Mitä vihaat eniten?

Oman elämän ja nykymaailman yhteen sovittaminen.
Wyrmfang
Frater
Posts: 1147
Joined: Tue May 25, 2010 10:22 pm
Location: Espoo

Mitä vihaat eniten?

Post by Wyrmfang »

Tämä kommentti englanninkieliseltä foorumilta oli sen verran oivaltavasti ilmaistu, että ajattelin aloittaa uuden ketjun tästä äärimmäisen keskeisestä aiheesta.
Nefastos wrote:I'd even say whenever one feels a certain attitude or ideology extremely annoying, he should always stop to think if it mirrors something of his own personal shortcomings.

There are many, perhaps all, possible forms of misunderstanding present in the world. Why we hate some of those so ardently, but not the others? Exactly because we ourselves are insecure in those areas we loath in others, & in some or other way those people whose error we see so clearly are manifesting the side of ourselves where we make our cardinal mistakes. Everyone hates but his own shadow, other errors fail to get so much emotion out of us.
Maailmassa on niin tuhottoman paljon kaikkea erilaista paskaa pienessä ja suuressa mittakaavassa kuten sotia, kidutusta, köyhyyttä, naisten ja lasten alistamista, pedofiliaa, eläinrääkkäystä, tekopyhyyttä, väärää idealismia, keinottelua jne., ja kuitenkin useimmat ihmiset kokevat jonkin tietyn asian erityisen raivostuttavaksi. Pitäisin tällöin Nefastoksen tavoin aika selvyytenä sitä jungilaisen psykoanalyysin ja okkultismin perusajatusta, jonka mukaan tämä erityinen vihan kohde, asia tai jopa tietty yksittäinen ihminen, kertoo eniten meistä itsestämme (mikä ei tietenkään tarkoita, ettei mukana voi olla jopa hallitsevana elementtinä aidot moraaliset syyt).

Mitä asioita siis itse vihaat eniten, ja pystytkö näkemään tässä avaimia omien heikkouksiesi voittamiseen?
User avatar
Kenazis
Frater
Posts: 986
Joined: Sun Sep 12, 2010 7:57 pm
Location: Satakunta - Limbo

Re: Mitä vihaat eniten?

Post by Kenazis »

Keskustelin tästä samasta aiheesta eilen ystäväni kanssa. Molemmat tiedostimme tämän asian (eli varjon), mutta kuitenkin päädyimme siihen, että tulisi entistä enemmän pysähtyä miettimään, kun itsessä nousee vahvaa vastustusta jotain kohtaan. Tulisi ikäänkuin päivittää ja tarkistaa syy vastukselle. Itse olen huomannut aikoinani olleeni erittäin vahvasti uskovaisia vastustava ja tieteen puolestapuhuja (ajatellen molempia termejä arkisesti). Tästä olen päätynyt vastustamaan fundamentalismia molemmissa ajatteluissa ja lähiaikoina ymmärtäny itsekini olleeni/olevan luonteeltani helposti on/ei - ajatteluun taipuva esim. "fundamentalismi aina huono".

Vastauksen kysymyksen mukaisesti asetellen: Vihaan fundamentalismia, itsekkyyttä ja toisten hyväksikäyttöä, ihmisen valtavan potentiaalin hukkaanheittämistä. Näihin syyllistyn jollain tasolla aivan varvasti itse, jonka vuoksi ne aiheuttavatkin niin suurta tuskaa, kun niihin törmään.
"We live for the woods and the moon and the night"
User avatar
Insanus
Frater
Posts: 970
Joined: Sat Aug 21, 2010 7:06 am
Location: Helsinki

Re: Mitä vihaat eniten?

Post by Insanus »

Tälle nauroin tyttöystäväni kanssa jonain viime viikoista, että vaikuttaa siltä että luonto ohjaa aina siihen suuntaan jota itse vihaa ja tekee sen integroimisesta pakollista (joitain vuosia sitten tämä kyseinen ihminen oli halveksimieni ihmisten TOP 3 listalla, todennäköisesti juuri siksi että näin niin paljon niitä asioita, joita minun olisi pitänyt halveksia ennemminkin itsessäni).

Ongelmaksi on pidemmällä tähtäimellä muodostunut liian voimakas itsekuri ja kontrolli vihan suhteen. Vannoin joskus valan, että tästä sekunnista eteenpäin näen koko elämäni jokaisen tapahtuman dialogina Jumalan kanssa ja se on jälkeenpäin ajatellen ollut aika voimakas vaikuttaja, alitajuisena, ylitajuisena, maagisena you-name-it vaikutuksena varsinkin vihan suhteen. Tuo vihan kääntäminen sisäänpäin niin, että jokainen vihan tuntemus on aina vihaa Jumalaa kohtaan (ja samalla oman sieluni esiinkutsuma hyödyllinen viesti hyvältä kaikkivaltiaalta...) teki katkeraksi ja samalla abstrahoi katkeruuden joksikin mistä ei saa otetta. Kaikki on nimenomaan personal shortcomings.
En osaa vastata kysymykseen. En vihaa mitään, mutta tunnen vihaa, jota en voi ilmaista ja se on lähellä kokemusta itseydestä ja siitä miksi elän. Mustaa liekkiä ja silleen.

En väitä ettenkö kantaisi traumatiikkaa mukanani, mutta niiden havaitsemiseen liittyy passiivisesti enemmän häpeää ja mitättömyyden tuntoa: viha pitää kutsua erikseen aktiivisesti itse esiin ja sen intensiteettiä voi lisätä ja vähentää tarpeen mukaan, muttei ainakaan toistaiseksi riittävän paljoa. Pelkään kontrolloimattoman vihan seurauksia niin paljon, etten uskalla, kun pelkään että kontrolli menee pysyvästi: ehkäpä osittain siksi tunneskaala onkin sielä häpeän ja mitättömyyden päässä niin paljon.
Myrkky sattuu siihen jolla on haava.
Spirare
Posts: 31
Joined: Wed Aug 14, 2013 1:34 am

Re: Mitä vihaat eniten?

Post by Spirare »

Jos vihaa jo valmiiksi omaa itseään ja eläämänsä enemmän kuin ulkoisia asioita ja maailmaa, niin onko se sitten jotenkin rehellisempää ja helpommin käännettävissä voitoksi? Sisäänpäin käännetty viha nimittäin muuttuu helposti depressioksi. Toisaalta depressionkin voi mieltää merkiksi henkisestä kehityksestä, jos miettii asiaa sielun pimeän yön käsitteen kannalta.
Wyrmfang
Frater
Posts: 1147
Joined: Tue May 25, 2010 10:22 pm
Location: Espoo

Re: Mitä vihaat eniten?

Post by Wyrmfang »

Spirare wrote:Jos vihaa jo valmiiksi omaa itseään ja eläämänsä enemmän kuin ulkoisia asioita ja maailmaa, niin onko se sitten jotenkin rehellisempää ja helpommin käännettävissä voitoksi?
Tämä onkin kiinnostava kysymys, ja en taida olla tosiaankaan ainoa, jolla aggressiivisimman nuoruusiän jälkeen kyse on ollut juuri tästä. Olen kerinnyt vihaamaan lukemattomia asioita heilahdellen aina jossain määrin laidasta toiseen. Tuossa vaiheessa voisi sanoa, että vihasin aina sellaista dogmaattisuutta, joka edusti juuri äskettäin käymääni vaihetta. Sittemmin vihan tunne kääntyi kuitenkin vielä enemmän sisäänpäin ja aloin vihata oikeastaan sitä, että vihaan ylipäätään mitään.

Ironista kyllä, luulisin että tuohon pisteeseen päästyä kehittävää onkin jälleen vihata jotain konkreettista, sillä ihmisen ei ole käytännössä mahdollista oikeasti rakastaa ilman että siihen liittyy myös vihaa. Idealistisen satanistin viha on erittäin kaksiteräinen miekka: niin kauan kuin vihaa jotain konkreettista, on tietysti kiinni siinä mitä vihaa, mutta toisaalta, hiemankaan epärehellinen vihan abstraktisointi voi johtaa sellaiseen sulkevaan vihaan, jossa kehityssuunta ei ole ylipäätään enää eteenpäin. Aidosti moraalisista syistä nouseva viha on helppo sekoittaa kaunaisuuteen elämää kohtaan - niin helppo, että esimerkiksi Nietzsche piti näitä samana asiana.
Spirare wrote: Toisaalta depressionkin voi mieltää merkiksi henkisestä kehityksestä, jos miettii asiaa sielun pimeän yön käsitteen kannalta.
Tietynlainen masentunut olotila on varmaan suorastaan välttämätön henkisen kehityksen jossain vaiheessa, mutta en usko että varsinainen kliininen depressio voi olla merkki kehityksestä. Psykoanalyyttisen näkemyksen mukaanhan depressio on pohjimmiltaan itse asiassa juuri muutosvastarintaa. Tämän näkemyksen mukaan kokemus tyhjyydestä seuraa siitä, että takerrutaan kiinni sellaiseen, joka on muuttunut merkityksettömäksi.

EDIT: Kyynisesti tiivistäen omalta kohdaltani: pitäisi opetella ensin rakastamaan aidosti, että voisin tietää mitä todella vihaan :)
Nomad
Posts: 46
Joined: Thu Feb 16, 2012 6:16 am
Location: Helsinki

Re: Mitä vihaat eniten?

Post by Nomad »

Mukavan terapeuttinen ja käytännössäkin hyödyllinen aihe. Yleensähän kun rehellisesti malttaa hiljentyä oman vihansa syihin ja nöyrtyy näkemään sen taustalla muistutuksia omista heikkouksista, salatusta kateudesta tai jostain muusta omasta pikkumaisuudesta, koko viha ja vitutuskin alkaa laimentua kuin itsestään täysin turhana. Ja samahan pätee aika moniin muihinkin negatiivisiin tuntemuksiin, kun niiden tiedostamattomat syyt tulee tiedostetuiksi. Harmi että edellä mainittu maltillinen tiedostamisen prosessi on käytännössä mahdotonta tai ainakin hyvin haastavaa toteuttaa keskellä suurimpien tunteenpurkausten aallokkoja, jolloin se juuri eniten olisi paikallaan. Ja tietysti vielä harmillisempaa on se, ettei kaikkeen tuskaan ja ahdinkoon saa todellakaan aina tiedostettua mitään syytä, vaikka kuinka yrittäisi.

Tuli ylläolevasta mieleen että monestihan individualistisissa liikehdinnöissä tai tietyn tyyppisessä satanismissakin vihan syyt halutaan nähdä omien säröilevien peilikuvien sijaan johtuvan (näennäisesti) päinvastaisista syistä: siis siitä että asiat tehdäänkin omasta mielestä erityisen hyvin verrattuna muihin. Esimerkiksi "massoja" vihataan, koska ne ovat "laumasieluisia","hengessään laiskoja" tai jotain vastaavaa. Ja vaikka nuo huomiot jossain tapauksissa olisivat tietyin varauksin tosia, niin on ehkä itsestäänselvää että useimmiten vihan syy näissäkin tapauksissa löytyy enemmän omien yksilöllistymispyrkimysten motiiveista.
User avatar
Kenazis
Frater
Posts: 986
Joined: Sun Sep 12, 2010 7:57 pm
Location: Satakunta - Limbo

Re: Mitä vihaat eniten?

Post by Kenazis »

Nomad wrote: Tuli ylläolevasta mieleen että monestihan individualistisissa liikehdinnöissä tai tietyn tyyppisessä satanismissakin vihan syyt halutaan nähdä omien säröilevien peilikuvien sijaan johtuvan (näennäisesti) päinvastaisista syistä: siis siitä että asiat tehdäänkin omasta mielestä erityisen hyvin verrattuna muihin. Esimerkiksi "massoja" vihataan, koska ne ovat "laumasieluisia","hengessään laiskoja" tai jotain vastaavaa. Ja vaikka nuo huomiot jossain tapauksissa olisivat tietyin varauksin tosia, niin on ehkä itsestäänselvää että useimmiten vihan syy näissäkin tapauksissa löytyy enemmän omien yksilöllistymispyrkimysten motiiveista.
Ja kuinka usein kyseessä on voimakkaasti yksilöllisen ihmisen kykenemättömyys "laumatoimintaan" lauman ehdoilla? Ulospäin suuntautuneen on helpompi toimia osana ryhmää kuin sisäänpäinkääntyneen henkilön. Tässä tapauksessa voidaan pitää "tyhmänä" myös individuaatio-prosessissa pidemmällä olevaa.
"We live for the woods and the moon and the night"
User avatar
Insanus
Frater
Posts: 970
Joined: Sat Aug 21, 2010 7:06 am
Location: Helsinki

Re: Mitä vihaat eniten?

Post by Insanus »

Yksi mielestäni hyvä pointti tuli mieleen, joka voi sytyttää liekkiä tässäkin yhteydessä on: mitä haluaisit vihata eniten? Minkä vihaaminen olisi tehokkainta & parasta ja mihin esteisiin tuon vihaamisen vapaa virta tyssää?
Myrkky sattuu siihen jolla on haava.
Wyrmfang
Frater
Posts: 1147
Joined: Tue May 25, 2010 10:22 pm
Location: Espoo

Re: Mitä vihaat eniten?

Post by Wyrmfang »

Insanus wrote:Yksi mielestäni hyvä pointti tuli mieleen, joka voi sytyttää liekkiä tässäkin yhteydessä on: mitä haluaisit vihata eniten? Minkä vihaaminen olisi tehokkainta & parasta ja mihin esteisiin tuon vihaamisen vapaa virta tyssää?
Tämä onkin tosiaan ehkä sikäli jopa parempi kysymys, että siihen on paljon helpompi vastata. Lyhyesti: haluaisin vihata epäoikeudenmukaisuutta (jos siinä sivussa tulisi vihanneeksi sitä tuottavia ihmisiä, niin kyse ei ehkä mistään valtaisasta perversiosta ole, vaikkei toki ideaaliin kuulukaan). Kuten aiemmassa viestissä selvitin, olen langennut aiemmin elämässäni sellaiseen älyllisyyden kautta henkisyyttä lähestyvän ihmisen tyyppilliseen ongelmaan, että ymmärtäessä asioiden luonnetta ja niiden muodostavan kokonaisuuden toimimista, erityisesti sen nurjempiin puoliin keskittyen, valtaa kyynisyys mielen. Silloin kun jäljellä on kuitenkin tahto ymmärtää asioita, ymmärtämisestä alkaa tulla hyväksymistä, ja alkaakin vihata raiskaaja-murhaaja-pedofiilin sijaan ihmisiä, jotka "naiviuudessaan" vihaavat silmittömästi ko. ihmisiä eivätkä näe omia heikkouksiaan. Välillä homma kääntyi jo niin, että oikeastaan vihasi kaikkea hyvää ja tietyllä tavalla rakasti pahaa. Sittemmin luulisin pääseeni kaikkein patologisimmista ajatuskuluista tämän asian tiimoilta, mutta edelleen huomaa melkein automaattisesti vaikkapa jotain väittelyä kuunnellessa komppaavansa (ainakin hengessä) hieman naiivin mutta vilpittömästi tahtovan idealistin sijaan kyynistä pätijää, jonka viimekätinen tavoite on osoittaa omaa älykkyyttään sen yleiseksi hyödyksi valjastamisen sijaan.

Kuulostaa varmasti monille täysin järjettömältä, mutta tiedän täälläkin olevan monia, jotka voivat jakaa saman kokemusmaailman.
User avatar
Insanus
Frater
Posts: 970
Joined: Sat Aug 21, 2010 7:06 am
Location: Helsinki

Re: Mitä vihaat eniten?

Post by Insanus »

Wyrmfang wrote: Kuulostaa varmasti monille täysin järjettömältä, mutta tiedän täälläkin olevan monia, jotka voivat jakaa saman kokemusmaailman.
Sama rippi voi tulla täältäkin. Joitain vuosia sitten olin jopa niin eettinen että tarkoituksella pyrin kyynistämään ja masentamaan ihmisiä, joilla oli minkäänlainen pienikin kipinä välittää mistään minkään verran. Kaikki oli niin naurettavaa, eikä mistään löytynyt syytä sille miksi. Siinähän kyseenalaistaa :) Muutoin olisi varmaan itkenyt tai huutanut, mutta koska inhimilliset tunteet eivät olleet riittäviä perusteita "eivätkä varsinkaan itse ongelman ydin", niin ei voinut muuta kuin tukahtua kyyniseen katkeruuteensa. Aika huonosti meni, joten kellariloukkopäättelyllä piti mennä vielä helvetisti huonommin.

EDIT: Se kyllä vielä, että en siitä itse mitenkään yli päässytkään. Olin etukäteen päättänyt että kaikki vedetään pohjaan koska ihmisiä ei ole olemassa, mutta heti kun näki taas pilkahduksen jostain vilpittömästä pyrkimyksestä & ihmisen sydämestä (toisin sanoen siitä, että ei esitetä mitään muuta vasta-argumenttia kuin "uskon rakkauteen"), niin sisäinen muutos tapahtui sekunneissa. Muistan kuukausia kestäneen shokkitilan tuon jälkeen.
Myrkky sattuu siihen jolla on haava.
Post Reply