Asuinpaikan maaginen kartta

Oman elämän ja nykymaailman yhteen sovittaminen.
Vanadís

Asuinpaikan maaginen kartta

Postby Vanadís » Thu Sep 01, 2016 9:46 pm

Millaisessa paikassa asut tällä hetkellä? Piirrä karttakuva paperille tai mielessäsi ja laita kartalle sinulle tärkeät paikat. Käy vuoropuhelua itsesi ja kartan kanssa. Onko se sellainen kuin haluat sen olevan? Kaipaisitko kartalle jotakin? Voisitko muuttaa rutiinejasi niin, että kartalle ilmestyisi uusia kiinnostavia paikkoja? Jatkokysymys: Millaisessa paikassa haluaisit asua ja elää kymmenen vuoden kuluttua? Mitä voisit tehdä nyt ja pidemmällä tähtäimellä, jotta saavutat tämän?

Kerron vähän omasta karttamaisemastani sanallisesti:

Asun pienessä kylässä niin lähellä merta, että sen tuulet tuovat välillä raikkautta ja kosteutta pihapiiriin. Kylä on naakkojen kansoittama. Niitä vaappuu teiden vierustoilla ja pelloilla. Ne ovat samalla pahaenteisen epäilyttäviä, kuin pitäisivät silmällä kaikkea. Kylässä on monta kukkulaa, joista osa on esihistoriallisia tärkeitä paikkoja. Yhdellä kukkulalla on kaunis satoja vuosia vanha kivikirkko ja paljon vanhoja hautakiviä. Käyn siellä usein kävelyllä ja viettämässä aikaa. Siellä olen kosketuksissa menneeseen ja tulevaan. Multa tuoksuu. Ristit ja hautakivet ovat kauniita ja ihanasti rapistuvia.

Kylässä on pari kauppaa, jossa käyn usein, se pitää minut kosketuksissa tavallisten ihmisten kanssa. Saatan seurailla heitä ja välillä hymyillä, jos joku kiinnittää minuun huomiota. Ajattelin ensin, että kartallani on liian vähän metsää, jossa voi käydä. Tarkemmin ajateltuna metsä onkin lähellä, mutta en ole vaan saanut aikaiseksi vierailla siellä. Voisin tasapainon vuoksi (hautausmaalla hengailu) tehdä metsään pienen alttarin, jossa voisin toisinaan käydä mietiskelemässä vuodenaikojen vaihtelua. Kartassani on isolla vieressä virtaavat joet, sillä vesistöt ovat mielenmaisemassani tärkeitä energian kulkupaikkoja. Lempipaikkani kartalla kodin lisäksi on kirjasto, joka on omalla tavallaan pyhin paikka.
Sothoth
Frater
Posts: 325
Joined: Fri May 28, 2010 1:18 pm

Re: Asuinpaikan maaginen kartta

Postby Sothoth » Tue Sep 06, 2016 8:06 pm

Hieno ketjunavaus. At:ssakin on puhuttu "geochakroista" eli kullakin paikalla on tietty olemuksensa; "genius loci".

Minulla: Asun sataman lähistöllä vanhassa yli satavuotiaassa puutalossa pienessä hellahuoneessa, jossa on todennäköisesti 1900-luvun alkupuolella saattanut asua kokonainen työläisperhe. Pihalla on kaunis tiilinen ulkorakennus, jonka seinustalla köynnökset kasvavat villisti. Pihalla liikuskelee usein musta kissa, joka joskus ottaa aurinkoa portaillani. Kerran olen nähnyt pihassa metsäkauriin mässyttämässä vuohenputkea. Kadulla taloyhtiötäni vastapäätä sijaitsee teollisuusmaisemaa; korkea savupiippu ja Turun vanhat raitiovaunuhallit. Lähistöllä on myös jylhä kalliomäki, jonka päällä sijaitsee Suomen tunnetuin, nyt jo lakkautettu vankila, Kakola. Kakolan ja kotini välissä sijaitsee kolerahautausmaa, josta on viimeaikaisissa kaivauksissa löytynyt paljon sinne haudattujen jäänteitä. Kakolan Portsan puoleisilla rinteillä olen nähnyt muunmuassa ketun. Vähän aikaa sitten näin eräänä aamuna ketun myös Portsassa. Portsa on vanha puutalokaupunginosa radan ja Kakolanmäen välissä, josta löytyy mukulakivikatuja ja hämyisän rauhallisia sisäpihoja. Sataman suunnassa puolestaan sijaitsee Turun linna, joka oli aikanaan veden ympäröimä, mutta maankohoamisen myötä kasvanut kiinni mantereeseen. Aurajoki laskee mereen linnan ja sataman paikkeilla. Toisella puolella jokisuuta on Korppolaismäki, josta aukeavat hienot näköalat. Meri on Turun edustalla hyvin sokkeloinen ja saaristoinen. Saaret ovat luonnonkauniita ja Ruissalossa on upeita vanhoja tammimetsiä. Toisella puolella laivareittiä on Hirvensalo.

Aurajokea ylöspäin on Turun keskusta, jossa sijaitsee myös itselleni tärkeitä paikkoja. Joen kaakkoispuolella kohoavat Vartiovuoren ja Samppalinnan korkeat kukkulat. Vartiovuoren taustalta löytyy Turun palosta säästynyt alue, Luostarinmäki. Luoteispuolella puolestaan sijaitsee Puolalanmäki ja taidemuseo sekä kauppatori. Aninkaistenmäen kohdalta menee tie Tampereen suuntaan. Toisessa suunnassa joen toisella puolella kohoaa jylhä tuomiokirkko. Jokiranta on tällä kohdalla todella hieno. Hämeenlinnan suuntaan vievän väylän toisella puolella kohoaa Yliopistonmäki, jonka kupeessa on myös paljon vanhaa puutaloaluetta. Toisella puolella on puolestaan Turun keskiaikainen hirttopaikka, Kerttulinmäki. Jossain näillä paikkeilla sijaitsi keskiajalla Mätäjärven kaupunginosa, jossa asui huonomaineista väkeä, pyöveleitä ja prostituoituja. Edelleen Hämeenlinnan suuntaan vanhaa Hämeen Härkätietä sijaitsee Nummenmäen kaupunginosa. Sinne noustaan loivaa mäkeä sairaalan ohi. Nummenmäellä on paljon vanhoja puutaloja, jotka täällä ovat usein mansardikattoista tyyppiä. Vanhan Hämeentien molemmin puolin kulkee sokkeloisia kujia. Täällä on myös metsäinen kalliomäki, josta aukeaa näköalat Aurajoen suuntaan. Lähempänä jokirantaa sijaitsee Turun yo-kylä, jonka kupeessa on Pyhän Katariinan keskiaikainen kirkko ja hautausmaa. Jokivarsi on näillä kohdin todella rehevä ja sen tuomiryteiköissä laulavat kevätkesäisin lukuisat satakielet. Joen toisella puolella on Raunistulan puutalokaupunginosa, joka omasi aikoinaan huonon maineen. Edelleen yläjuoksulle päin on Halistenkoski. Halistenkoskelta ei ole pitkä matka keskiaikaiselle Maarian kirkolle, jonka seiniä koristavat primitiiviset pakanallisen näköiset maalaukset. Halistenkoskelta ylöspäin on kaunista maalaismaisemaa, jossa katajakedoilla laiduntaa hevosia, ja josta avautuvat näkymät Aurajokilaaksoon. Täällä sijaitsee esikristillisiä kuppikiviä ja rautakautisia hautoja, "Komosten kummut".

Olisi voinut kirjoittaa lisääkin, mutta riittäköön tällä erää. :)

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests