Muutoksia elämäntavoissa?

Oman elämän ja nykymaailman yhteen sovittaminen.
Post Reply
User avatar
Nefastos
Frater
Posts: 3737
Joined: Mon May 24, 2010 10:05 am
Location: Helsinki

Muutoksia elämäntavoissa?

Post by Nefastos »

Millä tavoin, jos millään, okkultismi on vaikuttanut konkreettisiin elämäntapoihisi? Halutessasi voit kertoa myös eettisistä tai uskonnollisista mielipiteistä johtuneista elämäntapamuutoksista.

Tässä mielessä ehkä selkein seuraus omasta "kaikkien arvojen uudelleenarvioinnin" vaiheesta käytännölliseen okkultismiin tutustuessa oli päätös vegetarismista. Eri ihmisillä ruumiin & psykologian & energioiden tarpeet lienevät kovin erilaiset, mutta omalla kohdallani päätös on ollut selkeästi oikea & yksinomaan positiivinen.

Muista vaikutuksista ehkäpä enemmän myöhemmin, vastauksista riippuen.

EDIT: typo
Faust: "Lo contempla. / Ei muove in tortuosa spire / e s'avvicina lento alla nostra volta. / Oh! se non erro, / orme di foco imprime al suol!"
Lux

Re: Muutoksia elämäntavoissa?

Post by Lux »

Tähän voisi kai parhaiten vastata ympäripyöreähkösti, että konkreettisimmat muutokset ovat tapahtuneet jokaisella käytännön elämän saralla vähä vähää hivuttautuvana "jalostumisena", millä en viittaa mihinkään pikkusormi pystyssä harjoitettavaan pseudo-elitismiin vaan hyvin käytännöllisiin ja konkreettisiin muutoksiin suhtautumisessa niin muihin ihmisiin kuin itseensäkin.

Elämäntavoissa konkreettisin muutos on toki itselläkin ollut vuonna 2005 - aika tarkalleen 5 vuotta sitten - kesällä tapahtunut hyvin nopea siirtyminen lihaa (ja ruokaa ylipäätään) suorastaan ahmivasta berserkki-kehonrakentajasta kala-maito-kananmuna-kasvisruokavalion harjoittajaksi, ja sitä myötä myöskin hiljalleen enemmänkin kamppailu- ja kestävyyslajien harjoittelijaksi kuin hirvittäväksi lihasmörssäriksi. Muutos käytännöllisellä puolella vaikutti myöskin hyvin nopeasti eettiseen ajatteluun hyvin selvästi huomattavana "herkistymisenä" energiatasolla niin psyykkisesti kuin fyysisestikin - ja niin "hyvässä kuin pahassakin". Aiemmin nuoruudessa hyvin ruumiillisuuteen keskittynyt mieli oli toki jo alkanut avautua vuosia aikaisemminkin psyykkisellä ja henkisellä tasolla, mutta ruokavalion käytännön muutoksen aiheuttamat energiatasojen muutokset olivat siltikin yllättävän voimakkaat.

Tästedes on ollut tarkoituksena myös jättää jatkossa kalaravinto hyvin minimiin, ja myös nykyisellään jo suhteessa hyvin vähäisestä alkoholin ja tupakankäytöstä täysi luopuminen vaikuttaisi olevan sitä seuraava luonteva askel, koska näiden vaikutukset ovat tätä nykyä useimmiten hyvin voimakkaan suorat / välittömät melkeinpä yksinomaan negatiivisella tavalla, poikkeustilanteet pois lukien.

Täytyy silti sanoa, että mitkään elämäntapapuhdistukset eivät auta ellei puhdista tunteitaan, mieltään / ajatteluaan ja toimintaansa samalla, jos kohta näissä ovatkin usein myös ihan käytännöllisenä tukena. Sekava ja saastunut mieli-ruumisduadi kun ei yksinkertaisesti voi toimia kirkkaasti ja objektiivisesti, sillä instrumentin tahrat vaikuttavat aina pakostakin visiota vääristävästi, ilman minkäänlaista moraalista ulottuvuutta asiaan tuomatta.
obnoxion
Sodalis
Posts: 2099
Joined: Tue May 25, 2010 7:59 pm

Re: Muutoksia elämäntavoissa?

Post by obnoxion »

Kyllä itsellänikin tulee ensimmäisenä mieleen lihasta kieltäytyminen, eli lakto-ovo-vegetaristiksi ryhtyminen.

Kolikon toisena puolena voisin mainita taas ehkä liiankin tiukoista elämäntavoista luopumisen. Vuosia sitten olin tiukasti absolutisti, ja kulutin useita tunteja päivittäisiin rituaaleihin, meditaatioihin ja sekä hathajooga harjoituksiin. Asenteideni tietoinen löysääminen vapautti pakotettuja energioita, jotka oli nyt kohdattava ilman muodollisuuksia.
One day of Brahma has 14 Indras; his life has 54 000 Indras. One day of Vishnu is the lifetime of Brahma. The lifetime of Vishnu is one day of Shiva.
Lux

Re: Muutoksia elämäntavoissa?

Post by Lux »

obnoxion wrote:Kolikon toisena puolena voisin mainita taas ehkä liiankin tiukoista elämäntavoista luopumisen. Vuosia sitten olin tiukasti absolutisti, ja kulutin useita tunteja päivittäisiin rituaaleihin, meditaatioihin ja sekä hathajooga harjoituksiin. Asenteideni tietoinen löysääminen vapautti pakotettuja energioita, jotka oli nyt kohdattava ilman muodollisuuksia.
Taantuvaa kehitystä! Tosiaan, asioilla on aina vähintään kaksi suuntaa, ja mikäli elämäntapojen puhdistamisen tavoitteena ja motiivina (intentiona) on kontrollin saavuttaminen, niin silloin on kaikille meille parasta, että tajuaa mahdollisimman äkkiä lähteä vaikka vetämään itsensä siltaan. Juuri alaspäisen tien maagikkohan on se, joka hallitsee itsensä ja lähiympäristönsä näennäisen täydellisesti, vaikka sisässä kiehuvat ties minkälaiset noitajuomat.

Itse olen lähiaikoina yrittänyt jopa väkisin "palata vanhaan", mutta ei voi mitään: se vaikuttaisi olevan useimmiten suljettu väylä. Tämän kyseisen elämäntapakysymyksen voi kuitenkin läpäistä vain rakkaudella ja ymmärryksellä, ja se kuuluu enemmänkin jo opetuslapsen kuin pyrkijän/etsijän haasteisiin; viime mainitulla on huomattavasti suurempi ulkoinen vapaus, koska kyse ei ole vielä ainakaan siinä määrin energioiden välittämisestä "objektiivisessa astraalissa" ja joka puolelle levittäytyneessä eetteriverkostossa, ts. vastuusta. Kaikki olemme tietenkin aina liitoksissa toisiimme, mutta tietoisuuden intensiteetti ja laajuus luo aina sitä suuremman vastuun, jos kohta "paljon rakastavalle annetaan aina myös eniten anteeksi", "käytöistä" riippumatta. Kaikista oleellisinta on aina jälleen se, minkä vuoksi ja millä motiivilla teemme mitä teemme, ei niinkään se mitä teemme. Ympyrä (korkki?) sulkeutuu...
obnoxion
Sodalis
Posts: 2099
Joined: Tue May 25, 2010 7:59 pm

Re: Muutoksia elämäntavoissa?

Post by obnoxion »

Nagahel wrote:Taantuvaa kehitystä! Tosiaan, asioilla on aina vähintään kaksi suuntaa, ja mikäli elämäntapojen puhdistamisen tavoitteena ja motiivina (intentiona) on kontrollin saavuttaminen, niin silloin on kaikille meille parasta, että tajuaa mahdollisimman äkkiä lähteä vaikka vetämään itsensä siltaan. Juuri alaspäisen tien maagikkohan on se, joka hallitsee itsensä ja lähiympäristönsä näennäisen täydellisesti, vaikka sisässä kiehuvat ties minkälaiset noitajuomat.
Omalla kohdallani näen että elintapojen löysääminen ja lihasta kieltäytyminen liittyvät olennaisesti yhteen. Molemmissa tapauksissa kyse on siitä että lakkaa pakottamasta eläimellisyyttä/eläintä. Eli ovatko arvot silloin loppuun asti mietityt, jos kieltäytyy sukupuolisuudesta ja alkoholista, mutta on valmis syömään eläinten lihaa ja kurittamaan itseään fyysisesti & psyykkisesti?

Tietenkään tällaisia päätöksiä ei tehdä yhden argumentin perusteella, mutta tämä edellä mainitsemani on yksi keskeisimpiä.
One day of Brahma has 14 Indras; his life has 54 000 Indras. One day of Vishnu is the lifetime of Brahma. The lifetime of Vishnu is one day of Shiva.
Lux

Re: Muutoksia elämäntavoissa?

Post by Lux »

obnoxion wrote:Omalla kohdallani näen että elintapojen löysääminen ja lihasta kieltäytyminen liittyvät olennaisesti yhteen. Molemmissa tapauksissa kyse on siitä että lakkaa pakottamasta eläimellisyyttä/eläintä.
Erittäin hyvä pointti. (Yritin viitata kommentissani "taantuvalla kehityksellä" absolutismista ja alkoholikiellosta luopumiseen.)
obnoxion wrote:Eli ovatko arvot silloin loppuun asti mietityt, jos kieltäytyy sukupuolisuudesta ja alkoholista, mutta on valmis syömään eläinten lihaa ja kurittamaan itseään fyysisesti & psyykkisesti?
Näinpä. Silti on sanottava, että "kehon harjoittaminen" ei ole missään nimessä sama kuin "lihan kurittaminen". Kirurgin on pidettävä instrumenttinsa terävänä. ;)

Lihansyönnissäkin näkisin itse olevan asteita, jopa lukuisia sellaisia. On mielestäni täysin eri asia metsästää tai kalastaa vain tarpeensa mukaan (joko yksilönä tai yhteisönä) siihen saakka vapaana elänyt eläin - mahdollisesti vielä muutkin osat kuin lihan käyttäen ja pyydystetylle uhrieläimelle kunnioitusta osoittaen - kuin vetää päivittäin napansa täyteen tyhjiöpakattua hormonilihaa. Täysin vääristyneessä nykymaailmassammehan nämäkin taitavat usein yhdistyä, kun käydään ensin vetämässä nuotiolla napa täyteen teurasjätettä ja käväistään sitten "urheilumielessä" joutessaan ampumassa pari jänöjussia palan painikkeeksi. Paikalle mennään luonnollisesti kaupunkimaasturilla ja helvetillisellä mekkalalla, ja lopuksi ajetaan jonkun sivukylän "viihdemotellin" kautta takaisin kehäkolmosen sisälle syömään eksoottisesta pohjolasta isolla rahalla tilattua hirvensarviuutetta huonoista elämäntavoista johtuvien potenssiongelmien vuoksi.
User avatar
Nefastos
Frater
Posts: 3737
Joined: Mon May 24, 2010 10:05 am
Location: Helsinki

Re: Muutoksia elämäntavoissa?

Post by Nefastos »

obnoxion wrote:Omalla kohdallani näen että elintapojen löysääminen ja lihasta kieltäytyminen liittyvät olennaisesti yhteen. Molemmissa tapauksissa kyse on siitä että lakkaa pakottamasta eläimellisyyttä/eläintä.


Erinomainen huomio, ja on oikeastaan ihme, kuinka tähän asiaan ei ole näkynyt viittauksia aiheen käsittelyssä. Pikemminkin kasvisruokavaliotakin on pyritty lanseeraamaan "ylevän pakottamisen" muotona sen perinteisen ajatuksen mukaan, että ihmisyys on jotenkin ruoskittava tottelevaiseksi ja pakotettava elämään moraalista elämää. (Ervasthan vei tämän niin pitkälle, että ryhtyi syömään lihaa ettei olisi ollut hypokraatti.)

Nagahel wrote:Tähän voisi kai parhaiten vastata ympäripyöreähkösti, että konkreettisimmat muutokset ovat tapahtuneet jokaisella käytännön elämän saralla vähä vähää hivuttautuvana "jalostumisena"


Tämä ympäripyöreä ja vaikeasti osoitettava mutta Todellinen kehitys on lopulta tietenkin ainoa oleellinen muutos. Tosin sen asian oivaltamiseen ei välttämättä voi hypätä ulkoisten muutostoiveiden yli. Kävellen et pääse perille, kävelemättäkään et pääse perille.
Faust: "Lo contempla. / Ei muove in tortuosa spire / e s'avvicina lento alla nostra volta. / Oh! se non erro, / orme di foco imprime al suol!"
obnoxion
Sodalis
Posts: 2099
Joined: Tue May 25, 2010 7:59 pm

Re: Muutoksia elämäntavoissa?

Post by obnoxion »

Libra wrote:Television viskaus ullakolle pysyvästi vuonna 2006 on ollut yksi parhaista asioista minkä olen tehnyt - ja ei! - ei ole ikävä.
Itse en ole moista uskaltanut edes suunnitella! :o Vaan ehkä hieman vastaavana esimerkkinä tulee mieleeni, kuinka elämässäni oli noin kolmen vuoden vaihe, jolloin en kuunnellut lainkaan musiikkia.

Ymmärrän hyvin kuinka televisiosta luopuminen on monella tapaa kehittävämpää kuin musiikista luopuminen. Mutta tässä voisi olla mahdollisuus tarkastella luopumisen luonnetta. Sellainen luopuminen joka muistuttaa jäsenten irti leikkaamista on mielestäni vähintäänkin tarpeetonta. Poikkeuksena tulee mieleen lähinnä väkivaltaisista taipumuksista luopuminen, jossa tarpeen vaatiessa äärimäinenkin askeesi voisi tulla kysymykseen.

"Luonto on viisasten muusa", ja etsisin oikean luopumisen mallia puusta, joka syksyllä luopuu lehdistään. Se tapahtuu vääjäämättä ja ajallaan.

Joka tapauksessa, nyt on puhuttu paljon elämäntapoihin liittyvästä luopumisesta. Mutta entäpä uuden omaksuminen? Itselleni eräs merkittävimpiä muutoksia elämäntavoissa oli omaksua noin 11 vuotta sitten päivittäinen hartaushetki. Tämän valinnan hyödyt ovat olleet korvaamattomat, ja ilot mittaamattomat.
One day of Brahma has 14 Indras; his life has 54 000 Indras. One day of Vishnu is the lifetime of Brahma. The lifetime of Vishnu is one day of Shiva.
Lux

Re: Muutoksia elämäntavoissa?

Post by Lux »

Eipä ole ollut televisiota ikävä itselläkään vuosiin. Jossain vaiheessa siitä luovuttuani olin niin "riippuvainen negaation kautta" siitä, että pelkkä kyseisen laitteen näkeminenkin otti päähän, koska se tuhoaa usein kaiken kehittävän toiminnan, keskustelun yms., ja häiritsee mm. keskittymistä olennaiseen. Elokuviinkin jaksan keskittyä nykyisin hyvin harvoin, mutta ne harvat kerrat jolloin sattuu näkemään jonkun aidosti hienon elokuvan, puhuu kyllä vahvasti niiden potentiaalista.
obnoxion wrote:Vaan ehkä hieman vastaavana esimerkkinä tulee mieleeni, kuinka elämässäni oli noin kolmen vuoden vaihe, jolloin en kuunnellut lainkaan musiikkia.
Hulluutta! :shock: Mutta vakavasti, tästä tulee hieman mieleeni mielenmuutos, mikä seurasi aikanaan opiskelukaupungista metsän keskelle muuttamista. Kaupungissa asuessa musiikkia tuli kuunneltua hyvin paljon jo senkin vuoksi, että kaupungin rasittava meteli peittyisi miellyttävämään metelin alle, mutta metsän hiljaisuudessa tämä tarve hävisi, jonka seurauksena musiikin kuuntelun määräkin laski suhteellisen pitkäksi ajaksi suhteessa erittäin paljon. Nykyisin tulee kyllä kuunneltua musiikkia päivittäin, mutta taustamusiikkina ei oikeastaan ollenkaan, lukuunottamatta jotain harvoja ambientia yms., jotka luovat aina ajoittain miellyttävän tunnelman esim. maalaamisen tai kirjoittamisen taustalle ilman, että musiikki häiritsisi muuta tekemistä.
obnoxion wrote:Joka tapauksessa, nyt on puhuttu paljon elämäntapoihin liittyvästä luopumisesta. Mutta entäpä uuden omaksuminen? Itselleni eräs merkittävimpiä muutoksia elämäntavoissa oli omaksua noin 11 vuotta sitten päivittäinen hartaushetki. Tämän valinnan hyödyt ovat olleet korvaamattomat, ja ilot mittaamattomat.
Jo hyvin pitkään "hartaushetkenä" itselläni on toiminut jokailtainen venyttely, mikä on erittäin hyvä ja käytännöllinen hiljentymisen muoto, mutta myöskin päivittäisen varsinaisen hartaushetken rukouksineen & meditaatioineen omaksuminen on ollut äärimmäisen hieno ja todella kasvattava asia.
Krieger
Frater
Posts: 60
Joined: Tue May 25, 2010 11:58 pm
Location: Jyväskylä

Re: Muutoksia elämäntavoissa?

Post by Krieger »

Konkreettisimpia muutoksia minulla on ollut rukoushetkien ja meditoinnin käytäntöön ottaminen. Niiden antama hyöty on ollut hyvin monimuotoinen niin henkisesti kuin jokapäiväisessä elämässäkin. Tähän ehkä osittain liittyvänä on suuri muutos tapahtunut myös energioitten suuntautumisessa. Ennen turhaan himoon tai vihaan kohdistuneet tunteet suuntautuvat nyt luonnollisemmin luomisvoimaan ja itse työn tekemiseen.

Myös kiinnostus triviaaleihin asioihin kuten muun muassa juurikin mainittuun televisioon ja eritoten päihteisiin on luonnostaan laskenut. Absolutismiin tai television viemiseen ullakolle en ole kuitenkaan vielä ryhtymässä, mutta en kiellä mahdollisuutta että sekin joskus tapahtuu aivan itsestään. Kasvissyöjäksi ryhtymistä olen harkinnut jo vuosia, mutta toistaiseksi se ei ole minulle ajankohtaista, enkä halua itseäni siihen pakottaa. Tiedän senkin tulevan luonnostaan kun sen aika koittaa.

Yksi huomionarvoinen ilmiö on myös kaiken väkivallan nykyään aiheuttama kuvotus. Joskus aikoinaan tuli kahlattua läpi kaikenmaailman splatter elokuvat joissa kidutetaan ihmisiä. Nyt en yksinkertaisesti halua katsoa mitään järjetöntä väkivaltaa, koska tiedän ja tunnen jo pelkän ajatuksen tasolla miten huonon olon se minussa saisi aikaiseksi.
Post Reply