Tiedeusko ja todellisuuden rajat (Helsinki 13-14.10)

Tapahtumat, kohtaamiset, tapaamiset, uutisoinnit.
Locked
Tähti
Posts: 219
Joined: Wed Oct 15, 2014 11:00 am

Tiedeusko ja todellisuuden rajat (Helsinki 13-14.10)

Post by Tähti »

Helsingin yliopistolla tämmöinen ilmainen luentosarja, johon kuka vaan tervetullut.

"Areiopagi järjestää kolmivuotisen projektinsa viimeisen seminaarin Tiedeusko ja todellisuuden rajat 13.-14. lokakuuta 2016. Sen teema on tiedeusko eli skientismi ja sen kritiikki. Seminaarin pääpuhujaksi saapuu Uppsalan yliopiston teologisen tiedekunnan uskonnonfilosofian professori Mikael Stenmark. Seminaarin yhteydessä julkaistaan Stenmarkin teos Tiedeusko ja todellisuuden rajat."

http://www.areiopagi.fi/2016/06/talta-n ... inaarissa/

Facebookissa tapahtuma:
https://www.facebook.com/events/8208901 ... 667893088/

Vaikuttaa muustakin näkökulmasta mielenkiintoiselta, eli tässä voi varmasti myös tarkastella oman maailmankatsomuksen perusteita, esim lainauksia tapahtuman artikkelista "Onko tiedeuskovaisuus itsensäkumoavaa?"
Toiseksi tiede olettaa itsensä ulkopuolisen rationaalisuuden olemassaolon, esimerkiksi arkijärkeilyyn ja kokemukseen perustuvan tiedon mahdollisuuden. Tiede riippuu mahdollisuudestamme uskoa asioihin kuten ”on olemassa itsemme ulkopuolinen maailma”, ”tutkimusvälineeni sijaitsevat paikassa X ja näyttävät tuloksen Y”, ”tulos Y on todistusaineistoa teorian Z puolesta”, “on olemassa tiedeyhteisö, jonka osana teen työtäni” ja ehkä jopa “tiede on arvokasta toimintaa” sekä ”voin suunnitella kokeen selvittääkseni teorian Z paikkansapitävyyttä”. Kaikkiin näihin oletuksiin kätkeytyy paljon metafysiikkaa ja filosofiaa. Viimeinen oletus esimerkiksi vaikuttaa edellyttävän jo aika monipuolisen käsityksen tietoisuudesta.
Ehkä pisimmälle tiedeuskovaisuuden soveltamisessa arkielämään ovat päässeet amerikkalaiset neurofilosofit Patricia ja Paul Churchland, joiden mukaan puhe tunteistakin hoituu ennen pitkää paremmin luonnontieteen kielellä entsyymien toimintaan viittaamalla. He kuitenkin tunnustavat tämän keskeneräiseksi projektiksi, ja joutuvat toistaiseksi edelleen käyttämään pitkälti samoja ilmaisuja kuin me muutkin, esimerkiksi sanoja “minä”, “päätös”, “vakuuttuminen”, “pitäisi”, “kiitollisuus” ja niin edelleen. Tietoisuuden selittäminen luonnontieteellisesti on erittäin haastava projekti.
http://www.areiopagi.fi/2013/10/onko-ti ... akumoavaa/
Locked