Totuus Palaa - Jouni Mömmön maailma

Keskustelu muusta kuin Azazelin Tähden omasta kirjallisuudesta.
User avatar
Heith
Posts: 2378
Joined: Fri May 31, 2013 12:54 pm

Totuus Palaa - Jouni Mömmön maailma

Postby Heith » Sun Apr 08, 2018 6:44 pm

Mieleeni tuli kysyä onkohan joku ehtinyt lukea suht uuden kirjan Mana Manan Jouni Mömmöstä? Näin hesarissa arvostelun ja selailin kirjakaupassa mutten raaskinut ostaa. Kirjastosta tulee varmaan joskus lainattua. Sitä odotellessa haluaisin tiedustella mielipiteitä ko. Kirjasta. Lukujono minulla on melkoinen mutta lupaavat teokset pääsee pinon päällimmäiseen osioon.
Tähti
Posts: 176
Joined: Wed Oct 15, 2014 11:00 am

Re: Totuus Palaa - Jouni Mömmön maailma

Postby Tähti » Sun Apr 08, 2018 7:28 pm

Eipä ole tullut vielä kirjaa luettua, mulla on se kirjastosta varauksessa, täällä on tosi lyhyet varausjonot kaikissa kirjoissa, ja saa varattua ilmaiseksi, niin en viitsi kovinkaan monia kirjoja ostaa. Kohtuullisen minimalistinen linja muutenkin elämässä. On tota kyllä jossain divareissa näkynyt 17 euron hintaan melkeinpä heti ilmestymisen jälkeenkin.

Pätkä Jouni Mömmön viimeistä haastattelua löytyy netistäkin. Kuvaa kyllä aika selkeästi jotain vihkimyksiä tai Saturnus-tyyppisiä haastavia kausia. En tiedä sitten mikä saanut kääntymään loppujen lopuksi itsemurhaan, ettei ole voinut vaan haastavan kauden ohi päästä. Mulla on toi koko haastattelukin kuvina koneella, en tiedä kyllä voiko postata kokonaankin?
Mömmön haastattelusta selviää, että hän piti itseään Saarisen maagisena opetuslapsena, Saarista Patti Smithin entisenä poikaystävänä, ja että Saarinen oli käynyt Amsterdamissa vihkiytymässä johonkin maagiseen asiaan. Myös Saarisen upea kirjasto ja koti Turussa tulevat haastattelussa esiin.

Lihanukke-lehden haastattelu ilmestyi vuoden 1992 alussa, reilu pari kuukautta Mömmön itsemurhan jälkeen (Leena Möhnän kirjoittama johdanto haastatteluun on päivätty 13.1.1992). Seuraava pätkä haastattelua löytyy sen alaotsakkeen Vihkiytyminen mustaan magiaan alta.
https://mesikammen.wordpress.com/2012/0 ... rej-osa-2/
Toinen okkultismista kiinnostunut, ja hänen viimeinen haastattelunsa löytyy myös Suomesta. Leif Färding. Sama tietty tosta haastavasta kaudesta, ja mikä sai kääntymään itsemurhaan, vähän vaikea sanoa. Välillä varmaan joku kausi voi tuntua niin haastavalta, että voi tuntua vaikealta odottaa sen ohimenoa. Vähän tasapainoilua sitten päätöksissä asioiden hyöty ja haittapuolien kanssa.
http://vaasalaisia.info/vaasapedia/inde ... ijankuvaan

Tiesi myös kuoleman jälkeen julkaistussa kirjeessa mainitaan kaikki vihkimyksiin liittyvät koodisanat.
http://vaasalaisia.info/vaasapedia/inde ... hti_7/1984


Monia noissa ylläolevissa jutuissa kuvattuja teemoja Alice Baileyn jutussa kuvataan sinällään aika yksinkertaisesti. Ehkä vähän liiankin yksinkertaisesti monelle tietty.
Testit/koettelemukset: Jumalan läsnäolon ja tuen kadottaminen, väärinymmärretyksi tuleminen

http://www.alicebaileyry.fi/opetukset-j ... kimyspolku
User avatar
Ratnaraj
Frater
Posts: 79
Joined: Sun Jul 14, 2013 12:36 am

