Kirja kirjana vai muussa muodossa?

Keskustelu muusta kuin Azazelin Tähden omasta kirjallisuudesta.
Post Reply

Kirja kirjana vai muussa muodossa?

Kirja
14
93%
Kindle
1
7%
PDF
0
No votes
 
Total votes: 15
User avatar
Wytch
Frater
Posts: 24
Joined: Fri Feb 06, 2015 1:21 am

Kirja kirjana vai muussa muodossa?

Post by Wytch »

Tämä on aihe joka on itseäni mietityttänyt pidemmän aikaa, varsinkin koska osa okkultistisesta/esoteerisesta kirjallisuudesta on joko todella hankalasti saatavissa tai pienten painosten ja kirjoittajan maineen takia nykyään aivan hirveissä hinnoissa (kannattaa tarkastaa esimerkiksi mitä hintoja Andrew D. Chumbleyn kirjoittamista teoksista Azoëtia: A Grimoire of the Sabbatic Craft ja Viridarium Umbris pyydetään).

Kysymys kuuluukin, missä muodossa tykkäät tai missä muodossa sinulle on helpointa/luontevinta lukea materiaalia? Aivan kirjana, paperille painettuna tekstinä, joltain kindlen tapaiselta laitteelta vai pdf tiedostoina tietokoneelta?

Lisätään tähän vielä tämmöinen lisäkysymys, että jos olet tilanteessa, jossa tarvitset jonkinlaista referenssiä tietystä kirjasta, oli kyse sitten esimerkiksi jostain luennon tapaisesta tai sitten yksityisestä rituaalista, onko sinusta luonnollisinta katsoa tämä refernssi normaalista kirjasta vai joltain elektroniselta laitteelta? Teetkö mitään eroa sen välille, mikä on soveliasta tai toimivaa esimerkiksi edellä mainitun luennon kohdalla ja sen välillä, mikä toimisi rituaalin aikana?

Oma preferenssi on suuresti kouriintuntuvassa kirjana koska koen, että vasta kirjaa kirjana lukiessani voin todella rauhoittua lukemisen ääreen ja paneutua siihen. Tietokoneella pdf:iä selatessa tai kännykällä lukiessa tuntuu, että on aivan liian monta häiriötekijää jotka vievät huomiota ja häiritsevät keskittymistä, erilaiset keskusteluohjelmat kuten IRC aina mahdollisuuteen jumiutua esimerkiksi youtuben ihmeelliseen maailmaan tuhoamaan aikaa tuhottoman paljon saamatta mitään todella hyödyllistä tai konkreettista aikaiseksi. Tarvitsen tällaisen oman hiljentymisen ja paneutumisen vain kirjoitettuun tekstiin (vaikka taustalla saattaa musiikkia soidakkin, on se yleensä enemmän ns. taustahälynä tai tunnelmanluomis välineenä kuin jonain, johon kiinnitän huomiota) sen sijaan, että olisin tilassa jossa huomioni olisi hajautunut useammalle osa alueelle.

Sen verran äänestyksestä, että kohdalla pdf tarkoitan tietokoneelta/läppäriltä lukemista kun taas kindlellä kaikkia kännykkä/kindle ja muita kyseisen mallisia teknologisia kirjallisuuden lukumuotoja.
User avatar
Nefastos
Frater
Posts: 3931
Joined: Mon May 24, 2010 10:05 am
Location: Helsinki

Re: Kirja kirjana vai muussa muodossa?

Post by Nefastos »

Valitsin fyysisen kirjan, koska vain yksi ääni oli mahdollista antaa. Tosiasiassa eteen tulee melko paljon tilanteita, joissa tietokoneelta lukeminen on näppärämpää: esim. jos isommasta tekstistä kaipaa vain pientä osaa, tai jos tekstiä on lainattava toiseen yhteyteen isohko ote.

Silti edustan itse vanhaa koulukuntaa jopa niin pitkälle, että jos olen lukenut jonkin kirjan vain tietokoneelta, en osaa kokea että olisin "oikeasti" lukenut sen. Tämä voi liittyä omaksuttuun tapaan ottaa tekstiä omaksi runsailla alleviivauksilla, marginaalihuomautuksilla ym. Valloitussotaa kirjallisuuden kanssa...
Faust: "Lo contempla. / Ei muove in tortuosa spire / e s'avvicina lento alla nostra volta. / Oh! se non erro, / orme di foco imprime al suol!"
Tähti
Posts: 193
Joined: Wed Oct 15, 2014 11:00 am

Re: Kirja kirjana vai muussa muodossa?

Post by Tähti »

Itse luen enimmäkseen lyhyitä pätkiä intuition mukaan, mulla on yksi kirjahylly omille kirjoille ja toinen kirjastosta lainatuille. Äkkiä kirjastosta hyvä valikoima kun tulee vieraita tai ottaa kämpästä kuvia. :)

Toinen mitä käytän, on kuvalaudat, eli pinterestin tapaan ipadilla kansioissa kuvia, voi ottaa jostain kirjasta vaikka muutaman kuvan ipadin kameralla ja laittaa tietyn aiheen kansioon.

Kindlellä oon ostanut jotain mitkä muuten maksaa turhan paljon. Lyhyet kirjat ihan ok kindlellä lukunautinnonkin puolesta.
Wyrmfang
Frater
Posts: 1178
Joined: Tue May 25, 2010 10:22 pm
Location: Espoo

Re: Kirja kirjana vai muussa muodossa?

