Lahkot, kultit, "kummallinen henkisyys"

Tapahtumat, kohtaamiset, tapaamiset, uutisoinnit.
User avatar
Nefastos
Frater
Posts: 4024
Joined: Mon May 24, 2010 10:05 am
Location: Helsinki

Lahkot, kultit, "kummallinen henkisyys"

Post by Nefastos »

Iltalehti uutisoi tänään "Harhaanjohtajat"-kirjan tiimoilta:

[IL] Nokia Mission johtaja koki nolon lopun: Käytti miehiä seksuaalisesti hyväkseen ja joutui erotetuksi omasta yhteisöstään

Olettaisin, että Nokia Mission hurmahenkinen evankelikalismi tuskin on ollut kovin lähellä tämän foorumin seuraajien sydäntä, joten sen avoin & oikeutettu kritiikki tuskin ketään häiritsee. Pulmallisempaa on sen sijaan se tapa, jolla tässäkin haastattelussa lahkot yhdistyvät sameasti "kummalliseen henkisyyteen" ylipäänsä.

Toistaiseksi suomessa ei ole podettu samanlaista kultti-kauhua kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, joissa näistä sanoista kultti & lahko on tullut suoranainen lyömäase, ja kaikki sellaiseen viittaavakin - toisin sanoen tuo kummallinen henkisyys - riittää jo assosioimaan tuomittavaksi ja vaaralliseksi. Samalla kun aidosti vaarallisia, manipuloivia & suggeroivia lahkoja on erittäin tärkeää saada päivänvaloon lisäämällä yleistä tietoisuutta asioista, olisi toisaalta myös tärkeää pitää kristallinkirkkaana ero a) vaarallisen ja b) vaarattoman uskonnollisuuden välillä. Se että jokin on "kummallista" (kenen silmiin?) ei riitä vielä asioiden tuomitsemiseksi tai tee niistä vaarallisia. Tässä suhteessa Azazelin Tähden kaltaisten okkulttisten seurojen kannattaa olla tarkkana ja pitää mahdollisimman selkeää, avointa & tietoisuutta lisäävää profiilia, tai kohta löydämme itsemme vaarallisten lahkojen listalta. Meillä on jo useampia esimerkkejä jäsenistä, joita on ulkopuolelta painostettu eroamaan johtuen yksinkertaisesti seuraan liitetyistä negatiivisista assosiaatioista, toisin sanoen johtuen puhtaasta tietämättömyydestä & pelkoreaktioista. Koska nykyajan yleisin uskonmuoto on autoritäärinen suhde tieteeseen, onkin erinomaista että seuran piirissä on melko vahva akateeminen presenssi varjelemaan helpoimmilta kulttisyytöksiltä.

Miten itse suhtaudutte otsikon mukaisiin nimikkeisiin tai yleistyksiin?

Ehkä johtuen siitä että itse en ole kokenut sympaattiseksi valtavirtahenkisyyttä, ajatukset veljeskunnasta "kulttina" assosioituvat henkilökohtaisesti minulla joko humoristisesti tai suorastaan positiivisesti (esim. Rooman valtakunnan rationaalinen keisarikultti, polyteististen uskontojen monimuotoisuutta mahdollistavat kulttiorganisaatiot, jne.). En tahtoisi seurata tässä asiassa Atlantin takaisen populaariretoriikan jälkiä, mutta sen estäminen vaatii tietoista työtä, uskallusta & avoimuutta.

Kun haastattelijan kysymys kuuluu "Miksi niin moni menee mukaan tällaisiin uskonyhteisöihin" (tekemättä täysin selvää "tällaisen" referenssistä) ja haastateltava vastaa pitkälti samaan sävyyn, ollaan jo kulkeutumassa hyvin heikoille jäille yhteiskunnallisessa keskustelussa. Kuulija ei läheskään aina ole niin viisas, että osaa tai tahtoo olla tarkkana tällaisissa nyansseissa.
Faust: "Lo contempla. / Ei muove in tortuosa spire / e s'avvicina lento alla nostra volta. / Oh! se non erro, / orme di foco imprime al suol!"
obnoxion
Sodalis
Posts: 2168
Joined: Tue May 25, 2010 7:59 pm

Re: Lahkot, kultit, "kummallinen henkisyys"

Post by obnoxion »

Eikö kaikki henkisyys ole kummallista... Hiljattain eläkeikään ehtinyt kirjailija totesi, että vasta tällä ikää kehtaa pohtia ääneen elämän tarkoitusta, joka on niin nolo aihe vakavalle pohdinnalle. Jos elämän tarkoituksen pohtiminen on kummallista, onko meillä mitään toivoa?