Re: Totuus Palaa - Jouni Mömmön maailma

Postby Ratnaraj » Mon Apr 09, 2018 6:21 am

Luin kirjan ja se oli kyllä mielenkiintoinen paketti alusta loppuun. Kirjan kautta Mömmön maailma avautui vähän paremmin lukijalle ja sitä kautta ymmärsi monia asioita. Lisäksi kiintoisimpia kohtia kirjassa olivat kuvaukset Reima Saarisesta. Jos Mana Mana ja Mömmö kiinnostaa, suosittelen kyllä vahvasti tuota kirjaa.
"The intelligent man finds almost everything ridiculous, the sensible man hardly anything." -Goethe
User avatar
Benemal
Frater
Posts: 777
Joined: Thu Feb 23, 2012 8:24 pm

Re: Totuus Palaa - Jouni Mömmön maailma

Postby Benemal » Tue Apr 10, 2018 3:04 pm

Eli sekö ei ollutkaan Siitoin, joka opetti Mömmölle mustaa magiaa?
User avatar
Ratnaraj
Frater
Posts: 79
Joined: Sun Jul 14, 2013 12:36 am

Re: Totuus Palaa - Jouni Mömmön maailma

Postby Ratnaraj » Tue Apr 10, 2018 10:16 pm

Benemal wrote:Eli sekö ei ollutkaan Siitoin, joka opetti Mömmölle mustaa magiaa?
Muistaakseni Tajunnan alkemistien lopputeksteissä mainitaan, että Jouni Mömmön vihki salatieteisiin turkulainen "S". Luulin alkujaan itsekin tuon tarkoittavan Siitointa, mutta kyseessä siis on Saarinen.
"The intelligent man finds almost everything ridiculous, the sensible man hardly anything." -Goethe
obnoxion
Sodalis
Posts: 2090
Joined: Tue May 25, 2010 7:59 pm

Re: Totuus Palaa - Jouni Mömmön maailma

Postby obnoxion » Fri May 18, 2018 10:54 am

Kirjaston varausjonosta kirja siunaantui minulle viime viikolla, ja nyt se alkaa olla luettu. En voi olla vertaamatta sitä Viljami Puustisen kirjoittamaan Petri Wallin ja Kingston Wallin tarinaan. Puustisen kirja oli näistä kahdesta eheämpi kokonaisuus ja vaikuttavampi lukukokemus, mutta Wallin tarinassa olikin valmiina todella klassinen draaman kaari, ja ilmeisesti aika hyvin materiaalia josta valikoida.

Toisin kuin Kingston Wall, Mana Mana on ollut minulle tärkeä yhtye nuoruudessani. Objektiivisestikin katsottuna Mana Mana on täysin jäljittelemätön ja poikkeuksellisen vilpitön yhtye taiteessaan. Verrattuna melkein mihin tahansa muuhun suomalaiseen yhtyeeseen, Mana Manasata on ollut aina hyvin vähän yleistä tietoa saatavilla, ja siksi kirjasta tiesi jo ennen lukemista että se tulisi olemaan kulttuuriteko. Ilmeisesti materiaalin niukkuus ja epätasalaatuisuus ovat ajaneet kirjoittajan tekemään kirjastaan kertomuksen, jossa mielikuvitusta ja tulkintaa on käytetty ilmeisen runsaasti. Kirjassa ollaan jatkuvasti hyvin syvällä henkilöiden pään sisällä, ja tämä ei kertaakaan lukemisen aikana lakannut tuntumasta oudolta. Olisin mieluiten lukenut enimmäkseen mahdollisimman suoria lainauksia haastatteluista, ja tehnyt omat tulkintani. Mutta niiden sitaattien perusteella joita kirjaan on mahdutettu voin uskoa, että raakamateriaali ei olisi todennäköisesti tällaiseen muotoon taipunut. Kirjailija on varmasti tehnyt parhaan mahdollisen päätöksen.

Kirja on alussa hieman hajanainen, mutta koostuu hienosti loppua kohden, parhaiden hetkien alkaessa kun päästään itse asiaan, eli Mana Manan perustamiseen. Alkupään parasta antia olivat minulle Hassisen Koneeseen ja Sielun Veljiin liittyvät lukuisat anekdootit, ja näiden bändien tarina muodostaa miellyttävän eheän sivujuonteen aina Sielun Veljien ensimmäisen levyn kiertueelle asti (Jouni Mömmö oli mukana ensimmäisellä levyllä ja kiertueella). Samalla 70 - 80 lukujen vaihteen Joensuusta piirtyy kuva, joka muistuttaa ihastuttavan paljon "Pitkä kuuma kesä" -elokuvan maailmaa.

Kirjailija näyttäisi tavallaan perehtyneen monipuolisesti okkultistisiin teemoihin joita Jouni Mömmön elämään liittyi. Esimerkiksi Alice Baileyn vaikutus "Kuolla elävänä" -kappaleen sanoituksiin oli hieno löyty. Silti ehkä raskaslukuisinta (alatyylisen kielenkäytön lisäksi, joka varmasti häiritsee vähemmän niitä jotka ovat tottuneempia lukemaan rock-kirjallisuutta) oli okkultisisella sanastolla maalailu, kun yritettiin tavoitella henkilöiden erilaisia subjektiivisia mielentiloja. Enimmäkseen nämä kohdat (joita oli paljon) onnistuivat vain sekoittamaan entisestäänkin vaikeaselkoisia asioita. Olisin toivonut okkultistisen sanaston rajatumpaa ja johdonmukaisempaa käyttöä. Hieman kuin kapteeni Haddockin monisanainen kiroilu tarkoittaa vain että nyt harmittaa, tuntuisi että kirjassa kaikki okkultistinen runsassanaisuus tarkoittaa vaan että tunnelma oli erityisen boheemia. Teje Caldenin lainaus sivulta 131 tiivistää paljon olennaista: "Mitä okkultismia on istua ja juoda kaljaa. Kaikki Suomen pubit on okkultisteja täynnä". Varmasti oli kyse myös muustakin, mutta kun kuitenkin enimmäkseen näytti olevan kyse tästä ja tämän tapaisista asioista, myös sanasto olisi saanut olla mielellään sen mukaista.

Kirjan lopussa muuten kiitettävän hellästi käsitellyn Jouni Mömmön tuhoava ja provosoiva käytös tuodaan esille. Tämä muistuttaa minua monista tuntemistani ihmisistä, joihin olen päätynyt katkaisemaan välini vuosien varrella. Kun sytytellään kynttilöitä huonekalujen alle ja uhkaillaan lasten henkeä, ei ole ihme jos ystäväpiiri kaventuu. Näistä asioista huolimatta Reima Saarisesta muodostuu ikävämpi kuva kuin bensaa ystävänsä asuntoon levittävästä Jouni Mömmöstä. Saarista, joka kutsuu naisia koneiksi ja lehmiksi, ja jonka tyttöystävät saavat kulkea silmä mustana, kuvaillaan kirjassa "vasemman käden tantrikoksi". Naisen halventaminen tai naisen inhoaminen on eräs keskeisimpiä tekijöitä joka määrittelee sinut kauas varsinaisten vasenkätisten tantrojen ulkopuolelle. Mutta toisaalta, koska kirjassa on niin paljon tulkintaa, ja lukijan on vaikea päätellä mistä se alkaa ja mihin se loppuu, kuinka voin olla varma että minulle on välittynyt oikea kuva Saarisesta? Varmasti kuitenkin vakavimmat väitteet ovat totta...

Uskaliaalta tuntui myös se melko raskaskätiseltä vaikuttava tapa, jolla kirjailija ruoti terveydenhoitoa, kritisoiden diagnostiikkaa ja puhuen hoitovirheistä. Tällaiset asiat tuntuvat erityisen hankalilta, kun kyseessä on tietokirja, jossa on kuitenkin valtavasti subjektiivista täytettä. Rivien välistä hoitotahot saavat myös kiitosta, kun usein mainitaan miten Mömmö tahtoi vapaaehtoisesti palata uudestaan ja uudestaan Paiholan mielisairaalaan kun koki olonsa sietämättömäksi. Ilmeisesti Paiholassa tehtiin jotain oikein.

Erityisen sympaattiseksi hahmoksi nostetaan Jounin isä, jolla on Mana Manan ympärillä kulkeneissa huhuissa ollut ilmeisesti hieman ikävämmän miehen maine. Kirjan lopussa yksi koskettavimpia ja hienoimpia kohtia onkin Osmo Mömmön "synninpäästö", joka kaikessa lyhykäisyydessäänkin oikeuttaa kirjan olemassaolon moninkertaisesti. Siinä oli myös suuri asia saatu kuvailtua tehokkaasti muutamalla lauseella, mikä toimi minusta paljon paremmin kuin toistuva monisanaisuus, jolla erilaisia päihtymys- ja sekavuustiloja kuvailtiin läpi kirjan.

Tämä oli hyvä kirja. Ja kun ajattelee aiheen haastavuutta, se oli oikein hyvä kirja.

EDIT: Muutama lause lisätty sinne ja tänne.
One day of Brahma has 14 Indras; his life has 54 000 Indras. One day of Vishnu is the lifetime of Brahma. The lifetime of Vishnu is one day of Shiva.
User avatar
Heith
Posts: 2378
Joined: Fri May 31, 2013 12:54 pm

Re: Totuus Palaa - Jouni Mömmön maailma

Postby Heith » Fri May 18, 2018 8:55 pm

Kiitos obnoxion, oikein mielenkiintoisesti kerroit kirjasta. Minua kyllä kiinnostaa tämä lukea. Mana Mana on itsellekin tärkeä lähde.
obnoxion
Sodalis
Posts: 2090
Joined: Tue May 25, 2010 7:59 pm

Re: Totuus Palaa - Jouni Mömmön maailma

Postby obnoxion » Sat May 19, 2018 10:22 am

Heith wrote:Kiitos obnoxion, oikein mielenkiintoisesti kerroit kirjasta. Minua kyllä kiinnostaa tämä lukea. Mana Mana on itsellekin tärkeä lähde.
Kannattaa lukea!
One day of Brahma has 14 Indras; his life has 54 000 Indras. One day of Vishnu is the lifetime of Brahma. The lifetime of Vishnu is one day of Shiva.
Otava
Frater
Posts: 163
Joined: Thu Feb 25, 2016 9:26 pm

Re: Totuus Palaa - Jouni Mömmön maailma

Postby Otava » Sun May 20, 2018 2:42 am

Oma tutustumiseni Mana Manaan tapahtui n. 18 vuotta sitten Joensuussa asuessani. Tämän jälkeen olen ostanut ja myynyt bändin levyt pois kolmeen kertaan kun niin veivät paikkoihin joihin en luullut enää haluavani palata. Silti tuntuu että palata täytyy ja käsitellä pitää, ja näin 18 vuoden jälkeen ollaan edelleen käsittelemässä, vaikkakin aika harvoin.

Yritin Joensuuaikoina kovasti saada tietoa Jouni Mömmöstä ihan Otralta jne saakka, mutta lähinnä paljastukset koskivat ristilogon tarkoitusta sekä Mömmöstä yleisesti että "no ne oli sellaisia aika ufoja juttuja...". Syy juttujen suppeuteen oli varmaan kokemattomuuteni kun omat täsmentävät kysymykset olivat poissa.

Kiitos obnoxion kun kerroit kirjasta tarkemmin. Luen kun tulee hyvä hetki.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests