Riippuvuuksista

Oman elämän ja nykymaailman yhteen sovittaminen.
Vehemency
Posts: 6
Joined: Mon Jun 07, 2010 2:20 pm
Location: Valkeakoski

Riippuvuuksista

Post by Vehemency »

Koen oloni jotenkin onnekaaksi kun olen elänyt ainakin tähän asti ilman kofeiineja ja nikotiineja - puhumattakaan vahvemmista aineista jotka ihmisen kokoonpanoa enemmän tai vähemmän huojuttaa. Enkä sano tätä mitenkään elitistisessä hengessä, vaan siksi, että mielestäni siitä on vissi hyöty Tiellä. Jos aamuni ei lähtisi käyntiin ilman pakollista kahvikupposta tai koulu/työpäivään olisi mahdoton keskittyä ilman röökitaukoa, kokisin oloni varmasti aika rajoitetuksi. Ei sillä, etteikö ihminen olisi fyysisessä maailmassa fyysiseltä puoleltaan muutenkin hyvin rajoitettu, mutta silti.

Materian vietit voivat viedä helposti mennessään ja niillä varmasti on vaikutuksensa korkeammassa Työssä. Minkälaisia ajatuksia teiltä löytyy asian suhteen? Ovatko vastaavanlaiset riippuvuudet kuinkakin haitallisia? Yllä rajasin riippuvuudet vain hyvin konkreettisiin asioihin, mutta voihan keskustelun viedä paljon syvemmällekin erilaisiin addiktioihin joita aika varmasti jokaisen ihmisen elämässä on.
User avatar
Nefastos
Posts: 3029
Joined: Mon May 24, 2010 10:05 am
Location: Helsinki

Re: Riippuvuuksista

Post by Nefastos »

Mainio aihe, joka muodossa tai toisessa varmasti mietityttää monia.
Vehemency wrote:Minkälaisia ajatuksia teiltä löytyy asian suhteen? Ovatko vastaavanlaiset riippuvuudet kuinkakin haitallisia?


Jos joku todella aidosti ja vakavasti lähestyy okkultismia, on hyväksi heti ensi askeleella tajuta ja sisäistää se tosiasia, että kaikenlaiset riippuvuudet ovat mieltä sitovia tekijöitä, ja että adeptilla (päämääränsä saavuttaneella okkultistilla) ei koskaan ole mitään addiktioita: jokainen addiktio on osoitus siitä, että jokin tietty psyyken kohta ei ole vielä eheä. Tämä on loistava ja melko lailla välttämätön lähtökohta.

Vehemency wrote:Jos aamuni ei lähtisi käyntiin ilman pakollista kahvikupposta tai koulu/työpäivään olisi mahdoton keskittyä ilman röökitaukoa, kokisin oloni varmasti aika rajoitetuksi. Ei sillä, etteikö ihminen olisi fyysisessä maailmassa fyysiseltä puoleltaan muutenkin hyvin rajoitettu, mutta silti.


Hyvä, että lisäsit viimeisen lauseen... olin jo vastaamassa, että aika pirun rajoitettua tämä elämä on, kahvia & tupakkaa eli ei. Tosin: ilman minkäänlaisia riippuvuuksia (psykologiset tärkeämpinä kuin fyysiset) myös henkinen tosi ihminen ihmisen sisässä voi ainakin teoriassa elää paljon, paljon vapaampaa elämää.

Vehemency wrote:Enkä sano tätä mitenkään elitistisessä hengessä, vaan siksi, että mielestäni siitä on vissi hyöty Tiellä.


Täyttä totta. Mutta hyväksyen tämän tosiasiaksi, painottaisin aina välillä (ihmisille jotka joko ovat vailla suurempi riippuvuuksia tai jotka kovasti tuskailevat jonkin oman addiktinsa kanssa) myös vastakkaista lähestymistapaa. Jos nimittäin seuraatte tietämiänne ihmisiä, saatatte ehkä huomata että ne, joilla on addiktioita, ovat usein myös mielikuvituksekkaampia ja persoonallisella tavalla luovempia kuin ne, jotka elävät askeettisempaa tai säännöllisempää elämää ilman riippuvuuksia. Tämä ei tietenkään päde äärimmäistapauksiin kuten rappioalkoholisteihin tai huumeiden aktiivikäyttäjiin, mutta kokemukseni mukaan miedompiin tapauksiin kylläkin.

Sillä mikä luo addiktion? Tietysti moni asia yhdessä. Mutta pohjalla on henkilön imaginaatiovoima, joka on luonut tietynlaisen tarpeen siihen suureen Toiseuteen nähden, joka pohjimmiltaan on Maya eli koko olevaisuusmatriisi itse. Monellako ihmisellä syy siihen, että riippuvuuksia ei ole on siinä, että yhteys tuohon toiseuteen on saavutettu; että mieli on jatkuvasti luova, energinen, muuntumiskykyinen, onnellinen, rentoutunut, valpas ja omaperäinen? Äärettömän harvalla. Useammin syy lienee siinä, että joko mielikuvitus toimii jähmeästi, tai se on keinotekoisesti sidottu jonkinlaiseen moraaliseen aitaukseen, joka pitää riippuvuutta tuomittavana. Syynä voi olla joko temperamentti tai ulkoinen, omaksuttu malli.

Tämänlaatuinen puhe kääntyy helposti vaaralliseksi, sillä ihmisen eläimellinen mieli on enemmän kuin iloinen voidessaan luoda itselleen näennäisoikeutuksen hedonismiin. Mutta se on myös syy siihen, että esim. Azazelin Tähden sisällä ei jäsenille lähtökohtaisesti edes ehdoteta luopumista vaikkapa päihteistä (tai kahvista, jota tässäkin kirjoittaessani siemailen).

Nämä ovat myös niitä asioita, että johtuen niiden moniulotteisuudesta, viimeinen sana jää pakostakin ihmiskohtaiseksi ja siten esoteeriseksi. Yllättävän hyvän yleisavaimen antaa se jokaisen ihmisen mielen pohjukassa toimiva piilotajunnan kaksiosainen ohje, joka sanoo:

- Riippuvuus ei voi olla perimmäinen ja lopullisesti tyydyttävä, sallittava vastaus.
- Riippuvuuteen liittyvä salaperäinen veto ei ole pelkkää harhaa joka olisi väkivalloin tapettava, vaan tähänkin asiaan liittyy salaisuus.
Faust: "Lo contempla. / Ei muove in tortuosa spire / e s'avvicina lento alla nostra volta. / Oh! se non erro, / orme di foco imprime al suol!"
obnoxion
Posts: 1806
Joined: Tue May 25, 2010 7:59 pm

Re: Riippuvuuksista

Post by obnoxion »

Kiitos linkista, fra Libra. Kovasti oli hyödyllistä luettavaa. Joitakin nopeita ajatuksia ensimmäiseltä lukukerralta:

En ole missään tapauksessa hyvin perillä edes tunnettujen psykologien opetuksista, mutta pelkästään tämän artikkelin perusteella näyttäisi että niissä on hyötynsä. Niin paljon kuin traditionalistien näkemyksiä arvostankin, olen toisaalta haluton jakamaan osan niistä. Esimerkkinä jälkimmäisistä tapauksista, suhtaudun psykoanalyysiin varovaisen optimistisesti.

Yleensä voin nyökytellä läpi oikeastaan kaikki Pekka Ervastin tekstit ilman pienintäkään ongelmaa. Mutta tässä tekstissä oli kaksi pientä yksityiskohtaa jotka jättivät hieman hämmentyneen tunnelma. Tarkoitan kohtia joissa kuvailtiin oopiumin ja hashiksen vaikutuksia. Ensimmäinen käsiteltiin ehkä liian pelkistetysti, ja toisen kohdalla tekisi mieleni puhua vähintäänkin ylisanoista. Ehkä jos nämä kaksi kuvausta vaihdettaisiin päikseen, voisi edes vaarallisuusluokitus tuntua oikeammalta. Nyt minulle jäi kuva oopiumista alkoholin vastaparina, ja hashiksesta selkeästi vaarallisimpana myrkkynä. Jos vaikutelmani oli oikea, on minun hyvin vaikea jakaa tätä näkemystä.

Ehkä takerrun nyt liikaa sivuseikkoihin. On vain niin vaikea löytää Ervastilta edes yhtä lausetta jonka kanssa olisin eri mieltä, että kun tällaisia sitten löytyy, ne hämmästyttävät ja varastavat huomion.

Kokonaisuutena teksti oli tietenkin ehdottoman ylentävää luettavaa. Kiitos vielä kerran fra Libralle!
One day of Brahma has 14 Indras; his life has 54 000 Indras. One day of Vishnu is the lifetime of Brahma. The lifetime of Vishnu is one day of Shiva.
Lux

Re: Riippuvuuksista

Post by Lux »

obnoxion wrote:Niin paljon kuin traditionalistien näkemyksiä arvostankin, olen toisaalta haluton jakamaan osan niistä. Esimerkkinä jälkimmäisistä tapauksista, suhtaudun psykoanalyysiin varovaisen optimistisesti.
Ymmärtääkseni traditionalistit kritisoivat psykoanalyysiä lähinnä sen vuoksi, että se on luonut sekaannusta metafyysisen / henkisen todellisuuden ja psyykkisen tason välillä, monesti nämä jopa keskenään samaistaen. Jokainen lukemani traditiota käsittelevä opus missä asiaa on käsitelty, on antanut mm. Jungille arvoa psyykkisen todellisuuden kartoittajana, mutta on samalla kritisoinut psykoanalyysia ankaralla - ja oikeudenmukaisella - kädellä. Evola kritisoi lisäksi kirjassaan 'The Hermetic Tradition' sitä, että muinaisesta henkisestä tieteestä (Alkemia / Hermetismi) on tehty jungilaisten pseudo-mystikoiden keskuudessa pelkkä psykologisen individuaation symboli.

"...in the final analysis, what Jung has to offer is a religion for atheists and a mysticism for those who love only themselves...in other words, it does not matter [for Jung] whether the objective content of religious belief is true or false: what counts is our subjective religious attitude, and presumably the sense of well-being which this is supposed to engender...yet the new product is not like the old; it is an Ersatz, or as Rieff puts it, 'a religion of sort' - for spiritual diletanttes, who collect symbols and meanings as others collect paintings...as the matter stands, Jung has ransacked the religions and secret doctrines of the world to provide himself with an impressive pantheon of god-terms. But something is invariably lost in the process. At his touch, the ancient symbols forthwith lose their transcendental significations and aquire a truncated sense: a living God of Abraham ceases to be the Creator of the Universe and becomes simply a father-image, a mere standing for an archetype, which is itself no more than a particular content of the collective unconscious..."

- Wolfgang Smith, The Deification of the Unconscious (kirjassa Cosmos and Transcendence)
obnoxion
Posts: 1806
Joined: Tue May 25, 2010 7:59 pm

Re: Riippuvuuksista

Post by obnoxion »

Ajattelinkin että olenko muka oikeasti ymmärtänyt asian oikein, kun fra Nagahel ei ole sitä vielä korjannut :D

Vilpitön kiitos tarkennuksesta! Tässä asiassa siis olen sittenkin samoilla linjoilla.
Hyvä sitaatti.
One day of Brahma has 14 Indras; his life has 54 000 Indras. One day of Vishnu is the lifetime of Brahma. The lifetime of Vishnu is one day of Shiva.
Ensi-Lugal
Posts: 20
Joined: Wed May 26, 2010 3:18 pm

Re: Riippuvuuksista

Post by Ensi-Lugal »

Kiitokset kirjoituksestasi Libra.

Kirjoituksesi oli todellakin asiantunteva ja mielenkiintoinen ja varmasti tulee tuomaan ajatuksia mieleen jatkossakin.
deviana
Posts: 3
Joined: Fri Jul 23, 2010 2:44 am

Re: Riippuvuuksista

Post by deviana »

Kiitos suuresti kirjoituksestasi Libra!
Näin ns. sivustaseuranneena voin kertoa että alkoholismin kanssa ei koskaan elä henkilö yksin. Sitä surua ja tuskaa on mahdotonta kuvailla mitä alkoholismi tuo perheeseen tai parisuhteeseen.

Puhuit Libra hienosti näistä kuuluisista syistä tarttua pulloon, käsittämättömiä selityksiä mitä aivot tuottavat itselleen, jotta olisi hyväksyttävämpää juoda. On perjantai, on viikonloppu, oli rankka työpäivä, kaverit tulivat käymään, on kuuma, on kylmä, on syksy, on talvi...mikä tahansa riittää syyksi. Ja sitten tietysti "sivistyneet" alkoholistit, jotka juovat ajankohtaan tai ruokaan sopivia juomia ja juomasekoituksia. Ja aina likaa.

Alkoholismi on sairaus, joka on ehkä kavalin juuri alkoholistille itselleen. Vaikka kuinka koittaisit puhua, vaatia, anoa, uhata, kerjätä, huutaa - alkoholistilla itsellään ei ole mitään ongelmaa alkoholin käyttönsä kanssa. Lupaan lopettaa huomenna. Ainakin ensi viikolla. Viimeistään ensi kuussa. Kuinka monet tyhjät lupaukset kaikuvat ilmoille ja milloin tulee se hetki jolloin ihminen itse huomaa että on polvillaan Kuningas Alkoholin edessä?

Kuka puhuu silloin kun pelkää mennä omaan kotiinsa kun ei tiedä mitä sieltä löytää? Siinä ei ole jäljellä enää mitään ylevää, runollista tai kaunista. Tuntea toisen puolesta niin suurta tuskaa että kirjaimellisesti pelkää tukehtuvansa tilanteen kauheuteen? Kun alkoholin rinnalle nousee vielä huumeet, muuttuu paletti taas eri väriseksi. Voinko enää mennä sisään lainkaan?

Alkoholismi nakertaa sisintä myös niiltä jotka sitä sivusta seuraavat. Milloin palaa luottamus? Voinko enää koskaan luottaa toiseen ihmiseen? Olenko vainoharhainen?

Jos menen hiljaa sisään kotiini...suuttuuko se?
Jos koitan varovasti herättää...lyökö se?
User avatar
Nefastos
Posts: 3029
Joined: Mon May 24, 2010 10:05 am
Location: Helsinki

Re: Riippuvuuksista

Post by Nefastos »

deviana wrote:Alkoholismi on sairaus (...) Siinä ei ole jäljellä enää mitään ylevää, runollista tai kaunista.


Totta.

Erilaisten nautintoainekokemusten niputtaminen yhteen on ollut ongelmana ainakin perinteisellä OKT-puolella. Ymmärtää hyvin, että kun innostuksen liekki ihmisessä palaa - ja senhän pitää palaa - niin omaa elämäänsä miettii hyvin tarkkaan ja yksityiskohtia myöten, mikä on haitallista, mikä hyödyllistä, ja minkä hyöty tai haitta on vähäisempää kuin huomioon kiinnittämiseen kuuluvan energian arvoista. Tuntuu kuitenkin, että tätä viimeisintä kategoriaa voisi oikean käden tien puolella hyvinkin laajentaa, aivan kuten sitä kannattaisi usein supistaa vasemman tien puolella. Tähänhän viittasin ensimmäisessä vastausviestissäni. Meidän kaikkien on varmasti hyväksi pitää pää kylmänä ja asettaa selkeästi eri sektoreihin käsiteltäviksi sellaisia riippuvuuksia kuin alkoholismi tai huumausaineriippuvuus toisaalla ja vaikkapa kahvi- tai nikotiiniriippuvuus toisaalla.

Tämä tuntuu oleelliselta sanoa, koska erilaisia temperamentteja edustavat ja erilaisissa tilanteissa olevat ihmiset tarkoittavat päihteiden tai nautintoaineiden käytöllä / riippuvuuksilla kovin eri asioita. Monet oikean käden tien okkultistipyrkijät halveksivat illallisella nautittua viinilasillista, monet vasemman käden tien okkultistipyrkijät pitävät normaalina alkoholin jatkuvaa suurkulutusta. Kummankin tahon edustajista moni on tällöin epäilemättä jäänyt kiinni omanlaiseensa psykologiseen riippuvuuteen, jolla ei ole päihteiden kanssa varsinaisesti tekemistä, vaan jossa riippuvuuden muotona on liika sitoutuminen johonkin psyykkiseen harhakäsitykseen. Ja sitten todella on myös se pieni vähemmistö ihmisiä, joille viinilasillinen illallisella on todellakin haitallinen, tai joille vastaavasti henkisten asioiden vakava käsittely ei sulje pois mekaanisesti tarpeellista lohtua tai huumausta jostakin ulkoisesta aineesta. Sananlaskun mukaan se mikä sopii Jupiterille ei sovi härälle, ja erilaisissa tilanteissa ja erilaisissa kasvun vaiheissa jokaisessa meissä on edelleen sekä Jupiteria että härkää, kunnes adeptius on saavutettu. Liika vetäytyminen poispäin vaarallisiksi koetuilta alueilta voi kuivattaa ja pienentää ihmisen ja ruokkia väärää ylpeyttä, aivan kuten vastakkainen asennoitumistapa voi johtaa rappioalkoholismin tai demonisen riivauksen (huumausaineiden käytössä) tapaisiin ääritiloihin, addiktioiden pienempiä ongelmia tässä erikseen mainitsematta.
Faust: "Lo contempla. / Ei muove in tortuosa spire / e s'avvicina lento alla nostra volta. / Oh! se non erro, / orme di foco imprime al suol!"
Sûrya-Ishtara
Posts: 42
Joined: Wed Jun 02, 2010 10:30 am
Contact:

Re: Riippuvuuksista

Post by Sûrya-Ishtara »

Nefastos wrote:Liika vetäytyminen poispäin vaarallisiksi koetuilta alueilta voi kuivattaa ja pienentää ihmisen ja ruokkia väärää ylpeyttä, aivan kuten vastakkainen asennoitumistapa voi johtaa rappioalkoholismin tai demonisen riivauksen (huumausaineiden käytössä) tapaisiin ääritiloihin, addiktioiden pienempiä ongelmia tässä erikseen mainitsematta.
Huomatkaa todellakin kolikon molemmat kääntöpuolet. Vertaisin alkoholista luopumista samanlaiseen kokemukseen, kun lihansyöjä luopuu lihansyönnistään: yksilön - ja eritoten okkultistin - on itse huomattava, kuinka jonkun tietyn substanssin käyttö vaikuttaa häneen itseensä psykologisella tasolla. Vain näin hänen on itse mahdollista huomata oman tilanteensa, jolloin alkoholi jää joko kertalaakista tai vähitellen pois, ilman pakotusta motiivein "koska tämä tekee minusta (automaattisesti) paremman ihmisen."

P.S. Erittäin maanläheinen teksti fra Libralta, kiitokset sen jakamisesta.
User avatar
Insanus
Posts: 835
Joined: Sat Aug 21, 2010 7:06 am
Location: Helsinki

Re: Riippuvuuksista

Post by Insanus »

Sûrya-Ishtara wrote:
Nefastos wrote:Liika vetäytyminen poispäin vaarallisiksi koetuilta alueilta voi kuivattaa ja pienentää ihmisen ja ruokkia väärää ylpeyttä, aivan kuten vastakkainen asennoitumistapa voi johtaa rappioalkoholismin tai demonisen riivauksen (huumausaineiden käytössä) tapaisiin ääritiloihin, addiktioiden pienempiä ongelmia tässä erikseen mainitsematta.
Huomatkaa todellakin kolikon molemmat kääntöpuolet. Vertaisin alkoholista luopumista samanlaiseen kokemukseen, kun lihansyöjä luopuu lihansyönnistään: yksilön - ja eritoten okkultistin - on itse huomattava, kuinka jonkun tietyn substanssin käyttö vaikuttaa häneen itseensä psykologisella tasolla. Vain näin hänen on itse mahdollista huomata oman tilanteensa, jolloin alkoholi jää joko kertalaakista tai vähitellen pois, ilman pakotusta motiivein "koska tämä tekee minusta (automaattisesti) paremman ihmisen."

P.S. Erittäin maanläheinen teksti fra Libralta, kiitokset sen jakamisesta.
Tätä. Tahto sanelee mikä on oikein ja jos rohkeutta/voimaa/viisautta (triforce...zelda-symboliikasta varmaan tulen vielä kirjoittamaan..! ..Tosissani.) ei ole sen vastaanottamiseen, alempi halu määrää.
Riippuvuuksissa, kuin muussakin "as above, so below".
Ei mielestäni ole järkevää lähteä 'parantamaan riippuvuutta', tai edes haluta riippuvuuden loppumista, kun sitä verrataan oikean Tahdon loisteeseen (daimon? suojelusenkeli?) joka lempeästi, suurella voimalla vetää esteet elämänvoiman tieltä ja 'pakottaa' sen virtaamaan niinkuin sen kuuluu, jolloin alempi ja fyysisempi kiinnittyneisyys aineeseen x poistuu jalostuen 'kiinnittyneisyydeksi Jumalaan' jos niin voi sanoa.

(Tekopyhyys paistaa tietysti kilometrin päähän, nimimerkki poltan, juon, olen huonossa kunnossa, syön/nukun miten sattuu ilman todellista vahvaa kiinnostusta muutokseen... :oops: )

On aina olennaista tehdä vahva ero rakkauden ja riippuvuuden välillä. Itse olen useinkin napannut itseni 'riippuvaisena' sellaisen asian äärestä, jota kuuluukin tehdä valtavalla antaumuksella, musiikki esimerkkinä. En sano olevani riippuvainen musiikinteosta, vaikka puuhaisin vuorokausiakin yhtä soittoa.
Rakkaus tulee vain esiin kirotun väkivaltaisina ilmennyksinä epätasapainoisessa tilassa.
Esimerkkinä vaikka pedofiilipapit, jotka tuskin todella tahtovat tehdä mitä tekevät. Tragikoomisuus tulee aina pahassa esiin. En muista nimeltä filosofia, joka sanoi "ironia on pahuuden korkein muoto" :)
Last edited by Insanus on Wed Mar 02, 2011 5:55 am, edited 1 time in total.
Jumalan synnit ovat kourallinen hiekkaa ihmisen valtameressä
Locked