joissa käytäntöjä on peilailtu ihmisen kehityskausien mukaan.

Sielullinen paasto on vaikein ja myös antoisin. Tällaiseen usein koen voimakkaasti kaipuuta niin ärsyketäyteisessä arjessa. Henkilökohtaisesti esimerkiksi vaellusreissut ovat antaneet tässä suhteessa hyvät puitteet. Azazelin Tähden Sieidi-looshissa olemme näitä käytäntöjä etsineet kollektiivisella eränkäynnillä ja hartausharjoituksilla.

Re: Paastosta

Posted: Tue Dec 04, 2018 11:39 pm
by Fatuus
Heith wrote: Tue Dec 04, 2018 1:01 pm Olen kuullut että jotkut paastoavat ennen maagisia harjoitteitaan, koska kokevat siten että astraalityö on helpompaa. Minulla tämä menee aivan päin vastoin. Jos en syö ennen jotain rankempaa työskentelyä, minulta loppuu puhti kesken.
Paastoaminen auttaa kirkastamaan tunne- ja ajatuselämää, ja siksi tuo vakautta työhön korkeammilla tasoilla. En usko että olet tässä asiassa poikkeus. Tosin taidat ylläpitää muutenkin sen verran askeettista ruokavaliota ja arkea, että syöminen tai syömättömyys paastossa ei anna suurta painoarvoa sinulle.

Re: Paastosta

Posted: Wed Dec 05, 2018 8:58 am
by Segel
Fatuus wrote: Tue Dec 04, 2018 10:57 pm
Segel wrote: Tue Dec 04, 2018 4:36 pm Paaston aloittamiseen ollut pakottava tarve. Ennen en ole tuntenut siihen juuri tarvetta. Turhasta viihteestä ja ihmisten kanssa ylimääräisestä kanssakäymisestä tarkoitus myös pidättäytyä, vaikka yleensä muutenkin elän aika erakoitunutta elämää. Eli tv pysyy kiinni ja kahvikutsuille en lähde.
Tarkoitus myös lisätä mm. meditaatio- ja rukousharjoituksia jos fiilikset ovat kohdillaan.
Ideoita paastoharjoituksiin voi löytyä esimerkiksi Polkujen kirjasta, joissa käytäntöjä on peilailtu ihmisen kehityskausien mukaan.
Kiitos vinkistä. Kaivanpa vihkosen taas uudestaan hyllystä käsille;)

Re: Paastosta

Posted: Thu Dec 06, 2018 9:32 am
by Segel
Heith wrote: Tue Dec 04, 2018 1:01 pm

Olen kuullut että jotkut paastoavat ennen maagisia harjoitteitaan, koska kokevat siten että astraalityö on helpompaa. Minulla tämä menee aivan päin vastoin. Jos en syö ennen jotain rankempaa työskentelyä, minulta loppuu puhti kesken. Näiden askareitten jälkeen olen myös aivan hirvittävän nälkäinen. Annoskoko on työskentelyn jälkeen kolminkertainen normaaliin verrattuna, mutta ei tule tunnetta että on ähky. Uskoakseni tämä harjoitteisiin liittyvä vahva maadoittamisen tarve voi liittyä omalla kohdallani hallitsevaan tähteeni -Saturnukseen- joka on hyvin raskas ja maadoittunut. Myös rumpumatkani suuntautuvat lähes poikkeuksetta alaspäin.
Itse olen sen verran vasta-alkaja, etten harrasta mitään ns. rankempaa työskentelyä, suuria rituaaleja yms. Lähtökohtaisesti olen sen sorttinen, että minun täytyy purkaa asiat itselle ymmärrettäviin osasiin, täytyy ymmärtää prosessin osaset ennenkun mihinkään lähden. Miksi teen mitä teen. En osaa tehdä mitään sen vuoksi, että "tässä nyt lukee näin", kokeillaanpa. Jotenkin se tuntuisi vaan kaaosmaiselta ja vähän pelottavaltakin.