Kirjallisuutta satanismista

Keskustelu muusta kuin Azazelin Tähden omasta kirjallisuudesta.
Wyrmfang
Frater
Posts: 1147
Joined: Tue May 25, 2010 10:22 pm
Location: Espoo

Kirjallisuutta satanismista

Postby Wyrmfang » Wed Jul 31, 2013 8:18 pm

Nefastos wrote:Voin katkaista tämän myöhemmin omaksi keskustelukseen jos tarpeen, mutta lienee hyödyllistä linkittää myös satanismin tutkimusta yleisemmin. Tänään tuli yllättäen vastaan nimikkeeltään kiinnostava kirja:

Per Faxneld: The Devil's Party - Satanism in modernity

Kyseessä on Oxfordin yliopiston kustantama tuore teos. Ehdin lehteillä sitä pienen hetken, & vaikutti tavallaan mielenkiintoiselta. Tässä näytettiin keskittyvän pitkälti LaVeyn satanismiin, lopussa Temple of Setiin (joka on LaVeyn Church of Satanin jälkeläinen sekin) - mutta myös Order of Nine Angles mainittiin. Muu teistinen satanismi ei ollut tähän junaan tainnut vielä ehtiä.
Voisi olla tässä vaiheessa hyvä aloittaa uusi ketju.

Luin itse nyt tämän teoksen, senhän ovat siis toimittaneet Per Faxneld ja Jesper Petersen, kirjoittajia on paljon muitakin. Kyseessä siis yksi ensimmäisiä tasokkaita akateemisia tutkimuksia satanismista, mukana lähinnä uskontotieteilijöitä, sosiologeja ja historioitsijoita. Tästä on tietysti turha hakea mitään syvällisiä metafyysisiä analyysejä Saatanan olemuksesta; sitä varten täytyy lukea satanistien omia kirjoituksia. Teoksen hengestä kuitenkin kertoo jotain vaikkapa seuraava. Ainakaan itse en olisi lähtökohtaisesti kovin innoissani sosiologin tekemästä artikkelista nimeltä "Conversion to Satanism: Constructing Diabolical Identities". Tässäpä onkin kuitenkin pointtina nimenomaan argumentoida, että vastoin yleistä luuloa satanistit eivät ole keskenkasvuisia ja ajaudu satanismin pariin, vaan kyseessä on pääosin aikuisten ihmisten luoma identiteetti siinä missä vaikka "vasemmistolaisuus". Muutenkin yllättävän avointa ja perehtynyttä meininkiä kautta linjan.

Ei minusta voi myöskään sanoa, että teos keskittyisi määräänsä enempää Church of Sataniin, vaikka LaVey nähdään kyllä eräänlaisena olennaisena käännekohtana. Ensimmäisessä luvussa tutkitaan satanismia ennen CoS:ia, ihan 1500-luvulta lähtien. Toinen luku keskittyy sitten CoS:iin. Kolmannessa luvussa on CoS:n "perillisiä" kuten Temple of Setiä. Viimeisessä luvussa mennään sitten jo ONA:iin, Michael Fordiin ja yleisemminkin "left hand pathiin" kuten Dragon Rougeen ja jopa wiccaa kosketetaan. Eli oikeastaan kaikkea muuta mahdollista löytyy paitsi Azazelin Tähden tarjoama vaihtoehto.
User avatar
Kenazis
Frater
Posts: 986
Joined: Sun Sep 12, 2010 7:57 pm
Location: Satakunta - Limbo

Re: Kirjallisuutta satanismista

Postby Kenazis » Sat Aug 24, 2013 12:26 pm

Miten tämä "The Devil's Party" - kirja on verrattavissa Flowersin "Lords of the Left Hand Path"- kirjaan? Omistan Flowersin kirjan ja pohdin tuon toisen hankkimista, mutta kahta samanlaista en ehkä tarvitse. Eli onko niin paljon parempi ja/tai poikkeava sisällöltään että kannattaa silti hankkia?
"We live for the woods and the moon and the night"
Wyrmfang
Frater
Posts: 1147
Joined: Tue May 25, 2010 10:22 pm
Location: Espoo

Re: Kirjallisuutta satanismista

Postby Wyrmfang » Sun Aug 25, 2013 11:39 pm

Vajrasramana wrote:Miten tämä "The Devil's Party" - kirja on verrattavissa Flowersin "Lords of the Left Hand Path"- kirjaan? Omistan Flowersin kirjan ja pohdin tuon toisen hankkimista, mutta kahta samanlaista en ehkä tarvitse. Eli onko niin paljon parempi ja/tai poikkeava sisällöltään että kannattaa silti hankkia?
Ei ole tuttu tuo Flowersin teos. Erona näyttäisi olevan ainakin, että Flowers operoi enemmän "left hand path" - termin kanssa, joka on huomattavasti laajempi kattokäsite, kun taas The Devil´s Party pyrkii rajautumaan "varsinaiseen" satanismiin. Tämä olikin tullut pitkälti The Devil´s Partyn porukalta jo muutama vuosi aikaisemmin:

James Lewis & Jesper Petersen (toim.): The Encyclopedic Sourcebook of Satanism

Tässä onkin sitten päälle 700-sivuinen järkäle, joka tosin on aihepiiriltään paljon suppeampi. Keskittyy 3/4 teoksesta ulkopuolisten, esim. median, satanismikuvaan. Ja sen vähän mitä ei keskity, niin rajaudutaan pitkälti CoS:iin. Eli aika masentavaa juttua 80-90-luvun satanismipaniikista, joka ei muuten ihan hirveän paljon eroa noitavanoista.
User avatar
Nefastos
Frater
Posts: 3666
Joined: Mon May 24, 2010 10:05 am
Location: Helsinki

Re: Kirjallisuutta satanismista

Postby Nefastos » Tue Nov 19, 2013 11:05 am

Luin em. Per Faxneldilta artikkelin "Blavatsky the Satanist: Luciferianism in Theosophy, and its Feminist Implications". Julkaistu Temenos nro. 48:ssa viime vuonna.

Kiinnostavaa on paitsi ko. artikkelin julkaisu sinänsä, myös se, kuinka siinä yhdistetään keskenään satanismi & "feminismi" (sanan laajassa merkityksessä), mitä minäkin tein Fosforoksessa.
Faust: "Lo contempla. / Ei muove in tortuosa spire / e s'avvicina lento alla nostra volta. / Oh! se non erro, / orme di foco imprime al suol!"

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests