Mietelauseet, sitaatit ja aforismit

Rituaalit, loitsut, rukoukset, meditaatioharjoitukset ja maagiset teot.
Locked
User avatar
Nefastos
Posts: 3029
Joined: Mon May 24, 2010 10:05 am
Location: Helsinki

Re: Mietelauseet, sitaatit ja aforismit

Post by Nefastos »

"Paholainen lähtee nyt tapaamaan tohtoria tämän lukukammioon ja laboratorioon ja tarjoaa hänelle palveluksiaan.

Mä palvelen sua täällä, pidän huolen,
teen viipymättä, mitä viittaat vaan;
taas yhtyissämme tuolla puolen
ma sinut palveluuni saan.


Tässä esitetään siis Faustin ja paholaisen välinen sopimus siinä muodossa, jossa kansanomainen kertomus sen tuntee. Goethen Faust ei kuitenkaan suostu tähän. Tosi hän uskoo, että Mefistofeles pystyy häntä auttamaan. Sen sijaan hän kieltäytyy uskomasta, että paholainen kykenisi kietomaan häntä pauloihinsa.

Vai ihmishengen ylhän riennon ois
tajunneet kuunaan moiset luomat?


hän kysyy. Kysymys viittaa myös Faustin optimismin syyhyn, ihmishengen pyrkimykseen ylöspäin. Niin kauan kun ihminen ei pysähdy nauttimaan työnsä tuloksista, vaan kulkee tyydyttämättömänä edelleen, hän voi olla varma siitä, että välttää kadotuksen. Paholaisen kanssa tehty sopimus, jonka Faust lopulta sinetöi verellään, ei sen vuoksi olekaan liitto, vaan vedonlyönti. Vedon kohteena on, kestääkö Faust kokeen eikä koskaan pysähdy pyrkimyksissään.

Jos viihdyn laiskanvuoteen lämpimyyteen,
tuhoni silloin tulla saa!
Ja onttoon omahyväisyyteen
mua valheillas voit mairittaa,
saat paulaan nautinnon ja pyyteen
se olkoon päivieni pää!
Sen vedon lyön!"


- Georg Henrik von Wright: Liitossa paholaisen kanssa (teoksesta Humanismi elämänasenteena)
Faust: "Lo contempla. / Ei muove in tortuosa spire / e s'avvicina lento alla nostra volta. / Oh! se non erro, / orme di foco imprime al suol!"
User avatar
Cancer
Posts: 258
Joined: Thu Dec 13, 2012 4:45 pm
Location: Helsinki

Re: Mietelauseet, sitaatit ja aforismit

Post by Cancer »

There cannot be any 'story' without a fall - all stories are ultimately about the fall - at least not for human minds as we know them and have them.

- J. R. R. Tolkien
Tiden läker inga sår.
User avatar
RaktaZoci
Posts: 307
Joined: Tue Feb 05, 2013 10:32 pm
Location: Salo

Re: Mietelauseet, sitaatit ja aforismit

Post by RaktaZoci »

" Idea on taiteilija: Sen pitää 'tehdä' itsensä siksi, mikä se tietää olevansa,
mutta se ei tiedä mikä se on ennen kuin vasta tehtyään itsensä. "

-Otto Brauer
die Eule der Minerva beginnt erst mit der einbrechenden Dämmerung ihren Flug.
-Hegel
Hoenir
Posts: 137
Joined: Thu Apr 24, 2014 5:13 pm

Re: Mietelauseet, sitaatit ja aforismit

Post by Hoenir »

Kaikki, mikä on soveliasta sinulle, Maailma, sopii myös minulle. Mikään sinulle oikea-aikainen ei ole minulle liian varhaista eikä liian myöhäistä. Kaikki se on hedelmää minulle, mitä sinun vuodenaikasi kantavat, Luonto. Kaikki on sinusta, kaikki on sinussa, kaikki on sinuun. Tuo sanoo: "Rakas Kekropsin kaupunki." Etkö sinä sano: " Rakas Zeuksen kaupunki"?

Marcus Aurelius- Itselleni
"Futile as a ghost I stand guard over hidden gold, O lord of the meeting rivers"
Tephra
Posts: 23
Joined: Wed Aug 07, 2013 9:23 pm

Re: Mietelauseet, sitaatit ja aforismit

Post by Tephra »

"Kenties juuri tämän vuoksi runous kokee eläimet vastustamattomiksi. Eläinten merkitys sisältyy implisiittisesti siihen, mitä ne tekevät: syövät, juoksevat, loikkivat, ryömivät, ilveilevät, ääntelevät, lentävät, parittelevat, tappelevat, laulavat, uivat, piileskelevät, luikertelevat, kiipeilevät ja kuolevat. Yksi tai useampi eläin suorittaa jokaisen näistä toimista hienostuneemmin ja taidokkaammin kuin ihminen. Eläimiin liittyvät merkit ja tunnukset läpäisevät unemme ja mielikuvituksemme, herättävät tunteitamme, esittävät "meidät" eräänlaisena allegoriana. -- Hassujen, viisaiden, kammottavien, kupruilevien peilien tavoin eläimet esikuvallistavat ihmisten yhteiskuntaa. Esimerkiksi leijona jakaa ihmiskunnan kanssa ikiaikaisen ekologian, symbolisen voiman pitkän historian, joka on yhteyksissä omiin tuntemuksiimme "veressä". Samoin lintu on henki ja käärme maankamara kaikkein olennaisimmassa minuudessamme, maallisessa maailmassamme ja mielikuvituksessamme. Kulttuurien muuttuessa nämä figuurit saattavat toisinaan muuttua moninaisemmiksi, jolloin leijona sulaa sfinksiksi, linnusta tulee enkeli tai käärmeestä sukeutuu lohikäärme. Tai ne voivat kulttuurin rappeutuessa menettää välittömyytensä, irtautua tradition kadotessa alkuperästään ja muuttua varjoikseen niin, että sfinksistä tulee arkkitehtuurinen koriste kirjastonportaille, enkelistä ihmismäisten jumaluuksien ja valittujen yksilöiden välissä työskentelevä lähettipoika ja lohikäärmeestä sarjakuvahahmo. Mutta vaikka niiden kuvat vanhenisivat ja poistuisivat käytöstä, nuo toiset ilmaantuvat aina esiin. Ne eivät ole silkkoja ihmismielikuvituksen monumentteja, sillä koko niiden myyttisten ja fantastisten muotojen loistokas kirjo perustuu tuhansia vuosia kestäneeseen todellisten ja villien eläinten katselemiseen ja tutkimiseen. Meissä on yhä läsnä tämä eläinten luoma havainnointi, sen jatkuva tyydytys ja nautinto, tuo yksi ihmisen vanhimmista kutsumuksista, joka on rakennettu luonnonhistorian moninaisuudelle ja joka ei ole rajaton ainoastaan kerättyjen faktojen lukumäärässä, vaan myözs tunteessa, että ihminen on osa suurta kokonaisuutta, uudenlaista ymmärrystä, syvällistä osallisuuden kokemusta. Lapset reagoivat spontaanisti luonnon yksityiskohtiin ja eläinten nimiin ja liikkeisiin, koska eläimet olivat (ja ovat yhä) polku kategorisoivaan ajatteluun ja loppujen lopuksi myös filosofian ja kosmologian termeihin."

Tero Tähtisen suomentama(?) pätkä kirjassa Virginian hiukset, alkuperäisesti Paul Shepard: The Others. How animals made us human.

obnoxion wrote:"One Sunday I watched the monks shape an elaborate offering of dough and colored butter and put it atop a roof as a treat for the ravens. "All living things are sacred," a monk explained, "but especially the ravens. They spend their days repeating one of our holy syllables, 'Ah! Ah! Ah!'" Killing a raven, he informed me, would be as great a sin as slaughtering a thousand monks..."

Scofield, one of the first western journalists into Bhutan
(Wikipedia: Bön in Bhutan)

Kävin tätä ketjua aiemmin läpi, ja viime aikoina oheinen obnoxionin sitaatti on ollut paljon mielessä - sekä korppeja, jotka ovat itselleni jonkinlaisia mielenrauhan lintuja, kuunnellessani, että muutoin.
Kenazis
Posts: 811
Joined: Sun Sep 12, 2010 7:57 pm
Location: Satakunta - Limbo

Re: Mietelauseet, sitaatit ja aforismit

Post by Kenazis »

"The universe is not being pushed from behind. The universe is being pulled from the future toward a goal that is as inevitable as a marble reaching the bottom of a bowl when you release it up near the rim. If you do that, you know the marble will roll down the side of the bowl, down, down, down – until eventually it comes to rest at the lowest energy state, which is the bottom of the bowl. That's precisely my model of human history. I'm suggesting that the universe is pulled toward a complex attractor that exists ahead of us in time, and that our ever-accelerating speed through the phenomenal world of connectivity and novelty is based on the fact that we are now very, very close to the attractor." – Terence McKenna
"We live for the woods and the moon and the night"
User avatar
Insanus
Posts: 835
Joined: Sat Aug 21, 2010 7:06 am
Location: Helsinki

Re: Mietelauseet, sitaatit ja aforismit

Post by Insanus »

"Mistä johtuu, että häpeä on jäänyt niin vähälle huomiolle teoriassa ja käytännön työssä? Mistä johtuu, että sen tunnistaminen on ollut niin vaikeata? Yksi syy voi olla se, että häpeä on kaikkialla läsnä niin jokapäiväisenä, ettei sen olemassaoloa tule ajatelleeksi. Toinen syy voi olla tekemisissä sen kanssa, että psykoanalyysissa ja psykoterapiassa on lähestytty psyykkisiä ilmiöitä oireista ja sairauskäsitteistä käsin. Se luo näkökulman: "tämä on sairautta, tämä on oire, se ei ole minua itseäni". Se ohittaa häpeän ikään kuin huomaamatta, sillä häpeälle on olennaista tunne, että se koskee koko itseä. "

- http://www.terveyskirjasto.fi/terveyski ... i=onn00079

Henk.koht tuo oli ihan tosi inspiroiva huomio, koska suurimman osan kaikista hankalista kokemuksista otan "käsittelyyn" etäännyttämällä itseni asiasta itsestään & yrittämällä kiinnittää siihen uudenlaisen, myötätuntoisemman havainnointitavan ja sitä kautta lähteä avaamaan lukkoja, mutta kokonaisvaltaisessa häpeässä tuollainen käsittelytapa ilmeisesti on omiaan aiheuttamaan ja syventämään jo olemassaolevaa neuroosia.
Jumalan synnit ovat kourallinen hiekkaa ihmisen valtameressä
Tephra
Posts: 23
Joined: Wed Aug 07, 2013 9:23 pm

Re: Mietelauseet, sitaatit ja aforismit

Post by Tephra »

Eilen "Miten okkultismi on muuttanut sinua"-ketjua lukiessa sattui soimaan itselleni hieman epätyypillisempi musiikki, mutta jotenkin näiden yhtäaikaisuus antoi tämän kappaleen sanoituksille hätkähdyttävää osuvuutta. Kokemus on toki varmasti jollakin tasolla hyvin henkilökohtainen, etenkin kun viimeksi olin kuullut tämän varsin erilaisessa tilanteessa, jolloin en ollut yhtään ajatellut sanoja tältä kannalta. Uskoisin kuitenkin jonkun ehkä ymmärtävän, mitä tarkoitan.

Islaja: Rohkaisulaulu

Jos tahdot, voit valloittaa takaisin oman elämäsi
jos haluat

On niin kauan siitä kun valitsit tiesi
sinua ohjasi joku, joka kutsui itseään kohtaloksi
mutta jonka hengitys haisi mädältä
pelkäsit maailmaa
näytä, ettet enää niin tee

Jos haluat voit halkaista maailman huutamalla
jos haluat voit nauraa sen palasiksi

Sinulle on opetettu, että maailma on luotu tällaiseksi
ja että sinun pitää tyytyä siihen
mutta jos tahdot, voit valloittaa takaisin oman elämäsi
jos haluat
User avatar
Nefastos
Posts: 3029
Joined: Mon May 24, 2010 10:05 am
Location: Helsinki

Re: Mietelauseet, sitaatit ja aforismit

Post by Nefastos »

Mitä olisi suomalainen joulu ilman nostalgiaa?