Post by Wyrmfang »

Kuten äänestystuloksestakin näkyy, kirjanahan sitä lähes jokainen ihminen mielummin lukee kuin näytöltä. Tai en tiedä, ehkä itseäni paljon perustavammin tietokoneisiin kasvanut sukupolvi saattaa kokea konkreettisen kirjan vähän samalla tavalla tönkkönä kuin itse näen lankapuhelimen verrattuna kännykkään. Asialla ei ole kuitenkaan minulle juuri merkitystä, sisältö on se mikä painaa. Tosin ehkä vähän köppäisemmällekin teokselle voi hieman saada mielekkyyttä esteettisellä ulkoasulla :D
User avatar
Insanus
Frater
Posts: 1026
Joined: Sat Aug 21, 2010 7:06 am
Location: Helsinki

Re: Kirja kirjana vai muussa muodossa?

Post by Insanus »

Kirja on kaikkein näppärin media, sivujen pläräilyn, marginaalien ja jo senkin takia ettei koneelta kestä lukea jos viihtyy vähän ylösalaisin ja mutkalla jossain sohvatyynyn välissä lukiessaan. Mutta nettikirjat on tosi hyviä kun niin paljon hankalasti löydettävää materiaalia sää käsille ilmaiseksi nopealla googleilulla. Meillasoux:n "beyond finituden" luin kännykästä helppouden takia. Mutta aina konkreettinen on kivoin.
With a taste of a poison paradigm
User avatar
RaktaZoci
Frater
Posts: 1338
Joined: Tue Feb 05, 2013 10:32 pm
Location: Salo

Re: Kirja kirjana vai muussa muodossa?

Post by RaktaZoci »

Samoilla linjoilla yleisen mielipiteen kanssa. Aiheesta oli puhetta itseasiassa hiljattain juuri toisessakin yhteydessä, mutta itse myös jotenkin vierastan näitä sähköistettyjä muotoja kirjallisuudesta. Saatan käyttää tiedostomuotoista vastinetta, mutta luen silti mieluummin ihan fyysistä teosta.

Olen ymmärtänyt, että ilmeisesti esim. Japanin metrossa ja muussakin lähiliikenteessä e-kirjojen suosio on ollut valtaisa, mutta itse en ole lukenut yhtäkään kokonaista kirjaa tässä muodossa.
die Eule der Minerva beginnt erst mit der einbrechenden Dämmerung ihren Flug.
-Hegel
Vanadís

Re: Kirja kirjana vai muussa muodossa?

Post by Vanadís »

Fyysiset kirjat ovat aina olleet mulle niin tärkeitä, että olen raahannut niitä mukanani ympäri Suomea muutosta toiseen. Muusta voi luopua, kirjoista ei. Kirjat olohuoneen hyllyissä ovat kauneinta mitä tiedän. Kirjat tuoksuvat ihanilta ja niitä voi ihailla esineinä lukemisen lisäksi.

Kirjoitan aika paljon artikkeleita, joten tärkeä osa kirjakokoelmaa on lähdekäytössä. Lähteet pengon mielummin fyysisistä kirjoista kuin sähköisistä. Moni pitää pahana tapana kirjoihin merkintöjen tekemistä, mutta joitakin kirjoja luen reunahuomioita ja alleviivauksia tehden. Omiin huomioihin on myös kiva palata vuosien päästä ja katsella mikä tuntui aiemmin tärkeältä. Antaa osviittaa omasta kehityksestä. Muutama kirja on niin aktiivisessa lähdekäytössä, että ajattelin hankkia niitä tuplakappaleet, jotta toista voisi lainata kavereille.

Sähkökirjana on muutamia teoksia, sillä olen joillakin pidemmillä ulkomaanmatkoilla pakon edessä lueskellut Kindleltä. Se on kulkenut kätevästi mukana vuoristoissa kiipeillessä, jolloin viisi kirjaa repussa ovat mahdottomuus. Myös monet vanhemmat ja vaikeasti saatavat okkultistiset teokset omistan ainoastaan pdf-muodossa. Tosin olen huomannut nihkeyden edes tarttua niihin, kun on aina tavallisiakin kirjoja kesken.

Kirjastot olen löytänyt viime vuosina uudelleen. Ne olivat jo lapsena pyhiä, katedraalimaisia paikkoja. Säästyy rahaa ja tulee samalla tukeneeksi kirjastojen toimintaa nostamalla käyttöastetta.
User avatar
Einheri
Frater
Posts: 329
Joined: Sun Jun 06, 2010 12:23 am
Location: Etelä-Savo

Re: Kirja kirjana vai muussa muodossa?

Post by Einheri »

Kirjat kirjana.
-Pidän lukukokemuksia sen verran aistikkaana kokonaisuutena, että on mukavaa saada pidellä käsissään pientä luomistyön tulosta, jonka rivit siivittävät lukijansa ajattelun prosessiin, joka voi parhaimmillaan olla hyvinkin palkitseva.
Kirjat voivat olla samalla kauniita ja yksityiskohtaisia käyttöesineitä, joita omistajansa osannee pitää arvossaan. -Kirjojen tuoksussa on usein myös jotain luokseen kutsuvaa.

E-kirjat ja muut sähköiset versiot ovat toki "kätevyytensä" kannalta myös ihan ok, etenkin sitaattien ja huomioden osalta.
On myös kirjoja ja tekstejä, jotka ovat helpommin saatavilla sähköisessä muodossa.
-Vaikka sähköisyys onkin kätevää niin oma estetiikan tajuni aikaansaa sen, että tulen kurottamaan käteni jatkossakin käsinkosketaltavan formaatin puolesta.
Post Reply