Tämä hyväksikäyttökuvio on taas jotain paljon tavallisempaa. On harhaanjohtavaa ja tavallaan jopa vastuutonta antaa käsitys että kyse on kummalliseen henkisyyteen liittyvästä vaarasta. Kyse on yleisinhimillisestä piirteestä, jonka vallankäyttö kärjistää ja mahdollistaa.

Tänään tulee televisiosta Louis Therouxin dokumentti Jimmy Savillesta, viihdemaailman vallankäyttäjästä, jonka vuosikymmeniä jatkunut satoja ihmisiä käsittänyt hyväksikäyttö paljastui vasta miehen kuoltua. Minusta tässä on nyt sama ilmiö, mutta vakavammassa mittakaavassa ja tiiviinä osana yhteisintä mahdollista maallista valtakulttuuria.

Kyse ei ole ensisijaisest kummallisen henkisyyden ongelmasta, vaan vallankäyttöön liittyvästä ongelmasta. Olen kuitenkin samaa mieltä että tietty avoimuus yhteiskuntaan päin on vähemmistöhenkisyydessä suotavaa. Sensationalismi on tietysti tällaiselle pyrkimykselle myrkkyä.
One day of Brahma has 14 Indras; his life has 54 000 Indras. One day of Vishnu is the lifetime of Brahma. The lifetime of Vishnu is one day of Shiva.
User avatar
Benemal
Frater
Posts: 865
Joined: Thu Feb 23, 2012 7:24 pm
Location: South-Fin

Re: Lahkot, kultit, "kummallinen henkisyys"

Post by Benemal »

Theroux on tehnyt hyvin pitkään dokkareita lahkoista ja vähän isommistakin porukoista, kuten skientologiasta hiljattain. Pätevä mies, mutta vähän ärsyttävä. Myös Vice medialla on tuubissa paljon mielenkiintoista matskua. Sieltä on viime vuosina tullut useampi raportti satanismista. Kannatta katsoa. On laatua, vaikka heidän tyyliinsä myös kyllästyy.

Joskus vielä Azazelin Tähti noteerataan. Ikävää olisi MOT:n klassikkoepisodin tyylinen disinformaatio. Ehkä sellainen ei enää mene läpi. Jäsenmäärän kasvaessa, nousee oletettavasti kysymys, mitä salaista puuhaamme. Parasta mainosta on veljeskunnan sivistyneisyys. Harva uskonee tämän joukon olevan vaarallinen, jos juttelevat Nefastoksen kanssa.
obnoxion
Sodalis
Posts: 2168
Joined: Tue May 25, 2010 7:59 pm

Re: Lahkot, kultit, "kummallinen henkisyys"

Post by obnoxion »

Täytyy tosin lisätä että meidän suhteemme toimittajiin ovat tähän mennessä olleet pelkästään positiivisia, ja olen tästä hyvin kiitollinen ja otettu. Myönnän myös että sitä kehitystä joka vie tavallisen uskovaisen ihmisen ruumishuoneelle herättämään ruumista henkiin voidaan perustellusti luonnehtia paremman sanan puutteessa kummalliseksi.
One day of Brahma has 14 Indras; his life has 54 000 Indras. One day of Vishnu is the lifetime of Brahma. The lifetime of Vishnu is one day of Shiva.
Hoenir
Posts: 218
Joined: Thu Apr 24, 2014 5:13 pm

Re: Lahkot, kultit, "kummallinen henkisyys"

Post by Hoenir »

obnoxion wrote:Hiljattain eläkeikään ehtinyt kirjailija totesi, että vasta tällä ikää kehtaa pohtia ääneen elämän tarkoitusta, joka on niin nolo aihe vakavalle pohdinnalle.
Tämä on minusta aivan kammottava ilmiö. Tunnen lukuisia äärettömän älykkäitä ihmisiä, mutta heistä vain murto-osa on millään tavalla halukkaita käymään aidosti syvähenkisiä keskusteluja. On sääli, että heidän kaltaiset ihmiset ovat usein valta-asemassa myös tällaisten keskustelujen suhteen: suunpielet, äänenpainot ja katseet kontrolloivat keskustelujen suuntaa, rajaten lähtökohtaisesti turhiksi koetut ajatukset ja keskustelijat sivuun. En siis sinänsä ihmettele yhtään, että ihmiset haluavat vetäytyä omiin porukoihinsa kun yleinen ilmapiiri on tällainen...

Pakko myöntää, että tunnen pistoksen sanoessani kaiken tämän. Olen nimittäin käyttänyt tuollaista valtaa monessa tilanteessa, ajatellen ihan puhtaasti omaa imagoani. Koen kuitenkin ilokseni myös sellaisia rauhan ja onnellisuuden tuntemuksia siitä hyvästä, että minua ei kiinnosta elostella tuollaisella nykyään ainakaan ihan niin paljoa kuin ennen. Pääsee jotenkin helpommin sellaisten ihmisten lähelle, jotka eivät koe lainkaan mielekkääksi lähestyä asioita älyn ja käsitteiden kautta.
"Futile as a ghost I stand guard over hidden gold, O lord of the meeting rivers"
Kavi
Frater
Posts: 444
Joined: Mon May 09, 2016 4:52 pm

Re: Lahkot, kultit, "kummallinen henkisyys"

Post by Kavi »

On ymmärrettävää, että juuri uskonnollisten liikkeiden ja piirien väärinkäytökset lisäävät epäuskoa mihinkään "missä useampi ihminen kokoontuu jonkin nimessä".
Saati sitten uutisoidut rituaalipaloittelu, pimeyden voimien kultivointi yritys- uutiset nostavat epävarmoja ajatuksia mieliimme.
Lapsuudenajassani näissä "kummallisen hengellisyyden piireissä" tuli liikuttua, lähinnä vanhempien takia.
Kummallisuuden lisäksi sana - hämmentävä kuvaa juuri sitä tunnetilaa, mikä jokaikisen kokouksen jälkeen jäi päällimmäiseksi mieleen.
Niissä pääpaino tuntui olevan enemmänkin erilaisten tuntemusten ja Pyhän Hengen manaaminen kokoustiloihin, kuin itse opetus. Poistuessamme kokouksista nimenomaan tämä ristiriitainen hämmennyksentila oli itselläni voimakas.

"Parhaimmat" muistikuvat ovat Israel-lippujen liehuttelijat ja lattialla sätkivät "Pyhästä Hengestä" täyttyneet ihmiset, jotka joko itkivät tai huusivat vaimealla äänellä jotakin tiettyä sanaa kiitollisuuden tai jonkin muun tuntemuksen nimissä.
Varsinkin nämä uuskarismaattiset piirit, jotka olivat lapsena ymmärrykseni kristinuskosta ovat mielestäni erittäin epämääräisiä lajissaan.
Esim. Piirteet puhua demoneista ja muista hengistä. Varoitellaan demonisilla asioilla, mutta kuitenkin muistutetaan että on olemassa ihmeellinen Kristuksen veren suoja näitä vastaan.
Kyky omaksua armolahjat ja sitten kuitenkin painottaen jotakin "punkimpaa" ja suorempaa emotionaalisti latautunutta lähestymistapaa Pyhään Henkeen. esim. "Toronto Blessings" tapaukset. Lopunajan odotus on myös yksi keskeisimmistä asioista.
Kuinkahan monen monta perhe-autoa on ehditty myydä jo tänä päivänä, kun on uskottu toisen tulemisen ja ylöstempauksen ajan olevan täällä?

Wikipediassa näitä tunnustuksiin kuulumattomia liikkeitä on kuvailtukin sanalla "muuttuvuus".
Ja nämä piirithän ovat se "oikea" Kristinusko. Paluu alkukristilliseen, autenttiseen maailmaan on ensitärkeä, joten jako "oikeaan ja väärään" opilliseen kristinuskoon on itsestäänselvyys.
Väärään kuuluvat tietysti ev. lut, katolinen ja ortodoksinen suuntaus.
Saatetaan jopa, anteeksi sanavalintani - larpata jotakin sellaista, että jokaisella ihmisellä on oma kutsumuksena Jumalalta, Ikään kuin oma "classinsa", jolla palvella maallisella kentällä.
On apostolia, evankelistaa, profeettaa ja pastoria. Uskonsotureita kaikki.
Mainitsin nämä asiat nimenomaan siksi, että koen että näillä lähtökohdilla voi lipsua helposti uskontojen pimeälle puolelle vaikkei mikään "lampaidensa harhaaneksyttäjä" olisikaan.
Vaara on moninkertainen ylläkoottujen syiden vuoksi.
7&8
User avatar
Nefastos
Frater
Posts: 4024
Joined: Mon May 24, 2010 10:05 am
Location: Helsinki

Re: Lahkot, kultit, "kummallinen henkisyys"

Post by Nefastos »

Kavi wrote:On ymmärrettävää, että juuri uskonnollisten liikkeiden ja piirien väärinkäytökset lisäävät epäuskoa mihinkään "missä useampi ihminen kokoontuu jonkin nimessä".
Saati sitten uutisoidut rituaalipaloittelu, pimeyden voimien kultivointi yritys- uutiset nostavat epävarmoja ajatuksia mieliimme.


Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän ajattelen, että globalisoituneessa maailmassa tapamme uutisoida kauheuksia horjuttaa hyvin vaarallisella tavalla ihmisten peruskokemusta todellisuudesta. Ratkaisu ei tietenkään olisi lakata niitä uutisoimasta, vaan alkaa uutisoida suhteellisesti ottaen yhtä paljon – eli siis aivan valtavasti nykyistä enemmän – hyviä & normaaleja asioita, mikä auttaisi ihmisiä näkemään perspektiivissä. (Ei, tosi-tv ei ole normaalien asioiden uutisointia...) Esimerkiksi tässä käsiteltävässä asiassa se, että uskonnoista esitetään alleviivatusti sen harvinaisimmat ilmaisut jotka ovat typeriä ja vaarallisia luo sellaisen vääristyneen käsityksen, että uskonto on lähtökohtaisesti typerää tai vaarallista.

Kavi wrote:Saatetaan jopa, anteeksi sanavalintani - larpata jotakin sellaista, että jokaisella ihmisellä on oma kutsumuksena Jumalalta, Ikään kuin oma "classinsa", jolla palvella maallisella kentällä. On apostolia, evankelistaa, profeettaa ja pastoria. Uskonsotureita kaikki.


Koska ihmisillä pienemmässä tai suuremmassa mittakaavassa on oikeastaan aina jonkinlainen roolin pelaamisen halu, se pitäisi toteuttaa tavalla joka maadoittaa vääristyneen jännitteen eli poistaa näiltä "classeilta" niiden prestiisit & valtapelirakenteet. Jos tämä kuulostaa oudolta, mietitään mitä tahansa yhteisöjä ja niiden roolipelejä: sotilasarvot, virka-arvot, akateemiset prestiisit, urheilijan mitalit, asteet erilaisissa esoteerisissa seuroissa, ja niin edelleen. Ne ovat läsnä käytännössä aina, sillä siten ihmismieli toimii, joko ilmiselvästi tai sitten kätketysti. Tästä seuraa, että ellei naamiota käytetä hallitusti & leikin varjolla, se tulee nousemaan esiin vaarallisesti, etenkin jos ihmiseltä puuttuu yhteiskunnan tavalla tai toisella myöntämät symboliset prestiisit. Erityisen tärkeää tämä on, jos ihmisellä on maaginen maailmankuva, eli ainakin osa hänen toivomistaan roolittumisista ei voi eksoteerisessa, kanssaihmisten tunnustamassa maailmassa toteutua. Silloin "yöpuolelle" jää yhä paisuva tarve oman maagisen minäkuvan ilmaisuun, mikä lopulta voi ilmentyä esimerkiksi psykoosina, tai sitten kuvaamasi kaltaisina joukkohysterioina.

Eli sitten kun rakennetaan Steiner-pedagogiikan rinnalle Azazel-pedagogiikkaa, roolipeleistä tehtäköön peruskoulun pakollinen oppiaine. Kolmannella luokalla valinta pöytä- tai liveroolipeliryhmään liittymisestä. :)
Faust: "Lo contempla. / Ei muove in tortuosa spire / e s'avvicina lento alla nostra volta. / Oh! se non erro, / orme di foco imprime al suol!"
Kenazis
Frater
Posts: 1023
Joined: Sun Sep 12, 2010 7:57 pm
Location: Satakunta - Limbo

Re: Lahkot, kultit, "kummallinen henkisyys"

Post by Kenazis »

Nefastos wrote:Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän ajattelen, että globalisoituneessa maailmassa tapamme uutisoida kauheuksia horjuttaa hyvin vaarallisella tavalla ihmisten peruskokemusta todellisuudesta. Ratkaisu ei tietenkään olisi lakata niitä uutisoimasta, vaan alkaa uutisoida suhteellisesti ottaen yhtä paljon – eli siis aivan valtavasti nykyistä enemmän – hyviä & normaaleja asioita, mikä auttaisi ihmisiä näkemään perspektiivissä. (Ei, tosi-tv ei ole normaalien asioiden uutisointia...) Esimerkiksi tässä käsiteltävässä asiassa se, että uskonnoista esitetään alleviivatusti sen harvinaisimmat ilmaisut jotka ovat typeriä ja vaarallisia luo sellaisen vääristyneen käsityksen, että uskonto on lähtökohtaisesti typerää tai vaarallista.
Ihan sanoilla linjoilla ylläolevan kanssa. Itselleni ylläolevasta syystä (tai osittain siihen liittyen) myös loppunut kiinnostus miltei täysin kaikkiin väkivalta/gore etc. & efektimässäily elokuviin, jossa tehokeinot on vedetty jo aikoja sitten liiallisuksiin sisällön kustannuksella eivätkä ne palvele enää mitään muuta tarkoitusta kuin mielen lisäturrutusta. En juurikaan seuraa edes "uutisia", koska mielestäni kyseessä ei enää ole kunnollinen ja rehellinen uutisointi vaan joko ala-arvoinen viihde tai läpinäkyvä propaganda. Tietysti pidän itseni jollain tasolla kartalla siitä mitä maailmassa tapahtuu. Olen tosin välillä ajatellut siirtyä vahvasti omaan maailmaani tehden omia aktiviteettejani välittämättä maailmanmenosta sen suuremmin. Tämä olisi hienoa toteuttaa viimeistään joskus. Jotta liittyisi edes aiheeseen, niin lisättäköön, että "kummallista henkisyyttä" tämäkin edustaa ns. normikansalaisten perspektiivistä. Näin ainakin luulen.
"We live for the woods and the moon and the night"
User avatar
Jihad
Posts: 21
Joined: Wed Aug 16, 2017 7:57 pm

Re: Lahkot, kultit, "kummallinen henkisyys"

Post by Jihad »

Kavi wrote:Kuinkahan monen monta perhe-autoa on ehditty myydä jo tänä päivänä, kun on uskottu toisen tulemisen ja ylöstempauksen ajan olevan täällä?
Varmasti useampi myyty kuin annettu pois.
Nefastos wrote:Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän ajattelen, että globalisoituneessa maailmassa tapamme uutisoida kauheuksia horjuttaa hyvin vaarallisella tavalla ihmisten peruskokemusta todellisuudesta. Ratkaisu ei tietenkään olisi lakata niitä uutisoimasta, vaan alkaa uutisoida suhteellisesti ottaen yhtä paljon – eli siis aivan valtavasti nykyistä enemmän – hyviä & normaaleja asioita, mikä auttaisi ihmisiä näkemään perspektiivissä.
Tuttu ajatus, ratkaisun tosin näen kuulijan vastuulla ja kehityssuunnan jo nyt enimmäkseen myönteisenä. Huomionarvoisaa on perinteisten mediatoimistojen alati lipeävä ote ja vähenevä merkitys informaatiobisneksessä, missä niillä oli aiemmin käytännössä kartelliasema. Termi "uutinen" kuvaa tätä asemaa ja sen laskua mielestäni hyvin, usein (okkultistille aina?) "uutiset" ovat lähinnä glorifioituja juoruja mutta puhekielessä "uutisen" merkitys oli lähes synonyymi tai jonkinlainen sinetti totuudelle, nykyään merkitys lienee neutraalimpi/totuudenmukaisempi.
Tiedonhankinnan tavat ovat vaihtuneet passiivisisemmista aktiivisempiin; ennen useimmat tyytyivät siihen mitä luki lehdissä tai sanottiin uutisissa, nyttemmin on jatkuvasti tavallisempaa etsiä itseä kiinnostavaa tietoa omista lähtökohdista. Ongelmia liittyy toki kaikkeen mutta pääpiirteiltään tässä mennään mielestäni parempaan suuntaan ja vastoin "virallista narratiivia" tää kaikki vaikuttaisi minusta siltä, että (etenkin uusi) yleisö on ainakin jossain määrin aiempaa kriittisempää. "Media itse" korahtelee jostain "totuuden jälkeisestä ajasta", mikä on musta käsitteenä ihan hauska.
Kenazis wrote:koska mielestäni kyseessä ei enää ole kunnollinen ja rehellinen uutisointi
Ittee kyseenalaistuttaa onko tällaista ollutkaan. Totuuden puhujalle kun ei tunnetusti yösijaa löydy niin en näe sellaiselle lehdellekään suurta kysyntää. Lähinnä lehtiä on kai painettu ja uutisia tuotettu joko myytäväksi tai kertomaan jonkun virallisen vallan määrittelemää totuutta.
*
Meni tämä postaus näköjään aika kaukaa alkuperäisestä aiheesta mutta mitä olen tätä foorumia selaillut niin ei taida olla mitenkään tavatonta tai suuremmin paheksuttua aiheen rönsyily..(?)
User avatar
Benemal
Frater
Posts: 865
Joined: Thu Feb 23, 2012 7:24 pm
Location: South-Fin

Re: Lahkot, kultit, "kummallinen henkisyys"

Post by Benemal »

En tiedä oletteko huomanneet, että amerikassa on alkanut uusi satanismifobia. Liittyy vahvasti Hollywoodiin ja poliittiseen eliittiin. Näiden valtavirtamediassa jatkuvasti raportoitujen raiskaajien lisäksi on myös pedofiileja, joihin liitetään saatananpalvonta. Tämä on toisaalta myös perinteistä aristokratian kieroutuneisuuden popularisointia. Asioita, joiden uskomisesta tavallinen ihminen saa pervolla tavalla oikeamielistä tyydytystä. Mutta viime aikoina on tullut oikeasti huolestuttavia sävyjä. Esimerkiksi megastarat Mel Gibson, Jim Carrey ja Keanu Reeves ovat hiljattain väittäneet, että Hollywoodin eliitti palvoo Saatanaa ja juo vauvojen verta. Miehet eivät ole täysjärkisen maineessa, mutta itsekin mietin, että minkähän takia valehtelisivat ja kuinka hulluja ovatkin, ei se tarkoita, että valehtelisivat. Riippumatta siitä,kuinka paljon on totta, pelko ja paranoia lähes varmasti kasvavat. Jokatapauksessa erikoinen tilanne. Jotain on paljastumassa ja se voi vaikuttaa meihinkin.
Post Reply