Page 1 of 6

Elokuvat ja okkultismi

Posted: Wed Aug 21, 2013 3:33 pm
by Zetekh
Inspiroituneena "Saatana elokuvataiteessa ja viihteessä" -topicista...

Itse ainakin olen todella kiinnostunut okkultismin, mystiikan, vaihtoehtoisen hengellisyyden you name it. kanssa enemmän tai vähemmän flirttailevasta elokuvataiteesta, ja tuntuu että tarvitsen ainakin itse lisää suosituksia tältä saralta! Filosofiset aiheet esitettynä elokuvataiteessa muuttuvat monestikin okkulttiseksi, kun ns. perimmäisten kysymysten päälle laitetaan taiteellinen estetiikka, joten ei sitäkään kannata rajata aiheen ulkopuolelle. Katsoo tietysti mihinkä topicci menee, kaikenlainen keskustelu, vinkkaaminen ja väittelykin on sallittua, että suotavaa. Jos ei ole leffaa nähnyt, ei tietysti kannata liian tarkkaan lukea analyysejä :)

Pari tärppiä itseltä aluksi.

- ALEJANDRO JODOROWSKY (ohjaaja, käsikirjoittaja)
Hänen elokuvansa, varsinkin "El Topo" (1970) ja "The Holy Mountain" (1973) ovat jokaiselle okkultistille varsinaisia symboliikan runsaudensarvia. Elokuvakerronnallisesti todella raskasta katsottavaa jos on tottunut katsomaan pelkästään Hollywood rainoja, kun perinteisiä dramaturgian sääntöjä rikotaan ja sovelletaan oikein urakalla.

Esimerkiksi The Holy Mountainissa seurataan varkaan matkaa alkemistin oppilaaksi ja myös matkaa oppilaana osana opetuslapsien ryhmää, joka koostuu eri planeettoja edustavista oppilaista (Saturnus, Merkurius, Jupiter jne....) ja matka tietysti johtaa Pyhälle vuorelle... Hänen elokuvansa "Santa Sangre" (1989) on myös ihan katsottava, mutta teemaltaan aika lattea Freudilaisuus meets. Dhammapadan "tapa isäsi ja äitisi" -fraasi, eli tarjoaa ainakin itselle enemmän taiteellisena kokemuksena kuin henkisesti inspiroivana. Ajatuksia herättävä tosin tämäkin, kuten kaikki Jodorowskyn pätkät mitä olen nähnyt, mutta ainakin nuo kaksi ensimmäistä oli sellaisia pätkiä jotka on sitä itseään. Ei tarvitse paljon tulkita notta onkohan kyseessä nyt salatieteet vai ei...

- DAVID LYNCH (ohjaaja, käsikirjoittaja)
Tämä on nyt varmaan aika monen tiedossa jo, mutta pistetään silti. Lynchin leffojen/sarjojen surrealistinen kuvasto, että kerronnallisuus jättää todella paljon tilaa katsojalle projisoida omaa itseään elokuviin - mutta omaa myös mielestäni paljon yhtymäkohtia salatieteisiin ja mystiikkaan. Twin peaks (1990) -sarjassa esimerkiksi vieraillaan "Mustassa looshissa", Blue Velvetissä (1986) mennään syvälle alamaailmaan, Mulholland Drivessä (2001) mikään ei ole sitä miltä näyttää, Lost Highwayssa (1996) ja Inland Empiressä (2006) kaikki todellisuuden totutut hahmotusjärjestelmät hämärtyvät ja tuntuu kuin kaikki tapahtumat tapahtuvat samaan aikaan…. Kaikkia Lynchin töitä tuntuu surrealismin ja todella astraalisen/toismaailmallisen kuvaston lisäksi määrittävän varjo-minän, varjo-aspektin, toden ja epätoden suhteista kertovat teemat eri leffoissa.

Totta on, että Lynchin motiiveja ja intentiota ei voi koskaan saada selville, eikä hän niitä halua avatakaan. Väliäkö sillä? Zeniläisyys, buddhalaisuus, dugpat, meditaatio, magia yms. tulee kuitenkin esille ilman selittelyjä uskomattoman kauniissa ja omaa mieltä haastavassa kuvastossa. Mietitään vaikka jotain H.P.B:n "Hljaisuuden ääntä". Jos sitä lukee kriittisellä silmällä, niin sehän on ihan täyttä puutaheinää. Tarpeeksi avoimella mielellä kuitenkin abstraktit muodot ja näennäisesti ristiriitaiset rakenteet joilla on kuitenkin jokin tarttumapinta vakiintuneeseen symboliikkaan tai säännöstöön - antavat todella paljon tilaa projisoida oma itsensä tekstin kautta itselleen tajuttavaksi. Vähän kuin Tarot kortit? Lynchin Inland Empire on mielestäni elokuvien "Hiljaisuuden ääni". Lynch itse sanoo myös, että hänen debyyttinsä Eraserhead (1977) on hänen hengellisin elokuvansa saaden inspiraation raamatusta.

- ALASTON LOUNAS (1991) (by David Cronenberg)
Perustuu William S. Burrougshin romaaniin "Alaston lounas", joka oli beatnik kirjailija & Chaos magic (Peter Carroll jne.) koulukunnan jäsen. "Elokuva kertoo Bill Leestä, joka työskentelee tuholaistorjujana. Hän tulee vaimonsa kanssa riippuvaiseksi hyönteismyrkystä ja se alkaa aiheuttaa Billille erilaisia hallusinaatioita." - Wikipedia.

- SEITSEMÄS SINETTI (1957) (by: Ingmar Bergman)
Uskonsa menettänyt ristiretken ritari ruton runtelemassa Ruotsissa pelaa shakkia Kuoleman kanssa saadakseen elämälleen lisää aikaa, tai jopa potentiaalisesti voittaakseen Kuoleman. Uskonnollisen symboliikan kyllästämä klassikkoelokuva.

- DARREN ARONOFSKY (ohjaaja, käsikirjoittaja)
Vähän modernimpi ohjaaja, joka on varmaan tuttu monille leffoistaan "Unelmien sielunmessu" ja "Black Swan", joissa niissäkin on omat uloittuvuutensa, mutta okkultismista puhuttaessa nostaisin kuitenkin jalustalle hänen debyyttityönsä "Pi (1999)", mikä on kunnon Jnana-jooga teemainen kertomus matematiikkanerosta, kaaoksesta, jumalasta, numerologiasta, sekä myös hänen myöhemmän leffansa "The Fountain" (2006) joka käsittelee paikoittain surrealistisesti kuolemaa, jälleensyntymistä ja ikuista elämää rikkoen perinteistä elokuvakerrontaa myöskin kunniakkaasti.

Re: Elokuvat ja okkultismi

Posted: Wed Aug 21, 2013 7:37 pm
by Benemal
Tiesitkö, että alunperin Jodorowsky oli tekemässä Dune elokuvaa H.R. Gigerin kanssa 1977? Sen haluaisin imaista toisesta ulottuvuudesta madonreiän läpi. Dune trilogia on mystinen mestariteos. Moni muukin hieno elokuvantekijä on halunnut filmata sen. Olen varma että Jodorowskyn versio olisi ollut Lynchin versiota parempi, vaikka se onkin aliarvostettu.

Re: Elokuvat ja okkultismi

Posted: Wed Aug 21, 2013 10:37 pm
by obnoxion
Kain wrote:- ALASTON LOUNAS (1991) (by David Cronenberg)
Perustuu William S. Burrougshin romaaniin "Alaston lounas", joka oli beatnik kirjailija & Chaos magic (Peter Carroll jne.) koulukunnan jäsen. "Elokuva kertoo Bill Leestä, joka työskentelee tuholaistorjujana. Hän tulee vaimonsa kanssa riippuvaiseksi hyönteismyrkystä ja se alkaa aiheuttaa Billille erilaisia hallusinaatioita." - Wikipedia.
En sano että kirja oli huonompi kuin elokuva, mutta itse nautin elokuvasta enemmän kuin lukukokemuksesta. Satuin näkemään elokuvan ensimmäistä kertaa joskus alakouluiässä, ja joskin se vihelsi suurelta osin ohi silloisen tietoisuuteni, nosti se sitäkin enemmän askarruttavia vaikutelmia ja elämyksiä pysyvästi käsiteltäviksi jollekin "malvanvärisen rajamaailman" -tyyppiselle sisäiselle iltaruskonalueelle. Ja näiden vaikutelmien ja elämysten olen myöhemmin ymmärtänyt tehneen ihmeitä kuvittelukyvylleni.

Tällä hetkellä pidän erittäin kiinnostavana tulkita elokuvaa formikaatio-ilmiön (syöpäläisharhaluulo) kautta, johon Burroughsilla on täytynyt olla vähintäänkin tuttavallinen suhde.

Re: Elokuvat ja okkultismi

Posted: Wed Aug 21, 2013 11:19 pm
by Zetekh
Benemal wrote: Tiesitkö, että alunperin Jodorowsky oli tekemässä Dune elokuvaa H.R. Gigerin kanssa 1977? Sen haluaisin imaista toisesta ulottuvuudesta madonreiän läpi. Dune trilogia on mystinen mestariteos. Moni muukin hieno elokuvantekijä on halunnut filmata sen. Olen varma että Jodorowskyn versio olisi ollut Lynchin versiota parempi, vaikka se onkin aliarvostettu.
En tiennyt, olisipa ollut varmaan mielenkiintoinen projekti. Jodorowskyn ja Lynchin piti myös tehdä yhteistyössä "Metafyysinen gangsterielokuva" joka meni puihin rahoituksen puutteen takia. Miljoona saatiin vain käsiin ja 10 milliä piti olla. Shame.
obnoxion wrote: En sano että kirja oli huonompi kuin elokuva, mutta itse nautin elokuvasta enemmän kuin lukukokemuksesta. Satuin näkemään elokuvan ensimmäistä kertaa joskus alakouluiässä, ja joskin se vihelsi suurelta osin ohi silloisen tietoisuuteni, nosti se sitäkin enemmän askarruttavia vaikutelmia ja elämyksiä pysyvästi käsiteltäviksi jollekin "malvanvärisen rajamaailman" -tyyppiselle sisäiselle iltaruskonalueelle. Ja näiden vaikutelmien ja elämysten olen myöhemmin ymmärtänyt tehneen ihmeitä kuvittelukyvylleni.
Space Odyssey 2001 loppukohtauksen näkeminen toimi samanlaisena itselleni nuorella iällä. Oli vähän back to home fiilis, kun pääsi myöhemmällä iällä lukemaan Tiibetin kuolleiden kirjaa :) Kubrickin "Eyes wide shut (1999)" on muuten kanssa sellainen matka "tuonpuoleiseen", että ihan hirvittää!

Re: Elokuvat ja okkultismi

Posted: Thu Aug 22, 2013 12:26 am
by Spirare
Benemal wrote:Tiesitkö, että alunperin Jodorowsky oli tekemässä Dune elokuvaa H.R. Gigerin kanssa 1977? Sen haluaisin imaista toisesta ulottuvuudesta madonreiän läpi.
Tämä olisi kieltämättä ollut mielenkiintoinen nähdä. Toinen harmillisesti toteutumatta jäänyt projekti on Stanley Kubrickin filmatisointi Umberto Econ romaanista Foucaultin heiluri. Kubrickilla oli ilmeisesti mielenkiintoa tähän, mutta Eco teki periaatepäätöksen romaaniensa filmatisoinnin kieltämisestä nähtyään Ruusun nimen.

Kubrickin elokuvista tosiaan löytyy paljon okkultista symboliikkaa, ja ne painottuvat muutenkin sen verran vahvasti kuvalliseen kerrontaan että dialogiin keskittyvät katsojat helposti valittavat niiden henkilöhahmojen ohuutta. Mutta ilmeisesti Kubrick tiesi tarkkaan mitä oli tekemässä. Esim. tässä on vähän selostettu Avaruusseikkailu 2001:n symboliikkaa:
http://www.alchemylab.com/alchemical_kubrick.htm
Pistäkää muuten ihmeessä linkkiä jos tiedätte muita hyviä analyysejä, itselle ainakin on auennut (ainakin tietoisella tasolla) uusia näkökulmia elokuvien katsomiseen, kun on lukenut muutaman syväluotaavan analyysin.

Piirretyistäkin löytyy aina välillä mielenkiintoista tavaraa:

Aku Ankka: http://www.youtube.com/watch?v=WZH3PBdH5WQ
Simpsonit: http://www.wtsof.com/watch/S20E13-gone-maggie-gone

Re: Elokuvat ja okkultismi

Posted: Fri Aug 23, 2013 1:54 pm
by Zetekh
Kiitoksia Kubrick linkistä! Jos on tiedossa muita vastaavanlaisia muista elokuvista, please share!

Ei niin ilmeisellä tavalla okkulttisen symboliikan kyllästämää (esim. estetiikaltaan aivan muuta, mutta symboliikka kicks ass arkkitypiikallaan.) ovat myös esimerkiksi. Coppolan "Apocalypse, Now! (1979)" ja Brian De Palman "Scarface" (1983)". Minun piti kirjoittaa niistä yhteen lehteen analyysit ja niiden okkulttisesta symboliikasta, mutta lehti kerkesi lopettaa ennenkuin saamattomuuttani pääsin paria sivua pidemmälle. Jonkun ikuisuusprojektin voisi noista(kin) tehdä kyllä itselle, heh.

Re: Elokuvat ja okkultismi

Posted: Fri Aug 23, 2013 6:28 pm
by Kenazis
Fra Kain, sait liitettyä miltei kaikki lempileffani (+ Twin Peaks) tuohon viestiisi. Ainoastaan ”seitsemäs sinetti” on sellainen joka ei ollut tuttu. Pitänee katsoa, kun se kerran tuohon joukkoon on mukaan otettu. Itse voisin suositella Carnivale tv-sarjaa, jota tehtiin tosin vain kaksi tuotantokautta.

Re: Elokuvat ja okkultismi

Posted: Fri Aug 23, 2013 11:13 pm
by Benemal
Kubrickin Shiningin tulkinnoista on dokumentti, Room 237.

Re: Elokuvat ja okkultismi

Posted: Fri Sep 06, 2013 7:19 pm
by Spirare
Harry Pottereista löytyy kaiken taikasauvanheiluttelun ja luudalla lentelyn takaa hieman syvällisempää allegoriaa: http://harrypotterforseekers.com/alchemy/alchemy.php

Re: Elokuvat ja okkultismi

Posted: Mon Nov 04, 2013 1:38 am
by Spirare
Tuli tuossa telkkarista vuoden 2009 filmatisointi Sherlock Holmesista. Vaikka elokuvassa Holmes paljastaa lordi Blackwoodin mustan magian näppäriksi taikatempuiksi, näkee elokuvasta kuitenkin että tekijät ymmärtää jotain okkultismista. Erityisesti tämä kohta pisti silmään:

http://www.youtube.com/watch?v=tDsf1CqR3Co
http://www.youtube.com/watch?v=oXXiZSuoFA4

"My initial approach was far too narrow. When Blackwood invited me and Alaina to Pentonville Prison he suggested that I widen my gaze and, at minimum, I have done just that. In fact, I may well have reconciled thousands of years of theological disparity. But that's for another time. Blackwood's method is based on a ritualistic mystical system that's been employed by the Four Orders for centuries. To fully understand the system, to get inside, I reenacted the ceremony we interrupted at the crypt with a few enhancements of my own.

My journey took me somewhat further down the rabbit hole than I had intended and though I dirtied my fluffy white tail, I have emerged enlightened."