"Äänellä, joka oli ohut ja vapiseva, kuin pelkkä haamu hänen aikaisemmasta äänestään, hän lausui loitsun joka karkotti kutsutun aaveen. Nylissan hahmo suli ilmaan niin kuin savu ja tyttöä ympäröinyt kuunhohde hävisi auringon viime säteisiin. Malygris katsoi käärmeeseen ja moitti tätä apeasti: 'Miksi et varoittanut minua?'
'Olisitko uskonut varoitustani?', kuului vastakysymys. 'Kaikki tieto oli sinun, Malygris, tätä yhtä lukuun ottamatta, etkä olisi voinut oppia sitä millään muulla tavoin.'
'Mikä tieto?', velho penäsi. 'En ole oppinut mitään paitsi viisauden turhuuden, taikojen hyödyttömyyden, rakkauden mitättömyyden ja muistojen pettävyyden... Kerro miksi en voinut herättää henkiin sitä Nylissaa jonka tunsin, tai luulin tunteneeni?'
'Nylissan sinä todellakin kutsuit ja näit', vastasi kyy. 'Taikavoimasi oli väkevä siihen asti, mutta mikään loitsu ei voi herättää henkiin sinun omaa nuoruuttasi eikä sitä kiihkeää ja tahratonta sydäntä jolla rakastit Nylissaa, ei palvovia silmiä joilla häntä silloin katsoit. Tämä, oi mestari, oli se tieto joka sinulta puuttui.'"


– Clark Ashton Smith: Viimeinen loitsu

Sama korkeakulttuurin ystäville: Kouta (E. Leino).
Faust: "Lo contempla. / Ei muove in tortuosa spire / e s'avvicina lento alla nostra volta. / Oh! se non erro, / orme di foco imprime al suol!"
User avatar
Insanus
Posts: 835
Joined: Sat Aug 21, 2010 7:06 am
Location: Helsinki

Re: Mietelauseet, sitaatit ja aforismit

Post by Insanus »

Nefastos wrote:Mitä olisi suomalainen joulu ilman nostalgiaa?

"Äänellä, joka oli ohut ja vapiseva, kuin pelkkä haamu hänen aikaisemmasta äänestään, hän lausui loitsun joka karkotti kutsutun aaveen. Nylissan hahmo suli ilmaan niin kuin savu ja tyttöä ympäröinyt kuunhohde hävisi auringon viime säteisiin. Malygris katsoi käärmeeseen ja moitti tätä apeasti: 'Miksi et varoittanut minua?'
'Olisitko uskonut varoitustani?', kuului vastakysymys. 'Kaikki tieto oli sinun, Malygris, tätä yhtä lukuun ottamatta, etkä olisi voinut oppia sitä millään muulla tavoin.'
'Mikä tieto?', velho penäsi. 'En ole oppinut mitään paitsi viisauden turhuuden, taikojen hyödyttömyyden, rakkauden mitättömyyden ja muistojen pettävyyden... Kerro miksi en voinut herättää henkiin sitä Nylissaa jonka tunsin, tai luulin tunteneeni?'
'Nylissan sinä todellakin kutsuit ja näit', vastasi kyy. 'Taikavoimasi oli väkevä siihen asti, mutta mikään loitsu ei voi herättää henkiin sinun omaa nuoruuttasi eikä sitä kiihkeää ja tahratonta sydäntä jolla rakastit Nylissaa, ei palvovia silmiä joilla häntä silloin katsoit. Tämä, oi mestari, oli se tieto joka sinulta puuttui.'"

Toi mieleeni seuraavan laululoitsun, jonka voinee tänään kuulla radiostakin:

Joulumaahan matkamies jo moni tietä kysyy;
Sinne saattaa löytää, vaikka paikallansa pysyy.
Katson taivaan tähtiä ja niiden helminauhaa,
Itsestäni etsittävä on mun joulurauhaa.

Joulumaa on muutakin kuin tunturi ja lunta.
Joulumaa on ihmismielen rauhan valtakunta.
Eikä sinne matka silloin kovin kauan kestä,
Joulumaa jos jokaiselta löytyy sydämestä!

Joulumaasta kuvitellaan paljon kaikenlaista,
Kuinka toiveet toteutuu ja on niin satumaista.
Voi, jos jostain saada voisin suuren puurokauhan,
Sillä antaa tahtoisin mä maailmalle rauhan!

:)
Jumalan synnit ovat kourallinen hiekkaa ihmisen valtameressä
Locked